Japanse Kipgehaktballetjes met Glanzende Saus
Geniet van deze heerlijke Japanse kipgehaktballetjes, ook wel Tsukune genoemd, met een glanzende sojasaus. Perfect als hoofdgerecht of onderdeel van een Japanse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
- 60 ml mirin zoete rijstwijn
- 30 ml sake Japanse rijstwijn
- 30 ml water
- 1 theelepel basterdsuiker
Voor de gehaktballetjes:
- 400 g kipgehakt
- ½ eetlepel geraspte gember
- 2 lente-uitjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- ⅓ ei
- 1 theelepel maïzena
Voor de saus:
Breng in een steelpan de sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
Laat zachtjes koken tot de saus is ingekookt tot de helft en een stroperige consistentie heeft.
Zet apart.
Voor de gehaktballetjes:
Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig in een grote kom tot een elastisch deeg.
Voeg de sojasaus, mirin, sesamolie, ei en maïzena toe en meng rustig door het gehaktmengsel.
Vorm kleine balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur tot ze gaar en mooi bruin zijn.
Giet overtollige olie af indien nodig.
Voeg de ingekookte saus toe aan de pan en laat de balletjes sudderen tot ze een glanzende coating hebben gekregen.
Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer met een rauwe eidooier om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en gegrilde groenten voor een complete Japanse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Tsukune past goed bij een lichtgekoelde Japanse sake of een frisse Riesling.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Indische Gehaktballen met Seroendeng en Pinda's
Deze Indische gehaktballen met een krokant laagje seroendeng en de zachte smaak van gehakte pinda's vormen een heerlijk gerecht met een authentiek Indonesisch tintje.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 1 ei
- 1 sneetje witbrood zonder korst, in stukjes
- 2 theelepels sambal oelek
- 3 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels seroendeng
- 50 g ongezouten pinda’s grof gehakt
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
- 1 teen knoflook geperst
Besprenkel het brood in een diep bord met 2 eetlepels ketjap manis en laat intrekken.
Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, het geweekte brood, sambal oelek, knoflook en gehakte pinda’s toe.
Kneed alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
Vorm met vochtige handen 4 gehaktballen en rol ze door de seroendeng op een diep bord.
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak de gehaktballen gedurende 25 minuten, draai ze regelmatig.
Zet het vuur de laatste 3 minuten iets hoger om een knapperig korstje te krijgen.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Kruidige Indiase Gehaktballen met Kerrie en Chili
Deze kruidige Indiase gehaktballen met kerrie en een vleugje chili zorgen voor een explosie van smaken. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met rijst of naan.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 100 ml melk
- 1 ei losgeklopt
- 1 klein chilipepertje fijngehakt (zonder zaadjes)
- 1 sneetje witbrood zonder korst
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- Currypasta naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
Week het sneetje witbrood 2 minuten in de melk en knijp het daarna uit.
Meng het uitgeknepen brood met het gehakt in een grote kom.
Voeg het losgeklopte ei, de gesnipperde ui, kerriepoeder, fijngehakte chilipeper, currypasta, peper en zout toe.
Kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 porties en vorm met vochtige handen gehaktballen.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen gedurende 4 minuten rondom bruin.
Zet het vuur laag en laat de gehaktballen nog 20 minuten garen.
Draai ze regelmatig om.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst, een frisse yoghurtsaus en naanbrood voor een compleet Indiase maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz of een Zinfandel sluit mooi aan bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 0.75g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Hongaarse Gehaktballen in Paprikasaus
Heerlijke Hongaarse gehaktballen in een rijke paprikasaus met groenten en kruiden. Een smaakvol gerecht dat perfect past bij een fruitige rode wijn!
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Hongarije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 500 g gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1-2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de saus:
- 400 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 2 grote paprika's groen en rood, in reepjes
- 200 g champignons in plakjes
- 1 ui in halve ringen
- 2 eetlepels ajvar paprikapuree
- Aardappelzetmeel of maïzena om te binden
- Gehakte peterselie voor garnering
Meng het gehakt in een grote kom met ei, paneermeel, fijngesneden ui, geperste knoflook, paprikapoeder, gehakte peterselie, mosterd, zout en peper.
Vorm 4 gehaktballen en laat ze kort opstijven in de koelkast.
Verhit een beetje olijfolie en boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
Haal ze uit de pan en zet opzij.
Snijd de overgebleven ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika’s in reepjes.
Bak de groenten kort aan in het achtergebleven vet in de pan en blus af met de groentebouillon.
Laat 5 minuten sudderen.
Voeg de slagroom en ajvar toe aan de saus.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel of maïzena.
Voeg de gehaktballen terug in de pan en laat ze goed doorwarmen in de paprikasaus.
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rijst of een stuk vers brood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zweigelt uit Hongarije past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Zwitserse Rösti (Aardappelkoekjes)
Deze Zwitserse rösti, heerlijke krokante aardappelkoekjes, zijn perfect als bijgerecht of snack. Snel, smaakvol en onweerstaanbaar!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelstamper of vork
grote kom
- 1 kg gekookte aardappels
- 30 g boter
- 1 ui gesnipperd
- Aromat naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- Nootmuskaat versgeraspt, naar smaak
- 100 g geraspte belegen of oude kaas
- Verse peterselie fijngehakt
- 1 deciliter melk
- Paneermeel voor het omwikkelen van de koekjes
- Plantaardige olie voor het bakken
Maak de gekookte aardappels fijn met een aardappelstamper of een vork.
Smelt de boter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
Meng in een grote kom de fijngemaakte aardappels met de gebakken ui, Aromat, peper, zout, nootmuskaat, geraspte kaas, peterselie en melk tot een samenhangend mengsel.
Vorm 12 platte koekjes van het aardappelmengsel en rol ze door het paneermeel.
Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de aardappelkoekjes aan beide kanten goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Laat de rösti eventueel even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de rösti als bijgerecht bij vlees, vis of een salade, of als snack met een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de hartige smaken van deze aardappelkoekjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Spaanse Al-Andalus Gehaktballen met Kikkererwten en Tomaten
Geniet van de rijke smaken van de Spaanse Al-Andalus gehaktballen, gecombineerd met kikkererwten en tomaten voor een smaakvol gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gehakt
- 2 eetlepels Al-Andalus kruiden/specerijenmelange
- 1 ei
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 125 g romaatjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g tomaat in blokjes
- 400 g kikkererwten uitgelekt
- 10 g platte peterselie
Meng het gehakt met de helft van de Al-Andalus kruiden/specerijenmelange, het ei, peper en zout in een kom.
Kneed goed door elkaar en vorm er met vochtige handen ballen van.
Snijd de knoflook fijn, snipper de ui en halveer de romaatjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur in 8 minuten rondom goudbruin en gaar.
Haal ze uit de pan.
Fruit de knoflook, ui en de rest van de Al-Andalus kruiden/specerijenmelange 3 minuten in het achtergebleven bakvet.
Voeg de romaatjes en tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en stoof 5 minuten.
Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken.
Voeg ze samen met de gehaktballen toe aan de tomaten en verwarm nog 2 minuten.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de peterselie fijn en strooi over de gehaktballen.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten
Geniet van smaakvolle Provençaalse gehaktballetjes met knoflook, verse kruiden en pijnboompitten – perfect voor een mediterrane maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gehakt bij voorkeur grof gemalen
- 1 ei
- 40 g pijnboompitten
- 3 tenen knoflook
- 2 rode uien
- Handjevol peterselie
- Handjevol koriander
- Handjevol bieslook
- Snufje peper en zout
- Boter of olie om in te bakken
- Bloem of paneermeel
Doe het gehakt, ei, pijnboompitten, zout en peper in een mengkom.
Snijd tweederde van de rode ui in grove stukken en houd het andere deel apart.
Hak het apart gehouden deel van de ui extra fijn en voeg dit toe aan het gehakt.
Pureer de knoflook.
Verwijder de steeltjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn, samen met de bieslook.
Voeg deze kruiden en knoflook toe aan het gehakt.
Kneed alle ingrediënten zorgvuldig door het gehakt.
Vorm gehaktballetjes en duw voorzichtig de lucht eruit om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
Rol de gehaktballetjes één voor één door bloem of paneermeel voor een krokante korst.
Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg eventueel een klontje boter toe.
Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten, regelmatig omdraaiend tot ze rondom bruin zijn.
Voeg de resterende grof gesneden ui toe aan de pan en roer deze door de gehaktballetjes.
Verlaag het vuur en laat nog 5 minuten sudderen.
Serveertip:
Serveer de Provençaalse gehaktballetjes met een frisse salade, couscous of aardappelpuree voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Provençaalse gehaktballetjes passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een Beaujolais.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Traditionele Deense Frikadeller
Heerlijke, sappige Deense frikadeller – traditionele gehaktballetjes met een rijke smaak, perfect bij aardappelen en een romige saus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Denemarken Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 4 eetlepels bloem
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels geraspte ui
- 50 g boter of margarine
- 60 ml melk
- 60 ml spa rood
- 225 g kalfsgehakt
- 225 g rundergehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng het runder- en kalfsgehakt in een grote kom.
Roer de melk, geraspte ui en het ei door het gehaktmengsel.
Kneed het paneermeel erdoor en bestrooi met bloem.
Voeg de spa rood toe en breng op smaak met zout en peper.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het gehaktmengsel 15-30 minuten in de koelkast rusten om het beter te kunnen vormen.
Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Neem met een grote lepel ongeveer 2,5 eetlepels gehaktmengsel per frikadelle en vorm het tot licht afgeplatte, ovale gehaktballen.
Leg de frikadeller in de hete pan en bak ze ongeveer 15 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de frikadeller met gekookte aardappelen, bruine jus en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij deze klassieke frikadeller.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126
Sappige Braziliaanse Gehaktballen in Tomatensaus
Smaakvolle Braziliaanse gehaktballen in een rijke tomatensaus – een heerlijk hartig gerecht dat perfect combineert met rijst of brood.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 ui fijngehakt
- 4 dl gezeefde tomaten
- 40 g geraspte Cheddar
- 50 g boter
- 75 g chorizo fijngehakt
- 75 g ontbijtspek fijngehakt
- 350 g gehakt rundvlees of gemengd
- Paneermeel naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng in een grote kom de fijngehakte ui, knoflook, ontbijtspek, chorizo, gehakt, ei, Cheddar, bloem, paneermeel, peper en zout tot een homogeen mengsel.
Vorm 4 stevige gehaktballen van het mengsel.
Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg de gehaktballen toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
Giet de gezeefde tomaten over de gehaktballen.
Laat de gehaktballen op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, tot ze gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, vers brood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Malbec, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1200g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 126