Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Deze rijke, hartige biersoep met Rodenbach, spek, paddenstoelen en groenten is een ware smaakexplosie. Perfect voor een herfstige avond met een Belgisch biertje!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 20 kleine uitjes
  • 250 g verse kampernoelies of andere paddenstoelen, in plakjes
  • 2 preien in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 660 ml Rodenbach 2 flesjes
  • 1 l vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 peterseliewortel
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el verse bieslook fijngehakt

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en bak het spek op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
  • Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en leg apart.
  • Bak de kleine uitjes in hetzelfde vet tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg bij het spek.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Doe de prei, bleekselderij, wortels en aardappels in de pan en bak ze kort aan.
  • Voeg het laurierblad, de tijm en de peterseliewortel toe.
  • Schenk de vleesbouillon en de Rodenbach erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
  • Voeg het spek, de uitjes en de paddenstoelen weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep nog even kort doorkoken en bestrooi voor het serveren met verse peterselie en bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevig stuk boerenbrood en een extra glas Rodenbach voor de ultieme smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Deze smaakvolle Padang sambalmie met visreepjes combineert de pittige kick van sambal met zachte mie en frisse groenten. Een heerlijk Indonesisch gerecht voor liefhebbers van kruidige smaken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g visfilet bijv. wijting, koolvis of roodbaars, in reepjes
  • 800 g bamigroenten
  • 6 el ketjap manis
  • 250 g mie ½ zak Conimex Mie nestjes
  • 2-3 el sambal oelek naar smaak
  • 2 el wokolie

Instructies

  • Breng een ruime pan water met een scheutje ketjap manis aan de kook.
  • Kook de mie in ca.
  • 12 minuten gaar.
  • Trek na 2 minuten koken de mie los met 2 vorken en roer af en toe om.
  • Giet de mie af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd de visfilet in brede reepjes.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
  • Wok de bamigroenten met de sambal 5 minuten.
  • Schuif de groenten naar de rand van de wok en bak de visreepjes 3 minuten in het midden.
  • Voeg de uitgelekte mie en de ketjap manis toe en wok alles nog 2 minuten.
  • Verdeel over 4 borden of kommen.

Notities

Serveertip:

Serveer met seroendeng, sambal badjak, atjar tjampoer en kroepoek hot voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 10g | Zout: 2.2g | Sugar: 8g

Zoete Biersoep met Rozijnen en Slagroom

Zoete Biersoep met Rozijnen en Slagroom

Deze traditionele biersoep met rozijnen en slagroom heeft een rijke, zoete smaak en is perfect als hartverwarmend gerecht op koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g rozijnen
  • 4 sneden witbrood
  • 500 ml Lindeboom pils
  • 1 l water
  • 1 el bloem
  • 1 ei
  • Suiker naar smaak
  • Slagroom naar smaak

Instructies

  • Week de rozijnen en het verkruimelde witbrood in 1 liter water tot de rozijnen goed gezwollen zijn.
  • Voeg het bier en suiker naar smaak toe en breng aan de kook.
  • Maak de bloem aan met een eetlepel water en roer dit door de soep om te binden.
  • Klop de eidooier los in een kom en meng er een klein beetje hete soep door.
  • Voeg, van het vuur af, het eimengsel al kloppend toe aan de soep.
  • Roer goed door en laat niet meer koken om schiften te voorkomen.
  • Serveer warm en garneer met een scheut slagroom.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra verkruimeld witbrood en een snufje kaneel voor een warme, kruidige touch.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een licht en fruitig bier.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 22g

Biersoep met Mosselen en Kervel

Biersoep met Mosselen en Kervel

Deze rijke biersoep met mosselen, kervel en een vleugje boter is een klassieke Belgische delicatesse. Heerlijk romig en vol van smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 100 g boter
  • 750 ml blond bier
  • 50 g kervel fijngehakt
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eidooier optioneel
  • 50 ml room optioneel

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en bleekselderij op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
  • Spoel de mosselen goed en voeg ze toe aan de pan met de groenten.
  • Breng op smaak met zout en peper en giet het bier erbij.
  • Laat de mosselen op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken tot ze openstaan.
  • Smelt ondertussen de resterende boter in een aparte pan, voeg de bloem en de kervel toe en roer tot een gladde saus.
  • Verwijder de mosselen uit de pan en voeg de kervelsaus toe aan het mosselnat.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm nog enkele minuten.
  • Voeg de mosselen terug toe aan de soep en serveer direct, zeer warm.
  • Optioneel: Meng de eidooier met de room en voeg dit al roerend van het vuur af toe voor een extra romige soep.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers stokbrood en een glas blond bier voor de ultieme Belgische ervaring.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de ziltige mosselen en het zachte bieraroma.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Deze heerlijke Pad Thai met rundvlees wordt perfect in balans gebracht door een frisse mango-rode uisalade. Een smaakvolle Thaise klassieker met een fruitige twist!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noedels, Rundvlees, Salade, Vlees
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 Conimex Maaltijdpakket Pad Thai
  • 1 rijpe mango in reepjes
  • 1 rode ui in partjes
  • 1 limoen rasp en sap
  • 200 g rundvleesreepjes
  • 400 g roerbakgroenten
  • 2 el wokolie
  • 2 el sojasaus

Instructies

  • Week de rijstnoedels in 2 liter heet water van de kook af.
  • Laat ze 4 minuten weken, giet af, spoel met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de mango, rode ui, limoenrasp en -sap, 1 el wokolie en een scheutje sojasaus in een kom.
  • Laat dit intrekken.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 el wokolie toe.
  • Wok de rundvleesreepjes ca.
  • 3 minuten.
  • Voeg de roerbakgroenten en de kruidenmix toe en bak nog 3 minuten.
  • Voeg de rijstnoedels en sojasaus naar smaak toe en wok nog 3 minuten.
  • Voeg de vissaus toe en meng goed door.
  • Serveer de Pad Thai in diepe borden of kommen en bestrooi met de pindastukjes.
  • Geef de mango-rode uisalade er apart bij.

Notities

Serveertip:

Zet gebakken uitjes en sambal op tafel voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.4g | Sugar: 12g

Oranje Delight – Chocoladevla met Slagroom en Abrikozen

Oranje Delight – Chocoladevla met Slagroom en Abrikozen

Deze feestelijke Oranje Delight combineert de romige smaak van chocoladevla met luchtige slagroom en zoete abrikozen. Een eenvoudig maar heerlijk dessert met een Nederlands tintje!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Koningsdag
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 6 el abrikozenjam
  • 600 ml chocoladevla
  • 100 g gewelde abrikozen

Instructies

  • Klop de slagroom stijf en meng deze met de abrikozenjam.
  • Verdeel de helft van het slagroommengsel over vier dessertglazen.
  • Schenk voorzichtig de chocoladevla over de slagroom.
  • Schep de rest van de slagroom bovenop de vla.
  • Snijd de gewelde abrikozen in dunne reepjes en verdeel ze over de slagroom.
  • Serveer direct, eventueel met een prikkertje met de Nederlandse vlag voor een feestelijke uitstraling.

Notities

Serveertip:

Garneer met een paar stukjes witte chocolade voor een extra feestelijk effect.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past goed bij dit romige nagerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Deze smaakvolle Opperdoezer aardappelsalade met spek, pesto en tomaat is een heerlijk bijgerecht. Perfect bij gegrild vlees of als lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
  • Zout naar smaak
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 el azijn
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 3 el groene pesto
  • Peper naar smaak
  • 200 g tomaten in partjes
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 3 el basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de Opperdoezer Ronde aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig.
  • Breng de azijn met 2 el water, de knoflook en ui aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de olijfolie en pesto door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en meng ze met de spekjes, tomaten en dressing.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en fijngehakte basilicum.

Notities

Serveertip:

Serveer met een gegrild varkenshaasje of een stuk vers brood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Zalmomelet met Groene Groenten en Hollandaisesaus

Zalmomelet met Groene Groenten en Hollandaisesaus

Deze luchtige zalmomelet met groene groenten en romige Hollandaisesaus is een heerlijk verfijnde maaltijd. Perfect met krieltjes en een glas frisse rosé!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g peultjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 450 g kleine krieltjes
  • 6 eieren
  • 200 g zalmfilet in snippers
  • 15 g peterselie fijngehakt
  • 2 el boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 pakje Hollandaisesaus

Instructies

  • Kook de krieltjes in 8 minuten gaar, giet af en houd warm.
  • Klop de eieren los met 3 eetlepels water, bosui, zalmsnippers, zout en peper naar smaak.
  • Verhit in twee koekenpannen elk 1 eetlepel boter en bak vier omeletten één voor één.
  • Voeg indien nodig extra boter toe.
  • Houd de omeletten warm terwijl je de Hollandaisesaus volgens de verpakking bereidt.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus en voeg de resterende boter toe.
  • Leg de peultjes op de omeletten en klap ze dubbel.
  • Meng de krieltjes met de rest van de peterselie en serveer naast de omelet.
  • Schenk de Hollandaisesaus over de omelet en de krieltjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Antinori Cipresseto Rosato Toscana – een frisse en fruitige rosé die perfect past bij de zalm en romige Hollandaisesaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met salami, komkommer en tomatensaus zijn perfect voor elke borrel of feestje. Snel, simpel en heerlijk!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 150 g salami in blokjes
  • ¼ komkommer zonder zaadjes, in blokjes
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 4 el tomatensaus Tomato Frito
  • Bloem voor bestuiven van werkblad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Snijd de salami en komkommer in kleine blokjes en doe in een kom.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en tomatensaus toe en meng goed.
  • Schep 1 eetlepel vulling op elk plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw het bladerdeeg dubbel.
  • Druk de randen goed dicht met een vork om een kartelrand te maken.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje ei.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de bladerdeeghapjes erop.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een frisse yoghurtdip of een pittige chilisaus.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze hartige hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Romige Biersoep met Citroen en Kaneel

Romige Biersoep met Citroen en Kaneel

Deze romige biersoep met citroen en kaneel is een unieke en hartverwarmende specialiteit. Het opgeklopte eiwit maakt het extra luchtig!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el suiker
  • ½ el aardappelzetmeel
  • 1 l De Leeuw Super bier
  • 1 citroenschil
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Klop in een diepe kom de eidooiers met de suiker en het aardappelzetmeel goed door elkaar.
  • Verwarm het bier in een pan met de citroenschil en de kaneel en laat het zachtjes trekken.
  • Giet al kloppend het hete bier langzaam bij de losgeklopte eidooiers.
  • Blijf het mengsel nog enkele minuten krachtig kloppen tot het licht schuimig wordt.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Serveer de soep warm in kommen en schep het opgeklopte eiwit er als luchtige topping bovenop.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stuk versgebakken brood en een glas koud bier voor een complete beleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep wordt het best gecombineerd met een licht en kruidig bier.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g