Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Authentieke Javaanse varkenssaté gemarineerd in een rijke, zoete en kruidige saus. Perfect voor de barbecue of grill!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel djinten
  • 2 djeroek poeroetbladen
  • ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
  • 2 gepofte kemirienoten
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • ½ theelepel ketoembar
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 theelepel laos
  • 4 theelepels sambal oelek
  • 2 serehstengels
  • 2 eetlepels vloeibare tamarinde
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bruine suiker of 2 eetlepels Javaanse suiker
  • 500 gram varkenshaas

Instructies

  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Voeg de gesnipperde uien, knoflook, ketjap manis, gepofte kemirienoten, laos, koenjit, gemberpoeder (of verse gember), ketoembar, djinten, vloeibare tamarinde en de bruine suiker (of Javaanse suiker) samen in de kom.
  • Kneus de serehstengels en voeg ze toe aan de marinade.
  • Voeg de djeroek poeroetbladen toe aan de marinade.
  • Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
  • Voeg de varkenshaasblokjes toe aan de marinade en schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met de saus.
  • Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren versterkt de smaak.
  • Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Rijg de varkenshaasblokjes aan satéprikkers of metalen pennen.
  • Verhit een grill of barbecue.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer de saté regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
  • Serveer de Saté Babi Madura direct, eventueel met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar (zoetzure groenten).

Notities

Serveertip:
Serveer met een rijke pindasaus, lontong (gestoomde rijstcake in bananenblad), atjar campur (gemengd zoetzuur), en eventueel wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's).
Wijnadvies:
Een fruitige, lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge rosé kan goed passen bij de zoete en kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 25g

Oosterse Varkenshaas met Honing-Sesam Jus

Oosterse Varkenshaas met Honing-Sesam Jus

Malse varkenshaasjes gebakken tot rosé, geserveerd met een smaakvolle Oosterse jus van honing, sesam en sinaasappel.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 2 bosuitjes
  • gemberpoeder
  • 2 theelepels honing
  • ½ eetlepel ketjap
  • peper
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes Zonnatura
  • 2 varkenshaasjes á ± 200 gr
  • 1 zakje jus met uitjes Knorr
  • zout
  • 2 dl koud water

Instructies

  • Wrijf de varkenshaasjes rondom in met gemberpoeder, peper en zout naar smaak.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de varkenshaasjes in ongeveer 12 minuten rondom bruin en vanbinnen rosé.
  • Maak intussen de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Haal de gebakken varkenshaasjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de gesneden bosui toe aan het bakvet in de pan en bak al omscheppend ongeveer 3 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ketjap, de honing en het sinaasappelsap toe aan de pan en roer goed door.
  • Voeg de geroosterde sesamzaadjes, 2 dl koud water en de inhoud van het zakje jus met uitjes toe.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de jus op laag vuur ongeveer 1 minuut zachtjes doorkoken.
  • Snijd de varkenshaasjes in mooie plakjes.
  • Serveer de plakjes varkenshaas direct met de warme Oosterse jus erover.
  • Lekker met gegratineerde aardappelpuree en roergebakken spinazie.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra geroosterde sesamzaadjes en verse koriander.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een licht kruidige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Oosterse smaken en de zoete tonen van de jus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 15g

Pittige Oosterse Varkenshaas met Pindasaus

Pittige Oosterse Varkenshaas met Pindasaus

Malse varkenshaas gemarineerd in Oosterse smaken, geserveerd met een pittige zelfgemaakte pindasaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 1 eetlepel gembersiroop Royal Mail
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 varkenshaasje ± 300 gr
  • 3 eetlepels olie
  • 25 gram ongezouten pinda's
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 100 gram satésaus pot
  • 1 zakje mix voor satémarinade 40 gr, Conimex
  • 80 ml water

Instructies

  • Roer in een kom de marinademix, 1 eetlepel olie, de ketjap manis en de gembersiroop goed door elkaar.
  • Snijd de varkenshaas in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Schep de plakjes varkenshaas door de marinade en laat ze ongeveer 15 minuten intrekken.
  • Maak de rode Spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes.
  • Hak de ongezouten pinda's fijn.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Verwarm 2 borden voor.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
  • Bak de reepjes rode peper en de bosui ongeveer 1 minuut zachtjes in de hete olie.
  • Voeg 80 ml water en de satésaus toe aan de pan.
  • Verwarm het geheel al roerend tot een gladde en warme saus ontstaat.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de gemarineerde plakjes varkenshaas in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Roer de overgebleven koude marinade en de fijngehakte pinda's door de warme satésaus.
  • Verwarm de saus nog ongeveer 1 minuut goed door.
  • Leg de gebakken plakjes varkenshaas op de voorverwarmde borden.
  • Schenk de pittige pindasaus over de varkenshaas en serveer eventueel wat saus ernaast.
  • Serveer direct, eventueel met rijst of nasi goreng, kroepoek, komkommersla en atjar tjampoer.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte pinda's en verse korianderblaadjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais kan goed passen bij de Oosterse smaken en de pindasaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g

Ajam Ketjap: Kip in Ketjapsaus

Ajam Ketjap: Kip in Ketjapsaus

Heerlijke kip in een smaakvolle ketjapsaus met uien, knoflook, tomaten en een vleugje gembersiroop – een lekker gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 4 tomaten in stukjes gesneden
  • 1 rode peper fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 groene peper fijngehakt, zonder zaadjes
  • 4 eetlepels boter
  • 1 kg kip in delen
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 100 ml ketjap
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak uien, knoflook en tomaten schoon en hak ze fijn.
  • Maak de pepers schoon, verwijder de zaadjes en hak ze ook fijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak ui, knoflook en pepers even aan.
  • Voeg de tomaat toe en laat het geheel zachtjes stoven tot een dikke saus ontstaat.
  • Leg de kipdelen in de saus.
  • Voeg gembersiroop, ketjap en kruidnagelpoeder toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg 1 dl water toe en stoof de kip in ca.
  • 30 minuten zachtjes gaar.
  • Breng op smaak met zout.

Notities

Serveertip:
Serveer de kip met rijst of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit pittige en zoetige gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Spiesjes met Zalm in Spek en Venkel

Spiesjes met Zalm in Spek en Venkel

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • mes
  • Grillpan, oven of barbecue
  • Houten of metalen spiesen

Ingrediënten

  • 800 g zalmfilet in grote dobbelstenen gesneden
  • 250 g ontbijtspek in plakjes gesneden
  • 12 kleine tomaten
  • 16 zure uitjes uit een pot
  • 2 venkelknollen
  • 1 eetlepel kappertjes uit een potje
  • Venkelgroen ter garnering

Instructies

  • nijd de zalmfilet in grote dobbelstenen.
  • Wikkel om elk stuk zalm een plakje ontbijtspek.
  • Rijg aan elke spies afwisselend een tomaatje, een stuk ingepakte zalm en een zuur uitje.
  • Maak de venkelknollen schoon door de buitenste bladen te verwijderen.
  • Halveer de venkel, verwijder de harde kern en de onderkant, en snijd de venkel in dunne plakjes.
  • Verhit een grillpan, zet de ovengrill aan of steek de barbecue aan.
  • Rooster de spiesjes ongeveer 10 minuten, draai ze regelmatig om zodat de spek knapperig wordt en de zalm net gaar is.
  • Kook ondertussen de gesneden venkel ongeveer 8 minuten in een pan met een bodempje water.
  • Laat de venkel uitlekken.
  • Verdeel de spiesjes en de venkel over de borden en garneer met het venkelgroen.
  • Bestrooi met de kappertjes.

Notities

  • Voor een variatie kun je de zalm vervangen door een stevige witvisfilet zoals kabeljauw of heilbot.
  • Serveer de spiesjes met een frisse salade of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
 

Wijnadvies:

Bij deze spiesjes met zalm in spek past een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio perfect. De frisheid van de wijn zal de smaak van de zalm en het zoute spek mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • Grillpan, of barbecue
  • Plat houten of metalen spiesen

Ingrediënten

  • 1 rode paprika in stukken
  • 1 groene paprika in stukken
  • 12 champignons schoongeborsteld
  • 8 sjalotjes of kleine uien gepeld
  • 12 kleine tomaten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden of barbecuekruiden
  • Zout naar smaak
  • 2 stokbroden
  • 1 potje tomatenpesto

Instructies

  • Snijd de rode en groene paprika in stukken, en halveer indien nodig de champignons.
  • Rijg de groenten afwisselend aan de spiesen: begin met een stukje rode paprika, dan een champignon, gevolgd door groene paprika, tomaat, sjalotje, en herhaal tot alle groenten op zijn.
  • Meng in een kom de zonnebloemolie met geperste knoflook.
  • Bestrijk de groentespiesjes met het knoflook-oliemengsel en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  • Verhit een grillpan of barbecue en rooster de spiesjes ongeveer 10 minuten, regelmatig draaiend, tot de groenten gaar en licht gebruind zijn.
  • Bestrooi de gegrilde groenten met een beetje zout naar smaak.
  • Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en besmeer de binnenkanten met tomatenpesto.
  • Serveer de groentespiesjes op de stokbroden.

Notities

  • Varieer met andere groenten zoals courgette, aubergine of cherrytomaten voor extra smaak.
  • Voor een pittigere variant kun je de Provençaalse kruiden vervangen door Cajun-kruiden.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij deze gegrilde groentespiesjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte cocktailgarnalen
  • 200 g cherry-/kerstomaten gehalveerd
  • Voor de chilisaus:
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pit)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel koekkruiden optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en fijngehakte rode pepers gedurende 3 minuten.
  • Voeg chilipoeder, koekkruiden (indien gebruikt), gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met zout naar smaak.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Rijg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte garnalen afwisselend aan houten satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue.
  • Gril de garnalenspiesjes en cherrytomaten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Serveer de gegrilde garnalenspiesjes met de pittige chilisaus apart geserveerd in een schaaltje.

Notities

  • Voor een mildere saus kun je minder chilipoeder gebruiken of de rode pepers desgewenst minder fijn snijden.
  • Serveer met knoflookkruidensaus (milde kwark met knoflook, peper, zout en gehakte tuinkruiden) voor extra smaakvariatie.

Wijnadvies:

Bij deze pittige garnalenspiesjes past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Dit dessert is ideaal voor een zomerse barbecue of als feestelijk nagerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 peer
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 kiwi's
  • 1 banaan
  • 24 marshmallows

Voor de saus:

  • 1 appel
  • 2 eetlepels zoute pinda's gehakt
  • 6 - 8 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel pindakaas

Instructies

  • Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in 8 partjes.
  • Besprenkel met 2 eetlepels citroensap.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in vieren.
  • Pel de banaan en snijd deze in 6 dikke schijfjes.
  • Voor de saus: Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp grof.
  • Meng de geraspte appel met gehakte pinda's, tomatenketchup, 2 eetlepels citroensap en pindakaas.
  • Week de houten satéstokjes kort in water om verbranden tijdens het grillen te voorkomen.
  • Rijg aan elk satéstokje een partje peer, een marshmallow, een schijfje banaan en weer een marshmallow, herhaal dit tot alle stokjes gevuld zijn.
  • Gril de spiesjes onder een grill of in een grillpan tot ze goudbruin zijn, draai ze regelmatig om.
  • Serveer de gegrilde fruitspiesjes met de appel-pindasaus.

Notities

Experimenteer met andere fruitcombinaties zoals ananas of aardbeien voor variatie.

Wijnadvies:

Bij dit zoete en gegrilde dessert passen goed een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse dessertwijn zoals een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g

Mediterrane Sla met Citrusdressing

Mediterrane Sla met Citrusdressing

Dit mediterrane slaatje is heerlijk verfrissend en past perfect bij een zomerse BBQ.
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tomaten ontveld en ontpit, in blokjes gesneden
  • ½ gele paprika in blokjes gesneden
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 rood pepertje ontpit en in ringetjes gesneden
  • ¼ krop ijsbergsla fijngesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Enkele verse muntblaadjes ter garnering

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Maak eerst de dressing door het limoensap te mengen met de olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng in een grote kom de tomatenblokjes, paprika, fijngesnipperde rode ui, gesneden ijsbergsla, fijngehakte peterselie en ringetjes rode peper.
  • Giet de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar.
  • Garneer met verse muntblaadjes.

Notities

Voor extra pit kun je de rode peper vervangen door een chilipeper.

Wijnadvies:

De citrusachtige dressing en frisse groenten gaan goed samen met een lichte rosé wijn, zoals een Provence rosé of een Spaanse Verdejo.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Frisse Citrus Salade

Frisse Citrus Salade

Deze pittige citrussalade is heerlijk als bijgerecht bij geroosterd vlees van de BBQ.
Bereidingstijd13 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel in blokjes
  • 1 groene appel geschild en in blokjes
  • 1 rode chilipeper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 8 verse muntblaadjes fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng de sinaasappelblokjes, appelblokjes, fijngehakte rode chilipeper, geperste knoflook en gehakte muntblaadjes in een kom.
  • Voeg het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich vermengen.
  • Serveer de salade direct voor een frisse smaakervaring.

Notities

Voor een extra twist kun je wat gehakte noten toevoegen, zoals walnoten of amandelen.

Wijnadvies:

De frisheid van de salade gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g