Romige Radijssoep met Bosui en Ras el Hanout

Romige Radijssoep met Bosui en Ras el Hanout

Probeer deze unieke romige radijssoep met een vleugje ras el hanout. Verfrissend en vol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 ml groentebouillon
  • 1 bosje radijs goed schoongewassen (4 radijsjes apart houden)
  • 2 bosuien in stukjes gesneden
  • Keukenroom naar smaak
  • ½ el ras el hanout
  • 1 teentje knoflook geperst

Instructies

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een pan.
  • Voeg de bosui, radijs (behalve de 4 apart gehouden), en knoflook toe aan de bouillon.
  • Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg tijdens het koken een scheut keukenroom toe en roer goed door.
  • Snijd de apart gehouden radijsjes in dunne plakjes.
  • Pureer de soep eventueel met een staafmixer voor een gladde textuur (optioneel).
  • Vul de borden met de soep en garneer met de dun gesneden radijsjes.
  • Serveer warm.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze radijssoep.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Verse Gazpacho met Provençaalse Kruiden

Verse Gazpacho met Provençaalse Kruiden

Geniet van deze verfrissende gazpacho met Provençaalse kruiden, perfect voor warme zomerdagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1140 g Tasty Tom tomaten gewassen
  • ½ L water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 ui in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 stengel selderij in stukken gesneden
  • Voor de garnering:
  • Krokante soepbolletjes
  • Komkommer in blokjes gesneden
  • Kleine gele tomaatjes in vieren gesneden
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • Warm stokbrood optioneel, bij maaltijdsoep

Instructies

  • Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
  • Voeg de gewassen tomaten, selderij, ui, knoflook en Provençaalse kruiden toe aan de bouillon en laat dit 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Hang een zeef boven een kom en giet de soep door de zeef.
  • Druk met een lepel goed aan om zoveel mogelijk sap eruit te halen.
  • Bewaar de vaste restanten van de zeef samen met een beetje gezeefde gazpacho in een apart bakje; dit kan worden gebruikt als saus bij pasta.
  • Verdeel de gazpacho over 4 kommen en serveer met krokante soepbolletjes, komkommerblokjes, gele tomaatjes en ringetjes bosui.
  • Voor een maaltijdsoep, serveer er warm stokbrood bij.

Notities

Een lichte, droge witte wijn zoals een Verdejo of een koele rosé past perfect bij gazpacho.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Vega gevulde paprika

Vega gevulde paprika

Deze vega gevulde paprika's met courgette en vega gehakt zijn een heerlijk en gezond hoofdgerecht, perfect voor een voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Oventijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 puntpaprika’s gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 300 g vega gehakt
  • ½ courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eieren
  • Plakjes oude kaas
  • Handvol rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ zakje taco kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de paprika’s, halveer ze en verwijder de zaadjes.
  • Meng in een grote kom het vega gehakt, courgetteblokjes, ui, knoflook, eieren, rozijnen, zout, peper en taco kruiden goed door elkaar.
  • Leg de gehalveerde paprika's op een bakplaat en vul ze met het vega mengsel.
  • Bedek de gevulde paprika’s met plakjes oude kaas.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de paprika’s gedurende 20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Kook ondertussen 65 g rijst per persoon en bereid eventueel een frisse meloensalade als bijgerecht.
  • Serveer de gevulde paprika's warm, samen met de rijst en salade.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een koele rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Langzaam Gegaarde Vleesschotel Goulash

Langzaam Gegaarde Vleesschotel Goulash

Deze langzaam gegaarde goulash met mals rundvlees en verse groenten is de perfecte hartverwarmende maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd8 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g rundvlees in stukjes gesneden
  • ¾ kleuren paprika in stukjes gesneden
  • 200 g kastanjechampignons in schijfjes
  • Maizena voor het bestuiven van het vlees
  • 3 uien in stukjes gesneden
  • 60 g roomboter
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml water
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 doosje cherrytomaatjes gewassen en in vieren gesneden

Instructies

  • Bestuif het rundvlees met maizena.
  • Verhit de roomboter in een grote braadpan en braad de ui, het vlees en de knoflook aan tot het vlees bruin is.
  • Voeg de paprika’s toe en laat het geheel op laag vuur sudderen.
  • Na 30 minuten, voeg de cherrytomaatjes toe en laat het geheel verder sudderen.
  • Na weer een half uur, voeg het water en de tomatenpuree toe.
  • Laat de goulash op zeer laag vuur, onder regelmatig roeren, 7-8 uur sudderen tot het vlees heerlijk mals is.
  • Serveer warm met brood of rijst.

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Hongaarse Egri Bikavér of een Spaanse Rioja past goed bij deze rijke goulash.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Deze tagliatelle met spekjes, courgette, en mozzarella is een heerlijk, snel en smaakvol gerecht, perfect voor een drukke avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle
  • Klein beetje room
  • 350 g spekblokjes
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2 puntpaprika’s in kleine stukjes gesneden
  • 1 middelgrote ui in stukjes gesneden
  • 200 g mozzarella in blokjes gesneden
  • Oregano naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg de ui, courgette en paprika toe aan het overgebleven vet van de spekjes in de pan en wok ze tot ze gaar zijn.
  • Doe de spekjes terug in de pan bij de groenten en voeg de oregano, peper en tijm toe.
  • Roer goed door en laat het geheel even goed warm worden.
  • Verdeel de gekookte tagliatelle over de borden en giet er een klein scheutje room overheen.
  • Schep het spekjes-groentemengsel over de tagliatelle en verdeel de blokjes mozzarella erover.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Restjessoep met Groenten en Gehaktballetjes

Restjessoep met Groenten en Gehaktballetjes

Maak een smakelijke soep met groenten en gehaktballetjes, perfect om je koelkast leeg te maken en niets te verspillen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Cherry tomaatjes naar smaak
  • 2 tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 1 bouillonblokje
  • 1 pakje boemboe ajam paniki
  • 2 el red curry poeder
  • 1 ui in stukken gesneden
  • 60 g zilvervliesrijst
  • 300 g gehakt gekruid met red curry poeder en gevormd tot balletjes

Instructies

  • Breng een ½ liter water aan de kook in een grote soeppan.
  • Voeg alle groenten (cherry tomaatjes, tomaten, rode en groene paprika, courgette, ui), het bouillonblokje, de boemboe ajam paniki en 2 el red curry poeder toe.
  • Laat de groenten gaar koken.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg indien nodig extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de zilvervliesrijst toe en laat de soep sudderen totdat de rijst en gehaktballetjes gaar zijn.
  • Serveer de soep warm met vers gebakken stokbrood.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij de pittige en hartige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Ethiopische Stoofschotel met Kip en Berbere

Ethiopische Stoofschotel met Kip en Berbere

Geniet van de rijke smaken van deze Ethiopische stoofschotel met kip, spek en groenten, op smaak gebracht met berbere specerijenmix.
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Ethiopië
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote stoofpan
  • Vlamverdeler
  • Lepel

Ingrediënten

  • 300 g witte kool of savooiekool fijn gesneden
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 2 winterpenen in plakjes gesneden
  • 400 g bloemkool in stukken gesneden
  • 300 g spekreepjes
  • 400 g kipdijfilet in stukjes gesneden
  • ½ L kippenbouillon
  • 2 el verse gember heel fijn gesneden
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 2 el citroensap
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el berbere specerijenmix

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak de stukjes kipdijfilet rondom aan tot ze bruin beginnen te worden.
  • Voeg de spekreepjes toe aan de pan en bak ze mee tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de kippenbouillon, gesneden kool, uienringen, plakjes winterpeen en bloemkoolstukken toe aan de pan.
  • Roer de fijn gesneden gember, geperste knoflook, citroensap en berbere specerijenmix door het mengsel.
  • Zet het vuur laag en laat de stoofschotel 3 uur zachtjes stoven op een kleine vlam met behulp van een vlamverdeler.
  • Roer af en toe door.
  • Serveer de stoofschotel warm, eventueel met rijst of injera (Ethiopisch platbrood).

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Shiraz of een Zinfandel past goed bij de rijke en kruidige smaken van deze stoofschotel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Geniet van deze romige Aziatische kerriesoep met een vleugje sambal en wokgroenten. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 tl sambal brandal
  • 2 zakjes kerrie boemboe
  • 600 g Aziatische wokgroenten
  • 3 cm gember heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 L water
  • 2 el ketjap manis toevoegen na het koken
  • 4 stuks naanbrood opwarmen volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Doe de kokosmelk, bouillonblokjes, sambal, kerrie boemboe, wokgroenten, fijn gesneden gember, knoflook en water in een grote soeppan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg na het koken 2 eetlepels ketjap manis toe en roer goed door.
  • Terwijl de soep kookt, bak het naanbrood volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de soep warm, samen met het versgebakken naanbrood.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Vegetarische Stoofschotel met Spruiten en Bruine Bonen

Vegetarische Stoofschotel met Spruiten en Bruine Bonen

Een hartverwarmende vegetarische stoofschotel met spruiten, bruine bonen en tomatensaus, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vleesvervangers
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kleine spruiten schoongemaakt
  • 1 pot bruine bonen 650 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook versnipperd
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 1 rode puntpaprika in reepjes gesneden
  • 200 g geruld vegetarisch gehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 volle el taco kruiden
  • 1 grote pot passata tomatensaus

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een grote stoofpan en bak de uien samen met de spruiten gedurende ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en de spruiten beginnen te garen.
  • Voeg vervolgens de knoflook, rode puntpaprika, bruine bonen, vegetarisch gehakt, taco kruiden, peper, zout en passata tomatensaus toe aan de pan.
  • Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de stoofschotel met de deksel op de pan ongeveer 2 uur zachtjes stoven, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen.
  • Roer af en toe door.
  • Serveer de stoofschotel warm, met puree of rijst naar keuze.

Notities

Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij deze stoofschotel.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Spruiten met een Aziatisch tintje

Spruiten met een Aziatisch tintje

Ontdek spruitjes op een verrassende manier met deze Aziatische twist. Gekookt in romige kokosmelk met boemboe en gehakt.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes schoongemaakt en even gekookt
  • 200 ml kokosmelk
  • 400 g geruld gehakt
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 pakje boemboe ajam paniki
  • 250 g champignons gesneden

Optioneel:

  • 1 tl sambal voor extra pit

Instructies

  • Los de boemboe op in de kokosmelk en laat het mengsel flink inkoken in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak in een andere pan de ui, het gehakt en de champignons samen tot de ui glazig is en het gehakt goed gaar is.
  • Voeg de ingekookte kokosmelk met boemboe toe aan de pan met het gehaktmengsel, en voeg de voorgekookte spruitjes toe.
  • Roer goed door en laat het geheel nog even sudderen zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Voor liefhebbers van pittig eten, voeg eventueel 1 theelepel sambal toe en roer door het gerecht.
  • Serveer warm met witte rijst.

Notities

Een droge Riesling of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g