Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Deze geroosterde aubergines met tomaat en knoflook zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Vol van smaak door de verse peterselie, rode peper en een vleugje azijn.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kleine aubergines
  • 2 tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 rood pepertje fijngehakt
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Scheutje olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Doe ze in een kom.
  • Voeg knoflook, fijngehakte rode peper, peterselie, azijn, olie en zout toe aan de tomatenblokjes en laat dit 30 minuten marineren.
  • Was de aubergines en halveer ze in de lengte.
  • Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, bestrooi met zout en besprenkel met olie.
  • Leg de aubergines met de snijkant naar beneden in een ovenschaal en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200º C.
  • Haal de aubergines uit de oven, leg ze op een serveerbord en garneer met de gemarineerde tomatenblokjes.

Notities

Wijnadvies:
Deze aubergines met tomaat en knoflook gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Vermentino of een Sauvignon Blanc. De zuren in de wijn complementeren de frisse tomaten en kruiden.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Aubergines met Tomaat en Verse Kruiden

Aubergines met Tomaat en Verse Kruiden

Deze smaakvolle aubergines met tomaat en een verse kruidenmix zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Perfect geroosterd en op smaak gebracht met balsamico en olijfolie.
Bereidingstijd46 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aubergines in de lengte gehalveerd
  • 4 rijpe tomaten in blokjes
  • Fijngehakt kruidenmengsel van basilicum munt, marjolein en peterselie
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Was de aubergines, dep ze droog, halveer ze in de lengte en maak kleine sneetjes in het vruchtvlees.
  • Breng de aubergines op smaak met zout, peper en een beetje olijfolie.
  • Leg ze met het vruchtvlees naar beneden op een bakplaat en bak ze 30 minuten in de oven.
  • Was de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng de tomatenblokjes met de fijngehakte kruiden, balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper.
  • Laat het intrekken.
  • Haal de aubergines uit de oven en leg ze op een serveerschaal.
  • Garneer de aubergines met de aangemaakte tomatenblokjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergines met tomaat en kruiden met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino. Deze wijnen complementeren de frisse, mediterrane smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Krokante Aubergineplakken met Kaas en Paneermeel

Krokante Aubergineplakken met Kaas en Paneermeel

Knapperige aubergineplakjes met een kaas- en paneermeelkorstje, perfect als bijgerecht. Deze heerlijke aubergineplakken zijn goudbruin gefrituurd en perfect te serveren met een frisse tomatensaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Frituren, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine in plakken van 1 cm
  • 4 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren losgeklopt
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 150 g paneermeel
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Was de aubergine en snijd deze in plakken van 1 cm dik.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de aubergineplakken 3 minuten.
  • Laat ze afkoelen onder koud water en dep ze droog.
  • Doe bloem en zout in een diep bord, klop de eieren los in een tweede bord, doe de geraspte kaas in een derde bord en paneermeel in een vierde bord.
  • Haal de aubergineplakken achtereenvolgens door de bloem, het ei, de kaas, nogmaals het ei en tenslotte door het paneermeel.
  • Druk het paneermeel goed aan.
  • Verhit de frituurolie en bak de aubergineplakjes goudbruin.
  • Frituur niet te veel plakjes tegelijk.
  • Laat de aubergineplakjes uitlekken op keukenpapier en serveer met tomatensaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensaus en eventueel wat verse basilicum of peterselie als garnering.
Wijnadvies:
Kies voor een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Deze zuren zorgen voor een mooi contrast met het romige kaaskorstje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Aubergine Gehaktschotel met Aardappelpuree en Kaas

Aubergine Gehaktschotel met Aardappelpuree en Kaas

Deze aubergine gehaktschotel is een heerlijk hoofdgerecht met laagjes rundergehakt, aubergine, tomatenblokjes en romige aardappelpuree. Afgewerkt met een knapperige kaaslaag.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines in blokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 900 g aardappelpuree met olijfolie
  • 175 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een grote ovenschaal in.
  • Snijd de aubergines in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de aubergineblokjes op hoog vuur lichtbruin.
  • Voeg het gehakt, 2 theelepels zout en korianderpoeder toe en bak het gehakt rul en bruin.
  • Schenk de tomatenblokjes erbij en laat het geheel op hoog vuur 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal, schep het aubergine-gehaktmengsel erop en dek af met de rest van de aardappelpuree.
  • Strooi de geraspte kaas over de puree en bak de schotel 15 minuten in het midden van de oven tot er een goudbruin korstje ontstaat.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergine gehaktschotel met een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Grenache. Deze wijnen complementeren de hartige smaken van het gehakt en de kaas.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Aubergine-Courgette Pannetje met Tomatensaus

Aubergine-Courgette Pannetje met Tomatensaus

Een smaakvol aubergine-courgette pannetje met frisse tomatensaus, knoflook en kruiden. Dit vegetarische gerecht is eenvoudig te maken en zit boordevol mediterrane smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine in stukjes
  • 1 courgette in stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 dl Tomato frito
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel bieslook
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snipper de sjalotjes en knoflook, en snijd de aubergine en courgette in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de sjalotjes en knoflook al roerend in 10 minuten glazig.
  • Voeg de aubergine en courgette toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de Tomato frito, basilicum en bieslook toe.
  • Laat het geheel afgedekt gaar stoven en breng op smaak met zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit aubergine-courgette pannetje met een lichte, droge rosé of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De fruitige zuren van de wijn complementeren de tomatensaus en groenten.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Aubergine Dip met Citroen en Peterselie

Aubergine Dip met Citroen en Peterselie

Deze romige aubergine dip is heerlijk fris door de toevoeging van citroen en peterselie. Perfect als voorgerecht of dip bij brood of groenten, en ideaal voor vegetariërs!
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dip, Saus, Tapas, Voorgerechten
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines schoongemaakt en gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 0,6 dl citroensap
  • 5 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 kleine uien gesnipperd
  • 2 sneetjes witbrood verkruimeld
  • 3 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte, leg ze met het snijvlak naar beneden in een beboterde ovenschaal en bak ze ongeveer 1 uur tot ze zacht zijn.
  • Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil.
  • Pureer de aubergines met knoflook, citroensap, peterselie en uien in een keukenmachine.
  • Voeg geleidelijk de verkruimelde sneetjes brood en olijfolie toe en pureer tot een gladde dip.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer de dip koel.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergine dip met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo. Deze wijnen brengen de frisse smaken van de citroen en peterselie mooi naar voren.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Attereau de Boeuf met Villerois Saus en Ham

Attereau de Boeuf met Villerois Saus en Ham

Attereau de Boeuf is een verfijnde amuse met malse stukjes runderhaas, gehuld in een romige villerois saus en gepaneerd, geserveerd met een hamsaus en waterkers.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runderhaas in blokjes
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • ½ l kalfsfond
  • 40 g eidooier
  • ½ dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Ei
  • Paneermeel
  • 160 g gekookte ham in julienne
  • Waterkers

Instructies

  • Snijd de runderhaas in blokjes van 4 cm en bestrooi met zout en peper.
  • Rissoleer ze snel rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Voor de saus: Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een roux.
  • Giet al roerend de kokende kalfsfond bij de roux en kook tot een dikke saus.
  • Meng eidooier en room en voeg toe.
  • Breng op smaak en laat afkoelen.
  • Voor het garnituur: Kook de kalfsfond en laat tot 2/3 inkoken.
  • Voeg de julienne ham toe en breng op smaak.
  • Voor de attereau: Rijg de afgekoelde stukjes runderhaas aan pennen, haal ze door de afgekoelde saus en laat opstijven in de koelkast.
  • Haal ze door losgeklopt ei en paneermeel.
  • Frituur de attereau's in olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Dresseer de attereau's op borden, schep de hamsaus erlangs en garneer met waterkers.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah. De rijke smaken van het vlees en de saus vragen om een volle wijn met body.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Atjar Tjampoer Bandung – Zoetzure Groentenmix

Atjar Tjampoer Bandung - Zoetzure Groentenmix

Atjar Tjampoer Bandung is een fris en knapperig bijgerecht vol smaak met witte kool, taugé, en een pittige kruidenmix. Een perfect oosters bijgerecht om elke maaltijd op te fleuren.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ stuks fijngesneden witte kool
  • 200 g taugé
  • 2 pepers in reepjes
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 snufje nootmuskaat
  • ¾ kopje azijn
  • 3 theelepels koenjit
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 10 takjes selderie fijngesneden
  • 150 g wortels julienne gesneden
  • 6 fijngemaakte kemirienoten
  • 1 theelepel trassi

Instructies

  • Verhit wat olie en fruit de ui, knoflook, pepers, trassi, kemirienoten en koenjit tot geurig.
  • Voeg de fijngesneden kool, prei en selderie toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout, ketoembar en nootmuskaat.
  • Giet de azijn erbij en laat het geheel 10 minuten op laag vuur sudderen.
  • Roer de laatste 30 seconden de taugé erdoor.
  • Serveer het gerecht koud en bewaar het in de koelkast.
  • Het blijft enkele dagen goed.

Notities

Wijnadvies:
Atjar Tjampoer Bandung combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisse zuren van de wijn sluiten mooi aan bij de zoetzure smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Atjar Tjampoer – Zoetzure Gemengde Groenten

Atjar Tjampoer - Zoetzure Gemengde Groenten

Atjar Tjampoer is een klassiek oosters bijgerecht met zoetzure gemengde groenten. Dit knapperige en pittige gerecht is perfect om je maaltijd mee op te frissen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gemengde groenten bloemkool, sperziebonen, witte kool, wortels
  • ½ komkommer
  • 1 paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 rode Spaanse peper in reepjes
  • 5 kemirienoten
  • ½ theelepel koenjit
  • 4 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel djahe gember

Instructies

  • Maak de boemboe in de vijzel van de ui, kemirienoten, suiker, koenjit, djahe en in reepjes gesneden Spaanse peper.
  • Fruit de boemboe goed en blus af met een ½ kopje water.
  • Voeg de bloemkoolroosjes, wortels, paprika, komkommer, geschaafde kool en sperziebonen toe.
  • Kook de groenten tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg nog een ½ kopje water, azijn, suiker, bouillonblokje en mosterd toe.
  • Roer goed door en maak op smaak met zoetzuur.
  • Bewaar de atjar in de koelkast.
  • Het is enkele dagen houdbaar.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze frisse atjar met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die goed past bij de zoetzure smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Atjar Lombok met Sjalotten

Atjar Lombok met Sjalotten

Deze pittige atjar van lombok en sjalotten is een heerlijk oosters bijgerecht dat je maaltijd extra smaak geeft. Het is lang houdbaar en perfect om je gerechten mee op te frissen!
+ tijd om af te koelen15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 30kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g lombok rawit in stukjes
  • 150 g grof gesneden sjalotten
  • ½ l azijn
  • 1 theelepel sereh
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel laos
  • ½ theelepel koenjit

Instructies

  • Snijd de lombok in stukjes en voeg deze samen met de gesneden sjalot in een steriele jampot.
  • Breng de azijn samen met de sereh, suiker, laos en koenjit aan de kook.
  • Schenk het kokende azijnmengsel over de sjalotten en lombok in de pot.
  • Draai de deksel stevig dicht en laat de pot ondersteboven afkoelen.
  • Deze atjar is lang houdbaar zolang de deksel niet opengedraaid wordt.

Notities

Wijnadvies:
Dit pittige bijgerecht gaat goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc om de hitte van de lombok in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 30kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g