Kruidenboter met Citroen en Groene Kruiden

Kruidenboter met Citroen en Groene Kruiden

Deze frisse en smaakvolle kruidenboter met citroen en een mix van groene kruiden is perfect bij vers of geroosterd brood en gegrilde gerechten. Een eenvoudige maar heerlijke toevoeging aan je kerstmaaltijd.
+ koeltijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Boters
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter zacht
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden bijv. peterselie, dille, kervel, fijngehakt
  • 1 ui fijn geraspt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Roer de zachte roomboter met het citroensap tot een glad mengsel.
  • Hak de gemengde groene kruiden fijn.
  • Voeg de fijngehakte kruiden en de geraspte ui toe aan de boter.
  • Breng op smaak met zout en peper en meng goed totdat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Proef de kruidenboter en pas indien nodig de hoeveelheid zout en peper aan.
  • Plaats de kruidenboter in de koelkast om op te stijven en de smaken te laten mengen.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die goed past bij de kruiden in de boter en gegrilde gerechten.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 1g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Australische Bananentaart met Amandelen en Kruidige Specerijen

Australische Bananentaart met Amandelen en Kruidige Specerijen

Deze Australische bananentaart is een heerlijke combinatie van zachte bananen, frisse citroen en krokante amandelen, met een subtiele kruidige smaak van gember, kaneel en kruidnagel.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 200 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Snufje gemberpoeder
  • Snufje kaneel
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Scheutje melk indien nodig
  • 4 bananen fijn geprakt of in plakjes
  • Sap van 1 citroen
  • 50 g geschaafde amandelen
  • Poedersuiker

Instructies

  • Klop de boter en suiker in een kom tot een schuimig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil en eieren toe en roer goed door.
  • Meng 150 g bloem, maïzena, bakpoeder, zout en specerijen.
  • Zeef dit geleidelijk bij het boter- en suikermengsel en roer goed.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Voeg een scheutje melk toe als het beslag te stevig is.
  • Vet de bodem van een springvorm in en doe de helft van het beslag in de vorm.
  • Bak dit 25 minuten in de oven.
  • Meng de bananen met citroensap en schep de bananenmassa op de taartbodem.
  • Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Meng de rest van de bloem door de overgebleven helft van het beslag en rol dit uit tot een lap ter grootte van de vorm.
  • Leg dit over de bananenlaag en druk de randen aan.
  • Bak de taart nog 25 minuten.
  • Bestrooi na het bakken met poedersuiker en laat de taart afkoelen in de vorm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze bananentaart met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato of een dessertwijn. De zoete tonen van de wijn passen goed bij de kruidige en zoete smaken van de taart.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Deze geroosterde aubergines met tomaat en knoflook zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Vol van smaak door de verse peterselie, rode peper en een vleugje azijn.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kleine aubergines
  • 2 tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 rood pepertje fijngehakt
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Scheutje olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Doe ze in een kom.
  • Voeg knoflook, fijngehakte rode peper, peterselie, azijn, olie en zout toe aan de tomatenblokjes en laat dit 30 minuten marineren.
  • Was de aubergines en halveer ze in de lengte.
  • Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, bestrooi met zout en besprenkel met olie.
  • Leg de aubergines met de snijkant naar beneden in een ovenschaal en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200º C.
  • Haal de aubergines uit de oven, leg ze op een serveerbord en garneer met de gemarineerde tomatenblokjes.

Notities

Wijnadvies:
Deze aubergines met tomaat en knoflook gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Vermentino of een Sauvignon Blanc. De zuren in de wijn complementeren de frisse tomaten en kruiden.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Geglaceerde Kippenvleugels met Abrikozen-Barbecuesaus

Geglaceerde Kippenvleugels met Abrikozen-Barbecuesaus

Geniet van deze sappige, geglaceerde kippenvleugels met een heerlijke combinatie van barbecuesaus en abrikozenjam. Perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg kippenvleugels
  • 125 ml barbecuesaus uit de fles
  • 125 ml abrikozenjam
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels tomatensaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 geperste teentjes knoflook

Instructies

  • Verwijder de vleugeluiteinden van de kippenvleugels en snijd overtollig vet weg.
  • Meng de barbecuesaus, abrikozenjam, azijn, sojasaus, tomatensaus, sesamolie en knoflook in een pan op laag vuur.
  • Roer goed door.
  • Giet de saus over de kippenvleugels en schep goed om zodat alle vleugels bedekt zijn.
  • Laat de kippenvleugels afgedekt 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Giet de overtollige marinade van de kippenvleugels af.
  • Plaats de vleugels in een ovenschaal en bak ze 45 minuten in de oven.
  • Draai de vleugels halverwege de baktijd om.
  • Voeg eventueel een ½ kopje water toe om aanbakken te voorkomen.
  • Serveer de vleugels warm, eventueel bestrooid met sesamzaadjes.

Notities

Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een lichte Merlot past perfect bij de zoete en hartige smaken van deze geglaceerde kippenvleugels.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Krokante Gefrituurde Surimisticks met Pittige Chilisaus

Krokante Gefrituurde Surimisticks met Pittige Chilisaus

Deze knapperige gefrituurde surimisticks, omhuld met krokante rijstmie en geserveerd met een pittige Thaise chilisaus, zijn een perfecte zomerse snack of hapje voor bij een picknick.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Bruiloft, Picknick
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de surimisticks:
  • 1 pakje 12 stuks gehalveerde surimisticks
  • 50 g rijstmie
  • 1 stuks losgeklopt eiwit
  • Olie voor frituren
  • Voor de chilisaus:
  • 5 stuks ontpitte rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels Thaise vissaus nam plah
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Kook de rijstmie 1 minuut, giet af en laat snel afkoelen.
  • Haal de surimisticks door het eiwit, laat even rusten.
  • Wikkel enkele slierten rijstmie om de surimisticks.
  • Verhit olie in een frituurpan tot 180°C.
  • Laat een paar surimisticks in de hete olie glijden en bak ongeveer 2 minuten tot de mie krokant is.
  • Herhaal dit proces totdat alle surimisticks gefrituurd zijn.
  • Doe de rode pepers, knoflook, vissaus, citroensap en suiker in een mixer en pureer tot een gladde chilisaus.
  • Pas de zoetheid van de saus aan door eventueel meer suiker toe te voegen.
  • Serveer de gefrituurde surimisticks met de zelfgemaakte chilisaus als dipsaus.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige wijn zoals een Gewürztraminer of een droge Riesling past goed bij de pittige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Krokante Gefrituurde Spiering met Ansjovismayonaise

Krokante Gefrituurde Spiering met Ansjovismayonaise

Geniet van knapperige, goudbruine gefrituurde spiering, geserveerd met een heerlijke ansjovismayonaise. Perfect als zomerse snack of als onderdeel van een picknick!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de spiering:

  • 750 gram spiering
  • 100 gram bloem
  • Zout naar smaak

Voor de saus:

  • 350 gram mayonaise
  • 1 dl citroensap
  • 1 eetlepel ansjovispasta
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 augurken fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de bloem en wat zout in een grote papieren zak.
  • Voeg de gewassen en schoongemaakte spiering toe aan de zak en schud tot alle visjes bedekt zijn met bloem.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Frituur de spiering in de hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de gefrituurde spiering uitlekken op keukenpapier.

Voor de saus:

  • Roer de ansjovispasta door het citroensap.
  • Meng dit mengsel door de mayonaise.
  • Voeg de kappertjes en fijngesneden augurken toe.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Serveer de saus naast de gefrituurde spiering.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past perfect bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Krokante Slibtongfilets met Frisse Ravigotesaus

Krokante Slibtongfilets met Frisse Ravigotesaus

Verwen jezelf met deze knapperige gefrituurde slibtongfilets, geserveerd met een frisse ravigotesaus. Dit klassieke Franse gerecht is perfect als hoofdgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de slibtong:
  • 3 slibtongetjes
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel
  • 2 eiwitten
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de ravigotesaus:
  • 100 g mayonaise
  • 25 g kappertjes
  • 1 augurk
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel kervel
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 takje dragon

Instructies

  • Fileer de slibtong en bestrooi de filets met peper en zout.
  • Haal de filets eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit, en als laatste door het paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot de juiste temperatuur en frituur de filets á la minute totdat ze goudbruin zijn.
  • Giet de kappertjes af, knijp ze uit en hak ze fijn.
  • Snijd de sjalot, augurk en kruiden ragfijn.
  • Meng alle ingrediënten door de mayonaise en voeg wat kappertjesvocht toe.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en een beetje mosterd.
  • Serveer de gefrituurde filets met de ravigotesaus en garneer met een plukje kervel.

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een droge witte wijn zoals een Chablis of Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de ravigotesaus aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Pittige Gefrituurde Kippenbouten

Pittige Gefrituurde Kippenbouten

Ontdek de smaken van deze pittige gefrituurde kippenbouten. Dit Chinese bijgerecht combineert kruidige aroma's met knapperige texturen, perfect voor een feestelijke maaltijd of als smakelijke toevoeging aan je diner.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kip, Vlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Halal, Kosjer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 50 g maïzena
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 eetlepels geraspte sjalot of ui
  • 2 eetlepels geraspte verse gemberwortel
  • 2 eetlepels gembersap
  • 2 theelepels sesamolie
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels vijfkruidenpoeder
  • 4 uitgeperste of fijngestampte grote teentjes knoflook
  • 1 ei
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • Olie voor het frituren
  • Toefjes peterselie voor het garneren

Instructies

  • Hak de kippenbouten doormidden.
  • Snijd elk stuk kip enkele malen diep in en sla ze plat met een hakmes of deegroller.
  • Marineer de kip 20 minuten in het gembersap en de sherry.
  • Vermeng de vijfkruidenpoeder met peper, gember, sjalot of ui, knoflook, zout, suiker, lichte sojasaus en sesamolie.
  • Schenk het mengsel over de kip en laat het een uur marineren, keer elk kwartier om.
  • Klop het ei los en voeg het aan de marinade toe.
  • Schep alles goed door elkaar.
  • Wentel de stukken kip door de maïzena.
  • Verhit de olie tot 190°C en frituur de kip tot ze mooi bruin is.
  • Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de kip warm, gegarneerd met toefjes peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Riesling of een lichte Pinot Noir complementeren de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Knapperige Gefrituurde Flensjes

Knapperige Gefrituurde Flensjes

Deze knapperige gefrituurde flensjes zijn een heerlijke aanvulling op diverse ragouts en rauwkost. Licht, luchtig en vol van smaak, eenvoudig te maken en altijd een hit bij de maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl water
  • 1 eiwit
  • 125 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 1 liter olie voor frituren

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze gefrituurde flensjes met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, die de knapperige textuur en subtiele smaken goed aanvult.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Knapperige Gefrituurde Groenten met Thaise Dressing

Knapperige Gefrituurde Groenten met Thaise Dressing

Knapperige gefrituurde groenten, geserveerd met een verfrissende Thaise dressing van sesamolie, sojasaus en verse kruiden. Dit gerecht combineert de hartige smaak van tempurabeslag met een pittige, zoete en zure saus, perfect voor elke gelegenheid.
(plus 1 dag voor het trekken van de dressing)30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de groenten:

  • Gemengde groenten zoals wortelen zoete aardappelen, courgette, boontjes, broccoli
  • Gevarieerde paddenstoelen naar keuze
  • Verse kruiden zoals salie basilicum, peterselie
  • 200 g tarwebloem
  • 100 g maïszetmeel
  • IJskoud bruisend water
  • Zeezout

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 dl lichte sojasaus
  • 5 eetlepels versgeperst limoensap
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 kleine rode Spaanse peper fijngehakt
  • 2 theelepels Thaise vissaus of oestersaus
  • Enkele takjes verse koriander

Instructies

Dressing Voorbereiden:

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom.
  • Laat de dressing een dag in de ijskast trekken, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen.
  • Trek vlak voor het opdienen de korianderblaadjes van de steeltjes en roer deze door de dressing.

Groenten Voorbereiden:

  • Maak de groenten en kruiden schoon en zorg dat ze droog zijn.
  • Snijd de groenten in hapklare porties, maar laat de paddenstoelen en kruiden in hun geheel.

Tempurabeslag:

  • Bereid het tempurabeslag vlak voor het frituren.
  • Meng de tarwebloem en maïszetmeel door elkaar, en roer er het ijskoude bruisende water door tot een dik beslag.
  • Het beslag hoeft niet volledig glad te zijn; enkele klonters zijn geen probleem.

Frituren:

  • Verhit de olie in een frituurpan tot 190-200°C.
  • Dompel de groenten en kruiden in het beslag en frituur ze in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten per portie.
  • Laat de gefrituurde groenten goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout.

Serveren:

  • Serveer de gefrituurde groenten met de Thaise dressing apart, zodat iedereen naar smaak kan dippen.

Notities

Wijnadvies:
Deze gefrituurde groenten passen perfect bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een verfrissende Riesling, die de pittige en zoete smaken van de Thaise dressing complimenteert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 10g