Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Deze Brabantse biersoep met spruitjes, wortel en zuring is een hartverwarmend en robuust gerecht. De combinatie van blond bier en groenten zorgt voor een unieke, volle smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 2 wortelen in plakjes
  • 50 g zuring grof gehakt
  • 2 l blond bier
  • 50 g rijst
  • 50 g boter
  • 750 g aardappelen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 100 ml melk optioneel

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit de gesneden wortelen en zuring 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg 250 ml bier toe en laat dit 10 minuten doorkoken.
  • Verwarm in een andere pan 250 ml bier en kook de rijst hierin 10-12 minuten op laag vuur.
  • Kook de spruitjes en aardappelen in gezouten water gaar en hak ze na het koken grof.
  • Voeg peper en de resterende boter toe aan de spruitjes en aardappelen.
  • Verwarm de resterende 1,5 liter bier in een grote pan.
  • Voeg beetje bij beetje de gehakte spruitjes en aardappelen toe, gevolgd door de wortelen en zuring.
  • Roer de gekookte rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de soep op laag vuur goed doorwarmen.
  • Optioneel: Voeg net voor het opdienen de melk toe en laat kort meekoken.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en eventueel een scheutje extra bier voor een diepere smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het best bij een blond bier zoals een Belgische Tripel.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Deze rijke Belgische biersoep met Rodenbach, kalfsschenkel en romige afwerking is een echte smaakexplosie. Perfect voor liefhebbers van hartige en verwarmende gerechten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels witte selderij fijngesneden
  • 4 preien fijngesneden
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 l Rodenbachbier
  • 250 g tarwegriesmeel
  • 1 kalfsschenkel
  • 250 ml lichte bouillon
  • 2 eieren eiwitten
  • 1 el bloem
  • 150 g boter
  • 250 ml room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 el verse kervel fijngesnipperd

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en laat de fijngesneden groenten zachtjes wellen.
  • Bestrooi de groenten lichtjes met de bloem en roer goed door.
  • Overgiet het mengsel met het Rodenbachbier en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Laat de soep zachtjes koken.
  • Los het griesmeel op in de lichte bouillon en voeg dit samen met de kalfsschenkel toe aan de soep.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken tot de schenkel gaar is.
  • Haal de schenkel uit de pan en houd warm.
  • Zift de soep, voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Klop het eiwit lichtjes op en giet het onder voortdurend roeren door een vergiet in de roomsoep.
  • Snijd de kalfsschenkel in fijne stukjes en voeg deze samen met de fijngesnipperde kervel toe aan de soep.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers boerenbrood en een glas Rodenbach voor de ultieme smaakervaring.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Deze romige biersoep met bruin bier heeft een volle, zachte smaak met een vleugje zoetheid. Een heerlijk hartverwarmend gerecht voor de koudere maanden!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 milliliter bruin bier
  • 500 milliliter water
  • 3 eetlepels aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels water
  • 2 eidooiers
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng het water en het bruin bier in een pan aan de kook.
  • Voeg suiker en zout toe naar smaak.
  • Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
  • Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
  • Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of een ander donker bier.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Italiaanse Caprese Penne met Geroosterde Tomaten

Italiaanse Caprese Penne met Geroosterde Tomaten

Deze heerlijke Italiaanse Caprese Penne combineert de smaken van geroosterde tomaten, romige mozzarella en verse basilicum tot een eenvoudig maar smaakvol gerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g penne of een andere stevige pastasoort
  • 250 g tomaten gehalveerd
  • 1 el olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 125 g mozzarella uitgelekt en gehalveerd
  • 15 g verse basilicum grof gescheurd

Instructies

  • Kook de penne al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Meng de tomaten met de helft van de olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de tomaten onder de hete grill op een bakplaat of in een droge koekenpan gedurende 5-7 minuten, af en toe omscheppen.
  • Laat de mozzarella uitlekken en halveer de bolletjes.
  • Scheur de basilicumblaadjes grof.
  • Giet de pasta af en meng met de resterende olijfolie, zout en peper naar smaak.
  • Voeg de geroosterde tomaten en mozzarella toe en meng voorzichtig.
  • Verdeel de pasta over twee warme diepe borden en garneer met de basilicum.

Notities

Serveertip:

Schep de gare pasta om met gescheurde rucola (30 g) voor een extra pittige smaak.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse Italiaanse witte wijn zoals Vermentino of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Deze romige panna cotta krijgt een verrassende twist met een unieke lauriersiroop en frisse aardbeien. Een elegant Italiaans dessert met verfijnde smaken!
Bereidingstijd30 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g aardbeien in plakjes
  • 6 blaadjes basilicum fijngehakt
  • 1 vanillestokje in stukjes gesneden
  • 150 g suiker
  • 10 laurierblaadjes
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 el melk
  • 200 ml slagroom
  • 350 ml volle kwark
  • 2 el grappa

Instructies

  • Meng de plakjes aardbeien met de fijngehakte basilicum en zet apart.
  • Maal het vanillestokje met de suiker fijn in een keukenmachine.
  • Breng 100 g vanillesuiker met 100 ml water aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken tot een siroop.
  • Verwijder de nerf van de laurierblaadjes en overgiet ze kort met kokend water.
  • Snijd de laurierblaadjes zeer fijn en pureer ze in de keukenmachine met enkele eetlepels suikersiroop.
  • Voeg de resterende siroop toe en meng goed.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng in een pan de melk, de helft van de slagroom en de resterende suiker aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten inkoken tot de helft.
  • Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het warme roommengsel.
  • Plaats de pan in een kom met ijskoud water en laat afkoelen tot het lobbig wordt.
  • Klop de resterende slagroom lobbig en meng deze samen met de kwark en grappa door het afgekoelde roommengsel.
  • Verdeel het mengsel over puddingvormpjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Dompel de vormpjes kort in heet water en stort de panna cotta op borden.
  • Schenk de lauriersiroop erover en garneer met de plakjes aardbeien.

Notities

Serveertip:

Serveer met een extra basilicumblaadje voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een zoete Moscato d'Asti past perfect bij de romige panna cotta en de subtiele kruidige lauriersiroop.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Deze rijke, hartige biersoep met Rodenbach, spek, paddenstoelen en groenten is een ware smaakexplosie. Perfect voor een herfstige avond met een Belgisch biertje!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 20 kleine uitjes
  • 250 g verse kampernoelies of andere paddenstoelen, in plakjes
  • 2 preien in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 660 ml Rodenbach 2 flesjes
  • 1 l vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 peterseliewortel
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el verse bieslook fijngehakt

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en bak het spek op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
  • Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en leg apart.
  • Bak de kleine uitjes in hetzelfde vet tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg bij het spek.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Doe de prei, bleekselderij, wortels en aardappels in de pan en bak ze kort aan.
  • Voeg het laurierblad, de tijm en de peterseliewortel toe.
  • Schenk de vleesbouillon en de Rodenbach erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
  • Voeg het spek, de uitjes en de paddenstoelen weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep nog even kort doorkoken en bestrooi voor het serveren met verse peterselie en bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevig stuk boerenbrood en een extra glas Rodenbach voor de ultieme smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Deze smaakvolle Padang sambalmie met visreepjes combineert de pittige kick van sambal met zachte mie en frisse groenten. Een heerlijk Indonesisch gerecht voor liefhebbers van kruidige smaken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g visfilet bijv. wijting, koolvis of roodbaars, in reepjes
  • 800 g bamigroenten
  • 6 el ketjap manis
  • 250 g mie ½ zak Conimex Mie nestjes
  • 2-3 el sambal oelek naar smaak
  • 2 el wokolie

Instructies

  • Breng een ruime pan water met een scheutje ketjap manis aan de kook.
  • Kook de mie in ca.
  • 12 minuten gaar.
  • Trek na 2 minuten koken de mie los met 2 vorken en roer af en toe om.
  • Giet de mie af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd de visfilet in brede reepjes.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
  • Wok de bamigroenten met de sambal 5 minuten.
  • Schuif de groenten naar de rand van de wok en bak de visreepjes 3 minuten in het midden.
  • Voeg de uitgelekte mie en de ketjap manis toe en wok alles nog 2 minuten.
  • Verdeel over 4 borden of kommen.

Notities

Serveertip:

Serveer met seroendeng, sambal badjak, atjar tjampoer en kroepoek hot voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 10g | Zout: 2.2g | Sugar: 8g

Zoete Biersoep met Rozijnen en Slagroom

Zoete Biersoep met Rozijnen en Slagroom

Deze traditionele biersoep met rozijnen en slagroom heeft een rijke, zoete smaak en is perfect als hartverwarmend gerecht op koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g rozijnen
  • 4 sneden witbrood
  • 500 ml Lindeboom pils
  • 1 l water
  • 1 el bloem
  • 1 ei
  • Suiker naar smaak
  • Slagroom naar smaak

Instructies

  • Week de rozijnen en het verkruimelde witbrood in 1 liter water tot de rozijnen goed gezwollen zijn.
  • Voeg het bier en suiker naar smaak toe en breng aan de kook.
  • Maak de bloem aan met een eetlepel water en roer dit door de soep om te binden.
  • Klop de eidooier los in een kom en meng er een klein beetje hete soep door.
  • Voeg, van het vuur af, het eimengsel al kloppend toe aan de soep.
  • Roer goed door en laat niet meer koken om schiften te voorkomen.
  • Serveer warm en garneer met een scheut slagroom.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra verkruimeld witbrood en een snufje kaneel voor een warme, kruidige touch.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een licht en fruitig bier.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 22g

Biersoep met Mosselen en Kervel

Biersoep met Mosselen en Kervel

Deze rijke biersoep met mosselen, kervel en een vleugje boter is een klassieke Belgische delicatesse. Heerlijk romig en vol van smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 100 g boter
  • 750 ml blond bier
  • 50 g kervel fijngehakt
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eidooier optioneel
  • 50 ml room optioneel

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en bleekselderij op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
  • Spoel de mosselen goed en voeg ze toe aan de pan met de groenten.
  • Breng op smaak met zout en peper en giet het bier erbij.
  • Laat de mosselen op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken tot ze openstaan.
  • Smelt ondertussen de resterende boter in een aparte pan, voeg de bloem en de kervel toe en roer tot een gladde saus.
  • Verwijder de mosselen uit de pan en voeg de kervelsaus toe aan het mosselnat.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm nog enkele minuten.
  • Voeg de mosselen terug toe aan de soep en serveer direct, zeer warm.
  • Optioneel: Meng de eidooier met de room en voeg dit al roerend van het vuur af toe voor een extra romige soep.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers stokbrood en een glas blond bier voor de ultieme Belgische ervaring.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de ziltige mosselen en het zachte bieraroma.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Deze smaakvolle Opperdoezer aardappelsalade met spek, pesto en tomaat is een heerlijk bijgerecht. Perfect bij gegrild vlees of als lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
  • Zout naar smaak
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 el azijn
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 3 el groene pesto
  • Peper naar smaak
  • 200 g tomaten in partjes
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 3 el basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de Opperdoezer Ronde aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig.
  • Breng de azijn met 2 el water, de knoflook en ui aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de olijfolie en pesto door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en meng ze met de spekjes, tomaten en dressing.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en fijngehakte basilicum.

Notities

Serveertip:

Serveer met een gegrild varkenshaasje of een stuk vers brood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g