Varkensvleesrolletjes gevuld met Ei en Kruiden in Romige Saus

Varkensvleesrolletjes gevuld met Ei en Kruiden in Romige Saus

Malse varkensschnitzels gevuld met een smakelijk mengsel van ei, ui en verse kruiden, gestoofd in een romige saus.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 2 kleine uien
  • 4 takjes peterselie
  • 3 takjes selderij
  • 1 ½ theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 4 ongepaneerde varkensschnitzels á 100 gr
  • 50 gram boter
  • ½ eetlepel maïzena
  • ½ dl koffieroom
  • 1 ½ dl water

Instructies

  • Kook het ei in 10 minuten hard.
  • Laat het direct na het koken schrikken onder koud water.
  • Pel het ei en halveer het.
  • Wip boven een diep bord de eidooier uit de halve eieren en prak de dooiers fijn met een vork.
  • Snipper het eiwit van de gekookte eieren fijn.
  • Pel de uien en snipper ze heel fijn.
  • Knip de peterselie en selderij fijn met een schaar of hak ze fijn met een mes.
  • Voeg het fijngehakte eiwit, 1 eetlepel van de gesnipperde ui, ¾ deel van de fijngeknipte peterselie, het fijngesneden selderijmengsel, de tijm, zout en peper naar smaak toe aan de geprakte eidooiers.
  • Meng alles goed door elkaar tot een smeuïg vulling.
  • Spreid de varkensschnitzels uit op een snijplank.
  • Verdeel het ei-kruidenmengsel gelijkmatig over de schnitzels.
  • Rol de schnitzels stevig op en bind ze vast met rolladetouw of stevig keukengaren.
  • Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gevulde varkensvleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom lichtbruin.
  • Voeg de rest van de gesnipperde ui toe aan de pan en bak deze nog 3 minuten zachtjes mee tot hij glazig is.
  • Voeg 1 ½ dl water toe aan de pan.
  • Leg het deksel schuin op de pan en stoof de rolletjes in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar.
  • Roer de maïzena met 1 eetlepel koud water in een kleine kom tot een glad papje.
  • Schep de koffieroom door dit maïzenapapje.
  • Haal de gare vleesrolletjes uit de pan en leg ze op een serveerschaal.
  • Houd ze warm.
  • Voeg al roerend het maïzenapapje met de koffieroom toe aan het stoofvocht in de pan.
  • Blijf roeren tot de saus licht gebonden is en de gewenste dikte heeft.
  • Laat de saus niet koken na het toevoegen van de room.
  • Roer de rest van het fijngeknipte peterselie-selderijmengsel door de saus.
  • Schenk de romige saus rondom de gevulde varkensvleesrolletjes op de serveerschaal.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of puree en bijvoorbeeld gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met een zachte afdronk, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, past goed bij de romige saus en het gevulde varkensvlees. Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir zou ook kunnen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Satésaus met Komkommer en Taugé (Snelle Dip)

Satésaus met Komkommer en Taugé (Snelle Dip)

Een snelle en frisse variant op de klassieke satésaus, met knapperige komkommer en taugé, afgemaakt met gezouten pinda's. Perfect als dip of als onderdeel van een Aziatische maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Dip, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Platte schaal
  • mes
  • Kleine pan of kom (voor satésaus)

Ingrediënten

  • ¼ kleine komkommer
  • 2 eetlepels gezouten pinda's
  • 1 pakje Knorr satésaus 2 zakjes elk voor 150 ml
  • 1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 50 gram taugé

Instructies

  • Verwarm een platte serveerschaal voor (dit is optioneel, maar houdt de saus langer warm).
  • Was de komkommer grondig en snijd hem met een scherp mes in dunne reepjes (julienne).
  • Hak de gezouten pinda's grof met een mes.
  • Bereid de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking van de Knorr satésaus.
  • Gebruik hiervoor de inhoud van beide zakjes en 2 ½ dl (250 ml) water.
  • Roer de sambal oelek door de warme satésaus.
  • Schenk de warme satésaus op de voorverwarmde schaal.
  • Rangschik de gesneden komkommerreepjes en de taugé op de satésaus.
  • Strooi de grofgehakte pinda's over het geheel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker als dip bij gegrild vlees (zoals satéstokjes), groentesticks, loempia's of als onderdeel van een rijsttafel.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met wat fruitige tonen, zoals een Pinot Blanc of een Viognier, kan goed samengaan met de pindasmaak en de lichte pittigheid van de sambal. Een licht gekoelde rosé is ook een optie.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Snelle Sinaasappelsaus met Sherry

Snelle Sinaasappelsaus met Sherry

Een fruitige en licht pittige sinaasappelsaus met een vleugje sherry, eenvoudig en snel te bereiden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Suikervrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 gram boter
  • 2 bosuitjes
  • 1 zakje jus speciaal met pittige kruiden voor 1/4 liter, Knorr
  • 2 sinaasappels
  • 3 eetlepels dry sherry
  • koud water

Instructies

  • Halveer één sinaasappel en pers het sap eruit in een maatbeker.
  • Voeg de dry sherry toe aan het sinaasappelsap en vul aan met koud water tot 250 ml (2 ½ dl).
  • Schil de andere sinaasappel dik tot op het vruchtvlees.
  • Snijd de geschilde sinaasappel in de lengte in vier parten.
  • Snijd deze parten vervolgens in dunne plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de ringetjes bosui al omscheppend ongeveer 2 minuten in de boter, tot ze zacht zijn.
  • Voeg het sinaasappelsap-sherry mengsel en het juspoeder toe aan de pan.
  • Breng het geheel al roerend met een garde aan de kook.
  • Laat de sinaasappelsaus ongeveer 1 minuut zachtjes doorkoken, zonder deksel.
  • Roer de sinaasappelplakjes voorzichtig door de warme saus.
  • Serveer de sinaasappelsaus direct.

Notities

Serveertip:
Lekker bij gebraden eend, kip, varkensvlees of wild. Ook heerlijk over een kerstrollade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een lichtzoete Riesling past goed bij de zoetzure smaken van de saus.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Romige Gorgonzolasaus met Bleekselderij en Walnoten

Romige Gorgonzolasaus met Bleekselderij en Walnoten

Een snelle en smaakvolle romige saus met de pittige smaak van gorgonzola, de frisheid van bleekselderij en de crunch van walnoten.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Noten, Saus
Land van herkomst: Europa, Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stengel bleekselderij
  • 75 gram gorgonzola
  • 1 pakje roomsaus culinair voor 0,25 liter, Maggi
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1 dl koud water indien nodig, zie instructies pakje

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon, was hem grondig en snijd hem in dunne plakjes.
  • Hak de walnoten grof met een mes.
  • Snijd de gorgonzola in kleine stukjes.
  • Breng in een pan het roomsauspoeder met de droge witte wijn en 1 dl koud water (of volgens de aanwijzingen op de verpakking) al roerend aan de kook.
  • Voeg de stukjes gorgonzola toe aan de saus en laat deze al roerend smelten tot een gladde saus ontstaat.
  • Roer de gesneden bleekselderij door de gorgonzolasaus.
  • Verdeel de saus over de borden of serveerschaal en strooi de grof gehakte walnoten erover.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij pasta, gnocchi, gegrild vlees, kip of als dipsaus bij groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn die de romigheid van de saus en de pittigheid van de gorgonzola aankan, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden

Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden

Leer hoe je een perfect gegaarde en sappige varkensfiletrollade bereidt met een eenvoudige basisbereiding.
Voorbereidingstijd5 minuten
(inclusief aanbraden en rusten)50 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gr boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 varkensfiletrollade ca 700 gr
  • peper
  • zout

Instructies

  • Haal de rollade ongeveer 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Dep de varkensfiletrollade droog met keukenpapier.
  • Verhit de olie en 30 gram boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de rollade in ongeveer 5 minuten rondom bruin, zodat alle kanten een mooie kleur hebben.
  • Voeg de overige 10 gram boter toe aan de pan.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en braad de rollade zachtjes gedurende 35 tot 45 minuten gaar.
  • Keer de rollade regelmatig met een spatel of vleestang om een gelijkmatige garing te verzekeren.
  • De rollade is gaar wanneer het vlees stevig aanvoelt en niet veerkrachtig is als je er zachtjes op drukt.
  • Haal de gare varkensfiletrollade uit de pan.
  • Bestrooi de rollade direct met zout en versgemalen peper naar smaak.
  • Wikkel de rollade losjes in aluminiumfolie en laat deze ongeveer 15 minuten rusten.
  • Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een malser stuk vlees.
  • Verwijder de aluminiumfolie en snijd de varkensfiletrollade met een scherp mes in mooie plakken.
  • Serveer direct.

Notities

Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door olie)

Tip:

Gebruik een spatel of een vleestang om de rollade te keren. Als u met een vork in het vlees prikt, ontstaan er gaatjes waardoor vleessappen verloren gaan.
Nieuwe Titel:
Perfecte Varkensfiletrollade Bereiden
Nieuwe Slug:
perfecte-varkensfiletrollade-bereiden
Aantal Couverts:
4
Voorbereidingstijd:
5 minuten (exclusief rusttijd op kamertemperatuur)
Bereidingstijd:
40-50 minuten (inclusief aanbraden en rusten)
Receptcategorie:
Basisrecept Hoofdgerecht Varkensvlees Vlees Ovenschotel (kan eventueel in de oven gegaard worden)
Land:
Europees
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden
Diëten:
Glutenvrij Koolhydraatarm Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door olie) Paleo
Feestdag:
Kerstmis Pasen Oud en Nieuw (Geschikt voor diverse feestelijke gelegenheden)
Teaser:
Leer hoe je een perfect gegaarde en sappige varkensfiletrollade bereidt met een eenvoudige basisbereiding.
Materialen:
Aluminiumfolie Braadpan Keukenpapier Mes Spatel of vleestang
Ingrediënten:
40 gr boter 2 eetlepels olie 1 varkensfiletrollade (ca 700 gr) peper zout
Instructies:
Haal de rollade ongeveer 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep de varkensfiletrollade droog met keukenpapier. Verhit de olie en 30 gram boter in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de rollade in ongeveer 5 minuten rondom bruin, zodat alle kanten een mooie kleur hebben. Voeg de overige 10 gram boter toe aan de pan. Zet het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en braad de rollade zachtjes gedurende 35 tot 45 minuten gaar. Keer de rollade regelmatig met een spatel of vleestang om een gelijkmatige garing te verzekeren. De rollade is gaar wanneer het vlees stevig aanvoelt en niet veerkrachtig is als je er zachtjes op drukt. Haal de gare varkensfiletrollade uit de pan. Bestrooi de rollade direct met zout en versgemalen peper naar smaak. Wikkel de rollade losjes in aluminiumfolie en laat deze ongeveer 15 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een malser stuk vlees. Verwijder de aluminiumfolie en snijd de varkensfiletrollade met een scherp mes in mooie plakken. Serveer direct.
Voedingswaarden (per portie, schatting):
Calorieën (kcal): 300 Koolhydraten (g): 1 Proteïne (g): 40 Vet (g): 15 Zout (g): 0.5 (afhankelijk van toevoeging) Suiker (g): 0
Serveertip:
Serveer de varkensfiletrollade met een jus getrokken van het braadvocht en diverse bijgerechten zoals aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte tot medium-bodied rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de smaak van de varkensfiletrollade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Malse varkenshaasmedaillons in een pittige en fruitige saus van verse perziken, tomaat en rode peper. Een verrassende smaakcombinatie!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel djinten
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 rijpe perziken
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 1 sjalotje
  • 1 tomaat
  • 2 varkenshaasjes á 250 gr
  • verse bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Schil 3 perziken, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes.
  • Kruis de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water, spoel af onder koud water en ontvel.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Maak het pepertje schoon, was het, verwijder de pitjes en snijd het in dunne reepjes.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit het sjalotje ca 1 minuut zachtjes.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Voeg de chilipoeder, koriander, kaneelpoeder en djinten toe en bak al omscheppend ca 1 minuut mee.
  • Roer de perzikstukjes, tomaat, de helft van de peperreepjes, bouillonpoeder en 1½ dl water erdoor.
  • Breng aan de kook en laat afgedekt ca 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Verwarm 4 borden voor.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken van ca 3 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de plakken varkenshaas in ca 4 minuten bruin en gaar; 1 halverwege keren.
  • Leg ze op een warm bord, bestrooi met zout en peper en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de perziksaus door het bakvet en laat ca 2 minuten zachtjes sudderen.
  • Snijd de vierde perzik in 12 partjes en knip de bieslook in stukjes van ca 1 cm.
  • Schenk de saus op de borden en leg de plakken varkenshaas er stergewijs midden op.
  • Leg de perzikpartjes in de saus en strooi er de bieslook en de rest van de peperreepjes 2 over.
  • Serveer met rijst en een salade.

Notities

Glutenvrij (mits geserveerd met glutenvrije bijgerechten)
Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door plantaardige olie)
Serveertip:
Garneer met een takje verse koriander voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde rosé past goed bij de zoetpittige smaken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 25g

Gevulde Varkensschnitzels in Romige Witte Wijnsaus

Gevulde Varkensschnitzels in Romige Witte Wijnsaus

Platte varkensschnitzels gevuld met ham, paprika en augurk, gerold en geserveerd in een smaakvolle romige witte wijnsaus.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ dl Room Culinair Campina
  • 2 zoetzure augurken uit pot
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 plakjes Coburgerham vleeswaren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • ¼ rode paprika
  • 1 dl witte wijn
  • 4 varkensschnitzels á 50 gr
  • zout

Instructies

  • Leg de varkensschnitzels naast elkaar op een snijplank.
  • Dek ze af met een stuk vershoudfolie.
  • Rol de schnitzels met een deegroller of sla ze voorzichtig plat met een platte vleeshamer tot ze dunner zijn.
  • Was de rode paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Snijd de zoetzure augurken in de lengte in flinterdunne plakjes.
  • Leg op iedere platgeslagen schnitzel een plakje Coburgerham.
  • Verdeel de flinterdunne plakjes augurk over de ham.
  • Leg enkele reepjes rode paprika in het midden van de schnitzel, dwars op de augurk.
  • Rol de schnitzels vanaf de korte kant strak op.
  • Steek ieder rolletje vast met een of twee cocktailprikkers, zodat ze goed gesloten blijven.
  • Bestrooi de vleesrolletjes rondom met zout en peper.
  • Wentel de rolletjes vervolgens door de bloem, zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gevulde vleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom mooi bruin.
  • Verwarm intussen de witte wijn in een apart pannetje (niet laten koken).
  • Blus de bruin gebakken vleesrolletjes af met de warme witte wijn.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de vleesrolletjes in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Haal de gare vleesrolletjes uit de pan en wikkel ze losjes in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Roer de Room Culinair door het vocht dat in de pan is achtergebleven.
  • Laat de saus al roerend ongeveer 2 minuten zachtjes binden tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Breng de saus eventueel op smaak met een beetje zout en peper.
  • Verwijder de cocktailprikkers uit de vleesrolletjes.
  • Serveer de gevulde varkensschnitzels met de romige witte wijnsaus erover.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, rijst of pasta en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de saus is gebruikt, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Varkensvlees Braadschotel met Groenten

Varkensvlees Braadschotel met Groenten

Een eenvoudig te bereiden en voedzame braadschotel met malse hamlappen, spek, diverse groenten en aardappelen, langzaam gestoofd in de oven.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon controleer op glutenvrije variant
  • 1 kleine bloemkool in roosjes verdeeld
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 250-350 gram krieltjes of kleingesneden aardappel
  • 500 gram hamlappen in dunne plakjes gesneden
  • versgehakte marjolein of 1 theelepel gedroogde
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie eventueel extra voor garnering
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 eetlepel slaolie
  • 100 gram spek in reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Doe de dun gesneden hamlappen, de spekreepjes, de uienringen, de preiringen, de bloemkoolroosjes en de krieltjes (of kleingesneden aardappel) in een grote ovenschaal.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en de uitgeperste knoflook toe.
  • Besprenkel het geheel met de eetlepel slaolie.
  • Bestrooi met zout, versgemalen peper en de (verse of gedroogde) marjolein.
  • Schenk er zoveel bouillon bij dat de ingrediënten ongeveer voor de helft onder de vloeistof staan.
  • Plaats de deksel op de ovenschaal.
  • Zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven en laat het gerecht in ongeveer 1 uur gaar stoven.
  • Roer de schotel eventueel halverwege de stooftijd een keer goed door.
  • Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen desgewenst nog met wat extra fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Een stevige, complete maaltijd op zich. Serveer eventueel met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige, niet te zware rode wijn, zoals een Beaujolais of een Côtes du Rhône, past goed bij de verschillende smaken van het vlees en de groenten in de schotel. Een stevige rosé kan ook een goede keuze zijn.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Babi Rendang: Indische Varkensvlees Rendang

Babi Rendang: Indische Varkensvlees Rendang

Smaakvolle Indische varkensvlees rendang met een rijke en aromatische kruidenmelange en kokos.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Braadpan of wadjan
  • mes
  • Staafmixer of vijzel

Ingrediënten

  • 1 theelepel djinten
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kentjoer
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels laospoeder
  • 2 rode lomboks
  • 2 blaadjes salam
  • 25 gram dikke santen
  • ½ theelepel serehpoeder
  • 4 witte uien
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram mager varkensvlees
  • zout
  • beetje kokend water indien nodig

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Maak de rode lomboks schoon en snijd ze in stukjes.
  • Doe de gesnipperde uien, knoflook en stukjes lombok in een vijzel of gebruik een staafmixer om ze fijn te malen tot een boemboe (kruidenpasta).
  • Voeg de gemberpoeder, laospoeder, kentjoer, ketoembar en djinten toe aan de boemboe en meng goed.
  • Verhit de olie in een wadjan of een braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de boemboe en de serehpoeder in de hete olie gedurende enkele minuten, totdat de geuren vrijkomen.
  • Voeg de blokjes varkensvlees toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
  • Voeg een klein beetje kokend water toe (alleen als het te droog wordt) en de salambladen.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees ongeveer 30-45 minuten zachtjes stoven totdat het gaar is.
  • Roer af en toe.
  • Breng de rendang op smaak met zout.
  • Rasp de dikke santen fijn en roer de geraspte santen door de saus.
  • Laat de santen al roerend oplossen en de saus indikken.
  • Serveer de Babi Rendang warm met witte rijst en eventuele andere Indonesische bijgerechten zoals atjar of seroendeng.

Notities

Serveertip:
Garneer met wat gebakken uitjes (bawang goreng) voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer kan goed passen bij de rijke smaken van de rendang.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Heerlijke varkenssaté gemarineerd met een boemboe van ui, knoflook en aromatische kruiden. Perfect voor de barbecue!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • het sap van ½ citroen
  • ¼ cm santen
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt laos
  • peper
  • 3 rode uien of ½ gewone ui
  • 250 gram varkenshaas
  • 1 eetlepel suiker
  • zout

Instructies

  • Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
  • Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
  • Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
  • Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
  • Roer opnieuw.
  • Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
  • Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren geeft een intensere smaak.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
  • Verhit een barbecue of grill.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
  • Serveer de saté warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g