Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram wijnzuurkool
  • 300 gram macaroni
  • 4 speklapjes
  • 1 pot scherpe tomatensaus ongeveer 400 ml
  • 500 gram verse worst

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de speklapjes in stukjes.

Zuurkool Koken:

  • Plaats de zuurkool in een grote kookpan en voeg de stukjes speklapjes toe.
  • Kook de zuurkool en speklapjes samen volgens de aanwijzingen op de verpakking van de zuurkool (ongeveer 20-30 minuten).

Macaroni Koken:

  • Breng ondertussen een andere grote pan met water aan de kook en kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Worst Aanbraden:
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en braad de verse worst aan tot ze rondom bruin en gaar is (ongeveer 15-20 minuten).

Tomatensaus Bereiden:

  • Verwarm de scherpe tomatensaus in een kleine pan tot deze goed heet is.

Samenstellen van het Gerecht:

  • Verdeel de macaroni over de borden.
  • Schep de zuurkool en speklapjes over de macaroni.
  • Voeg een beetje scherpe tomatensaus toe over de zuurkool.
  • Leg een stuk gebraden worst bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 600 gram babyspinazie gewassen en uitgelekt
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes in olie fijngesneden
  • 1 potje cuisine Boursin light ongeveer 200 ml
  • 400 gram gekookte hamblokjes
  • Pijnboompitten naar smaak niet geroosterd

Instructies

Spaghetti Koken:

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet af en zet apart.

Ui, Knoflook en Tomaatjes Bakken:

  • Verhit een beetje olie uit het potje zongedroogde tomaatjes in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden ui en fijngesneden knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe en bak nog een paar minuten mee.

Spinazie en Ham Toevoegen:

  • Voeg de babyspinazie en de hamblokjes toe aan de pan.
  • Bak tot de spinazie geslonken is en de hamblokjes doorgewarmd zijn.

Room Toevoegen:

  • Voeg de cuisine Boursin light toe aan de pan en roer goed door tot alles goed gemengd en warm is.

Serveren:

  • Leg de gekookte spaghetti op een mooie ronde serveerschaal.
  • Schep het groente- en hammengsel met de roomsaus over de spaghetti.
  • Garneer met pijnboompitten naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Een smakelijke twist op de klassieke stamppot, met andijvie, kipdijfilet, zoete aardappel en een oosterse boemboe voor extra smaak!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 800 g aardappels in blokjes
  • 600 g andijvie fijn gesneden
  • 4 kipdijfilets in kleine stukjes
  • 1 boemboeblok ajam paniki of andere oosterse kruidenpasta
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 bosje salade-ui in ringetjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels en zoete aardappel in gezouten water tot ze zacht zijn.
  • Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
  • Verhit intussen een koekenpan en bak de stukjes kipdijfilet met de helft van het boemboeblok tot ze gaar zijn.
  • Snijd de bosui in ringetjes en meng deze samen met de fijngesneden andijvie door de aardappelpuree.
  • Voeg de gebakken kip, de rest van het boemboeblok en de ringetjes rode peper toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer direct en garneer eventueel met extra bosui.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of roergebakken groenten voor een extra gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 700g | Sugar: 10g

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Daoûd Bâcha
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 uien fijngehakt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 500 gram gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng het rundergehakt in een grote kom met tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, paprikapoeder en chilipoeder.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel met vochtige handen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Schep de uien uit de pan en zet apart.
  • Bak de gehaktballetjes in dezelfde olie tot ze rondom bruin zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de gefruite uien, geraspte citroenschil en gepureerde tomaten toe aan de pan met gehaktballetjes.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen witte rijst en haricots verts.
  • Snijd de haricots verts in stukjes van 2 cm en roer ze door de gekookte rijst.
  • Bak tomatenblokjes in een beetje olie en voeg deze toe aan de rijst en haricots verts.
  • Serveer de gehaktballetjes met de rijst en groentemix.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels uitgeperst (schil van één sinaasappel in reepjes)
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 tl tijm
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ el vloeibare honing
  • 50 g boter
  • 4 stukjes lamsfilet
  • 3 el crème fraîche
  • Paneermeel optioneel, voor verdikken
  • 200 g parel couscous
  • 2 courgettes gegrild
  • 3 gekleurde paprika’s gegrild
  • Geweekte abrikozen en pruimen voor garnering

Instructies

  • Snijd enkele reepjes van de sinaasappelschil en kook deze 5 minuten in het sinaasappelsap.
  • Zet apart.
  • Doe het sinaasappelsap samen met de knoflook, ui, tijm, rozemarijn en honing in een pan en laat het geheel zachtjes 15 minuten koken.
  • Pureer de saus tot een glad geheel.
  • Verdik eventueel met een beetje paneermeel.
  • Bak de lamsfilets in 4 minuten aan elke kant, zodat ze vanbinnen rosé blijven.
  • Leg de filets op een bord en voeg de sinaasappelsaus toe aan de bakboter.
  • Laat de saus zo nodig inkoken.
  • Serveer de lamsfilets met de sinaasappelsaus en de gekookte sinaasappelschilletjes.
  • Bereid de parel couscous volgens de instructies op de verpakking en zorg dat deze kruimelig en zonder klonten is.
  • Garneer de couscous met geweekte abrikozen en pruimen.
  • Serveer de gegrilde courgettes en paprika’s warm, gemengd door elkaar, naast de lamsfilets en couscous.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.

Spruiten-Wortelenstamp met Verse Worst en Münsterkaas

Spruiten-Wortelenstamp met Verse Worst en Münsterkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels tot puree verwerkt
  • 500 g spruiten beetgaar gekookt
  • 300 g winterpeen in blokjes en beetgaar gekookt
  • 125 g spekblokjes
  • 250 g verse worst in schijfjes
  • 1 ui gebakken samen met de spekblokjes en verse worst
  • 1 blok Le Rustique Münsterkaas in blokjes
  • 100 g pijnboompitten

Instructies

  • Kook de aardappels en verwerk ze tot puree.
  • Kook de spruiten en winterpeen beetgaar.
  • Bak de ui, spekblokjes en verse worst samen in een koekenpan.
  • Meng de puree met de spruiten, wortelen, spekblokjes, ui en verse worst.
  • Doe dit mengsel in een ovenschaal.
  • Leg bovenop de blokjes Le Rustique Münsterkaas en pijnboompitten.
  • Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 3 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool naturel
  • 700 g aardappels tot puree verwerkt
  • Flinke hand walnoten
  • Blokjes feta
  • 300 g spekblokjes uitgebakken

Instructies

  • ook de aardappels en verwerk ze tot puree.
  • Vermeng de puree met de zuurkool en laat het goed warm worden.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Meng de spekblokjes, feta en walnoten door de zuurkoolpuree.
  • Voeg eventueel wat vet van de spekblokjes toe voor extra smaak.

Notities

Serveer deze zuurkoolschotel goed warm.

Wijnadvies

Een stevige witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Kabeljauw in Room met Haricots Verts en Paprika

Kabeljauw in Room met Haricots Verts en Paprika

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets elk 100 g
  • 1 ui
  • 1 puntpaprika
  • 1 klein pakje keukenroom 200 ml
  • 250 g haricots verts
  • 2 el olie
  • 1 tl baharat kruiden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de luchtoven voor op 200 graden.
  • Doe de keukenroom in een ovenschaal.
  • Roer de baharat kruiden en zout door de room.
  • Leg de stukken kabeljauw in de room.
  • Snijd de ui fijn.
  • Snijd de puntpaprika in blokjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en paprika met wat zout en baharat kruiden tot ze zacht zijn.
  • Kook de haricots verts in een pan met water beetgaar.
  • Leg het ui-paprika mengsel bovenop de kabeljauw en daarbovenop de haricots verts.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Zet de schaal 45 minuten in de oven.

Notities

Bij dit gerecht past een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen

Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter visbouillon
  • 4 gekookte krieltjes in schijfjes
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 6 kastanjechampignons in plakjes
  • 6 groene aspergetips
  • ½ courgette in blokjes
  • 1 kleine gele paprika in blokjes
  • 1 vleestomaat in blokjes
  • 200 g tilapiafilet in blokjes
  • 75 g gekookte mosselen
  • 9 grote garnalen
  • Olijfolie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de champignons, aspergetips, gele paprika, vleestomaat en courgette tot ze zacht zijn.
  • Breng de visbouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de tilapiafilet toe aan de bouillon en laat een paar minuten zachtjes koken tot de vis bijna gaar is.
  • Voeg het gebakken groentemengsel, de garnalen en mosselen toe aan de bouillon.
  • Voeg de gesneden krieltjes en bosuitjes toe.
  • Laat alles goed doorkoken tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen goed zijn doorgewarmd.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Bij deze soep past een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 450 g gesneden andijvie
  • 1-2 sjalotten in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Klein potje zongedroogde tomaten in olie
  • 150 g zwarte olijven in plakjes gesneden
  • 75 g pijnboompitten
  • 400 g spekjes uitgebakken

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water en een beetje zout tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes uit.
  • Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper.
  • Voeg een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten toe voor extra smaak.
  • Voeg de gesneden andijvie toe aan de aardappelpuree en roer goed door tot de andijvie iets geslonken is.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de zwarte olijven toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en verwarm nog even kort.
  • Voeg de uitgebakken spekjes met sjalot en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed.
  • Serveer de stamppot warm en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Bij dit gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g