Gevulde Aubergines met Gehakt en Kaaskorst
Smaakvolle aubergines gevuld met gekruid gehakt, tomaat en een krokant laagje kaas. Een heerlijk gerecht uit de oven!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 aubergines
- ½ ui fijngesnipperd
- 2 eetlepels margarine
- 1 tomaat in stukjes of 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel paneermeel
- Zout of 1 bouillonblokje
- Zwarte peper
- Nootmuskaat
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels geraspte belegen kaas
- Tomatenketchup optioneel
Snipper de ui en fruit deze in margarine tot ze glazig zijn.
Voeg de gesneden tomaat of tomatenpuree toe en bak kort mee.
Roer het gehakt erdoor en bak het rul.
Breng op smaak met zout of een bouillonblokje, zwarte peper, kerrie en nootmuskaat.
Halveer de aubergines overlangs en maak inkervingen in het vruchtvlees.
Kook de auberginehelften ongeveer 10 minuten tot ze beginnen te rimpelen (niet gaar koken).
Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de voorgekookte auberginehelften, zodat er een dun laagje vruchtvlees overblijft.
Meng het vruchtvlees met het gehaktmengsel.
Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad.
Bestrooi met paneermeel en geraspte kaas.
Leg kleine klontjes margarine op de aubergines.
Plaats de gevulde aubergines in een beboterde ovenschaal.
Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C tot er een goudbruin korstje ontstaat (ongeveer 15-20 minuten).
Serveer eventueel met tomatenketchup.
Tip:
Controleer regelmatig tijdens het bakken om overploffing te voorkomen
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Grenache of Tempranillo, past uitstekend bij dit gerecht en vult de hartige smaken aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag
Proef de rijke smaken van Zuid-Afrikaanse Bobotie: een kruidige gehaktschotel met een romige eilaag. Heerlijk met rijst en chutney!
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g mager runderpoulet
- 5 sneetjes witbrood
- 1 kopje melk
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
- ½ theelepel djinten gemalen komijn
- 10 peperkorrels
- ¼ theelepel kruidnagelgruis
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 ei losgeklopt
Week de sneetjes witbrood in melk en giet de overtollige melk af.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui samen met kerriepoeder, zout, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis tot de ui glazig is.
Blus het mengsel af met citroensap.
Meng het uimengsel met het geweekte brood, het vlees en de helft van het losgeklopte ei.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk glad.
Giet de resterende helft van het ei over het vlees.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en het vlees gaar.
Serveer de bobotie met witte rijst en een frisse chutney.
Opmerking:
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinotage of Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van bobotie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven
Deze romige bloemkoolschotel met gehakt en kaas combineert zachte bloemkool, hartig gehakt en gesmolten kaas in een heerlijk ovengerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water gedurende 10 minuten beetgaar.
Giet af en zet apart.
Bak het gehakt rul in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenpuree en runderbouillon toe aan het gehakt en roer goed door.
Laat 5 minuten sudderen.
Schep de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bloemkool.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas goudbruin en bubbelend is.
Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade.
Serveertip:
Serveer de bloemkoolschotel met een frisse salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze romige bloemkoolschotel gaat perfect samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Knapperige Bloemkoolbeignets op een Bedje van Spinazie
Heerlijke krokante bloemkoolbeignets geserveerd op een bedje van kort gebakken spinazie. Een smakelijke combinatie die perfect is als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
kookpan
keukenpapier
Keukenlepel
mes
- 1 bloemkool ongeveer 600 g
- 200 g spinazie
- 2 eieren
- Bloem of glutenvrije bloem
- Aceto balsamico
- Olijfolie om te frituren
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Was de bloemkool grondig en verwijder de buitenste bladeren.
Kook de bloemkool in gezouten water gaar.
Giet de bloemkool af en laat iets afkoelen.
Pureer 150 g van de gekookte bloemkool met de eieren, een snufje zout en 1 eetlepel bloem tot een beslag.
Snijd de rest van de bloemkool in plakjes en meng deze door het beslag.
Verhit de olijfolie in een frituurpan tot 150°C.
Haal met een lepel een plakje bloemkool uit het beslag en bak deze in de hete olie tot ze goudgeel zijn.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
Roerbak de spinazie kort in een koekenpan met een beetje olie, zout en enkele druppels aceto balsamico.
Serveer de krokante bloemkoolbeignets op een bedje van de gebakken spinazie.
Serveertip:
Garneer de bloemkoolbeignets met een extra scheutje aceto balsamico en serveer ze warm voor de beste smaakervaring.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een Chardonnay sluit perfect aan bij de knapperige bloemkoolbeignets en de licht zure toets van de balsamico.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Pittige Bloemkool Curry met Yoghurt en Specerijen
Een pittige en smaakvolle bloemkoolcurry vol specerijen, yoghurt en groenten – perfect voor een verwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 rode ui fijn gesneden
- 2 wortelen schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 1 bloemkool gewassen en verdeeld in roosjes
- 1 rode peper zaad verwijderd en fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel verse gember geraspt
- 1 theelepel gemalen komijn
- ¼ theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel garam masala
- 150 ml groentebouillon
- 100 g diepvries tuinerwten
- 6 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels olie
- Zout naar smaak
Verwarm de olie in een pan en fruit de rode ui gedurende 3-4 minuten tot ze zacht is.
Voeg de wortelen, bloemkool, rode peper, knoflook, gember en de specerijen toe.
Bak het mengsel nog 3 minuten terwijl je alles omschept.
Schenk de groentebouillon erbij, dek de pan af en laat het 6-7 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt erdoor.
Breng op smaak met zout.
Serveer de bloemkoolcurry met rijst.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Romige Bloedworst met Karameliseerde Ui en Mangochutney
Een hartige, romige bloedworst geserveerd met zoete, karameliseerde ui en een vleugje mangochutney voor extra smaakdiepte.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 uien in dunne ringen
- 2 eetlepels mangochutney
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 4 plakken bloedworst
Snijd de uien in dunne ringen.
Wentel de plakken bloedworst door de bloem.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur en bak de uienringen tot ze goudbruin en karamelachtig zijn, ongeveer 8-10 minuten.
Voeg de bloedworst toe aan de pan en bak deze 3 minuten aan elke kant, of totdat de buitenkant knapperig is en de binnenkant goed gaar.
Leg de gebakken bloedworst op een serveerschaal.
Roer de mangochutney door de gebakken uien in de pan en laat het geheel nog een minuut sudderen.
Verdeel het ui-mangochutney mengsel over de bloedworst.
Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van romige bloedworst en zoete uien.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals Beaujolais past goed bij de rijke smaak van bloedworst en de zoetheid van de uien.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Romige Bleekselderijstamppot met Paprika en Pepersteaks
Romige stamppot van bleekselderij en paprika, geserveerd met sappige pepersteaks en rijke jus – een heerlijke combinatie voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 zak aardappelen kruimig kokend à 1 kg
- 1 struik bleekselderij in boogjes gesneden
- Rode paprika in kleine blokjes
- 2½ eetlepels plantaardige olie voor bakken en braden
- 1 zakje vleesjus met uitjes let op glutenvrije opties indien nodig
- 4 pepersteaks
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in een pan met weinig water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
Maak de bleekselderij schoon, verwijder de taaie draden en snijd de stengels in boogjes.
Kook de bleekselderij in een aparte pan met zout water gedurende ongeveer 5 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Verhit de plantaardige olie in een koekenpan en bak de pepersteaks aan beide zijden goudbruin en net gaar volgens jouw voorkeur.
Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
Stamp de aardappelen fijn en meng ze met de gekookte bleekselderij en de blokjes rode paprika.
Voeg indien nodig een beetje van het kookwater toe om de stamppot smeuïg te maken.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Haal de pepersteaks uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Bereid de jus door het bakvet in de pan te combineren met water en het jusmixpoeder, volgens de instructies op de verpakking.
Serveer de romige bleekselderijstamppot met de pepersteaks en de warme jus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gebakken groenten voor een gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals Merlot past goed bij de rijke smaken van de pepersteaks en de romige stamppot.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer
Een verfijnde blauwkaasterrine met de subtiele smaak van rode ui en komkommer. De combinatie van romige kaas en frisse ingrediënten maakt dit gerecht perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd29 minuten min
opstijven in de koelkast4 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 cl rode porto
- 1 dl room
- 1 eetlepel agar-agar
- 1 eetlepel citroensap
- 2 cl arachideolie
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- 150 g blauwschimmelkaas
- 75 g halfvolle verse kaas
- 1 rode ui
- ½ komkommer
- Peper
- Zout
Klop de room stijf en zet opzij.
Vet een kleine cakevorm in met arachideolie.
Snipper de rode ui en fruit deze in een beetje arachideolie in een koekenpan.
Voeg de helft van de rode porto toe en laat kort koken.
Haal van het vuur.
Was de komkommer, snijd deze in plakjes en breng ze met de helft van het citroensap aan de kook in een bodempje water.
Giet af en laat uitlekken.
Pureer de gefruite ui met het vocht, de komkommer en de blauwschimmelkaas in een kom.
Breng de rest van het citroensap en de rode porto samen met wat water en de agar-agar aan de kook.
Roer tot de agar-agar volledig is opgelost.
Haal van het vuur en meng dit mengsel door de kaasmassa.
Voeg de stijf geslagen room, de verse kaas en de helft van de bieslook toe aan het kaasmengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep het mengsel in de ingevette cakevorm, strijk het glad en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Garneer met de overgebleven bieslook en serveer in plakken.
Serveertip:
Serveer met krokant brood of crackers.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur en pittige smaak van de blauwkaasterrine.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Gegrilde black tiger garnalensalade met balsamicodressing
Een frisse salade met gegrilde black tiger garnalen en een smaakvolle balsamicodressing.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 10 black tiger garnalen gepeld
- 100 g veldsla
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 scheutje ketjap manis
- 1 scheutje olijfolie
- Voor de dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1½ theelepel groene pesto genovese
Verdeel de veldsla over de borden.
Meng de ingrediënten voor de dressing in een mengbeker en sprenkel over de veldsla.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de garnalen om en om tot ze gaar zijn.
Voeg de uitgeperste knoflook toe aan de garnalen en bak kort mee.
Meng de chilisaus en ketjap door de garnalen in de pan en roer goed.
Verdeel de gegrilde garnalen over de veldsla en schenk de saus erover.
Serveer de salade met sneetjes stokbrood.
Serveertip:
Voeg wat geroosterde pijnboompitten toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij deze garnalensalade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21
Gevulde Kippengehaktballen met Honing-Tutti Frutti
Deze sappige kippengehaktballen zijn gevuld met een zoet mengsel van tutti frutti en honing, waardoor ze een verrassend smaakvolle twist krijgen. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht!
Bereidingstijd34 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
Voor de gehaktballen:
- 400 g kippengehakt
- 1 ui zeer fijn gesnipperd
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Peper
- Zout
- Paprikapoeder
Voor de vulling:
- 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweld
- 2 eetlepels honing
Meng in een kom de tutti frutti met de honing en laat even intrekken.
Meng in een andere kom het kippengehakt met de fijngehakte ui, het ei, peper, zout en paprikapoeder.
Voeg paneermeel toe tot het gehakt een stevige, samenhangende massa vormt.
Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en vorm er ballen van.
Druk de ballen iets plat en schep een beetje van het tutti frutti-mengsel in het midden.
Vouw het gehakt om de vulling heen en rol er opnieuw mooie ballen van.
Haal de ballen nog even door wat extra paneermeel voor een krokant korstje.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin.
Blus af met een scheutje water, zet het vuur laag en laat de gehaktballen 15-20 minuten sudderen tot ze gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de gevulde gehaktballen met een frisse salade en aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij deze gehaktballen, omdat de fruitige tonen mooi aansluiten bij de honing en tutti frutti.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 21