Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Verwen je gasten met een verfijnde lamsfilet in knapperig filodeeg, geserveerd met verse voorjaarsgroenten en een rijke lamsfondsaus.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Lamsfilet:

  • 1,5 kg lamsfilet
  • 12 sneetjes witbrood zonder korst
  • 200 g boter
  • 20 g basilicum fijngehakt
  • 120 g peterselie fijngehakt
  • 8 g tijm fijngehakt
  • Vers vet spek in plakken
  • Filodeeg
  • 1 eidooier

Groenten:

  • 500 g doperwten
  • 500 g tuinbonen
  • 150 g shiitakes
  • 500 g waspeen
  • 4 meiknollen

Saus:

  • 1 liter lamsfond
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook geplet
  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 g boter

Instructies

Lamsfilet:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Maal de sneetjes witbrood tot kruim.
  • Meng het broodkruim met fijngehakte basilicum, peterselie, tijm, en 200 g zachte boter.
  • Leg de plakken vet spek op plasticfolie en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Rol de lamsfilets in het spek en het kruidenmengsel, wikkel strak in de folie en laat opstijven in de koelkast.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier, leg de opgerolde filets erop, rol in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg de ingepakte filets op een bakplaat met een siliconenmat.

Saus:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Voeg sjalotten, knoflook, tijm, rozemarijn en honing toe.
  • Laat de saus inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en monteer met 100 g boter.

Groenten:

  • Dop de tuinbonen en doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne plakken, blancheer beetgaar en spoel koud.
  • Schil de meiknollen, snijd in batons van 3 mm dikte, blancheer en spoel koud.
  • Sauteer de shiitakes in boter en breng op smaak met zout.
  • Roerbak de andere groenten in olie en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Bak de lamsfilets in een voorverwarmde oven van 200°C tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Laat de lamsfilets rusten op 50°C.
  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken, dresseer 2 stukken per bord.
  • Plaats de groenten en shiitakes naast het vlees en giet de saus eromheen.

Notities

Serveer met een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Een moderne twist op de stamppot, met Catalaanse braadworstjes, verse spinazie en een romige aardappelpuree met crème fraîche.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g tafelaardappelen geschild en in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 Catalaanse braadworstjes
  • 600 g verse spinazie
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, meng met de crème fraîche.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een anti-aanbak koekenpan en bak de worstjes op laag vuur in 7-8 minuten gaar.
  • Keer de worstjes regelmatig om en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de spinazie in gedeelten tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met geperste knoflook, zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.
  • Meng de uitgelekte spinazie door de gestampte aardappelen en crème fraîche.
  • Serveer de stamppot met de gebakken worstjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat tomaatjes voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo past goed bij de hartige smaken van de worstjes en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Een heerlijke, romige stamppot van aardappelen en prei, met krokante bacon en oesterzwammen voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g aardappelen geschild
  • 300 g prei gesneden
  • 25 g boter
  • 2 pakken bakbacon à 150 g, in dikke repen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g oesterzwammen in grove stukken
  • 150 ml melk

Instructies

  • Kook de gesneden aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Stoof ondertussen de prei in de boter in een pan gedurende 5-7 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Bak de baconrepen in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Haal de bacon uit de pan, voeg de olijfolie toe aan het achtergebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 minuten.
  • Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
  • Verwarm de melk en giet deze bij de gekookte aardappelen.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de gestoofde prei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige stamppot over vier borden en schep het baconmengsel er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 25g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Tuinbonen Stamppot met Walnoten, Geitenkaas en Honing

Tuinbonen Stamppot met Walnoten, Geitenkaas en Honing

Een heerlijke stamppot met tuinbonen, walnoten, zachte geitenkaas en een vleugje honing voor een perfecte combinatie van smaken!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 430kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • 450 g diepvriestuinbonen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 15 g verse tijm
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • 250 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Instructies

  • Kook de diepvriestuinbonen in een andere pan gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de tuinbonen af en meng ze met 2 eetlepels olijfolie.
  • Houd warm en afgedekt.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Hak de walnoten grof en verkruimel de geitenkaas.
  • Giet de aardappels af en stamp ze grof in dezelfde pan met de resterende olie.
  • Voeg de honing, tuinbonen, de helft van de tijm en de helft van de geitenkaas toe aan de gestampte aardappels en meng goed.
  • Verwarm de stamppot op laag vuur en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Meng driekwart van de gehakte walnoten door de stamppot.
  • Verdeel de stamppot over vier diepe borden en garneer met de rest van de geitenkaas, walnoten en tijm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of wat gekookte groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Spinazie-Ei Stamppot

Spinazie-Ei Stamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gerookte spekreepjes
  • 150 g verse spinazie gewassen en grof gehakt
  • 600 g kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 rode paprika's in dunne reepjes gesneden
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel yoghurtmayonaise of 1 theelepel yoghurt en 2 theelepels mayonaise
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de vetrandjes van de gerookte spekreepjes en snijd ze in kleine reepjes.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spekreepjes knapperig.
  • Voeg dan de rode paprika toe en bak deze samen met de spekreepjes gedurende 2 minuten op hoog vuur.
  • Haal daarna van het vuur.
  • Kook intussen de eieren in kokend water gedurende 7 minuten.
  • Koel ze af onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in plakjes.
  • Kook de aardappelen in een pan met een bodempje water en wat zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Verwarm de melk in een aparte pan.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamppotstamper.
  • Voeg de verwarmde melk en yoghurtmayonaise toe en roer goed door tot een smeuïge puree.
  • Schep de gehakte spinazie en gebakken paprika met spek door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de spinazie-ei stamppot over twee borden en strooi de fijngesnipperde sjalot eroverheen.
  • Serveer de plakjes ei en gebakken spekjes boven op de stamppot.

Notities

Geniet van deze hartverwarmende spinazie-ei stamppot!

Wijnadvies:

De romigheid van de stamppot en het zoute karakter van het spek vragen om een wijn met wat frisheid en een lichte zoetheid om het geheel in balans te brengen. Een droge Riesling of een lichtzoete Gewürztraminer zou perfect passen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Kruidige Spinazie-Rijstschotel met Gegrilde Kipfilet

Kruidige Spinazie-Rijstschotel met Gegrilde Kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Voor de Gegrilde Kipfilet:

  • 4 kipfilets à 125 g
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Spinazie-Rijstschotel:

  • 2 grote uien gesnipperd
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 600 g panklare spinazie
  • 500 ml kippenbouillon van tablet

Instructies

  • Snijd de kipfilets in de lengte doormidden en leg ze open.
  • Meng in een kom de knoflook, kaneel, gemalen komijn, chilipoeder, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.
  • Bestrijk beide kanten van de kipfilets met dit mengsel en laat ze even marineren.
  • Verhit de resterende olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui samen met de rijst gedurende 4-5 minuten op zacht vuur.
  • Roer regelmatig.
  • Voeg de panklare spinazie toe en giet de kippenbouillon erbij.
  • Laat de rijst afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar worden.
  • Bak ondertussen de gemarineerde kipfilets in een koekenpan of grillpan gedurende 10 minuten, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer de gegrilde kipfilets met de spinazie-rijstschotel.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de kruidige tonen en het malse karakter van de kip.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige Rucolapesto

Romige Rucolapesto

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 219kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 75 g rucola
  • 15 g verse basilicum
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 2 eetlepels geraspte pittige kaas bijv. grana padano of pecorino
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • ½ eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin in ongeveer 1 minuut.
  • Laat ze afkoelen op een schotel.
  • Scheur de rucola en basilicum in stukken boven de mengkom van de keukenmachine.
  • Pers het teentje knoflook erboven uit.
  • Laat de keukenmachine kort op een langzame snelheid draaien (pulserend) totdat de massa grof gehakt is.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, kaas en olijfolie toe en maal het geheel nog kort totdat het een smeuïge massa is.
  • Schep de rucolapesto in een kom en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Laat de smaken minstens 15 minuten, bij voorkeur langer, intrekken.

Notities

  • Bewaar de rucolapesto afgedekt in de koelkast (niet langer dan 3 dagen), maar laat het voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  • Je kunt de pesto ook invriezen (niet langer dan 1 maand bewaren).
  • Voeg de pesto pas op het laatste moment toe aan warme gerechten.

Wijnadvies:

Deze Romige Rucolapesto past goed bij een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 219kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 23g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.2g

Romige Boerenkoolpot met Gebraden Worst

Romige Boerenkoolpot met Gebraden Worst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 723kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 runderbraadworsten
  • 1 prei in dunne ringen gesneden
  • 300 g boerenkool panklaar
  • 700 g aardappelschijfjes
  • 150 g verse roomkaas met knoflook en kruiden
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • In een koekenpan smelt je de helft van de boter en braad je de runderbraadworsten rondom aan.
  • Bak het vlees gedurende 20 minuten op matig vuur gaar, af en toe keren.
  • In een braadpan smelt je de rest van de boter en voeg je de prei, boerenkool en aardappelschijfjes toe.
  • Voeg een klein kopje water en zout naar smaak toe.
  • Laat de boerenkool afgedekt gedurende 10 minuten zachtjes gaar smoren, af en toe omscheppen.
  • Schep de verse roomkaas door de boerenkool en laat de kaas al roerend smelten.
  • Laat de boerenkool nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verdeel de romige boerenkool over de borden en serveer de runderbraadworst ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Boerenkool met Braadworst gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Malbec.

Nutrition

Calories: 723kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 29g | Vet: 50g | Zout: 3.5g | Sugar: 3g

Romige Bloemkool-amandelsoep

Romige Bloemkool-amandelsoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 217kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 350 g bloemkoolroosjes panklaar
  • groentebouillontablet
  • 27 g amandelschaafsel
  • 125 ml crème fraîche
  • eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze al omscheppend 1 minuut mee, zonder dat de bloemkool bruin kleurt.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten boven de pan en schenk er 750 ml heet water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
  • Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep het amandelschaafsel op een bord.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Meng de crème fraîche en het citroensap door de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de soep nog even door tot hij goed heet is.
  • Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en strooi er het geroosterde amandelschaafsel overheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Bloemkool-amandelsoep gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 217kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Rode Kool Stamppot met Chipolata’s

Rode Kool Stamppot met Chipolata's

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd27 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild
  • 5 eetlepels olie
  • 3 grote appels geschild en in dobbelsteentjes
  • 1 pak rode kool diepvries, 450 g
  • 8 varkens-chipolata's worstjes
  • 50 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon van tablet
  • 50 ml melk warm
  • 3 eetlepels honing

Instructies

  • ook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin op hoog vuur al omscheppend de appelblokjes goudbruin.
  • Schep ze uit de pan en breng ze op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Voeg nog een eetlepel olie toe aan dezelfde pan en roerbak op hoog vuur de rode kool 2-3 minuten tot deze begint te geuren.
  • Bak in een andere koekenpan in de resterende olie op middelhoog vuur de chipolata's in 2-3 minuten rondom bruin.
  • Schenk de rode wijn en de bouillon bij de chipolata's en laat ze 5-7 minuten op laag vuur garen.
  • Schep de chipolata's uit de pan en breng de rodewijnjus op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Stamp de aardappels met de warme melk en de honing tot een romige puree.
  • Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Schep met grove slagen eerst de rode kool en dan de appelblokjes door de puree.
  • Serveer de stamppot met de chipolata's en de rodewijnjus.

Notities

Serveertip:

Garneer de stamppot met wat verse peterselie voor een kleurrijk accent. Serveer er eventueel nog wat extra groenten bij, zoals gestoomde broccoli of een frisse salade.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais, vormt een goede combinatie met dit gerecht.