Afrikaanse couscousburger

Afrikaanse couscousburger

AllerHande februari 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) couscous
  • 300 g rundergehakt
  • ½ eetlepel(s) shoarmakruiden
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 takjes munt in reepjes
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepel(s) olie

Instructies

  • In kom couscous in 50 ml kokend water 6 minuten wellen.
  • In kom rundergehakt, gewelde couscous, shoarmakruiden, sjalot, munt, zout en peper door elkaar kneden.
  • Gehakt in 4 gelijke porties verdelen en tot hamburgers vormen.
  • In koekenpan olie verhitten en hamburgers op matig vuur in 8-10 minuten gaar en bruin bakken, halverwege keren.

Varkenshaas met pindasaus

Varkenshaas met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje 300 g,
  • 1 zakje mix voor satémarinade 40 g, Conimex, 3 eetlepels olie,
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop Royal Mail,
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 25 g pinda's ongezouten
  • 1 bosuitje
  • 100 g satésaus pot à 350 g, AH

Instructies

Voorbereiding:

  • Varkenshaasje in plakjes van1 cm dik snijden.
  • In kom marinademix, 1 eetlepel olie, ketjap en gembersiroop door elkaar roeren.
  • Plakjes vlees erdoor scheppen en 15 minuten laten staan.
  • Spaanse peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper in dunne reepjes snijden.
  • Pinda's fijnhakken.
  • Bosuitje in dunne ringetjes snijden.

Bereiding:

  • Twee borden voorverwarmen.
  • In pan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Peperreepjes en bosui 1 minuut zachtjes bakken.
  • 80 ml water en satésaus toevoegen.
  • Al roerend verwarmen tot gladde saus ontstaat.
  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Plakjes vlees in 4 minuten bruin en gaar bakken, halverwege keren.
  • Rest van koude marinade en gehakte pinda's door satésaus roeren.
  • Nog1 minuut goed doorwarmen.
  • Plakjes varkenshaas op warme borden leggen.
  • Satésaus erover en ernaast scheppen.

Aardappel strokoekjes

Aardappel strokoekjes

snel te maken / AllerHande november 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Ingrediënten

  • 6 grote aardappels
  • 1 bosje radijsjes fijngesneden
  • 150 g verse tuinkruiden bijv. peterselie, bieslook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappels en was ze grondig.
  • Rasp de aardappels in fijne sliertjes met behulp van een keukenmachine.
  • Snijd de radijsjes in dunne reepjes.
  • Meng in een kom de geraspte aardappel, gesneden radijsjes en verse tuinkruiden.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Vorm met behulp van twee lepels op ruime afstand van elkaar kleine bergjes van het aardappel- en radijsmengsel in de pan.
  • Druk de bergjes plat en bak de aardappel-radijskoekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin, waarbij je ze halverwege keert.
  • Haal de koekjes uit de pan en houd ze warm.
  • Herhaal het proces voor de overige koekjes.

Notities

  • Rasp de aardappels vlak voor het bereiden om verkleuring te voorkomen.
  • Varieer met andere groenten zoals courgette of wortel voor extra frisheid.
  • Serveer de koekjes met een frisse yoghurtsaus of een dipsaus naar keuze.

Artisjokbodems met Warme Basilicumdressing

Artisjokbodems met Warme Basilicumdressing

Heerlijke artisjokbodems gevuld met een warme basilicumdressing en knapperige cashewnoten. Een verfijnd hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Groenten, Noten, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 stks
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 40 g ongezouten cashewnoten
  • 2 blikjes artisjokbodems à 400 g
  • 15 g verse basilicum
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels notenolie
  • 100 ml droge witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de cashewnoten licht in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Spoel de artisjokbodems onder koud water af en dep ze droog met keukenpapier.
  • Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes en doe ze in een keukenmachine.
  • Voeg de citroenrasp, mosterd, notenolie en witte wijn toe aan de basilicum.
  • Pureer het geheel tot een gladde saus.
  • Hak de geroosterde cashewnoten fijn.
  • Verwarm de basilicumsaus op laag vuur, maar laat het niet koken.
  • Roer de fijngehakte cashewnoten door de saus en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Vul de artisjokbodems met de warme saus.
  • Serveer de gevulde artisjokbodems direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze artisjokbodems op een mooie schaal en garneer met extra basilicumblaadjes voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die goed past bij de frisse basilicum en artisjoksmaken.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Avocadomousse met Tomatensaus en Geroosterde Amandelen

Avocadomousse met Tomatensaus en Geroosterde Amandelen

Een verfijnde amuse met een romige avocadomousse, frisse tomatensaus en knapperige geroosterde amandelen, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Groenten, Hapjes, Noten, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 stuks
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel citroensap
  • eetlepels guacamole seasoning mix uit een zakje
  • 20 g amandelschaafsel
  • 100 ml gekruide tomatensaus uit een pakje van 360 ml
  • 2 takjes koriander

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schil het vruchtvlees.
  • Pureer de avocado samen met het citroensap in een keukenmachine tot een gladde mousse.
  • Meng de guacamole seasoning mix door de avocadomousse.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan en laat het afkoelen.
  • Vul de lepels voor een derde met de gekruide tomatensaus.
  • Schep de avocadomousse voorzichtig bovenop de tomatensaus.
  • Strooi de geroosterde amandelen over de avocadomousse.
  • Garneer de lepels met verse korianderblaadjes en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de lepels gekoeld en voeg voor een extra pittige toets een snufje chilipoeder toe aan de avocadomousse.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé, die goed past bij de romige en pittige smaken.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Bietenstamppot met Zweedse gehaktballetjes

Bietenstamppot met Zweedse gehaktballetjes

snel te maken
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • kg aardappels kruimigzak 3 kg
  • 2 eetlepel(s) vloeibare margarine
  • 1 schaal Zweedse gehaktballetjes 380 g
  • 2 bakken bietjes geraspte à 400 g
  • 2 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • ½ bak dille verse à 15 g
  • 100 ml zure room beker à 125 ml
  • 30 gram spekblokjes gebakken

Instructies

  • Aardappelen schillen, wassen, in stukken snijden en in pan met water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Margarine in koekenpan verhitten, gehaktballetjes toevoegen en op middelhoog vuur in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig omschudden.
  • Bieten in pan met balsamicoazijn verwarmen.
  • Dille fijnsnijden.
  • Aardappelen afgieten, zure room toevoegen en fijnstampen.
  • Bieten en helft dille erdoor scheppen.
  • Bietenpuree op 4 borden scheppen, spekjes erover verdelen, gehaktballetjes erbij leggen en bestrooien met rest van dille.

Cake van Onbekende Auteur

Cake van Onbekende Auteur

Totale tijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 1 pak cakemix 450 g
  • 3 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 zakje amandelschaafsel 45 g
  • 2 handperen rijpe
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 bol roomijs kaneel met stoofpeertjes bak à 1 l

Instructies

  • Met mixer boter zacht mixen.
  • Cakemix, eieren en melk toevoegen en 1 minuut tot glad geheel kloppen.
  • Daarna nog 5 minuten mixen.
  • Beslag in ingevette cakevorm doen en op 160 °C in midden van oven in 60-70 minuten gaarbakken.
  • Laten afkoelen.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren.
  • Laten afkoelen.
  • Peren schillen, halveren, van klokhuis ontdoen en in partjes snijden.
  • Met mixer slagroom en vanillesuiker stijfkloppen.
  • Van cake 4 plakken snijden en op vier bordjes leggen.
  • Slagroom over cake verdelen.
  • Met peer garneren.
  • Bolletjes ijs snel door amandelschaafsel rollen en naast cake leggen.

Bindaetuk

Bindaetuk

erwten en rijst pannenkoekjes
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Rijst
Land van herkomst: Korea
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gr rondkorrelrijst
  • 150 gr doperwten
  • 2 eieren
  • 60 gr bloem
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 tomaat in reepjes
  • sojasaus
  • 4 Groene ui gesnipperd

Instructies

  • Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
  • Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
  • Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
  • Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
  • Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
  • Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
  • Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.

Chapati / Roti

Chapati / Roti

Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr volkoren meel
  • 1 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • olie

Instructies

  • Mix het meel met 1 deciliter water en 1 theelepel zout en kneed 10 minuten.
  • Maak kleine ballen en rol ze zo dun mogelijk uit.
  • Verhit olie in een koekenpan (goed heet) en bak de ene kant 40 seconden, de tweede kant hooguit 30 seconden

Chisolini

Chisolini

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 3 deciliter melk
  • 50 gr boter
  • 1 tl gist
  • 1 tl zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten en kneed ze een kwartier.
  • Rol het deeg uit en vouw het in vieren.
  • Rol het nog eens uit en herhaal dit vijf keer.
  • Rol het deeg nu heel dun uit en snijd er vierkantjes van.
  • Verhit een flinke laag olie in een diepe koekenpan en bak de vierkantjes aan beide kanten goudbruin.
  • Laat ze even op keukenpapier uitlekken.

Notities

Serveer de chisolini met kaas, coppa of salami.