Spaghetti met Bacon en Gepocheerde Eieren

Spaghetti met Bacon en Gepocheerde Eieren

Deze unieke combinatie van spaghetti met bacon, gepocheerde eieren, en een kruidige tomatenbouillon zorgt voor een hartige maaltijd met een verrassende twist. Een perfect gerecht voor liefhebbers van spek en eieren met een Italiaanse touch!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 handvol basilicum vers
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 g bacon
  • 250 g spaghetti
  • 2 dl kippenbouillon
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 8 eieren
  • Olijfolie

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de eieren tot de dooiers hard zijn, koel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Bak de gepelde eieren in een beetje olijfolie aan in een pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak dit samen met de eieren.
  • Voeg de bacon in plakjes toe en bak deze mee tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de tomatenpuree met de kippenbouillon en suiker, en voeg dit mengsel toe aan de pan.
  • Breng het aan de kook.
  • Snijd de prei en basilicum fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Serveer de spaghetti in diepe borden en schep het eier-bacon mengsel eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze hartige spaghetti met een volle rode wijn zoals een Chianti of een kruidige Zinfandel voor een rijke smaakervaring.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Een smaakvolle en snelle spaghetti met rundergehakt, pittige spaghettisaus en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een doordeweekse avond als je zin hebt in een eenvoudig maar smaakvol gerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika mix in blokjes
  • 100 g champignons in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomaten gepureerd
  • 1 pot pikante spaghettisaus bijv. van Aldi
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels zoete sojasaus
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 pak spaghetti
  • Olijfolie voor het bakken
  • Zout naar smaak
  • Vers gemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een wok en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg de gesneden paprika, champignons en ui toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee tot deze geurig is.
  • Pureer de tomaten in een hakmolen en voeg deze samen met de pikante spaghettisaus toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel op smaak met sambal (indien gewenst), de suiker, sojasaus en rozemarijn.
  • Laat het mengsel even pruttelen.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water.
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de saus.
  • Serveer de spaghetti warm en breng op smaak met vers gemalen peper en eventueel wat extra zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze pittige spaghetti met een stevige rode wijn zoals een Chianti of een Zinfandel om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Deze Spaanse tortillapuntjes met gerookte paling en zalm zijn perfect als hartige snack of als onderdeel van een zomerse picknick. De zachte aardappeltortilla combineert heerlijk met de frisse komkommer en de volle smaak van gerookte vis.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fingerfood, Tapas, Tortilla, Tosti's, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • 100 g gerookte paling
  • 100 g gerookte zalm
  • 6 eieren losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 komkommer
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes 7 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
  • Meng de warme aardappelblokjes door de losgeklopte eieren en voeg een theelepel zout en wat peper toe.
  • Laat het mengsel even staan.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote antiaanbakpan.
  • Schenk het eiaardappelmengsel in de pan en bak de tortilla op laag vuur gedurende 20 minuten gaar.
  • Leg halverwege een deksel op de pan zodat het ei mooi stolt.
  • Schil ondertussen de komkommer en snijd hem doormidden.
  • Verwijder de zaadlijsten en schaaf dunne linten met een dunschiller.
  • Bestrooi de linten met zout en peper.
  • Laat de tortilla afkoelen en snijd er puntjes van met een scherp mes.
  • Beleg elk puntje met een dubbelgevouwen komkommerlint en een stukje gerookte paling of zalm naar keuze.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze tortillapuntjes met een droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een frisse Verdejo, die mooi samengaan met de smaken van de gerookte vis en de komkommer.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Spaanse Stoofschotel met Hamlappen en Saffraan

Spaanse Stoofschotel met Hamlappen en Saffraan

Een smaakvolle Spaanse stoofschotel met malse hamlappen, aardappelen, paprika en een subtiele hint van saffraan en witte wijn. Deze stoofpot is perfect voor koude dagen en biedt een hartige en verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg magere hamlappen
  • 4 grote aardappelen
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 4 tabletten kippenbouillon
  • 1 klein flesje witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Saffraandraadjes geweekt in warm water
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Knoflook naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokken van ongeveer 2 centimeter.
  • Snijd de groene paprika in blokken en het vlees in blokjes.
  • Breng het vlees op smaak met peper.
  • Week de saffraandraadjes in een beetje warm water.
  • Maak de bouillon door de kippenbouillontabletten op te lossen in water.
  • Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de hamlappen aan totdat ze goed dichtgeschroeid zijn.
  • Voeg de geperste knoflook toe en bak kort mee tot de knoflook glazig is (pas op dat de knoflook niet verbrandt).
  • Giet de bouillon erbij en voeg de aardappelen en paprika toe.
  • Voeg het saffraanwater en de laurierblaadjes toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet vervolgens de witte wijn erbij en laat de stoofpot verder pruttelen tot de aardappelen bijna gaar zijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes, verwijder de zaadjes en voeg alleen het vruchtvlees toe aan de stoofschotel.
  • Laat de stoofpot verder koken tot de aardappelen gaar zijn en de tomaat volledig is opgenomen in het gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stoofschotel met een Spaanse witte wijn zoals een Albariño of een lichte, droge Verdejo. Voor rode wijnliefhebbers is een Rioja een perfecte keuze om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 2.8g | Zout: 5g

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Een hartige Spaanse twist op de traditionele stamppot, gevuld met chorizo, groene kool en paprika. Deze stamppot is vol van smaak en perfect voor een warme maaltijd in de koude maanden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 200 g groene kool
  • 150 g chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met water.
  • Snijd ondertussen de chorizo in stukjes en bak deze licht uit in een koekenpan, zodat het vet vrijkomt.
  • Snijd de groene kool in dunne reepjes en blancheer of stoom de kool kort.
  • De kool mag nog een beetje knapperig blijven.
  • Snijd de rode paprika in stukjes en de courgette in halve plakjes.
  • Giet de aardappelen af en voeg ze toe aan de pan met chorizo, inclusief het vrijgekomen vet.
  • Voeg de groene kool, courgette en rode paprika toe aan de aardappelen en chorizo.
  • Stamp alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
  • Laat de stamppot, indien mogelijk, een nacht in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Verwarm opnieuw voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze hartige stamppot met een krachtige, kruidige rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo of Garnacha om de smaken van de chorizo te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Fris Peren Sorbetijs

Fris Peren Sorbetijs

Dit frisse peren sorbetijs is een heerlijke, lichte traktatie voor warme zomerdagen. Met slechts een paar ingrediënten maak je in korte tijd een verfrissend en fruitig dessert.
Fris Peren Sorbetijs45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stevige peren geschild
  • 45 g suiker
  • 1 dl water
  • 0,5 eetlepel citroensap

Instructies

  • Schil de peren en pureer het vruchtvlees met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Breng 1 dl water met de suiker aan de kook en laat het koken tot de suiker volledig is opgelost.
  • Laat de suikersiroop iets afkoelen.
  • Roer het citroensap en de afgekoelde suikersiroop door de perenpuree.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het ongeveer 35 minuten draaien tot het ijs is.
  • Plaats het ijs na bereiding in de ijsmachine nog een half uur in de vriezer om goed op te stijven voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Dit lichte en verfrissende perensorbetijs gaat goed samen met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een ijskoude prosecco voor een extra feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g

Sop Selam Krokot – Indonesische Posteleinsoep

Sop Selam Krokot - Indonesische Posteleinsoep

Sop Selam Krokot is een traditionele Indonesische soep met rundvlees en postelein, verrijkt met gember, kruidnagel en een vleugje citroensap. Dit hartige gerecht is perfect voor koude dagen en biedt een verwarmende, aromatische ervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 20kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 dl runderbouillon
  • 200 g rundvlees
  • 200 g postelein of winterpostelein
  • 4 cm gemberwortel geraspt
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 eetlepel gehakte selderie
  • 2 eetlepels citroensap

Instructies

  • Stoof het rundvlees in de runderbouillon samen met de geraspte gember en kruidnagels tot het vlees gaar is.
  • Haal het vlees uit de bouillon, snijd het in stukjes en voeg het terug in de bouillon.
  • Voeg de fijngesneden prei, postelein, ketjap asin en gehakte ui toe aan de soep.
  • Laat de soep zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Serveer de soep warm, gegarneerd met gehakte selderie en een scheutje citroensap voor extra frisheid.

Notities

 

Variatietip:

in plaats van gewone- kunt u ook winterpostelein nemen

Wijnadvies:

Deze soep combineert goed met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling, die de frisse smaken van de gember en citroensap accentueert.

Nutrition

Calories: 20kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 9g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Deze gevulde Spaanse sardines, gevuld met een smakelijk mengsel van ui, knoflook, peterselie en ei, worden in de oven gebakken tot perfectie. Ideaal te serveren met een frisse tomatensalade en stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 verse sardines schoongemaakt en gefileerd
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 citroen in partjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en kook 2 eieren 10 minuten hard.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de sardines af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Boen de citroen schoon en snijd deze in partjes.
  • Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, peterselie, stukjes gekookt ei, het rauwe ei, zout en peper door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Leg een sardinefilet met de graatzijde naar boven in de schaal.
  • Schep een beetje van het eimengsel op de sardine en leg er een tweede sardine op met de graatzijde naar beneden.
  • Herhaal dit voor alle sardines.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Garneer de gevulde sardines met partjes citroen en serveer warm.

Notities

Lekker met stokbrood en tomatensalade.
 
Wijnadvies:
Serveer deze sardines met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo. Deze wijnen brengen de smaak van de vis en het citroenaroma goed naar voren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gegrilde Zeeduivelwangen Supreme met Rivierkreeften Nage

Gegrilde Zeeduivelwangen Supreme met Rivierkreeften Nage

Een verfijnd visgerecht met gegrilde zeeduivelwangen en een rivierkreeften nage, afgewerkt met een krokant bieslookkoekje. Perfect voor een feestelijk diner waarbij je indruk wilt maken met luxe smaken en een verfijnde presentatie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Garnituur:

  • Kervel voor garnering
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Bieslook fijngehakt
  • 50 g patentbloem
  • 100 g schaaldierenfond
  • 100 g malto poeder

Nage:

  • 16 rivierkreeftjes
  • 2 dl droge witte wijn
  • 6 dl visfond
  • 200 g knolselderij in julienne
  • 200 g prei in julienne
  • 250 g rivierkreeftstaarten
  • 150 g wortel in julienne

Visgerecht:

  • 1,2 kg tarbotfilet
  • 1 citroen
  • 1 dl olijfolie cornicabra of vergelijkbare kwaliteit

Instructies

Garnituur:

  • Meng het malto poeder met de bloem en schaaldierenfond tot een glad beslag.
  • Voeg fijngehakte bieslook, zout en peper naar smaak toe aan het beslag.
  • Maak dunne koekjes van het beslag op een siliconenmat en bak ze in 20-30 minuten op 120°C.
  • Laat afkoelen.

Nage:

  • Schil en rasp de wortel en knolselderij in dunne reepjes en laat ze knapperig worden in ijswater.
  • Voeg de witte wijn toe aan de visfond en roer er 100 g eiwit doorheen.
  • Breng aan de kook en schep het gestolde eiwit uit de vloeistof met een schuimspaan.
  • Zeef het eiwit en bewaar de nage voor later gebruik.
  • Tarbotfilet:
  • Leg de tarbotfilets op een schaal en bestrooi ze met zout, peper en citroensap.
  • Giet de olijfolie erover en laat het visgerecht marineren in de koelkast.

Bereiding:

  • Laat de groenten uitlekken.
  • Bak de rivierkreeftjes in boter tot ze rood kleuren.
  • Voeg de uitgelekte julienne van groenten toe en sauteer kort.
  • Blus af met de geklaarde visfond en breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de tarbotfilets kort op een plancha op 180°C, ongeveer 1 minuut aan elke kant.
  • Giet de nage over de tarbotstukken en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit verfijnde visgerecht met een elegante, droge witte wijn zoals een Chablis of een Pouilly-Fuissé, die de delicate smaken van de zeeduivel en rivierkreeften nage perfect complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Een luxueus dessert met rijke chocoladebrownie, zachte specerijenmousse en een decadente karamelsaus.
Bereidingstijd2 uur
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g glucose
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g pure chocolade couverture
  • 100 g suiker voor brandy snaps
  • 150 g boter
  • 150 g suiker voor brownie
  • 150 g suiker voor mousse
  • 150 g suiker voor karamelsaus
  • 200 g eiwit
  • 2 eieren
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2,5 dl melk voor mousse
  • 2,5 dl melk voor karamelsaus
  • 50 g boter voor karamelsaus
  • 6 g gelatine
  • 1 dl room voor karamelsaus
  • 2 dl room voor mousse
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Poedersuiker

Instructies

Brownie:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en 150g suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak 20 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en haal ze uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit 2,5 dl melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg 100g suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met 150g suiker en spatel voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.
  • Karamelsaus:
  • Smelt 150g suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met 2,5 dl melk en laat de suiker oplossen.
  • Voeg 1 dl room toe en breng aan de kook.
  • Roer 50g boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveer dit dessert met een glas Tawny Port of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g