Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Een klassieke Indiase dhal met linzen, perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en kruiden. Serveer met rijst of roti voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kopje linzen grondig afgespoeld
  • 2 kopjes water
  • 2 tomaten in kwarten gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 3 gedroogde rode pepers verkruimeld
  • 3 eetlepels geklaarde boter ghee
  • 1 ui in plakjes gesneden
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 theelepel gemberpoeder djahe
  • theelepel kurkuma koenjit
  • 1 snufje garam masala
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Spoel de linzen grondig af onder koud water.
  • Plaats de linzen in een kookpan met 2 kopjes water, knoflook, zout, gember en kurkuma.
  • Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat de linzen sudderen tot ze gaar en zacht zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  • Verhit in een aparte koekenpan de geklaarde boter (ghee) op middelhoog vuur.
  • Voeg de verkruimelde rode pepers en komijn toe en bak tot ze knapperig zijn en aroma's vrijgeven.
  • Voeg de plakjes ui toe en bak tot ze beginnen te bruinen, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de tomatenkwarten toe en bak deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gekookte linzen toe aan het uien-tomatenmengsel en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Meng het gehakte korianderblad door de dhal.
  • Garneer met een snufje garam masala voor extra smaak.
  • Serveer de dhal warm met witte rijst, gestoomde groenten of roti canai.

Notities

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. Voor een alcoholvrije optie is een verfrissende lassi ideaal.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Romige Currysaus met Appel en Ui

Romige Currysaus met Appel en Ui

Een eenvoudige, maar smaakvolle currysaus met een zoete toets van appel en een romige textuur. Perfect bij kip of groenten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel currypoeder naar smaak
  • 500 ml water
  • 1 bouillonblokje kip of groente

Instructies

  • Smelt de boter in een kookpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de appel en ui toe en stoof deze aan tot ze zacht zijn.
  • Bestrooi het appel-uimengsel met de bloem en currypoeder en roer goed door.
  • Laat dit mengsel even drogen op een zacht vuur.
  • Voeg het water toe aan de pan, terwijl je continu roert om klontjes te voorkomen.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de pan en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.
  • Giet de saus door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Proef en voeg indien gewenst meer currypoeder toe.
  • Roer dit goed door de saus.
  • Voor een zachtere saus, voeg een scheutje room toe en roer tot alles goed gemengd is.

Notities

Deze currysaus gaat goed samen met een droge Riesling of een lichte Chardonnay, die de romige en kruidige smaken mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Sperziebonenschotel met Vlees en Tomaten

Sperziebonenschotel met Vlees en Tomaten

Geniet van deze smaakvolle sperziebonenschotel met vlees, tomaten, en een vleugje kruiden. Een eenvoudig maar hartig gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik sperziebonen
  • 50 g boter
  • 400 g hamlapjes gehakt of kipfilet
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tomaten in stukjes gesneden
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Mespunt tijm

Instructies

  • Smelt de boter in een kookpan op middelhoog vuur.
  • Voeg het vlees toe (hamlapjes, gehakt of kipfilet) en bak het tot het mooi bruin is.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en laat het geheel 30 minuten stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Voeg het blik sperziebonen toe, inclusief het vocht.
  • Voeg de in stukjes gesneden tomaten, paprikapoeder, zout, peper, tijm en suiker toe aan de pan.
  • Laat de schotel nog eens 15 minuten goed doorstoven, totdat de tomaten zacht zijn en de smaken goed zijn vermengd.
  • Serveer de sperziebonenschotel warm, eventueel met een stuk vers brood of aardappelen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Deze frisse Italiaanse sperziebonensalade met geroosterde amandelen en een lichte vinaigrette is een heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd. Eenvoudig te maken en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sperziebonen
  • 50 g lente-uitjes in fijne ringen gesneden
  • 20 g geroosterde geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en leg ze 10 minuten in een beetje witte wijnazijn om ze te laten marineren.
  • Was en punt de sperziebonen.
  • Kook ze 10 minuten in kokend gezouten water totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de sperziebonen af en laat ze afkoelen.
  • Doe de afgekoelde sperziebonen in een schaal en voeg de uitgelekte uienringen toe.
  • Bestrooi de salade met geroosterde geschaafde amandelen.
  • Meng in een aparte kom 1 eetlepel witte wijnazijn, een snufje zout en circa 50ml olijfolie om een vinaigrette te maken.
  • Breng de salade vlak voor het serveren op smaak met de vinaigrette.
  • Maak het af met royaal versgemalen zwarte peper en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda’s

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda's

Een frisse Thaise sperziebonensalade met een hartige dressing van vissaus, palmsuiker en geroosterde pinda’s. Perfect als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of een Aziatische barbecue.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 kopje gefruite uitjes
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 eetlepels Thaise vissaus nam pla
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 4 eetlepels dikke santen
  • 25 g geroosterde pinda's gehakt
  • 300 g dunne sperziebonen

Instructies

  • Kook de gebroken sperziebonen 3 minuten in licht gezouten water.
  • Laat de boontjes uitlekken en afkoelen.
  • Rooster de fijngesneden sjalotten en knoflook in een droge koekenpan.
  • Maak met de vijzel een boemboe van de geroosterde sjalotten, knoflook, fijngestampte chilipeper, citroensap, palmsuiker en vissaus.
  • Roer de boemboe door de afgekoelde sperziebonen.
  • Voeg de gehakte pinda's en dikke santen toe en schep goed om.
  • Bestrooi met gefruite uitjes en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Deze salade combineert goed met een lichte, droge Riesling of een verfrissende Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.3g | Sugar: 9g

Verfrissende Sperziebonensalade met Feta en Zontomaatje

Verfrissende Sperziebonensalade met Feta en Zontomaatje

Deze verfrissende sperziebonensalade combineert de knapperigheid van sperziebonen met romige feta, zontomaatjes en geroosterde pijnboompitjes. Ideaal als bijgerecht bij visgerechten of als lichte lunch op warme dagen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ijsbergsla of rucolamelange
  • 12 zwarte olijven optioneel, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels honingmosterd of zachte mosterd
  • 3 tomaten in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 gedroogde zontomaatjes in olie in stukjes gesneden
  • 50 g pijnboompitjes licht geroosterd in droge koekenpan
  • 500 g sperziebonen
  • 150 g feta kaas verkruimeld

Instructies

  • Kook de sperziebonen gedurende 5 minuten beetgaar en spoel ze direct af met koud water.
  • Meng de olijfolie, witte wijnazijn, mosterd en honing in een grote schaal tot een dressing.
  • Voeg de sperziebonen en de gesneden ijsbergsla of rucolamelange toe aan de dressing en meng goed door.
  • Meng de gedroogde zontomaatjes erdoor.
  • Verkruimel de feta kaas over de salade.
  • Verdeel de stukjes tomaat gelijkmatig over de salade.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitjes en, indien gewenst, de olijven erover.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Heerlijk bij visgerechten of als hoofdgerecht op warme dagen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Aardappelen met Spekblokjes en Spinazie

Aardappelen met Spekblokjes en Spinazie

Een eenvoudig en hartig gerecht van aardappelen, spekblokjes, en spinazie. Perfect voor een snelle en vullende maaltijd waar het hele gezin van zal genieten!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spekblokjes
  • 1 kg aardappelen
  • 1 pak spinazie
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  • Verwarm de spinazie en voeg deze toe aan de gekookte aardappelen.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes lichtjes, zorg ervoor dat ze niet te donker worden.
  • Voeg de spekblokjes en het spekvet toe aan de aardappelen en spinazie.
  • Meng alles goed door elkaar en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei

Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei

Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden: deze feestelijke terrine van parelhoender in gelei, met een rijke bouillon en delicate smaken, is een ware blikvanger op elk feestelijk diner.
(plus tijd om op te stijven)2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Bouillon:

  • Parelhoenkarkassen
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 100 g knolselderij
  • 1 sjalot
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 foelieblaadjes
  • 2 dl witte wijn
  • 1 liter gevogeltebouillon

Voor de Gelei:

  • 1 liter gevogeltebouillon
  • ½ dl Madeira
  • 25 g gelatine
  • Voor de Salade:
  • 300 g mesclun

Voor de Dressing:

  • ½ dl sherryazijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ dl gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl basilicumolie
  • 1 dl zonnebloemolie

Voor de Garnering:

  • Kervel naar behoefte
  • Shiso purper rode shiso naar behoefte

Instructies

  • Verwijder de poten en borstfilets van de parelhoenders.
  • Rooster de parelhoenkarkassen 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Snijd de groenten grof en kook samen met de karkassen, witte wijn, gevogeltebouillon, tijm, laurier en foelie gedurende 1 uur tot een bouillon.
  • Zeef de bouillon en bewaar 1 liter voor de gelei.
  • Week de gelatine in koud water, voeg deze toe aan de ingekookte bouillon met Madeira, breng op smaak en laat afkoelen.

Parelhoenpoten:

  • Pekel de poten en confit ze in ganzenvet gedurende 60 minuten op 160 graden.
  • Pluk daarna het vlees.
  • Bak de borstfilets en pocheer 2 borstfilets.
  • Snijd alles in repen.
  • Blancheer de wortelplakken en laat uitlekken.

Terrine:

  • Bouw de terrine op in een vorm, begin met blokjes appel, plakjes bloedworst, gelei en het parelhoenvlees.
  • Laat de terrine opstijven in de koeling en stort deze daarna op een bord.

Dressing:

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
  • Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.

Serveren:

  • Snijd de terrine in plakken, leg deze op borden en garneer met kervel en shiso purper.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een verfijnde witte wijn zoals een Pouilly-Fuissé of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Gelaagde Terrine van Eendenlever, Bloedworst en Appel

Gelaagde Terrine van Eendenlever, Bloedworst en Appel

Een geraffineerde terrine van eendenlever, krokante bloedworst en frisse appel, gelaagd met een rijke kalfsfondgelei. Dit indrukwekkende gerecht is perfect voor een luxe diner of feestelijke gelegenheid.
(plus tijd om op te stijven)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Eend, Fruit, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl gevogeltefond
  • Calvados naar smaak
  • 4 Granny Smith-appels
  • 2 dl water
  • 100 g suiker
  • 1 steranijs
  • Citroensap naar smaak
  • 250 g eendenlever

Voor de Gelei:

  • ¼ liter kalfsfond
  • 6 g gelatine
  • Voor de Salade:
  • 300 g mesclun

Voor de Dressing:

  • ½ dl dragonazijn
  • ½ dl sherryazijn
  • Mosterd naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl walnootolie
  • 1 dl bloedworstvocht

Voor de Garnering:

  • Roomse kervel naar behoefte
  • Bloedzuring naar behoefte
  • Pissenlit paardenbloembladeren naar behoefte
  • Appelstroop naar smaak

Instructies

  • Snijd de bloedworst in plakken van 1/2 cm dik.
  • Kruid met zout en peper en haal de plakken door de bloem.
  • Bak de plakken in hete boter tot ze knapperig zijn, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Blus de braadboter af met Calvados, voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken tot 1 dl.
  • Snijd de eendenlever in dunne plakken, bestrooi met zeezout en bewaar in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in water, suiker, steranijs en citroensap.
  • Laat de appelblokjes uitlekken en afkoelen.

Gelei:

  • Breng de kalfsfond aan de kook, laat inkoken tot 2 dl, voeg de geweekte gelatine toe, breng op smaak en laat afkoelen.

Terrine:

  • Bekleed een terrinevorm met een laag bloedworst, gevolgd door gelei, appelblokjes en eendenlever.
  • Herhaal de lagen en laat de terrine opstijven in de koeling.

Salade:

  • Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.
  • Snijd de terrine in plakken.
  • Maak de dressing lauwwarm en besprenkel de terrine en salade ermee.
  • Garneer met appelstroop, kervel, bloedzuring en pissenlit.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een demi-sec Champagne.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Deze klassieke Italiaanse spaghetti aglio e olio is een eenvoudig en snel gerecht, perfect voor een zomerse lunch of een lichte avondmaaltijd. Met slechts een paar ingrediënten creëer je een heerlijk smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g spaghetti
  • Peterselie fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng 4 liter water aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe.
  • Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm ondertussen de olijfolie op laag vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe aan de olie en laat het 5 minuten zachtjes trekken (de olie mag niet te heet worden).
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de knoflookolie en peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze spaghetti met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Vermentino voor een perfecte balans met de knoflook en olijfolie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g