Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saté:
- 4 stokjes varkenssaté gemarineerd
- 1 zakje cassavechips
- 20 gram gebakken uitjes
Voor de Javaanse satésaus:
- 20 gram knoflook geperst
- 30 gram basterdsuiker
- 45 gram limoensap
- 15 gram gembersiroop
- 190 gram ketjap manis
- 10 gram komijnzaad
- 15 gram paprikapoeder
- 30 gram espresso
- 200 gram kokosmelk
- Zonnebloemolie
Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de saté om en om bruin totdat deze gaar is.
Leg de saté op een bordje en giet de Javaanse satésaus eroverheen.
Strooi de gebakken uitjes over de saté en leg de cassavechips ernaast op het bordje.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Gevulde Appelcrêpes met Cointreau en Slagroom
Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
- 130 g bloem
- 150 g boter
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau-likeur
- Een snufje zout
Smelt 25 g boter in een pan.
Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
Houd ze warm.
Smelt de resterende boter in een andere pan.
Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Vul de crêpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de gevulde crêpes ongeveer 5 minuten in de oven.
Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crêpes voor een flambé-effect.
Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola
Een romige skyr bowl met krokante winterse granola, gekaramelliseerde appels en een vleugje amandelspread – perfect voor een feestelijk ontbijt of dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g muesli
- 6 eetlepels honing
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zak luxe notenmelange
- 6 eetlepels gedroogde cranberry’s
- 2 appels
- 25 g boter
- 2 eetlepels suiker
- 500 g skyr naturel
- 4 eetlepels amandelspread
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng in een kom de muesli met honing, kaneel en zonnebloemolie.
Verdeel de muesli over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de muesli in de oven gedurende 25 minuten knapperig en schep tussendoor 2 keer om.
Laat de muesli afkoelen en meng er na 10 minuten de noten en cranberry's doorheen.
Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes.
Verhit boter in een koekenpan en roerbak de appelpartjes met suiker gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verdeel de skyr over 4 kommen.
Voeg per kom een swirl van amandelspread toe.
Verdeel de gebakken appelpartjes over de kommen.
Schep in elke kom 3 eetlepels granola.
Garneer eventueel met verse munt voor extra frisheid.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met extra verse munt of een snufje kaneel voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Riesling past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème
Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl fijngeraspte mierikswortel
- 25 g bieslook fijngehakt
- 30 g boter
- 100 g zalm
- 125 g crème fraîche
- 150 g poffertjesmix
- 300 ml melk
- Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
Verhit 10 g boter in een koekenpan.
Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
Draai ze na 2 minuten om.
Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Romige Gegratineerde Mosselschotel met Champignons
Een luxe ovenschotel met sappige mosselen, romige bechamelsaus, champignons en een krokante kaas-panerlaag. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg verse mosselen
- 150 g verse champignons in plakjes gesneden
- 2 kopjes dikke bechamelsaus
- 50 g geraspte belegen kaas
- 25 g roomboter in kleine klontjes
- Paneermeel naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Meng de mosselen met de plakjes champignons en de dikke bechamelsaus in een kom.
Verdeel het mosselmengsel over 4 kleine ovenschaaltjes of één grote vuurvaste schaal.
Bestrooi het gerecht royaal met paneermeel en geraspte kaas.
Verdeel kleine klontjes roomboter over het gerecht.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Plaats de schaaltjes in de oven en gratineer het gerecht gedurende 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is en het paneermeel knapperig.
Serveer de gegratineerde mosselschotel direct uit de oven.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 26g | Zout: 2.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers
Knapperige toast met romig roerei, sappige mosselen en frisse tuinkers – een perfect voorgerecht of feestelijk hapje!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- 4 sneetjes geroosterd brood
- 4 eieren
- 1 el tomatenketchup
- 3 el water
- 20 g boter
- Verse tuinkers gehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de schoongemaakte mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Rooster de sneetjes brood goudbruin.
Besprenkel de toast met enkele druppels mosselnat.
Kluts de eieren in een kom met water, gehakte tuinkers, zout en peper.
Verhit de boter in een pan en voeg de geklutste eieren toe.
Roer constant tot het ei gestold is en een romig roerei ontstaat.
Verdeel het roerei gelijkmatig over de geroosterde sneetjes brood.
Beleg de toast met de gekookte mosselen.
Garneer met extra gehakte tuinkers.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden
Een smaakvolle pasta met romige mosselsaus, verrijkt met kruiden, knoflook en een vleugje witte wijn. Een heerlijk mediterraan gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el tomatenpuree
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- ⅛ liter droge witte wijn
- 2 el olie
- 250 g gekookte mosselen
- 3 el gehakte peterselie
- 400 g spaghetti
- 4 grote eieren
- Peper naar smaak
- Rundvleesjuspoeder bereid volgens instructies
- Snufje nootmuskaat
- Zout naar smaak
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Voeg 1 el olie toe en kook de spaghetti in 12-15 minuten gaar.
Giet de pasta af, laat uitlekken en doe terug in de pan.
Kluts de eieren en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper.
Giet de geklutste eieren over de spaghetti en laat het mengsel stollen.
Verhit 1 el olie in een koekenpan.
Voeg ui, knoflook, peterselie en oregano toe en laat 3 minuten zachtjes stoven.
Bereid de rundvleesjuspoeder volgens de instructies op de verpakking.
Voeg de gekookte mosselen, witte wijn, tomatenpuree en rundvleesjus toe aan de gestoofde groenten.
Roer alles goed door en laat de saus nog 5 minuten zachtjes trekken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de romige mosselsaus over de spaghetti.
Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino past perfect bij dit gerecht.
Calories: 590kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas
Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 1 ui fijngehakt
- 150 g belegen Gouda geraspt
- 150 g champignons uit blik uitgelekt
- 3 el roomboter
- 3 theelepels Pernod anijslikeur
- 4 sneetjes geroosterd brood
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Frisse Mosselsalade met Ei, Spek en Tuinkers
Een frisse mosselsalade met knapperig spek, romige eieren en een vleugje tuinkers. Perfect als zomerse lunch of lichte maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
scherp mes
grote schaal
Kleine kom
- 400 g gekookte mosselen
- 1 bakje tuinkers
- 1 krop sla
- 1 tomaat
- 4 dunne plakken ontbijtspek
- 4 eieren
- 20 g roomboter
- Zout naar smaak
- Grofgemalen peper naar smaak
Meng de gekookte mosselen met de helft van de grofgehakte tuinkers.
Was de blaadjes van de krop sla, laat ze goed uitlekken en leg ze in 4 schalen.
Verdeel de mosselen over de slablaadjes.
Bak de plakken ontbijtspek in een pan zonder extra vet tot ze knapperig zijn.
Haal het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de eieren.
Breng de eieren op smaak met zout en peper.
Leg de eieren en het knapperige spek bovenop de mosselsalade.
Snijd de tomaat in partjes en gebruik deze voor de garnering.
Strooi de resterende tuinkers over de salade.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze salade met een frisse vinaigrette op basis van olijfolie en citroensap voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, past perfect bij deze frisse mosselsalade.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121
Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat
Een traditioneel Fries gerecht met mosselen, knapperig spek, sappige tomaten en romig eiermengsel. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote pan met deksel
scherp mes
- 1 kg mosselen
- 50 g doorregen spek in dobbelsteentjes gesneden
- 10 g boter
- 3 tomaten
- 6 eieren
- 1 theelepel gemengde kruiden diepvries
- 1 eetlepel bloem
- 1 kopje melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, totdat de schelpen openstaan.
Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelpen.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
Snijd de tomaten kruisgewijs in, dompel ze kort in kokend water en daarna in koud water.
Ontvel de tomaten, snijd ze in dikke plakken en leg ze op het gebakken spek.
Klop de eieren in een kom met een garde en voeg zout, peper, gemengde kruiden, bloem en melk toe.
Giet het eimengsel voorzichtig in de pan over het spek en de tomaten.
Leg de mosselen bovenop het eiermengsel.
Dek de pan af en laat het gerecht op laag vuur stollen.
Serveer warm, direct uit de pan.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 121