Bami met Gehaktballetjes en Satésaus

Bami met Gehaktballetjes en Satésaus

Een heerlijke bami met sappige gehaktballetjes in satésaus, perfect voor een snelle en smakelijke gezinsmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Vlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g halfom- of rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 1 theelepel sambal
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 pakje satésaus
  • 500 g kant-en-klare bami

Instructies

  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel.
  • Rol hier gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
  • Bereid de satésaus volgens de instructies op de verpakking en voeg de gehaktballetjes toe aan de saus.
  • Verwarm de bami in een ruime pan op hoog vuur door omscheppend te bakken.
  • Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart naast de bami.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Een smakelijke Indonesische bami met vlees, ham, groenten en een luchtige omelet, perfect voor een smaakvolle, snelle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 3
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g gaar bami-vlees in stukjes
  • 100 g ham in stukjes
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg laos, ketoembar, djahe en het verkruimelde bouillonblokje toe.
  • Doe de ketjap en het gare bami-vlees erbij, gevolgd door het bami-groentenpakket en de ham.
  • Voeg de gare eiermie beetje bij beetje toe, en roer alles goed door.
  • Voeg de gedroogde selderij toe en meng.
  • Kluts de eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of uitjes.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Bamboescheuten met Pinda’s en Groenten

Bamboescheuten met Pinda’s en Groenten

Een smakelijk bijgerecht van bamboescheuten met pinda’s, Chinese paddestoelen en broccoli. Ideaal als aanvulling op een Aziatische maaltijd.
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje bamboescheuten in plakjes gesneden
  • 75 g ongezouten gepelde pinda’s
  • 6 gedroogde Chinese paddestoelen geweekt en zonder stelen
  • 100 g broccoli in roosjes gesneden
  • 3 plakjes verse gember fijngehakt
  • Sojasaus naar smaak
  • Olie om te wokken
  • ¼ eetlepel suiker
  • ¼ theelepel ve-tsin optioneel
  • Bindpapje 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water

Instructies

  • Week de gedroogde paddestoelen 30 minuten in warm water, laat uitlekken, verwijder de stelen en snijd de kapjes doormidden.
  • Blancheer de broccoli kort in kokend water, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit de wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie.
  • Roerbak de gember tot het begint te geuren.
  • Voeg de bamboescheuten toe en roerbak 30 seconden.
  • Voeg 2 eetlepels sojasaus, suiker, ve-tsin en 1 dl water toe en laat 5 minuten koken.
  • Voeg de paddestoelen en broccoli toe en roerbak 30 seconden.
  • Roer zoveel bindpapje door het gerecht totdat de saus licht bindt.
  • Meng de pinda’s erdoor en serveer het gerecht warm op een schaal.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij de knapperige en aardse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Snelle Bahmi met Rundergehakt en Thaise Groenten

Snelle Bahmi met Rundergehakt en Thaise Groenten

Deze snelle bahmi met rundergehakt, Thaise groenten en kruidige smaken is perfect voor een doordeweekse avond. Lekker, eenvoudig en vol smaak!
Bereidingstijd21 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • kookpan

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 400 g Thaise groentenmix
  • 1 zakje Conimex mix voor bahmi Goreng
  • 8 nestjes bahmi
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de bahmi volgens de instructies op de verpakking.
  • Wel de Conimex mix in kokend water.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Voeg de Thaise groentenmix toe en laat het geheel enkele minuten sudderen.
  • Voeg de geweekte Conimex mix toe aan de pan en roer goed door.
  • Giet de gekookte bahmi af en voeg deze toe aan de groentenmix.
  • Roer alles goed door elkaar.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij de kruidige smaken van deze bahmi.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Babi Tomat – Kruidig Varkensvlees met Tomaat

Babi Tomat - Kruidig Varkensvlees met Tomaat

Een smaakvolle Babi Tomat met kruidig varkensvlees en verse tomaten. Perfect als bijgerecht bij rijst of noedels, met een rijk aroma van Indonesische specerijen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Roerlepel

Ingrediënten

  • 250 g varkensvlees in blokjes gesneden
  • 1 theelepel sambal badjak
  • ½ theelepel djahé
  • ½ theelepel sereh
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djinten
  • 3 grote tomaten in blokjes gesneden
  • 3 kopjes water

Instructies

  • Breng 3 kopjes water aan de kook in een kookpan.
  • Voeg het varkensvlees, sambal badjak, djahé, sereh, ketoembar, djinten en de blokjes tomaat toe aan het kokende water.
  • Laat het gerecht 45 minuten sudderen op laag vuur, totdat het vlees mals is en de smaken goed zijn ingetrokken.
  • Serveer warm als bijgerecht bij rijst of noedels.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de rijke en kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g

Babi Pangang – Krokant Varkensvlees met Zoetzure Saus

Babi Pangang - Krokant Varkensvlees met Zoetzure Saus

Deze Babi Pangang met krokant varkensvlees in een zoetzure saus is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij rijst of mie. Ideaal voor liefhebbers van de klassieke Chinese keuken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in reepjes gesneden
  • 3 uien fijngesneden
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 500 ml water
  • 1 bouillontablet goudbouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 potje atjar tjampoer
  • Maïzena om te binden

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een braadpan en bak het varkensvlees bruin en krokant.
  • Fruit de uien en voeg ze toe aan het vlees, samen met de bruine suiker, sambal, ketjap en knoflook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng in een aparte pan 500 ml water aan de kook en voeg de bouillontablet, tomatenpuree en stroop toe.
  • Laat even doorkoken en bind de saus met maïzena.
  • Voeg de saus bij het vlees en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het potje atjar tjampoer toe.
  • Serveer de babi pangang apart bij rijst of mie.

Notities

Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de zoetzure smaken van deze Babi Pangang.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Pastasalade met Tonijnsaus en Kipfilet

Pastasalade met Tonijnsaus en Kipfilet

Een heerlijke pastasalade met een romige tonijnsaus, kipreepjes en frisse kappertjes. Deze salade is perfect voor een feestelijke maaltijd of als bijgerecht tijdens de kerst.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pasta, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pasta bijv. Honig Schelpjes
  • 2 eetlepels boter
  • 400 g kipfilet in reepjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 300 g tonijn in olie uitgelekt
  • 1 blikje ansjovis uitgelekt
  • ½ dl olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eetlepels kappertjes
  • 4 dl zelfgemaakte mayonaise
  • 4 eetlepels augurkjes kleingesneden
  • Verse basilicum

Instructies

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar, spoel af met koud water en laat afkoelen.
  • Bak de reepjes kip in boter met zout en peper in ongeveer 5 minuten bruin en gaar.
  • Pureer in een keukenmachine de tonijn, ansjovis, olijfolie, citroensap en 3 eetlepels kappertjes tot een gladde pasta.
  • Roer de tonijnsaus door de mayonaise en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de tonijnsaus en de gebakken kip door de afgekoelde pasta.
  • Garneer de salade met de overgebleven kappertjes, augurkjes en verse basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de romige tonijnsaus en de lichte smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Tomatensoep met Witte Wijn en Gekookte Mosselen

Tomatensoep met Witte Wijn en Gekookte Mosselen

Geniet van deze heerlijke tomatensoep verrijkt met witte wijn en mosselen. Een verfijnd voorgerecht dat perfect past bij je kerstmenu. Serveer met vers brood voor een complete smaakbeleving.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • 2 pakjes tomaat-basilicumsoep volgens gebruiksaanwijzing bereid
  • ½ dl witte wijn
  • 150 g kleine gekookte mosselen
  • Verse basilicum fijngehakt (optioneel, voor garnering)

Instructies

  • Bereid de tomaat-basilicumsoep volgens de instructies op de verpakking.
  • Roer de witte wijn door de bereide soep.
  • Voeg de gekookte mosselen toe aan de soep en verwarm deze kort mee.
  • Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Garneer de soep met fijngehakte verse basilicum voor het serveren.
  • Serveer de tomatensoep direct met vers brood of stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio om de lichte zuren van de tomaat en de delicate smaak van de mosselen te versterken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Attereau de Boeuf met Villerois Saus en Ham

Attereau de Boeuf met Villerois Saus en Ham

Attereau de Boeuf is een verfijnde amuse met malse stukjes runderhaas, gehuld in een romige villerois saus en gepaneerd, geserveerd met een hamsaus en waterkers.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runderhaas in blokjes
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • ½ l kalfsfond
  • 40 g eidooier
  • ½ dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Ei
  • Paneermeel
  • 160 g gekookte ham in julienne
  • Waterkers

Instructies

  • Snijd de runderhaas in blokjes van 4 cm en bestrooi met zout en peper.
  • Rissoleer ze snel rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Voor de saus: Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een roux.
  • Giet al roerend de kokende kalfsfond bij de roux en kook tot een dikke saus.
  • Meng eidooier en room en voeg toe.
  • Breng op smaak en laat afkoelen.
  • Voor het garnituur: Kook de kalfsfond en laat tot 2/3 inkoken.
  • Voeg de julienne ham toe en breng op smaak.
  • Voor de attereau: Rijg de afgekoelde stukjes runderhaas aan pennen, haal ze door de afgekoelde saus en laat opstijven in de koelkast.
  • Haal ze door losgeklopt ei en paneermeel.
  • Frituur de attereau's in olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Dresseer de attereau's op borden, schep de hamsaus erlangs en garneer met waterkers.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah. De rijke smaken van het vlees en de saus vragen om een volle wijn met body.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Atjar Tjampoer Bandung – Zoetzure Groentenmix

Atjar Tjampoer Bandung - Zoetzure Groentenmix

Atjar Tjampoer Bandung is een fris en knapperig bijgerecht vol smaak met witte kool, taugé, en een pittige kruidenmix. Een perfect oosters bijgerecht om elke maaltijd op te fleuren.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ stuks fijngesneden witte kool
  • 200 g taugé
  • 2 pepers in reepjes
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 snufje nootmuskaat
  • ¾ kopje azijn
  • 3 theelepels koenjit
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 10 takjes selderie fijngesneden
  • 150 g wortels julienne gesneden
  • 6 fijngemaakte kemirienoten
  • 1 theelepel trassi

Instructies

  • Verhit wat olie en fruit de ui, knoflook, pepers, trassi, kemirienoten en koenjit tot geurig.
  • Voeg de fijngesneden kool, prei en selderie toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout, ketoembar en nootmuskaat.
  • Giet de azijn erbij en laat het geheel 10 minuten op laag vuur sudderen.
  • Roer de laatste 30 seconden de taugé erdoor.
  • Serveer het gerecht koud en bewaar het in de koelkast.
  • Het blijft enkele dagen goed.

Notities

Wijnadvies:
Atjar Tjampoer Bandung combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisse zuren van de wijn sluiten mooi aan bij de zoetzure smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g