Lamshaas met Kumquatsaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 100 g koude boter
- 1 dl rode wijn
- 1 dl runderfond uit pot
- 50 g rode bessenjam
- 1 laurierblaadje
- 1 takje verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
- 3 jeneverbessen geplet
- 100 g kumquats in schuine plakjes
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 8 lamshaasjes samen 700g
Saus:
Bak de sjalotjes in 25g boter gedurende 5 minuten zachtjes.
Voeg de wijn, runderfond, jam, laurier, tijm en geplette jeneverbessen toe.
Voeg de meeste kumquatplakjes toe aan de saus (houd 1 eetlepel achter voor garnering).
Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten tot de helft inkoken.
Verwijder de kruiden.
Klop 35g boter in blokjes met een garde door de saus, voeg steeds een nieuw klontje boter toe als het vorige is opgenomen.
Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.
Lamshaas:
Dep het vlees droog en bak het snel aan in 20g boter tot het aan elke kant rosé is (ongeveer 2-3 minuten per kant).
Bestrooi met zout en peper.
Snijd het vlees in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal.
Schep wat saus over het vlees en garneer met de achtergehouden kumquatplakjes.
Serveer de rest van de saus apart.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Frisse Spinazie-Zalmsalade met Knapperige Knoflookcroutons
Een frisse spinaziesalade met gerookte zalm en knapperige knoflookcroutons. Licht, smaakvol en perfect als lunch of bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g verse spinazieblaadjes gewassen en gedroogd
- 150 g gerookte zalm in reepjes
- ¼ kop olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 sneetjes oud brood in blokjes gesneden
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 eetlepel citroensap optioneel
Bak knoflook en croutons:
Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort totdat hij geurig is.
Voeg de broodblokjes toe en bak ze goudbruin en knapperig.
Haal van het vuur en laat de croutons afkoelen.
Je kunt deze salade aanpassen met extra ingrediënten zoals cherrytomaten,
komkommer, of geroosterde pijnboompitten, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Wijnadvies:
Serveer deze frisse salade met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Geroosterde Kabeljauw met Rode Ui, Champignons en Rode-Wijnsaus
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vis:
- 4 medaillons kabeljauwfilet 150 g per stuk
- 50 g boter
- Zout en peper
Voor de groenten:
- 300 g rode uien in ringen gesneden
- 12 grote champignons schoongemaakt en in plakjes gesneden
- Olijfolie
- 1 laurierblad
- 1 takje verse rozemarijn
- Zout en peper
Voor de saus:
- 60 g sjalotten fijngesnipperd
- 60 g ongezouten boter
- 1,5 dl gevogeltebouillon
- 1,5 dl rode wijn
- Zout en peper
Voorbereiding van de saus:
Fruit de sjalotjes in boter tot ze zacht zijn.
Voeg rode wijn en gevogeltebouillon toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
Breng op smaak met zout en peper.
Bereiding van de groenten:
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de rode uienringen glazig.
Bak de champignons met laurier en rozemarijn in olijfolie tot ze goudbruin zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Bereiding van de vis:
Verhit boter in een antikleefpan en bak de kabeljauwmedaillons aan beide kanten goudbruin.
Breng op smaak met zout en peper.
Plaats de gebakken kabeljauwmedaillons in een voorverwarmde oven op 180°C en gaar ze verder tot ze net gaar zijn, ongeveer 8-10 minuten.
Samenstellen:
Plaats vier vormen op vier borden en vul elke vorm met een laagje gebakken rode ui.
Leg een gebakken kabeljauwmedaillon op het bedje van ui en schik de gebakken champignons erbovenop.
Verwarm de rode-wijnsaus en klop er klontjes koude boter doorheen voor een glanzende afwerking.
Verwijder voorzichtig de vormen en versier elk gerecht met een blaadje laurier.
Serveer de gerechten met streepjes rode-wijnsaus op de borden.
Wijnadvies:
Een droge Belgische witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc vormt een uitstekende aanvulling op dit gerecht, waarbij de frisse tonen en de levendige zuurgraad de smaken van de vis en de rode-wijnsaus mooi aanvullen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
Gehaktworstjes:
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 2 teentjes knoflook
- 800 g gehakt rund- of lamsgehakt
- 1 theelepel gemalen komijn of karwij
- 1 ei
- 5 eetlepels boter
- 5 eetlepels bloem
- Zout
- Peper
Week het witbrood in water.
Pel en snipper de knoflook.
Meng het gehakt met komijn, zout, peper, losgeklopt ei en knoflook.
Knijp het witbrood uit en meng het door het gehakt.
Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, rol ze door bloem en bak ze in 3 eetlepels verhitte boter goudbruin aan.
Leg de gebakken rolletjes in een met boter ingevette vuurvaste schaal.
Giet de braadboter door een fijne zeef over de rolletjes en bak ze 20 minuten in de oven.
Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de ui, snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze kort onder in kokend water.
Verwijder de schil, pit en pureer de tomaten.
Smelt de rest van de boter in een pan, fruit de ui kort aan en voeg de tomatenpuree en witte wijn toe.
Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker en laat deze 20 minuten zachtjes koken.
Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.
Wijnadvies:
Serveer deze Smyrnese gehaktworstjes met een Griekse rode wijn zoals een Xinomavro of een Agiorgitiko. Deze wijnen hebben genoeg body en fruitigheid om de smaken van het gerecht te complementeren.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje
Een heerlijk bijgerecht waarbij de natuurlijke bitterheid van witlof verzacht wordt door een krokant laagje paneermeel en een vleugje boter.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 4 stronken witlof
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2 eetlepels gekruid paneermeel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Maak de witlof schoon en snijd het harde, bittere gedeelte aan de onderkant weg.
Kook de witlof in een pan met licht gezouten water gedurende 8-10 minuten, tot ze zacht zijn.
Laat de gekookte witlof goed uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze lichtbruin kleurt.
Leg de witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met het gekruide paneermeel.
Bak de witlof tot de onderkant goudbruin en krokant is en draai ze voorzichtig om.
Bak de andere kant ook goudbruin en breng op smaak met peper en zout.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees, vis of een vegetarische optie.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de licht bittere smaak van witlof en het krokante paneermeel.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Kruiden
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g winterwortels
- 400 g koolrabi
- 1 venkelknol
- 1 grote tomaat
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 rode uien
- 3 eetlepels olijfolie
- 100 g spekjes in blokjes
- 1 dl witte wijn
- 2 takjes tijm
- 6 blaadjes salie in dunne reepjes gesneden
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de winterwortels en koolrabi en snijd ze in stukken.
Snijd de venkel in parten.
Kook de winterwortels, koolrabi en venkel beetgaar in licht gezouten water.
Giet af en laat afkoelen.
Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Zet apart voor garnering.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, rode ui en spekblokjes 3 minuten.
Voeg de witte wijn, tijm en salie toe aan de pan en laat even sudderen.
Schep de gekookte groenten erbij en meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de groenten over een ovenschaal en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de geroosterde wintergroenten met de blokjes tomaat eroverheen gestrooid.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico uit Toscane past goed bij dit gerecht. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaak van de geroosterde groenten en spekjes mooi aan.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Geflambeerde Chocoladeflensjes met Rood Fruit en Vanilleroomijs
Deze flensjes gevuld met ingemaakt rood fruit en afgewerkt met geflambeerde Armagnac en vanilleroomijs zijn een spectaculaire afsluiter voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 100 g bloem
- 25 g cacaopoeder
- 3 dl melk
- 5 eieren
- 30 g boter
- Fruit op alcohol bijv. uit een pot van de slijterij of zelfgemaakt
- 60 g pure chocolade geraspt
- Armagnac of Grand Marnier
- Vanilleroomijs
Meng de bloem, cacaopoeder, melk en eieren tot een glad beslag.
Verhit de boter in een koekenpan en bak 8 flensjes van het beslag.
Verwarm de flensjes en vul ze met het ingemaakte fruit.
Strooi geraspte chocolade over de gevulde flensjes.
Verwarm de Armagnac in een soeplepel en steek deze aan.
Schenk de brandende Armagnac over de gevulde flensjes voor het flambeereffect.
Serveer de flensjes met een bolletje vanilleroomijs en het ingemaakte rood fruit.
Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een glas dessertwijn, zoals een Sauternes of een zoete Muscat, die de zoete en fruitige tonen van het gerecht versterken.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Knapperige Tofu met Gembersaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blok tofu
- 1 lente-ui
- 1 schijfje verse gember
- 2 eieren
- 50 g bloem
- 2 dl groentebouillon
- 1 eetlepel medium sherry
- 1 eetlepel sesamolie
- Zout
- 2 eetlepels olie
Snijd de tofu in plakjes van ½ cm dik.
Klop de eieren los in een kommetje.
Hak de lente-ui en gember fijn.
Maak een sausje van 2 dl groentebouillon, 1 eetlepel sherry, 1 eetlepel sesamolie en een snufje zout.
Haal de plakjes tofu door de bloem en vervolgens door het losgeklopte ei.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tofu in gedeelten aan beide kanten goudbruin.
Voeg alle gebakken tofu terug toe aan de pan, samen met het sausje, de lente-ui en gember.
Laat het geheel 5 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling uit de Moezelstreek of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika past goed bij deze gebakken tofu met gembersaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Spruitjespan met Knapperig Spek
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
- 100 gram blokjes ontbijtspek
- 1 eetlepel boter of olie
Verwijder eventuele bruine blaadjes en vuil van de spruitjes.
Halveer ze (of snijd grote spruitjes in vieren).
Verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de spekblokjes toe en bak ze kort aan tot ze knapperig worden.
Voeg de gehalveerde spruitjes toe aan de pan en meng ze goed met het spek.
Bak de spruitjes op laag vuur, afgedekt met een deksel, tot ze gaar zijn.
Roer regelmatig om.
Na ongeveer tien minuten zijn de spruitjes gaar en klaar om te serveren.
Serveer de spruitjes met een lekker stukje runderworst en gekookte aardappels of puree.
Wijnadvies:
Deze gebakken spruitjes met spek vragen om een wijn met voldoende frisheid en body, zoals een Chardonnay uit de Bourgogne of een Pinot Grigio uit Italië.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19
Gebakken sardines met kruidenboter
Deze gebakken sardines met huisgemaakte kruidenboter zijn een smaakvolle traktatie. Perfect om te serveren met citroenpartjes en frisse kruiden voor een Mediterrane sfeer.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 12 rauwe sardines
- 1 ei
- 2 el melk
- Bloem
- 140 g oud broodkruim
- Plantaardige boter om te bakken
- Partjes citroen
Voor de kruidenboter:
- 125 g zachte boter
- 2 tl fijngehakte peterselie
- 1 lente-ui
- 1 teentje knoflook
Voorbereiding van de Sardines:
Ontschub de sardines met de achterkant van een mes, werk van de staart naar de kop.
Snijd de kop eraf en knip de onderkant van de sardines open.
Maak de binnenkant van de sardines schoon en leg ze plat open.
Knip de ruggengraat er bij de staart af.
Was de sardines en dep ze droog.
Bereiding van de Kruidenboter:
Klop de zachte boter, fijngehakte peterselie, lente-ui en knoflook door elkaar.
Schep de helft van het botermengsel in een kommetje en zet het in de koelkast om op te stijven.
Bewaar de andere helft voor het bakken.
Bereiding van de Gebakken Sardines:
Klop het ei en de melk los in een kom.
Bestuif de sardines met bloem.
Haal de sardines door het eiermengsel en bedek ze met broodkruim.
Verhit de plantaardige boter in een koekenpan.
Bak de sardines 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en goed gaar zijn.
Serveertips:
- Serveer deze gebakken sardines als hapje of voorgerecht, eventueel met een frisse salade.
- Garneer met extra verse kruiden zoals peterselie voor een extra smaakdimensie
Wijnadvies:
Bij deze Mediterrane hapjes passen zowel een frisse witte wijn als een lichte rode wijn. Probeer bijvoorbeeld een Verdejo uit Spanje of een Pinot Noir uit Italië voor een perfecte combinatie met de smaken van de zee.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 19