Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Lamsfilet met Sinaasappelsaus en Parel Couscous

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels uitgeperst (schil van één sinaasappel in reepjes)
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 tl tijm
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ el vloeibare honing
  • 50 g boter
  • 4 stukjes lamsfilet
  • 3 el crème fraîche
  • Paneermeel optioneel, voor verdikken
  • 200 g parel couscous
  • 2 courgettes gegrild
  • 3 gekleurde paprika’s gegrild
  • Geweekte abrikozen en pruimen voor garnering

Instructies

  • Snijd enkele reepjes van de sinaasappelschil en kook deze 5 minuten in het sinaasappelsap.
  • Zet apart.
  • Doe het sinaasappelsap samen met de knoflook, ui, tijm, rozemarijn en honing in een pan en laat het geheel zachtjes 15 minuten koken.
  • Pureer de saus tot een glad geheel.
  • Verdik eventueel met een beetje paneermeel.
  • Bak de lamsfilets in 4 minuten aan elke kant, zodat ze vanbinnen rosé blijven.
  • Leg de filets op een bord en voeg de sinaasappelsaus toe aan de bakboter.
  • Laat de saus zo nodig inkoken.
  • Serveer de lamsfilets met de sinaasappelsaus en de gekookte sinaasappelschilletjes.
  • Bereid de parel couscous volgens de instructies op de verpakking en zorg dat deze kruimelig en zonder klonten is.
  • Garneer de couscous met geweekte abrikozen en pruimen.
  • Serveer de gegrilde courgettes en paprika’s warm, gemengd door elkaar, naast de lamsfilets en couscous.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.

Verfrissende Spaanse Gazpacho

Verfrissende Spaanse Gazpacho

Deze verfrissende gazpacho is perfect voor een warme zomerdag.
30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 sneetjes wit brood
  • 4 el rode Spaanse wijn
  • 500 g tomaten ontveld
  • 1 komkommer geschild (klein stukje bewaren)
  • 1 rode geroosterde paprika of gele klein stukje bewaren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper zonder zaadjes
  • 3 el wijnazijn
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie naar smaak
  • Geroosterde baguette sneetjes
  • Pijnboompitten geroosterd

Instructies

  • Laat de wijn de sneetjes brood goed weken, ongeveer 20 minuten.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de sneetjes baguette en de pijnboompitten, in de keukenmachine en pureer tot een mooi smeuïg mengsel.
  • Snijd de komkommer en paprika in zeer kleine stukjes en leg deze bovenop de soep samen met een paar pijnboompitten.
  • Serveer de gazpacho met de warme sneetjes baguette.

Notities

Wijnadvies

Serveer met een droge Spaanse witte wijn zoals een Albariño of Verdejo.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Zuurkoolschotel met Feta en Walnoten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 3 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool naturel
  • 700 g aardappels tot puree verwerkt
  • Flinke hand walnoten
  • Blokjes feta
  • 300 g spekblokjes uitgebakken

Instructies

  • ook de aardappels en verwerk ze tot puree.
  • Vermeng de puree met de zuurkool en laat het goed warm worden.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Meng de spekblokjes, feta en walnoten door de zuurkoolpuree.
  • Voeg eventueel wat vet van de spekblokjes toe voor extra smaak.

Notities

Serveer deze zuurkoolschotel goed warm.

Wijnadvies

Een stevige witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Authentieke Franse Cassoulet

Authentieke Franse Cassoulet

Dit is een Franse schotel met witte bonen en vlees.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 tomaten in blokjes
  • 1 pot witte bonen 700g
  • 1 pakje tomatenpuree
  • 350 g kipfilet in blokjes
  • 350 g verse worst in blokjes
  • Klein pakje spekblokjes
  • 250 g champignons in plakjes
  • 2 uien fijn gesneden

Instructies

  • Bak de ui, tomaat en champignons samen in een grote braadpan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de blokjes kipfilet en verse worst toe en bak deze mee tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Voeg een beetje water toe om een saus te maken.
  • Meng de witte bonen erdoor en laat het geheel sudderen tot alles goed doorgewarmd is.
  • Bak de spekjes apart in een koekenpan tot ze knapperig zijn en voeg deze op het laatst toe aan de cassoulet.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze cassoulet met aardappelpuree voor een complete maaltijd. Een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groente roerei

Groente roerei

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3 personen
Calories: 2501515150.83kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren geklopt
  • 1 kleine paprika in kleine stukjes
  • 6 middelgrote champignons in kleine stukjes
  • 1 middelgrote aardappel geraspt
  • 1 middelgrote ui in stukjes
  • ½ courgette in kleine stukjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Provençaalse kruiden naar smaak
  • Boter of olie voor bakken

Instructies

  • Klop de eieren los en zet apart.
  • Verhit boter of olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de paprika, champignons, geraspte aardappel, ui en courgette toe.
  • Bak de groenten lichtjes aan gedurende ongeveer 5 minuten op laag vuur, totdat ze beginnen te garen.
  • Zet het vuur iets hoger en voeg de geklopte eieren toe.
  • Blijf roeren terwijl de eieren stollen, tot ze gaar zijn maar nog zacht.
  • Breng op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.

Notities

Wijnadvies:

 
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een mousserende wijn zoals Prosecco kan goed samengaan met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 2501515150.83kcal

Witte Kool met Kip, Pinda’s en Garam Masala

Witte Kool met Kip, Pinda’s en Garam Masala

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Noten
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram witte kool fijn gesneden
  • 1 kipfilet in blokjes
  • 1 kleine ui fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel garam masala
  • Snufje zout
  • Handje ongezouten pinda’s
  • 100 gram basmati rijst

Instructies

  • Bereiding
  • Kook de basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking met een snufje zout.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak de kipfilet met de ui, knoflook en garam masala tot de kip goudbruin en gaar is.
  • Voeg de fijn gesneden witte kool toe aan de pan en laat het geheel enkele minuten sudderen tot de kool zacht is.
  • Meng de ongezouten pinda’s door het kip- en koolmengsel.
  • Serveer de gekookte basmati rijst met het kip- en koolmengsel erbovenop.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Risotto met witte asperges

Risotto met witte asperges

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges schoongemaakt en in stukjes
  • 160 gram risotto rijst
  • 100 gram pecorino geraspt
  • 1 stengel citroengras geplet
  • Scheutje room
  • 1 groentebouillonblokje

Instructies

  • Maak de asperges schoon, snijd ze in stukjes en kook ze 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Kook de risotto rijst samen met het geplette citroengras en een groentebouillonblokje in een pan volgens de aanwijzingen op de verpakking, ongeveer 15 minuten, tot de rijst gaar is.
  • Verwijder het citroengras uit de risotto en giet eventueel overtollig vocht af.
  • Meng de gekookte asperges met de risotto in een grote schaal.
  • Voeg een scheutje room en de geraspte pecorino toe aan het risotto-asperge mengsel en roer goed door tot alles goed gemengd en romig is.
  • Serveer de risotto direct.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

 

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Nederlandse Pasta Bolognese met Verse Groenten

Nederlandse Pasta Bolognese met Verse Groenten

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pond gehakt
  • 200 gram spaghetti of pasta naar keuze
  • ½ courgette fijn gesneden
  • ½ gele paprika fijn gesneden
  • ½ groene paprika fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 100 gram champignons fijn gesneden
  • 1 pond cherrytomaten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Geraspte pecorino naar smaak

Instructies

  • Breng het blik gepelde tomaten samen met de cherrytomaten, knoflook, ui, oregano en het bouillonblokje aan de kook in een grote pan.
  • Gebruik een staafmixer om het tomatenmengsel tot een gladde saus te pureren.
  • Rul het gehakt in een aparte pan tot het gaar is en voeg het vervolgens toe aan de tomatensaus.
  • Snijd de courgette, gele paprika, groene paprika en champignons fijn.
  • Bak deze groenten in een grillpan tot ze gaar en licht gebruind zijn.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente en giet af.
  • Serveer de pasta op borden, schep de bolognesesaus erover en voeg de gegrilde groenten toe.
  • Bestrooi met geraspte pecorino naar smaak.

Notities

Serveer met een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Verfrissende Zomerse Salade met Feta en Citroen

Verfrissende Zomerse Salade met Feta en Citroen

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ komkommer in blokjes
  • 150 gram feta in blokjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • 2 zure augurken in schijfjes
  • 1 eetlepel mayonaise
  • ½ theelepel citroensap
  • Citroenrasp naar smaak

Instructies

  • Snijd de komkommer, feta, tomaat, lente-ui en augurken in blokjes of schijfjes en doe ze in een kom.
  • Meng in een klein kommetje de mayonaise met het citroensap en de citroenrasp.
  • Voeg het mayonaisemengsel toe aan de gesneden ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  • Serveer direct als een frisse zomerse salade.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Kruidige Zuurkoolstamppot met Mexicaanse Twist

Kruidige Zuurkoolstamppot met Mexicaanse Twist

Bereidingstijd40 minuten
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool losgemaakt
  • 300 gram spekblokjes uitgebakken
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 150 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden of Picadillo
  • ½ pot zwarte olijven in schijfjes
  • 1 eetlepel gesneden jalapeño
  • 500 gram aardappels in plakjes
  • Flinke klont boter
  • Scheut melk
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met water tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en voeg een flinke klont boter, een scheut melk en ½ theelepel zout toe.
  • Warm dit op.
  • Voeg de gekookte aardappels toe en pureer met een stamper tot een gladde aardappelpuree.
  • Verhit een braadpan en bak de spekblokjes goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Voeg de gesneden sjalot, knoflook, rode paprika en kastanjechampignons toe aan de braadpan en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de spekblokjes weer toe aan de pan en roer de Mexicaanse kruiden erdoor.
  • Meng de aardappelpuree met de gesneden jalapeño en de losgemaakte zuurkool.
  • Voeg het groenten- en spekmengsel toe aan de puree en roer alles goed door elkaar met een houten lepel.
  • Serveer de stamppot warm, met de zwarte olijven eroverheen verdeeld voor extra kleur en smaak.

Notities

Serveer met een kruidige rode wijn zoals een Zinfandel of een Tempranillo.

 

 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g