Vanilleboter Beschuitjes met Aardbeien

Vanilleboter Beschuitjes met Aardbeien

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 40 g boter op kamertemperatuur
  • 8 beschuiten
  • 500 g aardbeien

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.
  • Roer het vanillemerg met 1 eetlepel suiker door de boter tot het goed gemengd is.
  • Besmeer de beschuitjes royaal met de vanilleboter.
  • Verdeel de aardbeien over de beschuitjes.
  • Bestrooi de aardbeien met de rest van de suiker.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vullen de zoetheid van de aardbeien en vanille aan, terwijl de lichte bubbel het geheel verfrissend maakt.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Groene Aspergebundeltjes met Gerookte Zalm

Groene Aspergebundeltjes met Gerookte Zalm

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Pescatarian
Servings: 4 personen
Calories: 129kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Eierdopjes (voor serveren)

Ingrediënten

  • 200 g groene aspergetips
  • 100 g gerookte zalm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de olijfolie met het citroensap en de geperste knoflook tot een dressing.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Kook de aspergetips in een pan met water en een beetje zout in 3 minuten beetgaar.
  • Giet de asperges af, meng ze direct door de dressing en laat ze afkoelen.
  • Snijd de gerookte zalm in 8 dunne, lange repen.
  • Verdeel de asperges in 8 mooie bundeltjes van gelijke grootte en wikkel elk bundeltje in een reep zalm.
  • Serveer de aspergebundeltjes in de eierdopjes.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 129kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Deze vrolijke kuikens uit het ei zijn perfect voor de paaslunch. Luchtige bieslookpannenkoek met zacht roerei, versierd als schattige kuikentjes.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Kinderkoken, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 268kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kleine winterpeen
  • 1 mespunt zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 4 takjes dille
  • 6 eieren
  • 8 krenten
  • 10 g bieslook
  • 150 g bloem
  • 250 ml halfvolle melk + 2 el extra

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn.
  • Zeef de bloem en het zout boven een kom.
  • Voeg 1 ei en de helft van de melk toe, klop met een garde tot een glad beslag.
  • Roer de rest van de melk en bieslook erdoor.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie.
  • Schenk ¼ van het beslag in de pan en draai rond zodat een ei-vorm ontstaat.
  • Bak 2 minuten, keer om en bak nog 1 minuut.
  • Herhaal voor de overige 3 pannenkoeken.
  • Leg de pannenkoeken op elkaar en snijd gekarteld door.
  • Houd warm onder een deksel.
  • Klop de resterende eieren los met 2 el melk.
  • Verhit boter in dezelfde pan, voeg het ei toe en roerbak tot het gestold is.
  • Breng op smaak.
  • Leg de gekartelde pannenkoeken op de borden als gebroken eieren.
  • Schep het roerei ertussen als kuikentjes.
  • Snijd snavels van de wortel, gebruik krenten voor ogen en dille als kuif.
  • Serveer direct.

Notities

How-to-tip
Maak een ei-vorm van aluminiumfolie.
Leg in de pan en giet het beslag hierin.
Zodra het ei iets stolt, verwijder je de folie.
Serveertip:
Serveer deze kuikentjes op een kleurrijk bordje met wat extra wortelreepjes of komkommer voor een vrolijke paaslunch.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit vrolijke gerecht — serveer liever met versgeperst sinaasappelsap of een glas melk voor de kleintjes.

Nutrition

Calories: 268kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g krielaardappeltjes in de schil
  • Zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 12 kleine zoetzure augurken
  • 1 bosuitje
  • 2 smalle struikjes witlof
  • 4 plakken Ardennerham

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Boen de krielaardappeltjes onder koud water schoon, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
  • Meng de aardappelplakjes in een bakblik of ovenschaal met een beetje zeezout en 1 eetlepel olijfolie.
  • Schuif het bakblik 10 cm onder de hete grill en rooster de aardappeltjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Schep ze regelmatig om.
  • Klop in een kom 3 eetlepels olijfolie met citroensap, mosterd en een mespunt zout en peper tot een dressing.
  • Snijd de augurken in plakjes en het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng de geroosterde krieltjes met de augurk en bosuitjes door de dressing en laat het geheel tot lauw afkoelen.
  • Maak 12 mooie blaadjes los van de witlof en leg ze op een schaal.
  • Snijd de Ardennerham in repen.
  • Schep de aardappelsalade op de witlofblaadjes, maal er nog wat peper over en leg de ham erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse aardappelsalade met Ardennerham kan goed worden gecombineerd met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een Chardonnay. De wijn vormt een verfrissend contrast met de ham en brengt de smaken van de salade mooi naar voren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Ei, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ eetlepel gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 worteltjes
  • 30 g verse peterselie
  • 12½ g verse bieslook
  • 2 takjes tijm
  • 380 ml vleesfond zonder toegevoegde suikers
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 tablet kruidenbouillon zonder toegevoegde suikers
  • ½ eetlepel citroensap

Instructies

Voorbereiding Omelet:

  • Klop in een kom het ei los met de Parmezaanse kaas, melk, zout en peper.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Giet het eiermengsel in de pan en laat het uitvloeien tot een dunne omelet.
  • Bak deze in ongeveer 3 minuten gaar, halverwege keren.
  • Rol de omelet op, laat afkoelen en snijd in dunne reepjes.

Bereiding Bouillon:

  • Schil en snijd de worteltjes in piepkleine blokjes.
  • Hak de peterselie, bieslook en tijm fijn.
  • Breng in een pan 400 ml water aan de kook samen met de vleesfond en witte wijn.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer tot deze is opgelost.
  • Voeg de wortelblokjes toe en kook ongeveer 1 minuut.
  • Roer de gehakte kruiden erdoor en warm nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Breng de bouillon op smaak met citroensap, zout en peper.

Serveren:

  • Verdeel de omeletreepjes over vier diepe borden.
  • Schenk de hete bouillon erover en serveer direct.

Notities

Serveer met soepstengels voor extra crunch. Voor een vegetarische variant kan de vleesfond vervangen worden door groentefond.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past uitstekend bij deze lichte kruidenbouillon.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 witte vloerkadetten afbakbrood
  • 1 rode paprika
  • 2 Groninger metworsten
  • 100 g Goudse belegen kaas stukje
  • 6 eetlepels slasaus
  • Gemalen kruidnagel
  • 30 g boter of margarine
  • 100 g botersla

Instructies

Voorverwarmen en Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Leg de vloerkadetten op een rooster en bak ze in het midden van de oven gedurende 3 minuten af.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.

Voorbereiden van de Salade:

  • Was en maak de paprika schoon.
  • Snijd de paprika, metworst en Goudse kaas in dobbelstenen.
  • Meng in een kom de slasaus met de blokjes paprika, metworst en kaas.
  • Breng de salade op smaak met een mespunt gemalen kruidnagel.

Samenstellen van de Broodjes:

  • Snijd de vloerkadetten open en besmeer ze met boter.
  • Beleg de onderste helft van de broodjes met botersla.
  • Schep de metworst-kaas salade op de sla en leg de bovenste helft van het broodje erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige broodjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Foeyonghai met Mihoen en Groenten

Foeyonghai met Mihoen en Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 g Chinese groentemix
  • 500 g mihoen
  • 1 pak Foo Yong Hai-mix
  • 6 eieren M
  • 75 ml koud water voor omeletmix
  • 250 ml water voor sausmix

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok.
  • Voeg de Chinese groentemix toe en roerbak ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de mihoen toe en roerbak nog ongeveer 3 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  • Klop in een kom de omeletmix en eieren met 75 ml koud water los.
  • Schep het eimengsel door het groentemengsel in de wok.
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg het eimengsel toe en bak de omelet op zacht vuur in ongeveer 4 minuten goudbruin aan één zijde.
  • Keer de omelet om en bak nog ongeveer 3 minuten goudbruin aan de andere zijde.
  • Breng intussen 250 ml water aan de kook en roer de sausmix door het kokende water tot een gladde saus.
  • Snijd de omelet in punten, verdeel over de borden en schenk de saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past goed bij deze Foeyonghai.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g Amerikaanse gemarineerde ham
  • 50 g verse bieslook
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 200 ml crème fraîche
  • 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de sinaasappel uit.

Ham bereiden:

  • Bereid de ham volgens de instructies op de verpakking in de oven.

Bieslooksaus maken:

  • Terwijl de ham in de oven staat, knip 1½ zakje bieslook boven een kom van de keukenmachine fijn.
  • Voeg de pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap toe en maal fijn.
  • Meng de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Tomaatjes bereiden:

  • Verwarm in een koekenpan de gehalveerde cherrytomaatjes met de rest van het sinaasappelsap op hoog vuur, tot bijna al het sap verdampt is.
  • Knip de resterende bieslook fijn boven de tomaatjes.

Serveren:

  • Neem de ham uit de oven en snijd deze in dunne plakken.
  • Leg de plakken ham dakpansgewijs op een grote schaal en garneer met de warme tomaatjes.
  • Serveer de bieslooksaus apart.

Notities

Wijnadvies

Deze ham met romige bieslooksaus en geroosterde tomaatjes past uitstekend bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft voldoende body om de rijke smaken van de ham en saus te complementeren zonder ze te overheersen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
marineren20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 citroen
  • dl olijfolie
  • 4 roodbaarsfilets
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 el bloem
  • 1 eidooier eiwit wordt niet gebruikt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de venkel schoon en snijd deze in plakjes.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
  • Klop de helft van het citroensap met 1 dl olijfolie en een mespunt peper tot een marinade.
  • Voeg de citroenrasp en venkelplakjes toe aan de marinade en schep goed om.
  • Dep de visfilets droog en leg ze tussen de venkel in de marinade.
  • Laat dit ca.
  • 1 uur bij kamertemperatuur marineren.
  • Verwarm de rest van de olijfolie in een kleine kookpan.
  • Snijd de ansjovis klein en voeg deze samen met de olie uit het blikje toe aan de pan.
  • Laat de ansjovis ca.
  • 2 minuten zachtjes smoren.
  • Roer de bloem door de ansjovis.
  • Klop de eidooier los met 2 el water, de rest van het citroensap en een mespunt peper.
  • Voeg het eimengsel al roerend toe aan de ansjovismassa en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
  • Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog.
  • Rooster de vis in ca.
  • 8 minuten gaar in een hete grillpan.
  • Houd de vis warm onder aluminiumfolie.
  • Schep de venkel uit de marinade en smoor deze in een droge koekenpan in ca.
  • 4 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de venkel over vier warme borden en leg de visfilets erop.
  • Schep de ansjovissaus in kleine kommetjes en serveer deze op de borden erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een goede wijn bij dit gerecht is een frisse en lichte Sauvignon Blanc, die goed past bij de smaken van vis en venkel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 30g | Sugar: 2g