Honingplaatkoek

Honingplaatkoek

Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g suiker
  • 500 g honing
  • 700 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder 15 g
  • theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • Snufje zout
  • 175 g hazelnoten
  • 175 g amandelen
  • 100 g sukade in stukjes
  • 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels koffiemelk

Instructies

  • Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het honingmengsel afkoelen.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
  • Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
  • Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
  • Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
  • Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
  • Bestrijk het geheel met koffiemelk.
  • Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
  • Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g

Romige Chocolade-Notenmousse met Hazelnoten

Romige Chocolade-Notenmousse met Hazelnoten

Een zijdezachte mousse van pure chocolade en geroosterde hazelnoten, perfect als afsluiting van een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g pure chocolade in stukjes
  • ½ dl melk
  • 50 g geroosterde hazelnoten grof gehakt
  • ¾ dl slagroom
  • 15 g poedersuiker

Instructies

  • Smelt de pure chocoladestukjes au bain-marie en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig met de poedersuiker.
  • Spatel de geroosterde hazelnoten voorzichtig door de gesmolten chocolade.
  • Voeg vervolgens de lobbig geklopte slagroom toe aan het chocolademengsel en spatel voorzichtig tot een luchtig geheel.
  • Schep de mousse in serveerglazen of schaaltjes.
  • Laat de mousse minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Garneer de mousse met extra geroosterde hazelnoten of een toefje slagroom voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Een glas Ruby Port of een zoete rode wijn past perfect bij de rijke chocoladesmaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Ambachtelijke Walnootbroodjes met Honing

Ambachtelijke Walnootbroodjes met Honing

Deze ambachtelijke walnootbroodjes combineren de rijke smaak van walnoten met een vleugje honing. Heerlijk bij ontbijt, lunch of als hartige snack!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Noten, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 42 g verse gist verkruimeld
  • 3 dl lauwwarme melk
  • 1 eetlepel honing
  • 200 g walnoten grofgehakt
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Meng de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en roer de honing erdoor.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje.
  • Voeg langs de rand de walnoten, walnotenolie en zout toe.
  • Meng alles vanuit het midden tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het deeg goed tot het elastisch en minder plakkerig wordt.
  • Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom.
  • Dek af met een warme, vochtige doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg opnieuw kort en verdeel het in 8 gelijke porties.
  • Vorm van elke portie een ovaal broodje en leg ze in de ingevette mini-broodvormpjes.
  • Laat de broodjes opnieuw 30 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de bovenkant van de broodjes met losgeklopt ei.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de broodjes gaar zijn door erop te tikken – ze moeten hol klinken.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de walnootbroodjes met roomboter en een beetje honing of geitenkaas voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige en nootachtige smaken van deze broodjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Hazelnoot-Chocoladetaart met Sinaasappellikeur

Hazelnoot-Chocoladetaart met Sinaasappellikeur

Een rijke hazelnoot-chocoladetaart met een vleugje sinaasappel en een krokante deegbodem. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 85 g roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • Schil van ½ sinaasappel geraspt
  • 2 eieren losgeklopt
  • 200 g gehakte geroosterde hazelnoten
  • 85 g chocolade geraspt
  • 1 eetlepel bloem gezeefd
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • ½ basisrecept harde Wenerdeeg
  • Dunne plakjes sinaasappel gehalveerd
  • Lange dunne sliertjes schil van ½ sinaasappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de geraspte sinaasappelschil en de losgeklopte eieren toe.
  • Voeg vervolgens de hazelnoten, geraspte chocolade, gezeefde bloem en sinaasappellikeur toe.
  • Spatel alles voorzichtig door elkaar (niet kloppen).
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van 28 cm in diameter en bekleed hiermee de ingevette springvorm.
  • Schenk het botermengsel op de deegbodem en strijk het glad.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat deze gaar en mooi bruin is.
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster.
  • Blancheer de dunne sliertjes sinaasappelschil gedurende 3 minuten in kokend water en laat ze uitlekken.
  • Bind de afgekoelde sliertjes samen tot een decoratief strikje.
  • Garneer de taart met de sinaasappelschil-strikjes en plakjes sinaasappel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke toets.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij de rijke smaken van hazelnoot en chocolade.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 26g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gram
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 6 eieren losgeklopt
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
  • 1 fijngeraspte ui
  • Peper en zout

Instructies

  • Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
  • Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
  • Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
  • Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
  • Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
  • Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
  • Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
  • Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Luxe Eendetaart met Romige Kervelsaus

Luxe Eendetaart met Romige Kervelsaus

Een luxe eendetaart met romige kervelsaus, omhuld in knapperig bladerdeeg. Een verfijnd hoofdgerecht dat indruk maakt tijdens speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Eend, Gourmet, Hartige taart, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram eendeborst
  • 100 gram eendelever
  • 150 gram aardappels
  • 20 gram boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 ½ eetlepel cognac
  • Zout en peper naar smaak
  • 7 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 ½ dl slagroom
  • 2 eetlepels fijngehakte kervel
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Snijd het vlees en de lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
  • Schil de aardappelen, kook ze 10 minuten en snijd ze in plakjes van 3 mm dik.
  • Bak de fijngehakte sjalotten in boter gedurende 5 minuten.
  • Voeg de cognac toe en roer door.
  • Voeg het vlees, de lever en aardappelen toe, breng op smaak en zet apart in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek twee lappen uit (18 cm en 24 cm diameter).
  • Leg de grote lap op een vochtige bakplaat en schep de vulling erop, laat de rand vrij.
  • Bestrijk de rand met water, dek af met de kleinere deeglap en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Snijd een cirkel (12 cm diameter) in de bovenkant als deksel.
  • Bak de taart 30-40 minuten in de oven.
  • Verwarm de slagroom en roer de fijngehakte kervel erdoor.
  • Snijd het deksel los, giet de kervelroom in de taart en bak nog eens 10 minuten.
  • Laat de taart na het bakken 10 minuten rusten.
  • Snijd de taart aan tafel in punten en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer de eendetaart met een frisse groene salade en knapperig stokbrood voor een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Bourgogne, past uitstekend bij de rijke smaken van de eendetaart.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Krokante Macaroni Kaas Snacks

Krokante Macaroni Kaas Snacks

Deze krokante macaroni kaas snacks zijn perfect als borrelhapje of als bijgerecht. Heerlijk romig van binnen en goudbruin krokant van buiten!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Pasta, Snack
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g macaroni
  • 6 eetlepels geraspte oude kaas
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem om te paneren
  • 2 eieren losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de macaroni uitlekken (niet afspoelen met water).
  • Meng de gekookte macaroni met de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Vorm stevige schijven van het macaroni-mengsel en druk ze goed aan.
  • Wentel de schijven eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 190°C.
  • Frituur de schijven in kleine porties gedurende ongeveer 5 minuten, totdat ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat de snacks uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de krokante macaroni kaas snacks met een frisse yoghurtdip of pittige barbecuesaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht sprankelende Prosecco past uitstekend bij deze hartige snacks.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.3g | Sugar: 1.5g

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Geniet van deze heerlijke knapperige rösti, een klassiek aardappelgerecht met een krokant korstje en een zachte binnenkant. Perfect als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappels gekookt en afgekoeld
  • 40 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tomaatpartjes voor garnering
  • Optioneel:
  • Fijngehakte verse kruiden bijv. peterselie of bieslook

Instructies

  • Rasp de gekookte aardappels grof met een grove rasp.
  • Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Meng de geraspte aardappels met zout, peper en optioneel fijngehakte verse kruiden in een kom.
  • Voeg het aardappelmengsel toe aan de pan en bak het al omscheppend ongeveer 5 minuten tot het licht knapperig wordt.
  • Druk het aardappelmengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen en dek af met een deksel.
  • Bak de rösti ongeveer 15 minuten op matig vuur tot de onderkant goudbruin is.
  • Draai de rösti voorzichtig om met behulp van een deksel en bak nog eens 15 minuten tot ook de andere kant goudbruin is.
  • Garneer met partjes tomaat en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade en een lepel zure room of crème fraîche voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Gris of een lichte Chardonnay past perfect bij de knapperige textuur en zachte aardappelsmaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Heerlijke krokante konijnerugfilets, bedekt met een romige mosterdsaus en geserveerd met geconfijte kerstomaatjes. Een verfijnd gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 4 dl kalfsfond
  • 8 ansjovisfilets uitgelekt en afgespoeld
  • 24 kappertjes
  • Zout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Smeer de konijnerugfilets in met mosterd, suiker, knoflook, ketjap manis en tijm.
  • Laat het vlees 30 minuten intrekken.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes lichtbruin.
  • Voeg azijn toe en laat bijna volledig inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Bak de konijnerugfilets in een grillpan tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de filets met de saus en garneer met geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de konijnerugfilets op een bedje van knapperige sla en geconfijte tomaatjes. Voeg eventueel verse pasta toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Exclusieve Kumquat Sorbet met een Vleugje Grand Marnier

Exclusieve Kumquat Sorbet met een Vleugje Grand Marnier

Een frisse en verfijnde sorbet van kumquats, subtiel versterkt met Grand Marnier. Perfect als elegant nagerecht of als verfrissende afsluiter van een diner.
plus koeltijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kumquats
  • 150 g poedersuiker
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels Grand Marnier extra voor garnering

Instructies

  • Snijd de kumquats doormidden en verwijder de pitjes zorgvuldig.
  • Pureer de kumquats in een blender of met een staafmixer.
  • Zeef de puree om de schillen en grove stukjes te verwijderen.
  • Voeg de poedersuiker, water en 2 eetlepels Grand Marnier toe aan de puree.
  • Roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en draai volgens de instructies van de machine tot een gladde sorbet ontstaat.
  • Schep de sorbet in glazen en vorm mooie bolletjes.
  • Giet een klein scheutje Grand Marnier over elk bolletje sorbet als finishing touch.

Notities

Serveertip:
Serveer de sorbet in gekoelde glazen voor een extra verfrissende ervaring. Garneer met een dun plakje kumquat of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Combineer deze sorbet met een glas dessertwijn zoals een Sauternes of een mousserende Brut Rosé Champagne voor een luxueuze smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 0g | Sugar: 28g