Vispie
Aller Hande 1997
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
In koekenpan 60 g boter zachtjes smelten.
Rösti al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
Kappertjes toevoegen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Kabeljauw in blokjes van ca. 11/2 cm snijden.
In pan 1/4 liter water, wijn, laurierblad, snufje zout en peper aan de kook brengen.
Bouillontablet erboven verkruimelen.
Kabeljauw ca. 2 à 3 minuten tegen de kook aan verwarmen.
Met schuimspaan vis op diep bord scheppen en laten afkoelen (pocheervocht bewaren).
In steelpan rest van boter verhitten.
Bloem toevoegen.
Pocheervocht scheutje voor scheutje toevoegen tot gebonden saus ontstaat.
Crème fraîche toevoegen.
Peterselie erboven fijnknippen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Vormpjes invetten.
Vis over vormpjes verdelen.
Saus over vis verdelen.
Rösti bovenop visragout leggen.
Bestrooien met geraspte kaas.
Visies in ca. 20 á 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Sinaasappel met bitterkoekjes
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 5 sinaasappels
- 50 g boter of margarine
- 50 g poedersuiker
- 12 bitterkoekjes
- 2 eetlepels amandellikeur
- 3 eetlepels sinaasappellikeur
- ½ liter vanilleroomijs
Voorbereiden:
Citroen en 1 sinaasappel uitpersen.
Rest van sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees.
Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
Opgevangen sap aan rest van sinaasappel-citroensap toevoegen.
Bereiden:
In koekenpan laag vuur boter smelten.
Poedersuiker erdoor roeren.
Blijven roeren tot suiker gesmolten is, niet bruin laten worden.
Sinaasappel-citroensap erdoor roeren.
Bitterkoekjes in saus leggen en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes en amandellikeur toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Sinaasappel-bitterkoekjesmengsel overdoen in schaal.
In ondiepe steelpan sinaasappellikeur in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
In elke coupe met natgemaakte ijsbolletjeslepel 1 bolletje ijs scheppen.
Aan tafel likeur met lucifer aansteken en voorzichtig brandend over sinaasappel-bitterkoekjesmengsel schenken.
Laten uitbranden.
Mengsel naast bolletjes ijs scheppen.
Direct serveren.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Crêpe suzette van Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Flensjesdeeg:
- 200 g bloem
- 150 g eieren 3
- 500 ml melk
- 1 eetlepel arachideolie
- snuifje zout
- 20 g vanillesuiker
- boter om te bakken
Sinaasappelsaus:
- 100 g suiker
- 30 g boter
- sap van halve citroen
- sap 3 sinaasappels
- sinaasappel zestes
- scheut Grand Marnier
- scheut Cognac
Bereiding flensjes:
Doe de bloem in een hoge kom en maak een kuiltje, strooi het zout op de rand.
Roer de eieren en de vanillesuiker los en giet in het bloemkuiltje.
Giet er voorzichtig de melk bij.
Meng met een garde en roer tot een beslag zonder klonters.
Laat het beslag een halfuurtje rusten.
Voeg er, net voor je gaat bakken, de olie bij.
Bak de flensjes dun in een warme koekenpan en laat ze afkoelen op een rooster.
Gebruik wanneer nodig een klontje boter om de flensjes te bakken.
Bereiding sinaasappelsaus:
Was de sinaasappels.
Verwijder met een dunschiller de sinaasappelschil van één sinaasappel.
Enkel de schil, niet het witte vel.
Snij de schillen in dunne sliertjes (julienne).
Zo bekom je zogenaamde zestes.
Blancheer de zestes gedurende 1 minuut.
Giet af en verfris met koud stromend water.
Herhaal dit nog een tweede keer.
Pers citroen en sinaasappelen.
Laat de boter smelten, voeg er de suiker aan toe.
Laat inkoken tot de suiker bijna begint te karameliseren.
Blus het mengsel met het sinaas- en citroensap en laat even indikken tot een licht gebonden saus.
Neem van het vuur.
Breng op smaak met een geut Grand Marnier en Cognac.
Voeg de zestes van sinaasappel toe en laat bij voorkeur een uurtje trekken.
Warm de sinaasappelsaus op, wentel de flensjes er in tot ze warm zijn en vouw in vieren.
Serveer eventueel met een bolletje vanilleijs en toef slagroom, dat heet dan een Comédie Française.
TIP:
Zorg steeds dat je pan warm genoeg is bij het bakken.
Door de zestes van sinaasappelschil te blancheren verdwijnt de bitterheid van de schil, en dat is gewoonweg smakelijker.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Bretonse pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Pannenkoekenbeslag voor 10 à 12 pannenkoeken:
- 125 g tarwebloem
- 125 g boekweitbloem
- 12 g verse gist
- 2 eieren
- snuifje zout
- 5 dl melk
- 1 kaasje petit gervais
Vulling:
- Gerookte zalm
- Geraspte kaas
- Verse bieslook
- Verse peterselie Of garnituur naar keuze
Meng tarwebloem en boekweitbloem in een kom.
Maak hierin een kuiltje.
Strooi op de rand van de bloem een snuifje zout.
Klop eieren los en giet het in het kuiltje.
Los de gist op in wat lauwe melk en giet samen met de overige melk in kuiltje
Voeg het kaasje toe en roer met garde tot een glad deeg.
Laat het mengsel een halfuurtje rusten alvorens je begint te bakken.
Verwarm de koekenpan en giet er een soeplepel beslag in.
Voeg hieraan geraspte kaas en gehakte bieslook toe.
Draai de pannenkoeken om en bak ze aan beide zijden goudbruin.
Dien op met wat gerookte zalm en versier met peterseliepluksels
Bretonse pannenkoeken kan je naar hartenlust combineren met allerlei hartige ingrediënten. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen Bretoense pannenkoek.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Salade van gebakken brood met tonijn
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 pain de campagne ongesneden (400 g), zonder korst
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 sjalotten in dunne plakjes
- 1 el witte wijnazijn
- 4 trostomaten
- 1 teen knoflook
- 200 g tonijn vers (dikke stukken)
- 4 el zwarte olijven
- 2 el kappertjes
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 175°c
Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.
Bereiden
Verhit een koekenpan.
Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
Snijd de tonijn in dunne plakken.
Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
Verdeel de salade over 4 borden.
Tomaten ontvellen:
kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.
Weet:
hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Sachertorte van Allerhande
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 84 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g hazelnoten
- 200 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
- 100 g zachte boter
- 150 g fijne tafelsuiker
- 5 eieren gesplitst
- 1 sneetje witbrood fijn verkruimeld
- ½ pot abrikozenjam
- 100 g poedersuiker
Maal de hazelnoten in de keukenmachine fijn en rooster ze lichtbruin in een droge koekenpan.
Laat ze afkoelen.
Laat in een pannetje op een zacht vuur 75 g chocolade met 2 el water al roerend smelten.
Laat dit even afkoelen.
Klop in een beslagkom de boter met de gesmolten chocolade, suiker en een snufje zout tot een romig mengsel.
Klop de eieren erdoor en spatel de hazelnoten en broodkruim er luchtig door. Schenk het beslag in de vorm.
Zet de taart iets onder het midden op het rooster in de oven en bak de taart in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
Prik met een satéstokje in het midden van de taart.
Komt deze er droog uit, dan is de taart gaar.
Laat de taart eerst 10min.in de vorm afkoelen en daarna zonder vorm op een rooster.
Maak intussen het glazuur: laat in een steelpan op een zacht vuur de rest van de chocolade met 2 el water al roerend smelten.
Neem het pannetje van het vuur.
Roer de poedersuiker erdoor en blijf roeren tot een glanzend glazuur ontstaat. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Snijd de taart overlangs door en leg de bovenste laag op een schaal.
Strijk de abrikozenjam erover uit en leg de andere taartlaag erop met de onderkant boven.
Strijk het glazuur over de taart uit.
Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast, zodat het glazuur hard wordt en de smaak zich kan ontwikkelen.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Rösti
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- 500 g aardappelen iets kruimig en geschild
- 25 g boter
Klop in een kom het ei met zout en peper los.
Rasp de aardappelen in de keukenmachine of op een blokrasp en meng ze direct door het losgeklopte ei.
Verhit de boter in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag.
Schep het aardappelmengsel in de pan en druk het met de achterkant van een spatel goed aan.
Bak de koek op een middelhoog vuur ca. 7 minuten.
Laat de rösti uit de pan op een groot deksel glijden.
Leg de koekenpan over de koek en keer ze samen.
Bak de andere kant nog ca. 3 minuten.
Laat de rösti op een bord glijden en snijd hem in punten.
Rösti is lekker bij vlees in roomsaus of met gebakken eieren en een gemengde salade.
Rösti is verrassend eenvoudig te maken.
Met gerookte zalm en zure room is het een supersnel en feestelijk hoofd- of voorgerecht.
Het is typisch Zwitsers, oorspronkelijk uit Bern.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Ribeye met oranje gremolata
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 ribeyes
- 40 g boter
- 25 g peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 sinaasappel schoongeboend
- 2 el olijfolie met citroenaroma
Voorbereiden:
Bestrooi de ribeyes met zout en peper.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ribeyes op middelhoog vuur aan elke kant ca. 2½ minuut.
Leg de stukken vlees op een plank, dek ze losjes af met een stukje aluminiumfolie en laat het vlees minimaal 20 min. rusten en afkoelen tot kamertemperatuur.
Pluk de blaadjes van de takjes peterselie.
Hak de peterselie en knoflook samen fijn en schep het in een kommetje.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel boven de peterselie en schep de geraspte schil erdoor.
Lekker met geroosterde aardappels en een zomerse groene salade.
Voor dit gerecht kunt u de ribeyes ook van te voren braden en snijden.
Haal het vlees wel bijtijds uit de koelkast.
Op kamertemperatuur is dit gerecht het lekkerst.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Gegrilde Runderhamburgers met Geroosterde Ui en Verse Tomaat
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 zoete ui in ringen gesneden
- 2 el olie
- 1 vleestomaat in plakken gesneden
- 450 g mager rundergehakt
- Enkele blaadjes sla
- Peper en zout
Verhit een grillpan op middelhoog vuur.
Rooster de hamburgerbroodjes met de gesneden kant naar beneden en bak ze enkele minuten tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze daarna van de pan en houd ze warm.
Meng het mager rundergehakt met 1 el water, peper en 1/2 tl zout.
Vorm hier 4 burgers van.
Bestrijk de burgers met 1 el olie en grill ze aan elke kant ongeveer 6 minuten, of tot ze gaar zijn en een mooie grillstreep hebben.
Verhit ondertussen 1 el olie in een koekenpan.
Voeg de uienringen toe en rooster ze in ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur tot ze licht krokant zijn.
Breng op smaak met een snufje zout.
Snijd de vleestomaat in plakken en bereid enkele blaadjes sla voor om de hamburgers te beleggen.
Leg de gegrilde hamburgers op de geroosterde hamburgerbroodjes.
Beleg met plakjes tomaat, geroosterde uienringen en blaadjes sla.
Steek er eventueel een prikker in om de burger bij elkaar te houden.
Serveer de hamburgers met frietjes, ketchup en eventueel wat extra ijsbergsla aan de kant.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot of een fruitige rosé past goed bij de smaken van deze runderhamburgers.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48
Sannie’s Shoarma met Aardappel Anders uit de Oven
naar een recept van Sandra Kemna
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram shoarmavlees
- 1 zak aardappelschijfjes voorgekookt
- 2 uien gesnipperd
- 1 rode paprika in reepjes
- 1 groene paprika in reepjes
- 1 courgette in plakjes
- 200 gram champignons in plakjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 ml crème fraîche lactosevrij indien nodig
- 100 gram geraspte kaas lactosevrij indien nodig
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel shoarmakruiden
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bereiding van de shoarma:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het shoarmavlees op middelhoog vuur tot het gaar en lichtbruin is.
Voeg de gesnipperde uien, paprika’s, courgette, champignons en knoflook toe aan de pan en bak alles samen nog 5 minuten.
Bereiding van de aardappel anders:
Vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal.
Verdeel het shoarma-groentemengsel gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
Meng de crème fraîche met de shoarmakruiden en breng op smaak met peper en zout.
Giet het crème fraîche mengsel over de shoarma en aardappelen.
Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas.
Oven:
Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
Serveren:
Haal de ovenschotel uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen voor het serveren.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Merlot of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 48