Biefstuk met Cranberry-Port Saus en Magor-Crème

Biefstuk met Cranberry-Port Saus en Magor-Crème

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 578kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g verse cranberry's
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 2 theelepels tijm
  • 190 ml vleesfond
  • 2 dl rode port
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • 50 g magor-kaas
  • 2 Argentijnse biefstukken van ca. 125 g elk
  • 25 g boter of margarine
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 theelepels roze peperbessen

Instructies

voorbereiding:

  • Was de cranberry's in een zeef en laat ze uitlekken.
  • Breng de cranberry's in een pan met sinaasappelsap en tijm aan de kook.
  • Laat ze in ca. 10 minuten gaarkoken.
  • Wrijf de cranberry's door een zeef boven een andere pan.
  • Roer de vleesfond, rode port en suiker door de cranberrypuree.
  • Breng aan de kook en laat op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken.
  • Roer het aardappelzetmeel los in een kopje met 2 theelepels water.
  • Voeg al roerend aan het mengsel toe en blijf roeren tot er een licht gebonden saus ontstaat.
  • Roer de magor-kaas smeuïg en doe deze over in een spuitzak.

Bereiding:

  • Laat de biefstukken ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm twee borden voor.
  • Verhit boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukken in ca. 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
  • Bestrooi ze halverwege met zout en peper.
  • Leg de biefstukken op de warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de cranberrysaus door het bakvet en breng aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de saus langs de biefstukken op de borden.
  • Spuit een flinke toef magor-crème op elke biefstuk.
  • Strooi de roze peperbessen erover.
  • Serveer met aardappelpuree en gegrilde of gestoomde courgette.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de smaak van de biefstuk en de krachtige cranberry-port saus.

Nutrition

Calories: 578kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 34g | Vet: 29g | Zout: 3.4g | Sugar: 15g

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 522kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 zakjes verse basilicum à 15 g
  • 200 g fetakaas
  • 225 g magere kwark
  • 1 scharreleierdooier
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 20 g knoflookbieslook
  • 50 g boter of margarine
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 6 tomaten
  • ¾ dl medium dry sherry
  • Extra boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat het fillobladerdeeg ca.
  • 2 uur van tevoren ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Hak de basilicum fijn en snijd de fetakaas in stukjes.
  • Meng in een keukenmachine de fetakaas, kwark en eierdooier tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout, peper en voeg de helft van de bieslook en basilicum toe.

Bereiding:

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Vet de taartvorm in.
  • Leg een kaasdoek op het aanrecht.
  • Verdeel de helft van de vellen fillobladerdeeg over de doek, bestrijk met gesmolten boter en herhaal dit voor nog twee lagen.
  • Bestrooi de bovenste laag met paneermeel en de resterende basilicum.
  • Verdeel het kaasmengsel en de geroosterde pijnboompitten over het fillobladerdeeg en vouw het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Plaats de rol met de naad naar beneden in de taartvorm en bestrijk royaal met gesmolten boter.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine en kook dit met de sherry in een pan gedurende ongeveer 8 minuten op hoog vuur.
  • Zeef de tomatensaus en voeg de resterende bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de rol in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de rol 5 minuten rusten en snijd deze vervolgens in 4 punten.
  • Serveer met de warme tomatensaus en een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 522kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 21g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Aspergetaart met Geitenkaas

Aspergetaart met Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 300 g zachte geitenkaas
  • 6 eetlepels melk
  • 2 eierdooiers
  • 1 theelepel honing
  • 1 zakje rucolasla 30 g, fijngeknipt
  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt

Instructies

  • Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Kook de asperges in ruim kokend water met zout gedurende 10 minuten.
  • Laat ze vervolgens nog 10 minuten afgedekt in het kookwater staan en laat ze uitlekken.
  • Roer in een kom de geitenkaas los met 4 eetlepels melk, 1 eierdooier en honing.
  • Meng de fijngeknipte rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi het bladerdeeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige lap, waarbij je de rand iets dikker laat.
  • Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met het geitenkaasmengsel, waarbij je de rand vrijhoudt.
  • Verdeel de asperges over het deeg.
  • Klop de andere eierdooier los met de resterende melk en bestrijk hiermee de aspergetaart.
  • Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Haal de aspergetaart uit de oven en bestrooi deze met de geroosterde hazelnoten.
  • Snijd de taart in vier stukken en serveer warm of koud.

Notities

Wijnadvies:

Deze hartige taart met delicate smaken van geitenkaas en asperges past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Mediterrane Groenterolletjes

Mediterrane Groenterolletjes

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pot geroosterde paprika's 465 g
  • 1 pakje gemarineerde artisjokken 100 g
  • 1 pakje gegrilde aubergine 100 g
  • Ca. 100 g zongedroogde tomaten in olie
  • 2 bol mozzarella kaas à 125 g (optioneel)
  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • ½ bakje verse walnootpesto à 100 g
  • ¼ zakje verse munt à 15 g

Instructies

  • Laat de paprika's, artisjokken, aubergine en zongedroogde tomaten goed uitlekken in een zeef.
  • Snijd de paprika's en aubergines in brede repen.
  • Indien gebruikt, snijd de mozzarella in repen.
  • Wikkel de repen paprika en aubergine (en mozzarella indien gebruikt) om elkaar heen.
  • Steek de rolletjes vast met een cocktailprikker, eventueel met een artisjok of zongedroogde tomaat.
  • Bak dunne, lange plakken courgette in olijfolie tot ze zacht zijn.
  • Besmeer de courgetteplakken met walnootpesto en strooi er verse munt overheen.
  • Rol de courgetteplakken op en steek ze vast met een cocktailprikker.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij deze lichte en smaakvolle groenterolletjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Thaise Ananasrijst met Garnalen

Thaise Ananasrijst met Garnalen

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories: 415kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine verse ananas
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 bakje cocktailgarnalen 125 g
  • 1 limoen
  • 300 g basmatirijst pak à 400 g
  • Zout
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 4 takjes koriander
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de kroon van de ananas af.
  • Snijd met een scherp mes 4 dikke plakken van de ananas af (het overige deel van de ananas wordt niet gebruikt).
  • Schil de plakken ananas op een diep bord en vang hierbij ongeveer 1 eetlepel sap op (indien nodig extra sap uit de rest van de ananas halen).
  • Verwijder met een appelboor of scherp mes de harde kern uit de plakken ananas en snijd de ananas vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng in een kommetje 1 eetlepel vissaus, het ananassap en de garnalen door elkaar.
  • Pers de limoen uit.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout.
  • Schil en snijd intussen de gemberwortel in plakjes en knip de koriander fijn.
  • Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en bak de gemberplakjes ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de stukjes ananas toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Verwijder de gemberplakjes.
  • Meng de gebakken ananas, koriander en garnalen door de gare rijst.
  • Breng op smaak met peper, limoensap en eventueel nog wat vissaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past goed bij dit gerecht. De zoete en pittige smaken van de Thaise ananasrijst komen goed tot hun recht naast een wijn met een lichte zuurgraad en fruitige tonen.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 83g | Protein: 9g | Vet: 6g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g

Zoete Amandel-Rozijnensalsa

Zoete Amandel-Rozijnensalsa

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories: 247kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g rozijnen
  • 2 eetlepels citroensap
  • dl appelsap
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng in een pan de rozijnen samen met het citroensap, appelsap en chilipoeder aan de kook.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
  • Laat het vervolgens afkoelen.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
  • Laat de geroosterde amandelen op een bordje afkoelen.
  • Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes.
  • Meng in een schaal de rozijnen, geroosterde amandelen en basilicum door elkaar.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, versgemalen peper en een snufje chilipoeder.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Deze zoete amandel-rozijnensalsa is heerlijk als topping op yoghurt, kwark, of als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.

Nutrition

Calories: 247kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g

Frisse Aardappelsalade met Kip en Radijsjes

Frisse Aardappelsalade met Kip en Radijsjes

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 2 kipfilets
  • 1 zakje voorgekookte aardappelschijfjes 450 g, biologisch
  • 1 zakje botersla 100 g
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 bosje radijsjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 4 eetlepels honing-mosterddressing fles à 270 ml

Instructies

  • Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de kipfilets in 10-12 minuten gaar.
  • Verhit intussen in een andere pan de rest van de olie en bak hierin de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing ca.
  • 10 minuten.
  • Snijd de gebakken kipfilets in plakjes.
  • Meng in een grote schaal de botersla met de bosuitjes, radijsjes, warme aardappelschijfjes en plakjes kipfilet.
  • Voeg de honing-mosterddressing toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de salade over de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze aardappelsalade met kip en radijsjes gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De frisse tonen van de wijn vullen de salade aan en zorgen voor een harmonieuze combinatie.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Hartige Aardappelomelet met Walnoten

Hartige Aardappelomelet met Walnoten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 scharreleieren
  • 1 dl melk
  • 2 theelepels bieslook
  • 3 eetlepels salsa ketchup bijv. Heinz
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 45 g walnoten
  • 750 g aardappelpartjes
  • 3 eetlepels boter of margarine
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

  • Klop in een kom de eieren los met melk, bieslook, salsa ketchup, zout en peper.
  • Hak de walnoten grof.
  • Halveer de aardappelpartjes.
  • Verhit in een grote koekenpan de boter of margarine en bak de aardappelpartjes circa 5 minuten, af en toe omscheppen.
  • Pel de knoflookteentjes, pers ze erboven uit en bak nog circa 1 minuut mee.
  • Voeg het eiermengsel en de walnoten toe, dek af en laat circa 10 minuten zachtjes bakken.
  • Schuif de omelet voorzichtig op een deksel en laat omgekeerd terug in de pan glijden.
  • Bak afgedekt nog circa 5 minuten zachtjes.
  • Serveer de aardappelomelet met walnoten met roergebakken groene kool.

Notities

Deze hartige aardappelomelet met walnoten smaakt heerlijk met een frisse salade of wat vers brood. Je kunt ook variëren met de groenten en kruiden naar smaak.

Wijnadvies:

Deze aardappelomelet met walnoten gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse tonen van de wijn complementeren de smaken van de omelet en zorgen voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Een hartige ovenschotel met kip, aardappel, roerbakgroenten en romige saus, gegratineerd met kaas. Een makkelijk recept voor elke dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Ovenschotel, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 612kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 potten Aardappel Anders
  • 400 g Hollandse roerbakgroente
  • 400 g kipfilet in kleine stukjes
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar en giet af.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kip al omscheppend bruin.
  • Voeg de roerbakgroenten en het paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten.
  • Schep de Aardappel Anders saus en de aardappelblokjes door het kip-groentemengsel.
  • Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas.
  • Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witlofsalade met stukjes ananas voor extra contrast in smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais Mâchon past uitstekend bij de milde smaken van deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 612kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 31g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Gebakken honing appeltjes met appel kaneel vla

Gebakken honing appeltjes met appel kaneel vla

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 4 handappels bijvoorbeeld Jonagold, elk in 12 partjes
  • 4 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • ½ pak Friesche Vlag Go Appel-kaneelvla à 1 l

Instructies

  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes in 3 minuten goudbruin.
  • Neem de pan van het vuur en meng voorzichtig de honing en het citroensap met de appeltjes.
  • Serveer de warme appeltjes met de appel-kaneelvla.