Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • 100 g ongezouten gemengde noten
  • 3 sneetjes oud bruinbrood volkoren, in blokjes
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
  • 2 x 125 ml crème fraîche
  • 4 tomaten in plakjes

Instructies

  • Snijd de aubergines in de lengte in 12 dunne plakken.
  • Bestrijk de plakken aubergine dun met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de aubergine in een grillpan of droge koekenpan op hoog vuur in 3-4 minuten bruin en gaar, halverwege keren.
  • Maal de noten grof in een keukenmachine.
  • Voeg het brood toe en verkruimel grof in 1 of 2 keer.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de sjalot 1-2 minuten.
  • Voeg het noten-broodmengsel en paprikapoeder toe en bak in 2-3 minuten knapperig en bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en bestrijk 4 plakken royaal met de helft van de crème fraîche.
  • Leg in elk ovenschaaltje 1 plak aubergine met crème fraîche.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel erover.
  • Leg hierop weer plakken aubergine en besmeer deze met de rest van de crème fraîche.
  • Schep de rest van het notenmengsel erop en dek af met de laatste plakken aubergine.
  • Leg de plakjes tomaat dakpansgewijs erop.
  • Maal er peper overheen en besprenkel met de rest van de olie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schuif de schaaltjes in de oven en bak de auberginelasagne 10-15 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 9g | Vet: 35g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 192kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Ovenschaal of bakblik
  • vijzel
  • keukenmachine of staafmixer
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4-8 shoarmabroodjes
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Dun schil de aubergines.
  • Leg de aubergines in een ovenschaal of bakblik en laat ze in de oven in ca.
  • 45 minuten gaar worden, af en toe omkeren.
  • Snijd de shoarmabroodjes in 4 punten en bak ze de laatste 5 minuten in de oven mee.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin en laat het in een vijzel afkoelen.
  • Wrijf met een stamper van de vijzel het sesamzaad samen met de knoflook fijn.
  • Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in grove stukken.
  • Pureer de aubergines met driekwart van de koriander in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg de crème fraîche, limoensap en olijfolie toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Roer de sesampasta door de auberginepuree en breng de dip pittig op smaak met zout, peper en eventueel extra chilipoeder.
  • Schep de auberginepuree in een laag schaaltje en strijk het glad.
  • Bestrooi met chilipoeder en garneer met de rest van de koriander.
  • Serveer de auberginedip met de broodpuntjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze dip.

Nutrition

Calories: 192kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Deze hartige wafels met gerookte zalm, spinazie en zachtgekookt ei vormen een verfijnde lunch of brunch met romige en frisse smaken.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 562kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bakje dille
  • 1 citroen schoongeboend
  • 1 el olijfolie
  • 200 g crème fraîche
  • 20 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g gerookte zalm
  • 400 g volle kwark
  • 600 g spinazie
  • 8 eieren
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm het wafelijzer voor.
  • Klop 4 eieren los in een grote kom met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel zout boven de kom en meng tot een glad beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter.
  • Verdeel de helft van het beslag over het wafelijzer en bak in 6 minuten goudbruin.
  • Herhaal met de rest van het beslag.
  • Kook de overige 4 eieren in 6 minuten zacht.
  • Laat schrikken onder koud water en pel ze.
  • Verhit olie in een koekenpan en roerbak de spinazie in delen tot geslonken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden of schaal.
  • Smeer er crème fraîche op.
  • Verdeel de spinazie en gerookte zalm over de wafels.
  • Leg op elke wafel een zachtgekookt ei.
  • Bestrooi met peper, zout en resterende dille.
  • Serveer met citroenpartjes.

Notities

Serveertip:
Serveer op een houten plank met extra citroenpartjes en verse dille voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc met citrus en groene tonen past perfect bij dit gerecht en brengt balans in de romigheid van ei en crème fraîche.

Nutrition

Calories: 562kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 33g | Vet: 36g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Ontbijtburrito met roerei, spek en bonen

Ontbijtburrito met roerei, spek en bonen

Deze hartige ontbijt burrito is gevuld met roerei, krokant spek, bonen en frisse groenten. Ideaal voor een stevig begin van je dag of een late brunch.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt, Roerbakken / Wokken, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 446kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ bakje verse koriander
  • 1 pot witte bonen in tomatensaus 370 g
  • 1 tl Mexicaanse taco- en burritokruiden
  • 100 g ijsbergsla melange
  • 250 g snoeptomaatjes
  • 4 volkoren tortillawraps
  • 6 eieren
  • 8 plakjes ontbijtspek 125 g

Instructies

  • Halveer de snoeptomaatjes.
  • Verwarm de witte bonen in tomatensaus in een steelpan ca.
  • 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Bak het ontbijtspek in een hete koekenpan in ca.
  • 8 minuten krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de eieren los en bak ze in het spekvet met de kruiden tot roerei.
  • Hak de koriander grof.
  • Verwarm de tortillawraps volgens de verpakking.
  • Beleg de wraps met ijsbergsla, tomaatjes, warme bonen, roerei en koriander.
  • Rol de wraps op, zet vast met cocktailprikkers of wikkel in bakpapier en bind vast met keukentouw.

Notities

Vegatip:

Laat het spek achterwege en roer 4 el geraspte cheddar of oude kaas door het roerei.

Liever vegan?

Vervang de eieren door 400 g in olijfolie gebakken, verkruimelde gerookte tofu 
Serveertip:
Serveer met een extra schep bonen, wat chilisaus of een lepeltje zure room voor nog meer smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of lichte Pinot Noir past hier goed bij. Liever alcoholvrij? Kies dan voor sinaasappelsap of ijsthee met citroen.

Nutrition

Calories: 446kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 22g | Vet: 27g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Deze vrolijke kuikens uit het ei zijn perfect voor de paaslunch. Luchtige bieslookpannenkoek met zacht roerei, versierd als schattige kuikentjes.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Kinderkoken, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 268kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kleine winterpeen
  • 1 mespunt zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 4 takjes dille
  • 6 eieren
  • 8 krenten
  • 10 g bieslook
  • 150 g bloem
  • 250 ml halfvolle melk + 2 el extra

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn.
  • Zeef de bloem en het zout boven een kom.
  • Voeg 1 ei en de helft van de melk toe, klop met een garde tot een glad beslag.
  • Roer de rest van de melk en bieslook erdoor.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie.
  • Schenk ¼ van het beslag in de pan en draai rond zodat een ei-vorm ontstaat.
  • Bak 2 minuten, keer om en bak nog 1 minuut.
  • Herhaal voor de overige 3 pannenkoeken.
  • Leg de pannenkoeken op elkaar en snijd gekarteld door.
  • Houd warm onder een deksel.
  • Klop de resterende eieren los met 2 el melk.
  • Verhit boter in dezelfde pan, voeg het ei toe en roerbak tot het gestold is.
  • Breng op smaak.
  • Leg de gekartelde pannenkoeken op de borden als gebroken eieren.
  • Schep het roerei ertussen als kuikentjes.
  • Snijd snavels van de wortel, gebruik krenten voor ogen en dille als kuif.
  • Serveer direct.

Notities

How-to-tip
Maak een ei-vorm van aluminiumfolie.
Leg in de pan en giet het beslag hierin.
Zodra het ei iets stolt, verwijder je de folie.
Serveertip:
Serveer deze kuikentjes op een kleurrijk bordje met wat extra wortelreepjes of komkommer voor een vrolijke paaslunch.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit vrolijke gerecht — serveer liever met versgeperst sinaasappelsap of een glas melk voor de kleintjes.

Nutrition

Calories: 268kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Ei, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ eetlepel gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 worteltjes
  • 30 g verse peterselie
  • 12½ g verse bieslook
  • 2 takjes tijm
  • 380 ml vleesfond zonder toegevoegde suikers
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 tablet kruidenbouillon zonder toegevoegde suikers
  • ½ eetlepel citroensap

Instructies

Voorbereiding Omelet:

  • Klop in een kom het ei los met de Parmezaanse kaas, melk, zout en peper.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Giet het eiermengsel in de pan en laat het uitvloeien tot een dunne omelet.
  • Bak deze in ongeveer 3 minuten gaar, halverwege keren.
  • Rol de omelet op, laat afkoelen en snijd in dunne reepjes.

Bereiding Bouillon:

  • Schil en snijd de worteltjes in piepkleine blokjes.
  • Hak de peterselie, bieslook en tijm fijn.
  • Breng in een pan 400 ml water aan de kook samen met de vleesfond en witte wijn.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer tot deze is opgelost.
  • Voeg de wortelblokjes toe en kook ongeveer 1 minuut.
  • Roer de gehakte kruiden erdoor en warm nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Breng de bouillon op smaak met citroensap, zout en peper.

Serveren:

  • Verdeel de omeletreepjes over vier diepe borden.
  • Schenk de hete bouillon erover en serveer direct.

Notities

Serveer met soepstengels voor extra crunch. Voor een vegetarische variant kan de vleesfond vervangen worden door groentefond.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past uitstekend bij deze lichte kruidenbouillon.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Foeyonghai met Mihoen en Groenten

Foeyonghai met Mihoen en Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 g Chinese groentemix
  • 500 g mihoen
  • 1 pak Foo Yong Hai-mix
  • 6 eieren M
  • 75 ml koud water voor omeletmix
  • 250 ml water voor sausmix

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok.
  • Voeg de Chinese groentemix toe en roerbak ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de mihoen toe en roerbak nog ongeveer 3 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  • Klop in een kom de omeletmix en eieren met 75 ml koud water los.
  • Schep het eimengsel door het groentemengsel in de wok.
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg het eimengsel toe en bak de omelet op zacht vuur in ongeveer 4 minuten goudbruin aan één zijde.
  • Keer de omelet om en bak nog ongeveer 3 minuten goudbruin aan de andere zijde.
  • Breng intussen 250 ml water aan de kook en roer de sausmix door het kokende water tot een gladde saus.
  • Snijd de omelet in punten, verdeel over de borden en schenk de saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past goed bij deze Foeyonghai.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Zuurkoolsoep met Kip

Romige Zuurkoolsoep met Kip

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • eetlepel bloem
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 liter kippenbouillon van tablet, glutenvrij indien nodig
  • 500 g zuurkool mild
  • 4 kipfilets
  • ½ rode paprika in blokjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 1½ eetlepel boter in een soeppan en bak de fijngesnipperde ui met de geperste knoflook op laag vuur in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
  • Strooi de bloem en komijnpoeder over de gebakken ui en bak dit nog 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg een scheut kippenbouillon toe aan de pan en roer met een houten pollepel tot er een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de rest van de kippenbouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren, totdat de soep aan de kook komt.
  • Meng de zuurkool door de soep en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Bestrooi ondertussen de kipfilets met peper naar smaak.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de kipfilets schuin in plakken.
  • Roer de blokjes rode paprika door de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige zuurkoolsoep met kip over diepe borden en leg de plakjes gebakken kipfilet erin.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past goed bij de romige textuur van de soep en de smaak van de kip.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 22g | Sugar: 3g

Zuurkool met Varkensfilet en Zuiderse Vruchten

Zuurkool met Varkensfilet en Zuiderse Vruchten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g tutti frutti
  • 250 g gekookte wijnzuurkool
  • 100 ml appelsap
  • 2 varkensfiletlapjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 25 g boter
  • 550 g aardappelpuree
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in reepjes.
  • Doe de wijnzuurkool, tutti frutti en appelsap in een steelpan en laat het afgedekt ongeveer 15 minuten sudderen.
  • Bestrijk de varkensfiletlapjes met de grove mosterd.
  • Verhit de boter in een koekenpan en schroei de filetlapjes aan beide kanten dicht.
  • Bak de filetlapjes op matig vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege de baktijd.
  • Verwarm ondertussen de aardappelpuree in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Giet de zuurkool af en roer de crème fraîche erdoor.
  • Meng de aardappelpuree met de zuurkool.
  • Leg de varkensfiletlapjes bovenop het zuurkoolmengsel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een droge witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Blanc, die goed samengaat met de zuurkool en het varkensvlees.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 20g

Rustiek Zuurdesembrood met Ardennerpaté en Gekarameliseerde Uiencompote

Rustiek Zuurdesembrood met Ardennerpaté en Gekarameliseerde Uiencompote

inclusief 20 minuten smoren30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine uien in ringen gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel tijm
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • 4 sneetjes meergranen zuurdesembrood
  • 4 blaadjes kropsla
  • 4 dunne plakken Ardennerpaté

Instructies

  • Meng de uienringen met de olijfolie, honing, tijm en witte-wijnazijn in een koekenpan.
  • Laat het mengsel op zeer laag vuur ongeveer 20 minuten smoren totdat de uien zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Dit kan ook een dag van tevoren gedaan worden.
  • Laat de uiencompote afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Beleg de sneetjes zuurdesembrood met een blaadje kropsla, een plak Ardennerpaté en een eetlepel uiencompote.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, die de rijke smaken van de paté en de zoete uiencompote goed aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g