Spookpannenkoekjes voor Halloween
Griezelig lekkere spookpannenkoekjes, perfect voor een Halloween brunch! Deze pannenkoekjes zijn gemaakt met kwark en zelfrijzend bakmeel, en krijgen een extra spookachtige uitstraling met rozijnen als ogen en mond. Durf jij het aan?
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 159kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g kwark
- 1 ei
- 200 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 2 el zonnebloemolie
- Handjevol rozijnen voor de decoratie
Klop een glad beslag van de kwark, ei, melk, vanillesuiker en zelfrijzend bakmeel.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak van het beslag kleine pannenkoekjes.
Snijd de pannenkoekjes op een plank in spookvormen.
Leg de spookpannenkoekjes op borden en gebruik rozijnen om de spookjes ogen en een mond te geven.
Wijnadvies:
Niet van toepassing. Serveer met een glas melk of appelsap voor de kinderen.
Calories: 159kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Gebakken Spinazie met Knoflook
Een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht van gebakken spinazie, subtiel op smaak gebracht met knoflook. Perfect als lichte en voedzame aanvulling op feestelijke hoofdgerechten.
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- Boter voor bakken
- 1 teentje knoflook
- Grofbladige spinazie
Verhit boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Prik een teentje knoflook aan een vork en wrijf het meerdere keren door de pan, zodat de smaak vrijkomt.
Voeg de grofbladige spinazie toe en laat deze snel slinken in de pan, terwijl je roert.
Laat de gebakken spinazie kort uitlekken voordat je het serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die goed samengaat met de subtiele smaak van de gebakken spinazie.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek
Een verfijnd gerecht van geroosterde fazant, gecombineerd met sjalotten, champignons en spek. Deze klassieke wildspecialiteit is perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 fazant-hennen
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 4 teentjes knoflook geplet
- 1 takje tijm
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel boter
- 80 g sjalotten fijngesneden
- 100 g champignons in vieren
- 40 g ontbijtspek in blokjes
- 2 dl kippenbouillon
- 300 g bloem
- Suiker een snufje
fazanten.
Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten rondom goudgeel, waarbij je beide poten elk 5 minuten bakt.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
Voeg de sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten en schenk de kippenbouillon erover.
Breng aan de kook.
Meng de bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
Rol het deeg uit tot een slang van ongeveer 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
Sluit de pan af met een deksel en braad de fazanten gedurende 18 minuten in de oven.
Laat de fazant na het braden nog 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
Hak de deegrand los.
Snijd de borsten en poten van de fazanten los en zeef het braadvocht.
Druk goed uit en leg de fazantdelen terug in de braadpan en schenk het braadvocht erover.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah, die mooi aansluit bij de rijke smaken van de fazant en het spek.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Gevulde Gedroogde Pruimen met Parmaham en Champignons
Deze heerlijke gevulde gedroogde pruimen met een hartige vulling van champignons en Parmaham zijn een perfecte snack of bijgerecht voor feestelijke gelegenheden. Een verfijnde balans van zoet en hartig.
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- Gedroogde pruimen ontpit
- Sjalot heel fijn gesneden
- Knoflook fijngehakt
- Champignons extra fijngehakt
- Boter een beetje (om te bakken)
- Parmaham fijngesneden
- Scheutje slagroom
Verwijder de pitten uit de gedroogde pruimen.
Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de fijn gesneden sjalot, knoflook en champignons tot het vocht is verdampt.
Voeg de fijngesneden Parmaham toe en bak kort mee.
Schenk een scheutje slagroom erbij en laat het mengsel 5 minuten inkoken.
Vul de gedroogde pruimen met het champignon-ham mengsel.
Verwarm de gevulde pruimen in een pan met een laagje slagroom, en zet het deksel op de pan.
Serveer warm als hapje of bijgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete wijn zoals een Pinot Gris of een Muscat om de zoete en hartige smaken van de pruimen en Parmaham in balans te brengen.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Karamel Gebakken Peerpartjes
Snelle en eenvoudige karamel gebakken peerpartjes. Perfect als zoet bijgerecht of heerlijke desserttopping.
Bereidingstijd14 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- Handperen in kwarten gesneden
- Suiker om te wentelen
- Boter om te bakken
Snijd de handperen in kwarten en wentel ze door de suiker totdat ze goed bedekt zijn.
Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de peren rondom goudbruin, ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
Serveer direct als bijgerecht of als topping voor desserts.
Wijnadvies:
Serveer met een dessertwijn zoals een Moscato of een Sauternes om de zoetheid van de gekarameliseerde peren te versterken.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Rijke Wildsaus met Cognac en Rozemarijn
Een heerlijke, rijke wildsaus op basis van wildfond, cognac en rozemarijn, perfect voor het complementeren van wildgerechten tijdens de feestdagen.
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sjalotjes fijngesneden
- 1 eetlepel boter om te bakken
- ½ eetlepel rozemarijnnaaldjes
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels cognac
- 1 pot wildfond
- 1 ½ dl crème fraîche
- 30 g boter om in de saus te smelten
Bak de sjalotjes in 1 eetlepel boter op laag vuur gedurende 5 minuten, tot ze zacht zijn.
Voeg de rozemarijnnaaldjes, mosterd, cognac en wildfond toe.
Laat het geheel op zacht vuur inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume.
Roer de crème fraîche door de saus en verwarm goed.
Haal de pan van het vuur en roer 30 g boter door de saus om het af te maken.
Serveer direct over wildgerechten zoals hertenbiefstuk, wildzwijn of fazant.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon, die goed past bij de rijke smaken van de saus en het wildvlees.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 17g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Zeer Pittige Kastanje Sambal
Een zeer pittige sambal op basis van rode pepers en kastanjes, afgewerkt met zoete ketjap. Deze sambal is perfect voor wie van een extra kick houdt tijdens de feestdagen.
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 10 rode Spaanse pepers fijngesneden
- 2 uien fijngehakt
- 6 teentjes knoflook fijngehakt
- 8 gekookte kastanjes fijngehakt
- Olie om te bakken
- Zout naar smaak
- Zoete ketjap naar behoefte
Snijd de pepers, uien, knoflook en kastanjes zo klein mogelijk.
Verhit olie in een koekenpan en bak alle ingrediënten al roerend tot ze zacht zijn en de smaken goed zijn opgenomen.
Neem de pan van het vuur, voeg wat zout toe en roer een scheutje zoete ketjap door het mengsel.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten pot.
Wijnadvies:
Deze pittige kastanje sambal gaat goed samen met een verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een mousserende wijn om de pittigheid te balanceren
Calories: 60kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Hazenrugfilet Spiezen met Pruimen en Pepersaus
Een feestelijke combinatie van hazenrugfilet en pruimen, geserveerd met een romige pepersaus. Deze elegante spiezen zijn een verfijnde keuze voor een kerstmenu.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 8 gewelde pruneaux zonder pit
- ½ dl cognac
- 4 hazenrugfilets
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels olie
- 30 g boter
- 1 ½ dl wildfond
- ⅛ liter slagroom 125 ml
- 1 eetlepel groene peperkorrels vers of uit een potje
- ½ eetlepel roze peperbessen uit een potje
Wel de pruneaux 5 minuten in de cognac en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bewaar de cognac.
Wrijf de hazenrugfilets in met zout en peper.
Steek één kant van een hazenrugfilet aan een satéprikker, voeg een pruneau toe, vouw de filet om de pruneau en steek het andere uiteinde van het vlees aan het stokje.
Voeg nog een pruneau toe.
Herhaal dit proces voor de overige filets.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de spiezen op hoog vuur aan alle kanten bruin, ongeveer 1 minuut.
Schenk de olie uit de pan, voeg de boter toe en bak de spiezen nog 4 minuten tot ze van binnen rosé zijn.
Houd ze warm in aluminiumfolie.
Roer de wildfond, bewaarde cognac en de peperkorrels door het bakvet en laat 3 minuten op hoog vuur inkoken.
Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1 minuut inkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de hazenrugfilet-spiezen op warme borden en schenk de pepersaus eroverheen.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Shiraz, die mooi aansluit bij de rijke smaken van het wild en de pruimen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Wildfondsoep met Shiitake en Gevulde Ravioli
Een verfijnde soep op basis van wildfond met shiitake, verse groenten en met ricotta gevulde ravioli. Deze wildfondsoep is een heerlijk voorgerecht voor de feestdagen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g shiitake paddenstoelen hoedjes in dunne reepjes gesneden
- ½ teen knoflook geperst
- 1 eetlepel boter
- 1 kleine winterwortel in dunne reepjes gesneden
- 1 steel bleekselderij in dunne reepjes gesneden
- 10 verse basilicumblaadjes in reepjes gesneden
- 18 met ricotta gevulde gedroogde ravioli
- 2 potten wildfond ongeveer 1 1/8 liter
- ½ dl Madeira-wijn of rode port
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 8 sneetjes casino-bruin brood
Bak de shiitake paddenstoelen met knoflook in boter gedurende 4 minuten.
Laat ze uitlekken op een zeef.
Blancheer de reepjes winterwortel en bleekselderij gedurende 1 minuut en laat ze uitlekken.
Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
Kook de gedroogde ravioli gaar in gezouten water, spoel af met koud water en zet koel weg.
Breng de wildfond samen met Madeira-wijn of rode port al roerend aan de kook.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verwarm de ravioli kort mee in de bouillon.
Verdeel de shiitake, wortel, bleekselderij, basilicum en ravioli over de verwarmde soepkommen.
Rooster de sneetjes casino-bruin brood en steek er sterren uit.
Schenk de hete bouillon over de soepkommen en serveer met de broodsterren.
Wijnadvies:
Serveer deze soep met een glas volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een stevige Madeira om de rijke smaken van de wildfond te complementeren.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14
Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen
Een feestelijk gerecht met sappige parelhoenfilets, verse groenten en een romige saus van zuring en cantharellen. Deze waterzooi is een perfect hoofdgerecht voor een bijzondere gelegenheid.
Servings: 10
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- Boter om te bakken
- 6 sjalotten fijn gesneden
- 2 dl witte wijn
- 2 potten gevogeltefond 400 ml elk
- 6 preien alleen het wit, in stukjes
- 1 liter slagroom
- 10 parelhoenfilets
- 1 ½ liter kippenbouillon van blokjes
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 g haricots verts
- 250 g worteltjes
- 250 g peultjes
- 250 g geschrapte krieltjes
- 500 g cantharellen of andere paddenstoelen
- 200 g zuring of spinazie
- Fijngehakte kervel
Smelt boter in een grote pan en bak de sjalotjes gedurende 3 minuten.
Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat het geheel inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus.
Kruid de parelhoenfilets met zout en peper en pocheer ze gedurende 10 minuten in de kippenbouillon.
Zeef de saus en houd deze warm.
Kook de groenten (haricots verts, worteltjes, peultjes) beetgaar in ruim kokend water gedurende 5 minuten en kook de krieltjes gaar.
Bak de cantharellen gedurende 5 minuten in boter.
Snijd de parelhoenfilets in plakjes.
Plaats alle ingrediënten in een verwarmde soepterrine.
Roer de zuring door de warme saus en schenk de saus over de ingrediënten in de terrine.
Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij de romige saus en de rijke smaken van de parelhoen en cantharellen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 14