Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 scheutje azijn
  • 40 g boter
  • 500 g gehakt
  • 1 kleine savooiekool
  • 2 uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf.
  • Kook de bladeren 10 minuten in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Meng het gehakt met zout, peper en gesnipperde ui en verdeel het in balletjes.
  • Bak de balletjes in de boter bruin, maar niet gaar.
  • Leg de balletjes op de koolbladeren, rol op en bind vast met keukengaren.
  • Beboter een ovenschaal en leg de rolletjes erin.
  • Bak de gesnipperde ui in de bakboter van het gehakt en blus af met azijn.
  • Giet dit over de rolletjes.
  • Dek de schaal af en bak de rolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (220°C).

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en jus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Geitenkaas met Kersencompote

Geitenkaas met Kersencompote

Een eenvoudig en verfrissend dessert van zachte geitenkaas met een zoete kersencompote, perfect voor een zomerse dag.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 2 kleine geitenkaasjes Grottin Chavignol
  • 2 tl honing
  • 0.5 potje kersen à 360 g
  • Peper
  • 2 takjes tijm

Instructies

  • Roer het aardappelzetmeel los met 1 el kersenvocht.
  • Breng de kersen met de rest van het vocht en de honing aan de kook.
  • Bind het vocht met het aardappelzetmeelpapje en laat de kersen afkoelen.
  • Leg de geitenkaasjes op 2 bordjes.
  • Maal de peper erover en leg de takjes tijm erop.
  • Schep de kersen ernaast.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als dessert of als onderdeel van een kaasplankje.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Spirelli met Romige Spinaziesaus en Spekjes

Spirelli met Romige Spinaziesaus en Spekjes

Een heerlijke en snelle spirelli met een romige spinaziesaus en krokant gebakken spekjes. Perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram spinazie à la crème diepvries
  • 500 gram spirelli
  • Olijfolie
  • 400 gram gerookt spek in reepjes of blokjes
  • 2 ui
  • 300 gram roomkaas

Instructies

  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Bak de kleingesneden uien in wat olijfolie goed aan.
  • Voeg het spek toe en bak dit goed uit.
  • Voeg de roomkaas toe en laat deze smelten.
  • Voeg dan de spinazie toe en roer tot het pruttelt.
  • Kook de spirelli beetgaar, giet af en schep de pasta op de borden.
  • Verdeel de saus erover.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met wat extra geraspte kaas voor het serveren.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Bonenschotel met Roquefort

Romige Bonenschotel met Roquefort

Hartverwarmende bonenschotel met romige roquefortsaus, perfect als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
weken bonen8 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos peterselie fijngehakt
  • 1 dl slagroom
  • 1 lente-ui fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 tl rozemarijn verkruimeld
  • 1 tl zout
  • 250 g gedroogde witte bonen geweekt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 100 g roquefort verkruimeld
  • Boter
  • Peper

Instructies

  • Kook de geweekte witte bonen in 3/4 liter water met een kruidenbouquet gaar.
  • Voeg na 1 uur en 15 minuten 1 tl zout toe.
  • Smoor de paprika, knoflook, lente-ui en rozemarijn in 1 el boter.
  • Roer de uitgelekte bonen erdoor.
  • Voeg de roquefort en slagroom toe en laat de kaas smelten.
  • Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Een kleurrijke spaghetti met zelfgemaakte paprikapesto, geroosterde courgette en knapperig ontbijtspek.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Italië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Grillpan (of ovengrill)
  • kookpan

Ingrediënten

  • 100 gram belegen kaas
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 gram olijven
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ontbijtspek in halve plakjes
  • 2 paprika's
  • 400 gram spaghetti
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten.
  • Leg de paprikahelften met de snijkant naar boven op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie.
  • Rooster de paprika's onder de grill tot het vel zwartgeblakerd is (ca.
  • 10 minuten).
  • Laat afkoelen, verwijder het vel en pureer met 3 eetlepels olie, knoflook en kaas tot pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de spaghetti beetgaar.
  • Snijd de courgette in plakken en bestrijk met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de courgette en spek onder de grill (4-5 minuten per kant).
  • Giet de spaghetti af en verdeel over borden.
  • Verdeel de paprikapesto, courgette, olijven en spek erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra kaas en basilicum.
Wijnadvies:
Een fruitige Italiaanse rode wijn, zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Geniet van deze romige tagliatelle met knapperige broccoli, gesmolten oude kaas en een vleugje basilicum. Een snel en smaakvol pastagerecht!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 400 gram broccoli in kleine roosjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 dl room culinair
  • 1 zakje oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels basilicum fijngeknipt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten tot ze goudgeel zijn.
  • Kook intussen de broccoli 5 minuten in kokend water met zout en giet af.
  • Giet de tagliatelle af en meng met het uimengsel en de broccoli.
  • Voeg de room culinair en de geraspte oude kaas toe en meng goed door.
  • Breng op smaak met peper en strooi de fijngeknipte basilicum erover.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke pastagerecht!

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse groene salade en knapperig ciabattabrood met olijfolie.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals Valpolicella Terre di Verona past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Farfalle met Ansjovis, Tomaatjes en Broccoli

Farfalle met Ansjovis, Tomaatjes en Broccoli

Deze heerlijke farfalle met ansjovis, tomaatjes en broccoli is een smaakvolle en lichte Italiaanse klassieker. Simpel, snel en vol mediterrane smaken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram broccoli in kleine roosjes
  • 300 gram farfalle vlinderpasta
  • 3 ansjovisfilets
  • 3 tomaten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 flinke bos basilicum grof gehakt
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Breng een ruime pan water aan de kook en kook de farfalle volgens de verpakking beetgaar.
  • Voeg de laatste 4 minuten de broccoli toe aan de pasta.
  • Giet de pasta en broccoli af en laat uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de ansjovisfilets toe.
  • Pers de knoflook erboven uit en laat de ansjovisfilets langzaam oplossen.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop een dressing van de witte wijnazijn met het oliemengsel.
  • Was en hak de basilicum grof.
  • Roer de basilicum en gehakte tomaten door de dressing.
  • Breng op smaak met peper.
  • Meng de dressing en tomaatjes door de pasta en broccoli.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle Italiaanse pasta!

Notities

Serveertip:

Bestrooi de pasta met geschaafde oude kaas voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige Italiaanse rode wijn zoals Villa Maria Bardolino past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Een heerlijk licht gerecht met goudbruin gebakken tilapia en een frisse, warme broccolisalade met een citroenachtige dressing.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 300 gram broccoli
  • 2 bosuitjes
  • 2 zoetzure augurken
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels volkorenmeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook het ei in 10 minuten hard.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in weinig water in ongeveer 4 minuten beetgaar.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en de augurken in kleine stukjes.
  • Pel het ei en prak het fijn in een schaal.
  • Voeg citroensap en 3 eetlepels olijfolie toe en meng tot een dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de broccoli, bosui en augurk door de dressing en meng goed.
  • Meng in een diep bord het volkorenmeel met zout en peper.
  • Druk de tilapiafilets aan beide kanten in dit mengsel.
  • Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer de gebakken vis op borden en schep de broccolisalade ernaast.

Notities

Serveertip:

Lekker met een schijfje citroen en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Rijke Bonenpot met Rookworst en Rucola

Rijke Bonenpot met Rookworst en Rucola

Een smaakvolle bonenpot met sappige rookworst, rucola en een kruidige tomatensaus. Perfect als hartig comfortfood voor elk moment!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rookworst
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 ml tomatenblokjes
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 theelepel mosterd
  • 760 gram Spaanse reuzenbonen 2 pakjes, uitgelekt
  • 75 gram rucola
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven een pan met olijfolie.
  • Voeg de tomatenblokjes, basterdsuiker, worcestersaus en mosterd toe.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Laat de bonen uitlekken en spoel ze af onder stromend water.
  • Voeg de bonen toe aan het tomatenmengsel en roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Was de rucola en snijd deze grof.
  • Schep de rucola vlak voor serveren door het bonenmengsel.
  • Snijd de rookworst in schuine plakken en leg deze bovenop de bonenschotel.
  • Serveer de bonenpot direct op een mooie schaal.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een krachtige Australische rode wijn zoals Beresford Shiraz Cabernet past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Lauwwarme Aardappelsalade met Olijvendressing

Lauwwarme Aardappelsalade met Olijvendressing

Deze lauwwarme aardappelsalade met een frisse olijvendressing is een heerlijk bijgerecht voor elke gelegenheid. De combinatie van citroen, olijven en kappertjes zorgt voor een mediterrane smaakbeleving.
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg Nicola-aardappelen in de schil, afgeborsteld
  • 90 g olijven ontpit en fijngehakt
  • 2 theelepels kappertjes fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 dl extra vergine olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen circa 15 minuten totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen.
  • Doe de olijven, kappertjes, peterselie, citroensap, citroenrasp, knoflook en olijfolie in een kleine kom.
  • Klop met een vork om de dressing goed te mengen.
  • Halveer de nog warme aardappelen en schep ze voorzichtig door de dressing.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade lauwwarm als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees, of geniet ervan als lichte lunch met een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Vermentino past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g