Verse Peulerwtensoep met Groenten Aantal Couverts:

Verse Peulerwtensoep met Groenten Aantal Couverts:

Een smakelijke soep met peulerwten en verse groenten, ideaal voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g peulerwten
  • 1 krop sla
  • 2 dikke uien
  • 2 preien
  • 3 jonge wortelen
  • 50 g boter
  • 2 liter water
  • 50 g meel
  • 1 kruidenbosje peterselie en venkel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de peulerwten, verwijder de draden en breek ze in stukken.
  • Houd 3 eetlepels apart voor de garnering.
  • Maak de sla schoon en hak grof.
  • Pel de uien, schraap de wortelen en snijd zowel de uien, prei als wortelen fijn.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit alle groenten tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Strooi het meel over de groenten en roer goed door.
  • Giet het warme water erbij en voeg het kruidenbosje, peper en zout toe.
  • Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken.
  • Verwijder het kruidenbosje en druk de soep door een zeef of pureer met een staafmixer voor een gladde structuur.
  • Snijd de apart gehouden wortelen en prei in schijfjes en stoof ze in boter, samen met de bewaarde peulerwten.
  • Voeg eventueel wat water, zout, peper en een snufje suiker toe.
  • Roer de gestoofde groenten door de soep vlak voor het opdienen en garneer met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer met knapperige broodkorstjes of een sneetje geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer deze soep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Soep met brood en geroosterde knoflook

Soep met brood en geroosterde knoflook

Een romige en smaakvolle soep met brood en geroosterde knoflook, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brood, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • liter groentebouillon
  • 250 ml koksroom
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 stokbrood
  • 1 handje pijnboompitten fijngemalen
  • 1 grote hand croutons
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de tenen knoflook met schil op een bakplaat en rooster ze 30 minuten tot ze zacht zijn.
  • Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan met een scheutje olijfolie gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de groentebouillon en koksroom toe en breng aan de kook.
  • Laat het op laag vuur sudderen.
  • Haal de knoflook uit de oven, druk de zachte knoflook uit de schil en snijd fijn.
  • Voeg dit toe aan de soep.
  • Verwijder de harde korst van het stokbrood, snijd het zachte brood grof en voeg dit toe aan de soep.
  • Laat het mengsel 10-15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de fijngemalen pijnboompitten 2 minuten voor het einde toe en roer goed door.
  • Bereid de croutons door stukjes brood te roosteren in de oven of op te bakken in een koekenpan met olijfolie.
  • Laat de soep een paar minuten afkoelen en schep het in kommen.
  • Garneer met croutons en serveer direct.

Notities

Serveer deze soep met een extra scheutje olijfolie en wat verse kruiden, zoals peterselie of bieslook.
Wijnadvies:

Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 25 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 300 g maïs uit blik uitgelekt
  • 500 ml melk
  • 2 geroosterde paprika’s uit pot in smalle reepjes gesneden
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g feta verkruimeld
  • 4 takjes peterselie fijn gesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

Peper Roosteren:

  • Rooster de rode peper in een koekenpan tot deze licht verkoold is.
  • Snijd de peper open en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de peper fijn.

Ui en Knoflook Fruiten:

  • Verhit de boter in een kookpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten tot ze zacht zijn.

Maïs Toevoegen:

  • Houd 4 eetlepels maïs apart voor garnering en zet deze even weg.
  • Voeg de resterende maïs, melk en de fijn gesneden rode peper toe aan de pan.
  • Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Soep Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Paprika en Crème Fraîche:

  • Roer de crème fraîche en de reepjes geroosterde paprika door de soep en verwarm deze nog even door.
  • Breng op smaak met zout.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en garneer met de apart gehouden maïs en verkruimelde feta.
  • Bestrooi met fijn gesneden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Vlaamse Kip met Pruimen en Brandewijn

Vlaamse Kip met Pruimen en Brandewijn

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote braadpan,
  • scherp mes
  • kookpan
  • Aardappelstamper of -pers

Ingrediënten

  • 1 pak magere room light
  • 2 preien naar smaak, in ringen gesneden
  • 250 gram gewelde pruimen
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • 600 gram kipfilet of 6 flinke kippenbouten
  • 200 gram hamblokjes
  • 200 ml brandewijn
  • 800 gram zoete aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 200 gram haricots verts
  • Boter of olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Kip Aanbraden:

  • Verhit boter of olie in een grote braadpan.
  • Braad de kipfilets of kippenbouten aan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.

Groenten Bakken:

  • In dezelfde pan, bak de preiringen en champignons tot ze zacht zijn.

Samenvoegen:

  • Voeg de room, gewelde pruimen, en hamblokjes toe aan de pan met de prei en champignons.
  • Leg de kip terug in de pan en laat alles sudderen tot de kip gaar is.

Zoete Aardappelpuree:

  • Kook ondertussen de zoete aardappelen in een grote pan met water tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  • Giet af en pureer met boter, melk, zout en peper naar smaak.

Haricots Verts:

  • Kook de haricots verts in een aparte pan met water tot ze knapperig gaar zijn (ongeveer 5-7 minuten).

Brandewijn Toevoegen:

  • Voeg de brandewijn toe aan de kip en laat nog 5 minuten sudderen om de smaken te laten mengen.

Serveren:

  • Serveer de kip met de pruimen en saus, samen met de zoete aardappelpuree en haricots verts.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 20g

Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels uitgeperst (schil van één sinaasappel in reepjes)
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 tl tijm
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ el vloeibare honing
  • 50 g boter
  • 4 stukjes lamsfilet
  • 3 el crème fraîche
  • Paneermeel optioneel, voor verdikken
  • 200 g parel couscous
  • 2 courgettes gegrild
  • 3 gekleurde paprika’s gegrild
  • Geweekte abrikozen en pruimen voor garnering

Instructies

  • Snijd enkele reepjes van de sinaasappelschil en kook deze 5 minuten in het sinaasappelsap.
  • Zet apart.
  • Doe het sinaasappelsap samen met de knoflook, ui, tijm, rozemarijn en honing in een pan en laat het geheel zachtjes 15 minuten koken.
  • Pureer de saus tot een glad geheel.
  • Verdik eventueel met een beetje paneermeel.
  • Bak de lamsfilets in 4 minuten aan elke kant, zodat ze vanbinnen rosé blijven.
  • Leg de filets op een bord en voeg de sinaasappelsaus toe aan de bakboter.
  • Laat de saus zo nodig inkoken.
  • Serveer de lamsfilets met de sinaasappelsaus en de gekookte sinaasappelschilletjes.
  • Bereid de parel couscous volgens de instructies op de verpakking en zorg dat deze kruimelig en zonder klonten is.
  • Garneer de couscous met geweekte abrikozen en pruimen.
  • Serveer de gegrilde courgettes en paprika’s warm, gemengd door elkaar, naast de lamsfilets en couscous.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.

Spruiten-Wortelenstamp met Verse Worst en Münsterkaas

Spruiten-Wortelenstamp met Verse Worst en Münsterkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels tot puree verwerkt
  • 500 g spruiten beetgaar gekookt
  • 300 g winterpeen in blokjes en beetgaar gekookt
  • 125 g spekblokjes
  • 250 g verse worst in schijfjes
  • 1 ui gebakken samen met de spekblokjes en verse worst
  • 1 blok Le Rustique Münsterkaas in blokjes
  • 100 g pijnboompitten

Instructies

  • Kook de aardappels en verwerk ze tot puree.
  • Kook de spruiten en winterpeen beetgaar.
  • Bak de ui, spekblokjes en verse worst samen in een koekenpan.
  • Meng de puree met de spruiten, wortelen, spekblokjes, ui en verse worst.
  • Doe dit mengsel in een ovenschaal.
  • Leg bovenop de blokjes Le Rustique Münsterkaas en pijnboompitten.
  • Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 3 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool naturel
  • 700 g aardappels tot puree verwerkt
  • Flinke hand walnoten
  • Blokjes feta
  • 300 g spekblokjes uitgebakken

Instructies

  • ook de aardappels en verwerk ze tot puree.
  • Vermeng de puree met de zuurkool en laat het goed warm worden.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Meng de spekblokjes, feta en walnoten door de zuurkoolpuree.
  • Voeg eventueel wat vet van de spekblokjes toe voor extra smaak.

Notities

Serveer deze zuurkoolschotel goed warm.

Wijnadvies

Een stevige witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen

Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter visbouillon
  • 4 gekookte krieltjes in schijfjes
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 6 kastanjechampignons in plakjes
  • 6 groene aspergetips
  • ½ courgette in blokjes
  • 1 kleine gele paprika in blokjes
  • 1 vleestomaat in blokjes
  • 200 g tilapiafilet in blokjes
  • 75 g gekookte mosselen
  • 9 grote garnalen
  • Olijfolie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de champignons, aspergetips, gele paprika, vleestomaat en courgette tot ze zacht zijn.
  • Breng de visbouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de tilapiafilet toe aan de bouillon en laat een paar minuten zachtjes koken tot de vis bijna gaar is.
  • Voeg het gebakken groentemengsel, de garnalen en mosselen toe aan de bouillon.
  • Voeg de gesneden krieltjes en bosuitjes toe.
  • Laat alles goed doorkoken tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen goed zijn doorgewarmd.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Bij deze soep past een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Couscous Schotel met Kip en Groenten

Couscous Schotel met Kip en Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta, Rijst
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g couscous 75 g per persoon
  • 150 g sugar snaps schoongemaakt
  • 150 g haricots verts puntjes eraf
  • 150 g wortels in plakjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 3 vleestomaten in blokjes
  • 400 g kipfilet in blokjes
  • el Baharat kruiden Jonnie Boer
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie om te bakken

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit wat olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de kipblokjes toe en bak ze tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Voeg de sugar snaps, haricots verts, wortels, courgette en vleestomaten toe aan de pan en roerbak alles tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
  • Voeg de Baharat kruiden en zout naar smaak toe en roer goed door.
  • Serveer de groente-kipmix op een bedje van couscous.

Notities

Bij dit gerecht past een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, of een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 450 g gesneden andijvie
  • 1-2 sjalotten in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Klein potje zongedroogde tomaten in olie
  • 150 g zwarte olijven in plakjes gesneden
  • 75 g pijnboompitten
  • 400 g spekjes uitgebakken

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water en een beetje zout tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes uit.
  • Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper.
  • Voeg een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten toe voor extra smaak.
  • Voeg de gesneden andijvie toe aan de aardappelpuree en roer goed door tot de andijvie iets geslonken is.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de zwarte olijven toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en verwarm nog even kort.
  • Voeg de uitgebakken spekjes met sjalot en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed.
  • Serveer de stamppot warm en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Bij dit gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g