Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige preisoep met een pittige twist van mierikswortel, afgewerkt met een zacht room-mosterdmengsel. Perfect als verwarmend voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetl mosterd
  • ¾ liter bouillon
  • 4 eetl room
  • snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • zout naar smaak
  • 1 eierdooier losgeroerd
  • 250 gr prei schoongemaakt

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei met de knoflook tot glazig.
  • Voeg de resterende bouillon toe aan de prei en breng aan de kook.
  • Voeg de bouillon met prei toe aan de aardappelpuree.
  • Breng het geheel aan de kook met mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat en laat kort pruttelen.
  • Maak het roommengsel van eierdooier, room en mosterd.
  • Verwarm de soep eventueel een dag van tevoren en warm opnieuw op zonder te koken.
  • Voeg vlak voor het serveren het room-mosterdmengsel toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een vers sneetje knapperig brood en een toefje verse kruiden.
Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Glutenvrije Franse Galettes met Ei en Ham

Glutenvrije Franse Galettes met Ei en Ham

Deze glutenvrije Franse galettes van boekweitmeel worden traditioneel gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pannenkoeken, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • Boekweitmeel – 200 g
  • Emmentaler – 100 g geraspt
  • Ham – 4 plakken
  • Spiegelei – 4 stuks
  • Water – 500 ml
  • Zout – 1 snufje

Instructies

  • Doe het boekweitmeel in een mengkom.
  • Voeg het zout toe.
  • Schenk het water al roerend bij het meel.
  • Klop met een garde tot een glad beslag.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan.
  • Schenk een soeplepel beslag in de pan en draai rond voor een dunne laag.
  • Bak de galette aan één kant goudbruin.
  • Keer om en leg in het midden een plak ham.
  • Bestrooi met geraspte Emmentaler.
  • Breek een ei boven het midden en laat het spiegelei garen.
  • Vouw de vier zijkanten naar binnen zodat het ei zichtbaar blijft.
  • Laat nog even bakken tot de kaas gesmolten is.
  • Herhaal voor de resterende galettes.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade met vinaigrette voor een complete lunch.
Wijnadvies:

Combineer met een droge cider of een frisse witte wijn zoals Muscadet.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 17g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Krokante pastinaakbeignets met koriander

Krokante pastinaakbeignets met koriander

Deze krokante pastinaakbeignets met een vleugje koriander zijn heerlijk als bijgerecht of voorgerecht. Serveer met appelchutney voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 dl kookvocht
  • 1 ei
  • 300 g pastinaak
  • ½ tl zout
  • 1 tl korianderzaad of ½ tl korianderpoeder ketoembar
  • Beetje bloem om te bestuiven
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in plakken van ½ à 1 cm dik.
  • Kook de plakken in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop het ei los en meng met het kookvocht en het zout.
  • Vijzel de korianderzaden en roer samen met de bloem door het eimengsel.
  • Laat het beslag tenminste een half uur rusten.
  • Controleer of het beslag dik-vloeibaar is, voeg indien nodig extra kookvocht toe.
  • Verhit olie in een koekenpan.
  • Haal de pastinaakplakken door een beetje bloem en daarna door het beslag.
  • Bak ze aan beide zijden in een paar minuten lichtbruin op middelhoog vuur.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een lepeltje zelfgemaakte appelchutney als frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g

Romige pastinaakpuree met ui en peterselie

Romige pastinaakpuree met ui en peterselie

Deze romige pastinaakpuree met zachte ui en frisse peterselie is een verrassend alternatief voor aardappelpuree. Heerlijk bij elk hoofdgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien
  • 400 g pastinaak
  • 0.5 dl sojamelk
  • Kruidenzout naar smaak

Instructies

  • Schrob de pastinaak schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de uien in stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een pan.
  • Fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de pastinaak toe met een bodempje water.
  • Laat het geheel op laag vuur gaarstoven.
  • Voeg kruidenzout en sojamelk toe.
  • Mix alles tot een gladde puree met de staafmixer.
  • Bestrooi de puree met de gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of als basis onder geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc of Verdejo.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Romige Wortel-Pastinaak Ovenschotel

Romige Wortel-Pastinaak Ovenschotel

Een zachte en smaakvolle wortel-pastinaak gratin met romige eierroom en een knapperige paneermeellaag, perfect als warm bijgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 1,5 dl room
  • 2 eieren geklutst
  • 25 g boter
  • 350 g pastinaken geraspt
  • 350 g wortelen geraspt
  • Knoflookteentje uitgeperst
  • Nootmuskaat versgemalen
  • Paneermeel
  • Peper zwarte
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Smelt de boter in een koeken- of steelpan.
  • Fruit de uiringen en het uitgeperste knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de geraspte wortelen en pastinaken toe en bak enkele minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vet een ondiepe ovenschaal in en schep het groentemengsel erin.
  • Strijk de bovenkant glad.
  • Klop de eieren los met de room, nootmuskaat, zout en peper in een maatbeker.
  • Giet het eimengsel over de groenten.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Bak 30 minuten in de oven tot de gratin stevig en goudbruin is.

Notities

Serveertip:

Serveer met verse peterselie of bieslook voor extra kleur en smaak.
Wijnadvies:

Een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Blanc past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Amerikaanse notenrotskoekjes met chocolade

Amerikaanse notenrotskoekjes met chocolade

Deze smeuïge notenrotskoekjes met chocolade en marshmallows zijn onweerstaanbaar zoet en krokant – perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram fijngehakte pecannoten
  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 150 gram verkruimelde digestives of volkorenbiscuits
  • 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
  • 200 gram minimarshmallows
  • 75 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Roer de koekkruimels en suiker door de gesmolten boter.
  • Druk het mengsel uit over de bodem van een met aluminiumfolie beklede bakvorm van 20x20 cm.
  • Strooi de pecannoten over de koekbodem.
  • Bak de bodem 10 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
  • Verdeel de marshmallows en chocoladedruppels over de warme bodem.
  • Zet de vorm opnieuw 10 minuten in de oven tot de marshmallows zijn gesmolten.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm.
  • Snijd in blokjes en haal de koekjes uit de vorm.
  • Bewaar luchtdicht tot 4 dagen.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kopje koffie of warme chocolademelk voor een extra verwenmoment.
Wijnadvies:
Combineer met een glas PX-sherry of dessertwijn zoals muscat voor een rijke afsluiter.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Kapucijners met Krokante Spekreepjes en Appelrelish

Kapucijners met Krokante Spekreepjes en Appelrelish

Een heerlijk bijgerecht met jonge kapucijners, krokante spekreepjes en een frisse appelrelish, perfect voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 235kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik of pot jonge kapucijners
  • 2 el arachideolie
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ tl chilipoeder of paprikapoeder
  • 150 g vegetarische spekreepjes AH
  • 50 g blanke rozijnen
  • 50 ml appelsap
  • 1 tl geraspte mierikswortel potje
  • 2 appels geschild, in miniblokjes
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Giet de kapucijners af, spoel er koud water over en laat ze uitlekken.
  • Meng de ingrediënten voor de appelrelish.
  • Verhit de olie en fruit hierin de ui met chilipoeder.
  • Rooster in een droge hete koekenpan de spekreepjes krokant.
  • Schep de kapucijners door de uien en voeg zout en peper toe.
  • Serveer het gerecht met de spekreepjes erop en de appelrelish erbij.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g

Pittige Italiaanse Spaghetti met Snijbiet

Pittige Italiaanse Spaghetti met Snijbiet

Een heerlijk pittig pastagerecht uit Italië met knoflook, chilivlokken en snijbiet, perfect voor wie houdt van smaakvolle eenvoud.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 1 el olijfolie
  • 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
  • 110 g spaghetti gekookt
  • 200 g cherry tomaten uit blik
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • verse bieslook gesneden (voor de presentatie)

Instructies

  • Verhit de olie in een pan op laag vuur.
  • Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
  • Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de cherry tomaten toe en laat 4-5 minuten koken tot ze openbarsten.
  • Meng de saus met de gekookte spaghetti.
  • Serveer in een kom en garneer met de verse bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een schijfje citroen of wat extra olijfolie voor een frisse toets.
Wijnadvies:

Combineer met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rode zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g

Pittige chocolade-molesaus met noten

Pittige chocolade-molesaus met noten

Een rijke, pittige molesaus met donkere chocolade, pepers en noten – perfect geserveerd met Quorn of gevulde paprika.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten
  • 1 snee witbrood zonder korst in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ¼ reep pure chocolade min. 75% cacao
  • ¼ tl tijm
  • ½ tl oregano
  • 100 ml olie
  • 2 el pinda's
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el rozijnen
  • 3 kruidnagels
  • 4 gedroogde anchopepers
  • 6 tortillachips
  • 6 verse Spaanse pepers vervanging
  • 8 peperkorrels
  • 1 gedroogde pasillapeper
  • 1 laurierblad
  • 1,5 el sesamzaadjes
  • 1 gedroogde mulatopeper
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 stukje kaneel 2,5 cm

Instructies

  • Haal de zaadjes uit de pepers en hak ze in kleine stukjes.
  • Rooster de pepers in een koekenpan (let op: sterke dampen).
  • Giet kokend water over de pepers en laat ze een uur weken.
  • Pureer de geweekte pepers met een beetje weekvocht in een blender.
  • Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan.
  • Bak in dezelfde pan de pinda’s, pompoenpitten, ui, knoflook, tortillachips en het brood.
  • Meng dit met kruiden, specerijen, chocola en tomaten.
  • Maal het mengsel tot een gladde saus in de keukenmachine met de helft van de bouillon.
  • Verhit de saus in een kookpan.
  • Voeg beetje bij beetje de geweekte peperpuree toe tot de saus de gewenste scherpte heeft.
  • Laat de saus een uur zachtjes pruttelen en voeg eventueel extra bouillon toe.
  • Serveer de dikke saus met Quorn of gevulde paprika.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Kokosflensjes met kaneelvulling

Kokosflensjes met kaneelvulling

Deze glutenvrije kokosflensjes met een geurige kaneelvulling zijn een perfect Indiaas nagerecht: licht, kruidig en heerlijk zoet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken, Zuivel
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeroerd
  • 1 mespuntje zout
  • tl kaneel
  • 2 dl dunne kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3-5 el ghee of geklaarde boter
  • 50 g gedroogde geraspte kokos
  • 75 g glutenvrije bloem of rijstmeel

Instructies

  • Maak van de bloem, kokosmelk, ei en zout een glad beslag.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten en klop het daarna nogmaals op.
  • Verhit wat ghee in een koekenpan en bak 8 flinterdunne flensjes.
  • Meng in een kom de kokos, kaneel en suiker.
  • Voeg 3 eetlepels kokend water toe en roer goed door.
  • Voeg opnieuw 3 eetlepels kokend water toe en meng nogmaals.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten en roer daarna opnieuw door.
  • Bestrijk de warme flensjes met het kokosmengsel.
  • Rol de flensjes op en serveer op voorverwarmde bordjes.

Notities

Serveertip:

Garneer met wat extra geraspte kokos of een vleugje poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of Moscato.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g