Paksoi met Karwij en Boter
Deze Oostenrijkse Weense paksoi met karwijzaad en boter is een verrassend bijgerecht voor elke maaltijd. Snel klaar, vol van smaak en heerlijk bij vleesgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gr. boter
- 1 gesnipperde ui
- 1½ dl. water
- 3 eetl. azijn
- 4 eetl. suiker
- 1 kg paksoi
- 1 theel. karwijzaad
- Zout
- Eventueel maizena
Laat de suiker caramelliseren (licht bruin branden) in een pan met dikke bodem.
Voeg de boter, ui, in stukjes gesneden paksoi, zout, karwijzaad en water toe.
Kook het geheel even door.
Voeg azijn toe en laat nog heel even koken.
Bind het teveel aan vocht met wat aangemaakte maizena
Serveertip:
Serveer deze Weense paksoi als bijgerecht bij gebraden vlees of vis. Het maakt een geweldig complement voor een rijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei
Een klassieke Franse galette van glutenvrij boekweitmeel, gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een perfect gegaard spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 100 g Emmentaler
- 100 g ham
- 250 g boekweitmeel glutenvrij
- 500 ml water
- 1 snufje zout
Doe het boekweitmeel in een kom en meng met het zout.
Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kloppen tot een glad beslag.
Laat het beslag 10 minuten rusten.
Verwarm een beetje olie in een koekenpan en giet een dunne laag beslag erin.
Bak de galette aan één kant tot de onderkant lichtbruin is.
Keer de galette om en beleg met een plak ham en geraspte Emmentaler.
Bak een spiegelei apart in een andere pan.
Leg het spiegelei in het midden van de galette.
Vouw de randen van de galette naar binnen zodat een vierkant ontstaat met het eigeel zichtbaar in het midden.
Laat nog even in de pan tot de kaas gesmolten is.
Herhaal dit voor de overige galettes.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas cider voor een echte Franse ervaring.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge appelcider of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Pastinaakbeignets met Koriander
Heerlijke, krokante pastinaakbeignets met koriander voor een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Serveer met appelchutney voor de perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g bloem
- 1 dl kookvocht
- 1 ei
- ½ tl korianderzaad of 1/2 tl korianderpoeder
- 300 g pastinaak
- 1 tl zout
- Olie om in te bakken
- Een beetje bloem voor het paneren
Schil de pastinaak met een dunschiller.
Snijd de pastinaak in plakken van ½ à 1 cm dik.
Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat uitlekken en afkoelen.
Kluts het ei en meng het met het kookvocht en het zout.
Vijzel de korianderzaadjes (of gebruik korianderpoeder) en roer deze samen met de bloem door het eimengsel.
Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het beslag te dik is.
Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Haal de pastinaakplakken eerst door de bloem en daarna door het beslag.
Bak de beignets in de hete olie aan beide zijden lichtbruin in enkele minuten.
Serveer de beignets met appelchutney.
Serveertip:
Serveer de pastinaakbeignets met een frisse appelchutney of een andere saus naar keuze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde zoetheid van de pastinaak en de kruidigheid van de koriander.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Pastinaakpannenkoeken
Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Bord
Lepel
messen
Ovenschaal (optioneel)
Pannetje
- Pastinaak 250 g
- Pannenkoekenbeslag 1 portie
Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
Klop het beslag goed door.
Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Kapucijners met frisse appelrelish
Een smaakvol gerecht met kapucijners en een frisse appelrelish. De combinatie van kruidige ui, knapperige spekreepjes en zoetzure appel maakt dit bijgerecht een heerlijke aanvulling op elke maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 240kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 appels geschild en in miniblokjes
- 2 el arachideolie
- 50 g blanke rozijnen
- 50 ml appelsap
- 150 g vegetarische spekreepjes
- 1 blik of pot jonge kapucijners
- 1 tl geraspte mierikswortel potje
- ½ tl chilipoeder of paprikapoeder
- 2 uien gesnipperd
- Zout en versgemalen peper
Giet de kapucijners af, spoel ze met koud water en laat uitlekken.
Meng de appelblokjes, appelsap, rozijnen en mierikswortel tot een relish.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui met chilipoeder.
Rooster de spekreepjes krokant in een droge hete koekenpan.
Schep de kapucijners door de uien en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de spekreepjes erop en de appelrelish erbij.
Serveertip:
Lekker met knapperig volkorenbrood of geroosterde aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past hier goed bij.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Bonte Peulvruchtensalade
Een frisse en kleurrijke salade met bonen, paprika en kerstomaten, op smaak gebracht met een kruidige dressing. Perfect als lichte lunch of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Voor de salade:
- 1 gele paprika in miniblokjes
- 1 bakje cherrytomaten gehalveerd
- 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
- 2 el gehakte peterselie
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 el olijfolie
Voor de dressing:
- 4 el olijfolie
- 1 el kappertjes
- 1 el wijnazijn of citroensap
- Zout en versgemalen zwarte peper
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes.
Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de gebakken sjalotjes met bakvet toe.
Doe de witte bonen, cherrytomaten, paprika en peterselie in een kom en meng goed.
Spatel de dressing door de salade.
Serveer direct of laat de smaken even intrekken.
Serveertip:
Lekker met grof bruinbrood of stokbrood met tapenade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Pastinaakrondjes met Sperziebonen
Een smaakvol bijgerecht met pastinaak en sperziebonen, perfect als aanvulling op diverse hoofdgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 85 g sperziebonen geblancheerd
- ½ pastinaak geschild en in dikke plakken gesneden
- ½ pastinaak geschild en fijn geraspt
- Ongezouten boter
- Olie
Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
Leg de pastinaakrondjes in een pan en voeg water toe tot ze voor ¾ onder staan.
Voeg een klont boter toe en kook de pastinaak 15 tot 20 minuten.
Verhit olie in een pan en frituur de geraspte pastinaak 1 à 2 minuten.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Halveer de sperziebonen in de lengte.
Serveer de bonen op een bord, leg daarop de pastinaakrondjes en garneer met de gefrituurde pastinaak.
Serveertip:
Lekker met een frisse yoghurtdressing of een scheutje citroensap.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Revueltos met Rettichsalade
Een heerlijk Spaans roerei met snijbiet, gecombineerd met een frisse rettichsalade. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden en perfect als lunch of voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd18 minuten min
Land van herkomst: Spanje Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- ½ citroen
- , sap 2 baby rettich,
- geschild 2 el olijfolie
- 3-4 el extra virgin olijfolie
- 4 sneden geroosterd bruin brood zonder korst
- 4 teentjes knoflook
- fijngesneden 6 eieren
- 250 g Indiaas mosterdblad
- 500 g warmoes snijbiet
- Kleine handvol platte peterselie
- Een paar radijsjes
- 1 paar baby raapjes geschild
- Olijfolie voor de pan
- Zout en versgemalen peper
Breng een pan met gezouten water aan de kook.
Snijd het blad van de snijbiet los van de stelen.
Snijd de stelen in stukken van 1 cm.
Blancheer de bladeren 2 minuten en koel af in ijswater.
Kook de stelen beetgaar in hetzelfde water en koel ze af in ijswater.
Verwarm olie in een pan op middelhoog vuur.
Bak de knoflook goudkleurig.
Voeg de snijbietstelen toe, breng op smaak met zout en peper en roerbak 5 minuten.
Snijd de bladeren grof en voeg ze toe aan de pan.
Bak nog 2 minuten op laag vuur.
Klop de eieren los en voeg ze toe aan de snijbiet.
Roer constant tot het ei voldoende is gestold.
Snijd de rettich, radijsjes en raapjes met een mandoline.
Doe de groenten 10 minuten in ijswater en laat goed uitlekken.
Meng de groenten met de mosterdbladeren in een kom.
Maak een dressing van citroensap, zout en extra virgin olijfolie en meng met de salade.
Wrijf het geroosterde brood in met een doorgesneden knoflookteen.
Serveer de toast met het roerei en de salade ernaast.
Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn en extra olijfolie om naar smaak toe te voegen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Verdejo of Albariño past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Pittige Italiaanse Spaghetti
Een heerlijk pittige Italiaanse spaghetti met knoflook, chili en verse bieslook. Simpel, snel en boordevol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ tl gedroogde chilivlokken
- 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
- 200 g cherry tomaten uit blik
- 110 g spaghetti gekookt volgens de instructies
- Verse bieslook gesneden
Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur.
Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
Voeg de cherry tomaten toe en kook 4-5 minuten tot ze openbarsten.
Meng de saus met de gekookte spaghetti.
Serveer in een kom en garneer met verse bieslook.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een glas Italiaanse Chianti of een frisse witte wijn.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3
Kool in Bladerdeeg
Knapperig bladerdeeg gevuld met zachte kool, ui en gehakte eieren voor een verrassend hartig gerecht.
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 witte kool of klein hart van groene kool
- 4 eieren
- 1 ui
- 500 g bladerdeeg
- 60 g boter
- 1 el olie
- 1 kruidnagel
- Peper
- Zout
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Kook de eieren 10 minuten en hak ze fijn.
Snijd de kool in dunne reepjes en hak de ui fijn.
Verhit boter en olie en fruit de ui en kool 20-25 minuten.
Breng op smaak met peper en zout en meng de gehakte eieren erdoor.
Rol het bladerdeeg uit tot twee rechthoeken.
Verdeel de koolvulling over één plak, laat 1 cm van de randen vrij.
Bedek met de tweede plak bladerdeeg en druk de randen stevig aan.
Prik gaatjes in de bovenkant en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Serveer lauw.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade met mosterddressing en wat geroosterde pitten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een lichte rode wijn als Gamay past uitstekend bij de zachte smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 3