Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes
Een kruidige koolraapstamppot, heerlijk romig gemaakt met boter en melk, op smaak gebracht met nasi kruiden en tijm.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g koolraap geschild en in blokjes gesneden
- 2 aardappels geschild en in blokjes gesneden
- 25 g boter
- ½ eetlepel nasi kruidenmix
- 1 dl melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ½ eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel gefruite ui
Schil de koolraap en de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Smelt de boter in een pan en roer de nasikruiden erdoor.
Schep de koolraap en aardappelen erdoor.
Voeg de melk toe en smoor de koolraap en de aardappelen in 15-20 minuten zachtjes gaar.
Stamp alles fijn en klop het geheel met een handmixer tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper en roer de tijmblaadjes erdoor.
Strooi de gefruite uitjes erover.
Serveertip:
Serveer met een stukje vlees of een vegetarische optie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla
Een heerlijke stamppot met koolraap, aardappels en shoarmavlees, afgewerkt met veldsla voor een frisse en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 1
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappels geschild en in stukken
- 500 g koolraap geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 4 bosuitjes gesneden in ringetjes
- 200 g veldsla gewassen en uitgelekt
- 25 g boter
- 300 g shoarmavlees
- ¾ dl gezeefde tomaten
- 1 theelepel bouillonpoeder
Maak de aardappelen en de koolraap schoon, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 25 minuten gaar.
Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Was de veldsla en laat de blaadjes goed uitlekken.
Verhit de boter in een koekenpan en bak het shoarmavlees al omscheppend in ± 5 minuten bruin en gaar.
Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp ze fijn.
Roer de gezeefde tomaten en het bouillonpoeder erdoor en blijf roeren tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de uiringetjes, de veldsla en het vlees erdoor en warm de stamppot al roerend nog even goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruiden in het shoarmavlees en de frisse veldsla.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Koolstamppot met Salami en Rookworst
Een heerlijke, hartige koolstamppot met salami, rookworst en Provençaalse kruiden, ideaal voor een voedzame maaltijd in de wintermaanden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in 2 of 4 stukken gesneden
- 1 kg witte kool gesneden in repen
- 2 uien gesnipperd
- 200 g salami cervelaatworst of chorizo (ongesneden, in blokjes)
- 3 theelepels Provençaalse kruiden
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 250 g verse worst runderrookworst
Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
Pel de uien en snijd ze klein.
Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of snijd de rookworst in plakjes.
Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.
Variaties:
- Neem prei in plaats van ui.
- Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.
Serveertip:
Serveer de stamppot met extra geraspte kaas voor een extra smaakdimensie, of voeg een frisse salade toe.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de salami en rookworst in dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel
Een heerlijke knolselderijstamppot met paprika, courgette en een smeuïg eimengsel, voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 400 g knolselderij panklare
- 2 eetlepels mosterd
- 1 dl zure room
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 250 g courgette in plakjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels melk
- 4 eieren
- 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
Kook de geschilde aardappelen en de knolselderij in water met zout gaar.
Giet ze af en stamp ze met de mosterd, peper en zure room door elkaar.
Snijd intussen de paprika in stukjes en de courgette in plakjes.
Verhit de olie in een ruime pan en roerbak de paprika met de sambal 2 minuten.
Voeg de courgette toe en bak die 3 minuten mee.
Voeg de met de melk losgeklopte eieren toe en laat het ei al roerend stollen.
Breng op smaak met bieslook, peper en zout en verdeel het eimengsel over de stamppot.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de groenten en het lichte pittige van de sambal.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Knoflookstamppot met Shoarma en Paprikasaus
Een heerlijke knoflookstamppot met shoarma en een smaakvolle paprikasaus voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 8-10 teentjes knoflook geplet
- 1½ dl olijfolie
- 3 paprika's in blokjes
- 1½ dl runderbouillon van tablet
- 30 g boter
- 400 g shoarmavlees reepjes
- 2 bosjes lente-ui in schuine ringen
Kook de aardappelen in water met zout en de knoflook in 20 minuten gaar.
Bak de paprika 2 minuten zachtjes in 2 eetlepels olie en breng op smaak met zout en peper.
Voeg de bouillon toe en laat het met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de paprika met het kookvocht en zeef het.
Roerbak de shoarmareepjes 5 minuten in de boter.
Bak de lente-ui 2 minuten in 2 eetlepels olie.
Stamp de aardappelen en de knoflook met de rest van de olie tot een gladde puree.
Schep de lente-ui erdoor en breng de stamppot met peper op smaak.
Schep de shoarmareepjes op de stamppot en serveer de paprikasaus erbij.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Knisperstamppot met Bladspinazie, Spek en Feta
Een knapperige stamppot met bladspinazie, spek, paprika, fetablokjes en knapperige pijnboompitten – perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- 300 g bladspinazie gewassen
- 1 paprika in kleine blokjes
- 100 g magere spekreepjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 dl melk
- Peper naar smaak
- 1 blik kidneybonen 420 g
- 1 potje fetablokjes met kruiden ± 200 g
Snijd de geschilde aardappelen in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Was intussen de spinazie en pluk stugge steeltjes van de blaadjes.
Snijd de paprika in kleine blokjes.
Bak de spekreepjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig uit.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Stamp de afgegoten aardappelen met de warme melk fijn.
Schep de spinazie, de paprika en de spekreepjes erdoor en warm alles omscheppend goed door, eventueel met wat peper en zout.
Verwarm intussen de kidneybonen in een aparte pan.
Schep de hete bonen met de uitgelekte fetablokjes op de stamppot en garneer met de pijnboompitten.
Ook lekker met Chinese kool. Vervang dan de spinazie door een gelijke hoeveelheid Chinese kool.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Kabeljauwstamppot met Mosterdsaus en IJsbergsla
Een heerlijke kabeljauwstamppot met een romige mosterdsaus, verfrissend gecombineerd met ijsbergsla en een lichte dille- en peterselie-touch.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kabeljauw- of koolvisfilet diepvries
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 krop ijsbergsla
- 30 g boter
- 1 dl melk
- 2 eetlepels peterselie fijngehakt
- 1½ eetlepel dille fijngehakt, diepvries
Voor de mosterdsaus:
- 2½ dl kippenbouillon van tablet
- 1 dl slagroom
- 3 eetlepels mosterd
- Allesbinder naar behoefte
- 1 ei
Laat de kabeljauw in 5 minuten in water tegen de kook aan gaar worden en laat de vis afkoelen.
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
Houd 4 mooie buitenste bladeren van de sla apart en snijd de rest in dunne reepjes.
Breng de bouillon met de slagroom en de mosterd aan de kook en laat dit zonder deksel 4 minuten zachtjes koken.
Bind eventueel met allesbinder.
Roer er van het vuur af de eidooier door.
Stamp de aardappelen met de boter en de melk tot een gladde puree en meng er de vis, de reepjes sla, de peterselie, de dille, zout en peper door.
Verdeel de stamppot over de 4 slabladeren en leg die op de borden.
Schep de saus eromheen.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay past goed bij dit visgerecht.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Italiaanse Broccolistamppot met Rode Pesto en Rauwe Ham
Een romige broccolistamppot met rode pesto, tomaat en rauwe ham voor een smakelijke, voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 1200 g aardappels geschild en in stukken
- 750 g broccoli in roosjes
- 200 g tomaat in vieren gesneden
- 150 g rauwe ham in brede repen
- 2 dl melk verwarmd
- 3 eetlepels rode pesto
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water gaar en giet ze af.
Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar.
Snijd de tomaatjes in vieren en de ham in brede repen.
Verwarm de melk, zonder ze te koken.
Stamp de aardappelen fijn en stamp de broccoli er grof doorheen.
Giet er tijdens het stampen de warme melk bij.
Schep de partjes tomaat en de pesto door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel met zout.
Verdeel het gerecht over vier borden, garneer met de hamrepen en serveer direct.
Variatietips:
- Vervang de pesto door een tapenade van zwarte olijven of tomaat.
- Schep de stamppot in een ovenschaal, vervang de ham door 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, strooi die over de stamppot en gratineer in ± 15 minuten onder een hete grill.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rosé past goed bij de smaken van de stamppot.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Indonesische Spruitjesstamppot met Ketjap en Pinda's
Een smaakvolle Indonesische geïnspireerde spruitjesstamppot met ketjap, pinda's en taugé, afgewerkt met krokante cassave kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- 1 zakje nasigroenten
- 30 g boter
- 700 g spruitjes gewassen en schoongemaakt
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels melk
- 50 g dry roasted pinda's
- 100 g taugé
- ½ zakje cassave kroepoek
Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout gaar.
Wel de nasigroenten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de boter en roerbak de schoongemaakte spruitjes 5 minuten.
Voeg de gewelde kruiden en de ketjap toe en stoof ze in ± 5 minuten gaar.
Stamp de aardappelen met de melk, de spruitjes, de pinda's en de taugé door elkaar.
Garneer met de cassave kroepoek.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77
Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé
Een smakelijke Indische stamppot met gehaktballetjes, paksoi, prei en taugé, afgewerkt met sambal en geserveerd met een pittige atjar ketimoen.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de balletjes:
- 300 g gehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel sambal
- Peper & zout naar smaak
- 1 eetlepel boter
- Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 preien in dunne reepjes
- 1 paksoi in dunne reepjes
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1-2 eetlepels sambal badjak
- ½ dl melk
- 100 g taugé
- 25 g boter
- Peper & zout naar smaak
Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter, door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
Bak de gehaktballen in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin.
Blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
Snipper de ui en snijd de prei en paksoi in dunne reepjes.
Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
Roer de melk erdoor, verwarm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Schep het preimengsel, de boter en op het laatst de rauwe reepjes paksoi door de stamppot.
Serveer direct met de gehaktballen.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse komkommersalade of zelfgemaakte atjar ketimoen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de gehaktballetjes en de sambal.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 30g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 77