Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer
Een verfijnde blauwkaasterrine met de subtiele smaak van rode ui en komkommer. De combinatie van romige kaas en frisse ingrediënten maakt dit gerecht perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd29 minuten min
opstijven in de koelkast4 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 cl rode porto
- 1 dl room
- 1 eetlepel agar-agar
- 1 eetlepel citroensap
- 2 cl arachideolie
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- 150 g blauwschimmelkaas
- 75 g halfvolle verse kaas
- 1 rode ui
- ½ komkommer
- Peper
- Zout
Klop de room stijf en zet opzij.
Vet een kleine cakevorm in met arachideolie.
Snipper de rode ui en fruit deze in een beetje arachideolie in een koekenpan.
Voeg de helft van de rode porto toe en laat kort koken.
Haal van het vuur.
Was de komkommer, snijd deze in plakjes en breng ze met de helft van het citroensap aan de kook in een bodempje water.
Giet af en laat uitlekken.
Pureer de gefruite ui met het vocht, de komkommer en de blauwschimmelkaas in een kom.
Breng de rest van het citroensap en de rode porto samen met wat water en de agar-agar aan de kook.
Roer tot de agar-agar volledig is opgelost.
Haal van het vuur en meng dit mengsel door de kaasmassa.
Voeg de stijf geslagen room, de verse kaas en de helft van de bieslook toe aan het kaasmengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep het mengsel in de ingevette cakevorm, strijk het glad en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Garneer met de overgebleven bieslook en serveer in plakken.
Serveertip:
Serveer met krokant brood of crackers.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur en pittige smaak van de blauwkaasterrine.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Gegrilde black tiger garnalensalade met balsamicodressing
Een frisse salade met gegrilde black tiger garnalen en een smaakvolle balsamicodressing.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 10 black tiger garnalen gepeld
- 100 g veldsla
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 scheutje ketjap manis
- 1 scheutje olijfolie
- Voor de dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1½ theelepel groene pesto genovese
Verdeel de veldsla over de borden.
Meng de ingrediënten voor de dressing in een mengbeker en sprenkel over de veldsla.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de garnalen om en om tot ze gaar zijn.
Voeg de uitgeperste knoflook toe aan de garnalen en bak kort mee.
Meng de chilisaus en ketjap door de garnalen in de pan en roer goed.
Verdeel de gegrilde garnalen over de veldsla en schenk de saus erover.
Serveer de salade met sneetjes stokbrood.
Serveertip:
Voeg wat geroosterde pijnboompitten toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij deze garnalensalade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Gevulde Kippengehaktballen met Honing-Tutti Frutti
Deze sappige kippengehaktballen zijn gevuld met een zoet mengsel van tutti frutti en honing, waardoor ze een verrassend smaakvolle twist krijgen. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht!
Bereidingstijd34 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
Voor de gehaktballen:
- 400 g kippengehakt
- 1 ui zeer fijn gesnipperd
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Peper
- Zout
- Paprikapoeder
Voor de vulling:
- 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweld
- 2 eetlepels honing
Meng in een kom de tutti frutti met de honing en laat even intrekken.
Meng in een andere kom het kippengehakt met de fijngehakte ui, het ei, peper, zout en paprikapoeder.
Voeg paneermeel toe tot het gehakt een stevige, samenhangende massa vormt.
Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en vorm er ballen van.
Druk de ballen iets plat en schep een beetje van het tutti frutti-mengsel in het midden.
Vouw het gehakt om de vulling heen en rol er opnieuw mooie ballen van.
Haal de ballen nog even door wat extra paneermeel voor een krokant korstje.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin.
Blus af met een scheutje water, zet het vuur laag en laat de gehaktballen 15-20 minuten sudderen tot ze gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de gevulde gehaktballen met een frisse salade en aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij deze gehaktballen, omdat de fruitige tonen mooi aansluiten bij de honing en tutti frutti.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek
Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
- 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
- 3 dl rode wijn
Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.
Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Smeuïge Bierworstjes met Champignons en Tomaat
Deze bierworstjes worden langzaam gegaard in een rijke saus van dubbelbier, champignons en cherrytomaatjes. Heerlijk als borrelhapje of hoofdgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 saucijzenworstjes
- 250 g champignons hele of gehalveerde
- 250 g cherrytomaatjes
- 1 flesje dubbelbier
- 1 takje rozemarijn
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ dl room
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de saucijzen rondom bruin.
Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en fijngehakte knoflook toe.
Breng op smaak met zout en peper en bak het geheel 5 minuten mee.
Blus af met het dubbelbier en laat het geheel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus ontstaat.
Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Roer vlak voor het serveren de room door de saus en laat nog 2 minuten mee verwarmen.
Serveer de bierworstjes met de saus en geniet ervan als borrelhapje of met aardappelpuree als hoofdgerecht.
Serveertip:
Lekker met knapperig stokbrood of een romige aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de hartige smaak van de worstjes, maar een Belgisch dubbelbier blijft de perfecte combinatie.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus
Geniet van een heerlijke zelfgemaakte berenklauw met romige pindasaus. Knapperig, smaakvol en perfect voor een gezellige avond of borrel!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Berenklauw:
- 500 g rundergehakt
- 75 g paneermeel
- 50 g boter
- 2 grote uien
- 1 ei
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal oelek
- Peper naar smaak
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
Pindasaus:
- 300 ml water
- 10 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook geperst
- Sap van 1 citroen
Meng in een kom het rundergehakt met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden peterselie, peper en zout.
Vorm gelijke gehaktballen van het mengsel.
Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
Bak de gehaktballen in een koekenpan met boter op middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn.
Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
Verwarm de saus op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
Pas de dikte van de saus aan door water toe te voegen voor een dunner resultaat of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.
Verwarm de frituurpan voor op 170°C.
Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
Rijg een schijf ui tussen twee gehaktstukken aan een satéprikker.
Frituur de berenklauwen gedurende 2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveer direct met de warme pindasaus en geniet!
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een handje kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit hartige gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 38g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise
Heerlijke kipburger wraps met knoflookmayonaise, sla, tomaat en ui, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kant-en-klare of zelfgemaakte naanbroden
- 300 gram kippengehakt
- 45 gram paneermeel
- 1 ei
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel zout
- Olijfolie
- 8 blaadjes kropsla
- 1 ui
- 1 vleestomaat
- 3 eetlepels mayonaise
- Verse knoflook
Bak de naanbroden af volgens de verpakking en houd warm.
Was de sla, snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen.
Meng de mayonaise met geperste knoflook.
Meng het kippengehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder, mosterd, peper, zout en geperste knoflook.
Vorm hamburgers van het gehakt.
Bak de hamburgers gaar in olijfolie.
Beleg de naanbroden met sla, tomaat en ui.
Leg de hamburgers op de naanbroden.
Voeg knoflookmayonaise toe en vouw dubbel.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of frietjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus
Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
- 1 ei
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon van tablet
- 1 eetlepel cognac
- 2 ½ dl slagroom
- 1 eetlepel boter
- 2 sjalotjes in dunne ringen
- 1 wortel in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
- ½ venkelknol in reepjes
- ½ prei in dunne ringen
- 1 theelepel verse gember geraspt
- 20 grote gamba’s gekookt
- 1 theelepel verse dragon fijngehakt
- 1 theelepel kervel fijngehakt
- Zout en peper
- Citroensap naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen.
Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
Halveer de bladerdeegplakjes.
Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.
Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 23g | Vet: 32g | Zout: 350g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Romige Biefstuk Stroganoff
Geniet van deze romige en smaakvolle Biefstuk Stroganoff, geïnspireerd op de klassieke Russische keuken!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
Plastic zakje
Hamer of deegroller
- 600 g ribeye steak
- 30 g bloem gemengd met zout en peper
- 380 g fettuccine of tagliatelle
- 60 g boter
- 1 kleine ui gesnipperd
- 300 g champignons in dikke plakken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 0,6 dl rode wijn
- 3 dl room
Wikkel de ribeye steak in plasticfolie en sla er met een hamer of deegroller op tot ze ongeveer half zo dik zijn.
Snijd vervolgens elke steak in repen van ongeveer 1 centimeter breed.
Doe de repen steak in een plastic zakje met de bloem en schud alles, zodat het vlees gelijkmatig met bloem bedekt is.
Kook de fettuccine of tagliatelle al dente in een grote pan met licht gezouten kokend water.
Smelt 40 g boter in een koekenpan op matig vuur en bak de gesnipperde ui gedurende 2 minuten.
Bak het met bloem bedekte vlees in porties gedurende 5 minuten per portie, of totdat het vlees gelijkmatig bruin is.
Haal het uit de pan en houd het warm.
Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en voeg de champignons toe.
Roerbak gedurende 2-3 minuten totdat ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de tomatenpuree en rode wijn toe, en verwarm gedurende 2 minuten terwijl je voortdurend roert, of totdat de saus begint te dikken.
Voeg het gebakken vlees toe en roer de room erdoor.
Draai het vuur laag en laat het nog 1 minuut sudderen totdat de saus is ingedikt.
Serveer het vlees en de saus bovenop de gekookte pasta.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24
Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie
Mals gebakken biefstuk met een romige rode wijn-geitenkaassaus, geserveerd met knapperige roerbakspinazie en knoflook. Een feestelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend
Voor de biefstuk:
- 4 biefstukken
- 1 eetlepel boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de rode wijnsaus:
- 200 ml rode wijn
- 1 kippenbouillonblokje voor 300 ml bouillon
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 4 plakjes verse geitenkaas
- Peper en zout naar smaak
- Voor de roerbakspinazie:
- 1 zak spinazie ± 400 g
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 uitjes fijngesneden
- 1 eetlepel olijfolie
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in ongeveer 4 minuten per kant mooi bruin.
Haal ze uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Verhit ondertussen de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het mengsel tot de helft inkoken.
Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de grill of oven op 200°C.
Leg op elke biefstuk een plakje geitenkaas en plaats ze kort onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en uitjes kort.
Voeg de spinazie toe en wok 2-3 minuten tot de blaadjes geslonken zijn.
Leg de biefstuk op een bord, schep de rode wijnsaus eromheen en serveer met de roerbakspinazie.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappeltjes of een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een volle Cabernet Sauvignon of een Syrah past perfect bij de rijke smaken van de rode wijnsaus en de geitenkaas.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 24