Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Geniet van deze luxe risotto met spinazie, knoflookgarnalen en mosselen. Een perfect diner voor twee!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn geperst
  • ½ rode peper fijn gesneden (optioneel)
  • 75 gr oesterzwammen fijn gesneden
  • 75 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 100 gr garnalen
  • 100 gr mosselen
  • 100 gr risotto
  • 150 gr verse spinazie
  • Scheutje room
  • Bakje zeewiersalade

Instructies

  • Kook de risotto samen met het gedroogde eekhoorntjesbrood in ongeveer 12 minuten tot de risotto zacht en romig is.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de fijngesneden ui, knoflook en rode peper (indien gebruikt) zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de oesterzwammen toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de garnalen en mosselen toe aan de pan en bak ze op een lage temperatuur gedurende de laatste 5 minuten mee, tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen open zijn.
  • Voeg de verse spinazie en een scheutje room toe aan de pan en laat de spinazie slinken.
  • Roer goed door.
  • Plaats de risotto op een bord en maak een kring in het midden.
  • Leg hierin het garnalen- en mosselmengsel.
  • Serveer de zeewiersalade naast de risotto voor een extra smaakvolle toevoeging.

Notities

Deze luxe risotto combineert uitstekend met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Vermentino.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g

Romige Radijssoep met Bosui en Ras el Hanout

Romige Radijssoep met Bosui en Ras el Hanout

Probeer deze unieke romige radijssoep met een vleugje ras el hanout. Verfrissend en vol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 ml groentebouillon
  • 1 bosje radijs goed schoongewassen (4 radijsjes apart houden)
  • 2 bosuien in stukjes gesneden
  • Keukenroom naar smaak
  • ½ el ras el hanout
  • 1 teentje knoflook geperst

Instructies

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een pan.
  • Voeg de bosui, radijs (behalve de 4 apart gehouden), en knoflook toe aan de bouillon.
  • Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg tijdens het koken een scheut keukenroom toe en roer goed door.
  • Snijd de apart gehouden radijsjes in dunne plakjes.
  • Pureer de soep eventueel met een staafmixer voor een gladde textuur (optioneel).
  • Vul de borden met de soep en garneer met de dun gesneden radijsjes.
  • Serveer warm.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze radijssoep.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Verfrissende Meloensalade met Feta en Croutons

Verfrissende Meloensalade met Feta en Croutons

Deze verfrissende meloensalade met feta en knapperige croutons is perfect voor een zomerse maaltijd of als bijgerecht.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Fruit, Salade
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kropje gem sla gewassen en in grove stukken gescheurd of gesneden
  • ½ honingmeloen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 75 g feta verkruimeld
  • Italiaanse pitten croutons mix zoveel als je wilt

Instructies

  • Pak een saladeschaal en verdeel de sla over de bodem.
  • Verdeel de stukjes meloen en verkruimelde feta over de sla.
  • Strooi de Italiaanse pitten croutons mix over de salade voor een knapperige bite.
  • Serveer direct zonder dressing, zodat de frisse smaken van de ingrediënten goed tot hun recht komen.

Notities

Serveer deze salade met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Langzaam Gegaarde Vleesschotel Goulash

Langzaam Gegaarde Vleesschotel Goulash

Deze langzaam gegaarde goulash met mals rundvlees en verse groenten is de perfecte hartverwarmende maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd8 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g rundvlees in stukjes gesneden
  • ¾ kleuren paprika in stukjes gesneden
  • 200 g kastanjechampignons in schijfjes
  • Maizena voor het bestuiven van het vlees
  • 3 uien in stukjes gesneden
  • 60 g roomboter
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml water
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 doosje cherrytomaatjes gewassen en in vieren gesneden

Instructies

  • Bestuif het rundvlees met maizena.
  • Verhit de roomboter in een grote braadpan en braad de ui, het vlees en de knoflook aan tot het vlees bruin is.
  • Voeg de paprika’s toe en laat het geheel op laag vuur sudderen.
  • Na 30 minuten, voeg de cherrytomaatjes toe en laat het geheel verder sudderen.
  • Na weer een half uur, voeg het water en de tomatenpuree toe.
  • Laat de goulash op zeer laag vuur, onder regelmatig roeren, 7-8 uur sudderen tot het vlees heerlijk mals is.
  • Serveer warm met brood of rijst.

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Hongaarse Egri Bikavér of een Spaanse Rioja past goed bij deze rijke goulash.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Risotto met kip en o.a.broccoli

Risotto met kip en o.a.broccoli

Deze romige risotto met kip, broccoli en champignons is een heerlijk en voedzaam gerecht, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g risotto 20 minuten koken met bouillonblokje, goed uitlekken
  • 350 g kipdijfilet in stukjes gesneden
  • 300 g broccoli in kleine roosjes gesneden
  • 1 puntpaprika in kleine reepjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 g champignons in schijfjes gesneden
  • Scheutje room
  • 10 g geraspte Grana Padano kaas
  • Optioneel:
  • een flinke hand rozijnen

Instructies

  • Kook de risotto 20 minuten in water met een bouillonblokje.
  • Giet de risotto goed af en zet apart.
  • Verhit in een braadpan een beetje olie en voeg de stukjes kipdijfilet, broccoli, paprika, ui, knoflook, champignons en eventueel de rozijnen toe.
  • Laat alles op een laag vuur sudderen tot de groenten gaar zijn en de kip goed doorbakken is.
  • Meng de gekookte risotto met een scheutje room en de geraspte Grana Padano in een ruime schaal.
  • Giet eventueel overtollig vocht uit de sudderende pan met kip en groenten.
  • Voeg de inhoud van de sudderpan toe aan de risotto en roer alles goed door elkaar.
  • Serveer de risotto warm met een extra bakje geraspte Grana Padano erbij voor de liefhebbers.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rosé past goed bij deze romige risotto.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Deze tagliatelle met spekjes, courgette, en mozzarella is een heerlijk, snel en smaakvol gerecht, perfect voor een drukke avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle
  • Klein beetje room
  • 350 g spekblokjes
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2 puntpaprika’s in kleine stukjes gesneden
  • 1 middelgrote ui in stukjes gesneden
  • 200 g mozzarella in blokjes gesneden
  • Oregano naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg de ui, courgette en paprika toe aan het overgebleven vet van de spekjes in de pan en wok ze tot ze gaar zijn.
  • Doe de spekjes terug in de pan bij de groenten en voeg de oregano, peper en tijm toe.
  • Roer goed door en laat het geheel even goed warm worden.
  • Verdeel de gekookte tagliatelle over de borden en giet er een klein scheutje room overheen.
  • Schep het spekjes-groentemengsel over de tagliatelle en verdeel de blokjes mozzarella erover.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Broodje Half om Half: Een Nostalgische Combinatie van Lever en Pekelvlees

Broodje Half om Half: Een Nostalgische Combinatie van Lever en Pekelvlees

Een nostalgisch broodje met een hartige combinatie van gekookte lever en pekelvlees. Niet voor iedereen, maar een favoriet voor liefhebbers!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneden brood bij voorkeur bruinbrood
  • 2 plakjes ongelardeerde runderlever
  • 4 plakjes pekelvlees
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Roomboter

Instructies

  • Besmeer beide sneetjes brood met een laagje roomboter.
  • Leg 2 plakjes pekelvlees op één van de boterhammen.
  • Leg de 2 plakjes runderlever bovenop het pekelvlees.
  • Bedek de lever met de resterende 2 plakjes pekelvlees.
  • Bestrooi het beleg met een beetje zout en peper naar smaak.
  • Leg de tweede boterham erop om de sandwich af te maken.
  • Snijd de sandwich doormidden en serveer direct.

Notities

Een glas koude pilsner of een stevige rode wijn zoals een Bordeaux kan goed bij dit hartige broodje passen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Vegetarische Stoofschotel met Spruiten en Bruine Bonen

Vegetarische Stoofschotel met Spruiten en Bruine Bonen

Een hartverwarmende vegetarische stoofschotel met spruiten, bruine bonen en tomatensaus, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vleesvervangers
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kleine spruiten schoongemaakt
  • 1 pot bruine bonen 650 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook versnipperd
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 1 rode puntpaprika in reepjes gesneden
  • 200 g geruld vegetarisch gehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 volle el taco kruiden
  • 1 grote pot passata tomatensaus

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een grote stoofpan en bak de uien samen met de spruiten gedurende ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en de spruiten beginnen te garen.
  • Voeg vervolgens de knoflook, rode puntpaprika, bruine bonen, vegetarisch gehakt, taco kruiden, peper, zout en passata tomatensaus toe aan de pan.
  • Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de stoofschotel met de deksel op de pan ongeveer 2 uur zachtjes stoven, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen.
  • Roer af en toe door.
  • Serveer de stoofschotel warm, met puree of rijst naar keuze.

Notities

Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij deze stoofschotel.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Rundvleessalade

Rundvleessalade

Deze klassieke rundvleessalade met cornedbeef, aardappelen en knapperige groenten is een heerlijk en veelzijdig gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in blokjes gesneden en gekookt, maar met bite
  • 4 augurken in stukjes gesneden
  • 2 el zilveruitjes gehalveerd
  • 1 potje doperwten 300 g, uitgelekt
  • ½ el geraspte gember
  • ½ bosje radijs in plakjes gesneden
  • 300 g cornedbeef losgemaakt
  • 1 geraspte winterpeen
  • Mayonaise naar smaak 2 el achterhouden voor het afstrijken van de salade
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el fijngehakte peterselie 1 el achterhouden voor garnering
  • 4 eieren hardgekookt en in de lengte gehalveerd
  • Optioneel:
  • Paprikapoeder voor garnering

Instructies

  • Kook de aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar maar nog stevig zijn.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Zet apart voor de garnering.
  • Pak een grote kom en doe de gekookte aardappelblokjes, augurken, zilveruitjes, doperwten, geraspte gember, radijsjes, cornedbeef en geraspte winterpeen erin.
  • Voeg mayonaise naar smaak toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Hussel alles goed door elkaar en geef de salade een mooie vorm in de kom.
  • Strijk de bovenkant van de salade glad met de achtergehouden mayonaise.
  • Garneer de salade met de fijngehakte peterselie en de gehalveerde eieren.
  • Strooi eventueel wat paprikapoeder over de salade voor extra kleur en smaak.
  • Serveer de rundvleessalade koud en geniet!

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze rundvleessalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Indische Kippenlevertjes met Spek en Champignons

Indische Kippenlevertjes met Spek en Champignons

Probeer deze smaakvolle Indische kippenlevertjes met spek en champignons. Een heerlijk kruidig gerecht, perfect met rijst en een frisse komkommersalade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spekreepjes
  • 450 g kippenlevertjes
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 250 g kastanjechampignons in plakjes gesneden
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 tl sambal
  • 1 tl djahé gemberpoeder
  • 1 klein pepertje fijn gesneden
  • 1 tl kerrie madras
  • 3 el ketjap manis
  • ½ bosje koriander fijn gesneden
  • 3 dl kippenbouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 3 cm geraspte verse gember
  • Bloem om de levertjes doorheen te halen

Instructies

  • Kruid de kippenlevertjes royaal met peper en zout, en haal ze door de bloem.
  • Verhit een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet apart.
  • In dezelfde pan, braad de gekruide kippenlevertjes kort aan tot ze rondom bruin zijn.
  • Haal de levertjes uit de pan en laat uitlekken.
  • Gebruik dezelfde olie in de pan om de uienringen, champignons, knoflook, sambal, djahé, pepertje, kerrie madras, geraspte gember en ketjap manis toe te voegen.
  • Bak alles goed door tot de uien zacht zijn en de champignons bruin beginnen te worden.
  • Voeg de kippenlevertjes en de gebakken spekreepjes weer toe aan de pan.
  • Giet de kippenbouillon erbij en laat het geheel 5-8 minuten sudderen, zodat de levertjes vanbinnen nog een beetje rosé blijven.
  • Bestrooi het gerecht met fijngehakte koriander en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 5g