Verse Peulerwtensoep met Groenten Aantal Couverts:
Een smakelijke soep met peulerwten en verse groenten, ideaal voor een lichte maaltijd.
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g peulerwten
- 1 krop sla
- 2 dikke uien
- 2 preien
- 3 jonge wortelen
- 50 g boter
- 2 liter water
- 50 g meel
- 1 kruidenbosje peterselie en venkel
- Peper
- Zout
Was de peulerwten, verwijder de draden en breek ze in stukken.
Houd 3 eetlepels apart voor de garnering.
Maak de sla schoon en hak grof.
Pel de uien, schraap de wortelen en snijd zowel de uien, prei als wortelen fijn.
Verhit de boter in een grote pan en fruit alle groenten tot ze licht beginnen te kleuren.
Strooi het meel over de groenten en roer goed door.
Giet het warme water erbij en voeg het kruidenbosje, peper en zout toe.
Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken.
Verwijder het kruidenbosje en druk de soep door een zeef of pureer met een staafmixer voor een gladde structuur.
Snijd de apart gehouden wortelen en prei in schijfjes en stoof ze in boter, samen met de bewaarde peulerwten.
Voeg eventueel wat water, zout, peper en een snufje suiker toe.
Roer de gestoofde groenten door de soep vlak voor het opdienen en garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer met knapperige broodkorstjes of een sneetje geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer deze soep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Gris.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Soep met brood en geroosterde knoflook
Een romige en smaakvolle soep met brood en geroosterde knoflook, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend
kookpan
Keukenmachine of vijzel
- 1½ liter groentebouillon
- 250 ml koksroom
- 1 gesnipperde ui
- 1 bol knoflook
- 1 stokbrood
- 1 handje pijnboompitten fijngemalen
- 1 grote hand croutons
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de tenen knoflook met schil op een bakplaat en rooster ze 30 minuten tot ze zacht zijn.
Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan met een scheutje olijfolie gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de groentebouillon en koksroom toe en breng aan de kook.
Laat het op laag vuur sudderen.
Haal de knoflook uit de oven, druk de zachte knoflook uit de schil en snijd fijn.
Voeg dit toe aan de soep.
Verwijder de harde korst van het stokbrood, snijd het zachte brood grof en voeg dit toe aan de soep.
Laat het mengsel 10-15 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de fijngemalen pijnboompitten 2 minuten voor het einde toe en roer goed door.
Bereid de croutons door stukjes brood te roosteren in de oven of op te bakken in een koekenpan met olijfolie.
Laat de soep een paar minuten afkoelen en schep het in kommen.
Garneer met croutons en serveer direct.
Serveer deze soep met een extra scheutje olijfolie en wat verse kruiden, zoals peterselie of bieslook.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rode peper
- 25 g boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 300 g maïs uit blik uitgelekt
- 500 ml melk
- 2 geroosterde paprika’s uit pot in smalle reepjes gesneden
- 125 g crème fraîche
- 50 g feta verkruimeld
- 4 takjes peterselie fijn gesneden
- Zout naar smaak
Maïs Toevoegen:
Houd 4 eetlepels maïs apart voor garnering en zet deze even weg.
Voeg de resterende maïs, melk en de fijn gesneden rode peper toe aan de pan.
Laat dit 10 minuten zachtjes koken.
Paprika en Crème Fraîche:
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Vlaamse Kip met Pruimen en Brandewijn
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak magere room light
- 2 preien naar smaak, in ringen gesneden
- 250 gram gewelde pruimen
- 200 gram champignons in plakjes gesneden
- 600 gram kipfilet of 6 flinke kippenbouten
- 200 gram hamblokjes
- 200 ml brandewijn
- 800 gram zoete aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 200 gram haricots verts
- Boter of olie om te bakken
- Zout en peper naar smaak
Kip Aanbraden:
Verhit boter of olie in een grote braadpan.
Braad de kipfilets of kippenbouten aan tot ze goudbruin zijn.
Haal ze uit de pan en zet apart.
Samenvoegen:
Voeg de room, gewelde pruimen, en hamblokjes toe aan de pan met de prei en champignons.
Leg de kip terug in de pan en laat alles sudderen tot de kip gaar is.
Zoete Aardappelpuree:
Kook ondertussen de zoete aardappelen in een grote pan met water tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
Giet af en pureer met boter, melk, zout en peper naar smaak.
Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous
Bereidingstijd45 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
kookpan
mes
Staafmixer of blender
- 2 sinaasappels uitgeperst (schil van één sinaasappel in reepjes)
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 tl tijm
- ½ tl rozemarijn
- ½ el vloeibare honing
- 50 g boter
- 4 stukjes lamsfilet
- 3 el crème fraîche
- Paneermeel optioneel, voor verdikken
- 200 g parel couscous
- 2 courgettes gegrild
- 3 gekleurde paprika’s gegrild
- Geweekte abrikozen en pruimen voor garnering
Snijd enkele reepjes van de sinaasappelschil en kook deze 5 minuten in het sinaasappelsap.
Zet apart.
Doe het sinaasappelsap samen met de knoflook, ui, tijm, rozemarijn en honing in een pan en laat het geheel zachtjes 15 minuten koken.
Pureer de saus tot een glad geheel.
Verdik eventueel met een beetje paneermeel.
Bak de lamsfilets in 4 minuten aan elke kant, zodat ze vanbinnen rosé blijven.
Leg de filets op een bord en voeg de sinaasappelsaus toe aan de bakboter.
Laat de saus zo nodig inkoken.
Serveer de lamsfilets met de sinaasappelsaus en de gekookte sinaasappelschilletjes.
Bereid de parel couscous volgens de instructies op de verpakking en zorg dat deze kruimelig en zonder klonten is.
Garneer de couscous met geweekte abrikozen en pruimen.
Serveer de gegrilde courgettes en paprika’s warm, gemengd door elkaar, naast de lamsfilets en couscous.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Spruiten-Wortelenstamp met Verse Worst en Münsterkaas
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels tot puree verwerkt
- 500 g spruiten beetgaar gekookt
- 300 g winterpeen in blokjes en beetgaar gekookt
- 125 g spekblokjes
- 250 g verse worst in schijfjes
- 1 ui gebakken samen met de spekblokjes en verse worst
- 1 blok Le Rustique Münsterkaas in blokjes
- 100 g pijnboompitten
Kook de aardappels en verwerk ze tot puree.
Kook de spruiten en winterpeen beetgaar.
Bak de ui, spekblokjes en verse worst samen in een koekenpan.
Meng de puree met de spruiten, wortelen, spekblokjes, ui en verse worst.
Doe dit mengsel in een ovenschaal.
Leg bovenop de blokjes Le Rustique Münsterkaas en pijnboompitten.
Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak zuurkool naturel
- 700 g aardappels tot puree verwerkt
- Flinke hand walnoten
- Blokjes feta
- 300 g spekblokjes uitgebakken
ook de aardappels en verwerk ze tot puree.
Vermeng de puree met de zuurkool en laat het goed warm worden.
Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
Meng de spekblokjes, feta en walnoten door de zuurkoolpuree.
Voeg eventueel wat vet van de spekblokjes toe voor extra smaak.
Serveer deze zuurkoolschotel goed warm.
Wijnadvies
Een stevige witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter visbouillon
- 4 gekookte krieltjes in schijfjes
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 6 kastanjechampignons in plakjes
- 6 groene aspergetips
- ½ courgette in blokjes
- 1 kleine gele paprika in blokjes
- 1 vleestomaat in blokjes
- 200 g tilapiafilet in blokjes
- 75 g gekookte mosselen
- 9 grote garnalen
- Olijfolie om te bakken
- Zout en peper naar smaak
Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de champignons, aspergetips, gele paprika, vleestomaat en courgette tot ze zacht zijn.
Breng de visbouillon aan de kook in een grote kookpan.
Voeg de tilapiafilet toe aan de bouillon en laat een paar minuten zachtjes koken tot de vis bijna gaar is.
Voeg het gebakken groentemengsel, de garnalen en mosselen toe aan de bouillon.
Voeg de gesneden krieltjes en bosuitjes toe.
Laat alles goed doorkoken tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen goed zijn doorgewarmd.
Breng op smaak met zout en peper.
Bij deze soep past een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Couscous Schotel met Kip en Groenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g couscous 75 g per persoon
- 150 g sugar snaps schoongemaakt
- 150 g haricots verts puntjes eraf
- 150 g wortels in plakjes
- 1 courgette in blokjes
- 3 vleestomaten in blokjes
- 400 g kipfilet in blokjes
- 1½ el Baharat kruiden Jonnie Boer
- Zout naar smaak
- Olijfolie om te bakken
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit wat olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de kipblokjes toe en bak ze tot ze goudbruin en gaar zijn.
Voeg de sugar snaps, haricots verts, wortels, courgette en vleestomaten toe aan de pan en roerbak alles tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
Voeg de Baharat kruiden en zout naar smaak toe en roer goed door.
Serveer de groente-kipmix op een bedje van couscous.
Bij dit gerecht past een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, of een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18
Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 450 g gesneden andijvie
- 1-2 sjalotten in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- Klein potje zongedroogde tomaten in olie
- 150 g zwarte olijven in plakjes gesneden
- 75 g pijnboompitten
- 400 g spekjes uitgebakken
Kook de aardappelen in een grote pan met water en een beetje zout tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes uit.
Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper.
Voeg een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten toe voor extra smaak.
Voeg de gesneden andijvie toe aan de aardappelpuree en roer goed door tot de andijvie iets geslonken is.
Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de zwarte olijven toe aan de stamppot.
Roer goed door en verwarm nog even kort.
Voeg de uitgebakken spekjes met sjalot en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed.
Serveer de stamppot warm en garneer met de geroosterde pijnboompitten.
Bij dit gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 18