Krokante Mini-Taco Bites met Filodeeg
Deze krokante mini-taco bites met filodeeg zijn een heerlijke snack voor elke gelegenheid. Gekruid gehakt, zwarte bonen en avocado zorgen voor een smaakvolle Mexicaanse twist!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 avocado
- 1 blik zwarte bonen uitgelekt
- 1 knoflookteen gehakt
- 1 pak filodeeg
- 1 rode ui gesnipperd
- 3 theelepels picadillo-kruiden of gerookte paprikapoeder
- 8 mini-tomaten
- 125 ml crème fraîche
- 300 gram gehakt
- ¼ chilipeper of enkele druppels Tabasco
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie voor invetten
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
Bestrijk de vellen filodeeg licht met olie en vouw ze dubbel.
Plaats de filodeeg in een ingevette muffinvorm en bak tot ze droog en krokant zijn.
Verhit een koekenpan en rul het gehakt met de picadillo-kruiden.
Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak kort mee.
Breng op smaak met peper, zout en een beetje chilipeper of Tabasco.
Voeg de uitgelekte zwarte bonen en mini-tomaten toe en verwarm goed door.
Vul de filodeegbakjes met het gehaktmengsel.
Garneer met een toefje crème fraîche en stukjes avocado.
Serveertip:
Serveer deze mini-taco bites met een frisse limoendip of guacamole voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij deze hartige bites.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Croissanttoast met Gerookte Eend en Pepersaus
Deze croissanttoast met gerookte eend en een kruidige pepersaus is een verfijnde amuse of borrelhapje. De combinatie van knapperige croissant, romige saus en zachte eend is pure luxe op een klein toastje.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 croissants
- 1 doosje rucolacress
- 2 el cognac of vieux
- 1 tl honing
- 2 el crème fraîche
- ½ el tomatenpuree
- 1 el peperkorrels
- 125 g gerookte eendenborst in plakjes
Snijd de croissants elk in vier schuine plakken.
Knip de rucolacress van het bedje.
Breng in een kleine steelpan de cognac met de honing aan de kook.
Laat het mengsel inkoken tot ongeveer 1 eetlepel.
Meng de crème fraîche, tomatenpuree, honing-cognac en peperkorrels door elkaar.
Breng op smaak met zout.
Rooster de croissantplakken lichtbruin en knapperig in een broodrooster.
Verdeel de rucolacress en plakjes gerookte eendenborst over de croissanttoast.
Schep de pepersaus eroverheen.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer als luxe amuse bij een feestelijk diner of als borrelhapje met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een elegante Pinot Noir of een fruitige rosé past perfect bij de zachte smaak van de eendenborst en de kruidige pepersaus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 11g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen
Deze Marokkaanse couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen combineert hartige en zoete smaken voor een authentieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 785kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg lamsvlees in stukken
- 1 kg couscous
- 300 g gedroogde pruimen ontpit
- 150 g boter of margarine
- 100 g blanke amandelen ontvliesd
- 2 uien fijngesneden
- 8 draadjes saffraan
- ½ tl koenjit
- ½ tl Ras el Hanout
- 1 kaneelstokje
- 2 el rozijnen
- 1 el honing
- Zout en peper naar smaak
Giet ruim warm water over de pruimen en laat ze 3 uur weken.
Laat uitlekken.
Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook en smelt hierin 40 g boter.
Voeg het lamsvlees, 1 fijngesneden ui, amandelen, saffraan, koenjit, zout, peper en Ras el Hanout toe.
Laat het mengsel onafgedekt ongeveer 2 uur zachtjes koken tot het vocht grotendeels is verdampt.
Verwarm in een andere pan 35 g boter en bak hierin de tweede ui 5-10 minuten zachtjes.
Voeg de geweekte pruimen en rozijnen toe en verwarm 3 minuten mee.
Roer de honing en kaneel erdoor en verwarm nog 2 minuten.
Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met een snufje zout en kaneel.
Meng voor het serveren de couscous met de resterende 75 g boter.
Schep de couscous op een schaal en verdeel het vlees- en pruimenmengsel erover.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een munt-infusie voor een authentieke Marokkaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een Marokkaanse rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 785kcal | koolhydraten: 98g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Kruidige Couscous met Stoofvlees
Deze kruidige couscous met mals stoofvlees, kikkererwten en paprika is een smaakvol en verwarmend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g couscous
- 400 g kikkererwten blik, uitgelekt
- 400 g tomaten blik
- 600 g magere runderlappen
- 50 g boter
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 uien fijngesneden
- 1 kaneelstokje
- 1 paprika in repen
- 1 el koriander fijngehakt
- 1 tl cardamom
- ½ tablet runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
Voeg het rundvlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin.
Voeg de tomaten, het bouillontablet, kaneelstokje, cardamom en 1 dl water toe.
Laat het vlees op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
Doe de couscous in een kom met 1 liter water en laat 5 minuten weken.
Giet de geweekte couscous in het bovenste deel van de stoompan.
Snijd de paprika in repen en giet de kikkererwten af.
Voeg de paprika en kikkererwten toe aan het stoofvlees en schep goed om.
Hang de couscous boven de pan met het vlees en stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar.
Schep de couscous met een vork los en meng 20 g boter en de koriander erdoor.
Breng de couscous op smaak met zout en schep op een schaal.
Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep over de couscous.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een lepeltje Griekse yoghurt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij dit stoofgerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Romige Courgettesoep met Dille
Deze romige courgettesoep met dille is een heerlijke lichte maaltijd, vol smaak en eenvoudig te bereiden. Perfect als lunch of voorgerecht!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 theelepel dille gedroogd
- 1 beker sojamelk
- 3 middelgrote courgettes in plakken
- 3 kleine uien gesnipperd
- Groentebouillon naar smaak
- Scheutje olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de gesnipperde uien tot ze glazig zijn.
Voeg de courgetteplakken toe en bak kort mee.
Giet de groentebouillon erbij en voeg de dille toe.
Laat de soep koken tot de courgettes en uien zacht zijn.
Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
Voeg de sojamelk toe en roer goed door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep warm of koud.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie of een lepel plantaardige room voor extra romigheid. Serveer met knapperig brood of een zomerse salade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze courgettesoep.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree
Deze traditionele jachtschotel met sukadelappen, zilveruitjes, en een laagje romige aardappelpuree is een heerlijke ovenschotel voor de koude dagen.
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g sukadelappen of magere runderlappen in dobbelstenen
- Bloem
- 100 g boter
- 1 eetlepel spekvet
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 zure appel geschild en gesnipperd
- 3 kruidnagels
- 2 laurierbladen
- Zout en versgemalen peper
- 10 jeneverbessen gekneusd
- 10 zilveruitjes uit het zuur
- 2 dl jonge rode wijn
- Aardappelpuree
- 2 beschuiten verkruimeld
Bestrooi de stukjes vlees met bloem.
Verhit 50 g boter en het spekvet in een braadpan en bak de stukjes vlees goudbruin aan alle kanten.
Voeg de ui en appel toe en laat deze lichtbruin worden.
Voeg de kruidnagels, laurierbladen, zout, peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe.
Giet de voorverwarmde rode wijn over het geheel en roer door.
Zet het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 3 uur stoven.
Voeg indien nodig wat heet water toe.
Schep het vlees en stoofvocht over in een vuurvaste schaal en bedek het geheel met een laagje aardappelpuree.
Strooi het verkruimelde beschuit erover en verdeel klontjes boter.
Zet de schotel 15 minuten bovenin een voorverwarmde oven op 250°C totdat de bovenkant goudbruin is.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Côtes du Rhône past perfect bij deze rijke jachtschotel.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Italiaanse Stamppot met Runderbraadworst en Groene Pesto
Een verrassende Italiaanse twist op de klassieke stamppot, met groene pesto, andijvie en runderbraadworst. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels
- 1 dl melk
- 3 eetlepels groene pesto
- 4 runderbraadworstjes
- 30 g boter
- 1 rode paprika in repen gesneden
- 1 gele paprika in repen gesneden
- 500 g panklare andijvie
- 2 vleestomaten in stukjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Kook de geschilde aardappelen in ± 20 minuten gaar.
Stamp de aardappelen fijn met de warme melk en roer de groene pesto erdoor.
Schep de andijvie, de in stukjes gesneden tomaten en naar smaak peper en zout door de stamppot.
Bak de runderbraadworstjes in de boter gaar.
Voeg halverwege de baktijd de repen rode en gele paprika toe en laat ze zachtjes meestoven.
Serveer de worstjes en paprikarepen op de stamppot.
Wijnadvies:
Serveer deze Italiaanse stamppot met een glas rode wijn zoals een Chianti of Barbera voor een complete Italiaanse ervaring.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst
Geniet van een heerlijke Friese twist op de klassieke boerenkoolstamppot, met de rijke smaak van Friese nagelkaas en frisse goudrenetten. Serveer met een warme rookworst voor een stevige maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 450 g boerenkool
- 1 runderrookworst ± 250 g
- 200 g Friese nagelkaas
- 2 goudrenetten
- 100 ml koksroom
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
Leg de aardappelen in een grote pan en verdeel de boerenkool eroverheen.
Voeg een laagje water en wat zout toe en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze de laatste 15 minuten van de kooktijd bovenop de boerenkool om op te warmen.
Snijd de Friese nagelkaas in kleine blokjes en rasp de goudrenetten grof.
Verwarm de koksroom in een klein pannetje.
Neem de rookworst uit de pan en zet apart.
Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper.
Voeg de warme koksroom toe aan de stamppot en stamp tot een smeuïge puree.
Meng de kaasblokjes en de geraspte appel door de stamppot en warm nog 1 minuut goed door.
Serveer de stamppot met de rookworst.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de kaas en het frisse van de appels, of kies voor een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir
Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Exotische Hutspot met Nasi Goreng Mix en Seroendeng
Een verrassende twist op de klassieke hutspot, deze exotische variant met nasi goreng mix, taugé en seroendeng brengt Oosterse smaken naar een traditioneel Nederlands gerecht. Een unieke smaakexplosie voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1.5 kg aardappels Eigenheimers of Irene
- 1 kruidenbouillontablet
- 750 g panklare hutspotgroenten
- 1 zakje nasi goreng mix
- 100 g taugé
- 25 g boter
- Sambal oelek naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 3 eetlepels seroendeng
- Atjar tjampoer als bijgerecht
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Los het kruidenbouillontablet op in 4 dl water en kook de hutspotgroenten hierin ongeveer 10 minuten.
Voeg de aardappelen toe en breng het geheel met het deksel op de pan op hoog vuur aan de kook.
Zet het vuur lager en kook de groenten en aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Wel ondertussen de nasimix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Was de taugé en zet apart.
Giet de groenten en aardappelen af en bewaar de bouillon.
Stamp de groenten en aardappelen met de boter en een scheutje bouillon tot een smeuïge hutspot.
Schep de gewelde nasi goreng mix en de taugé door de hutspot en breng op smaak met sambal oelek, peper en zout.
Doe de hutspot in een schaal en strooi de seroendeng erover.
Serveer met atjar tjampoer en eventueel oosterse speklapjes als bijgerecht.
Serveer met atjar tjampoer en oosterse speklapjes.
Wijnadvies:
Combineer deze exotische hutspot met een droge Riesling of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die de pittige en hartige smaken van de sambal en nasi goreng mix complimenteert.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22
Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten
Een heerlijk exotisch stamppotje met gember, paksoi en knapperige hazelnoten. Deze verrassende twist op een klassieke stamppot combineert kruidige smaken met frisse groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 winterwortel
- 1 struik paksoi
- 50 g hazelnoten met vlies
- 40 g boter
- 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
- 1 dl melk
- 2 eetlepels verse koriander
- Peper naar smaak
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
Snipper de uien en knoflook.
Schil de gemberwortel en rasp hem fijn.
Snijd de winterwortel in dunne reepjes en de paksoi in smalle repen.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Hak ze grof en zet apart.
Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de geraspte gember, wortelreepjes en ketoembar toe aan de pan en bak alles nog 5 minuten mee.
Verwarm de melk tot deze bijna kookt.
Giet de aardappels af en stamp ze samen met de warme melk en peper naar smaak tot een luchtige puree.
Schep het uimengsel, de gesneden paksoi en de fijngehakte koriander door de puree en warm alles goed door.
Garneer het stamppotje met de geroosterde hazelnoten en extra koriander.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Dit stamppotje gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht zoete Riesling, die de kruidige en aardse smaken van de gember en ketoembar complimenteert.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 22