Oostendse Garnaalsoep met Blond Bier

Oostendse Garnaalsoep met Blond Bier

Deze traditionele Oostendse garnaalsoep heeft een rijke, volle smaak dankzij een bouillon van visafval en garnalen, verrijkt met blond bier en boter.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g visafval
  • 500 g garnalen
  • 1 prei in kleine stukjes
  • 1 wortel in kleine stukjes
  • 1 dl blond bier
  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng 1 liter koud water aan de kook met het visafval, licht gekruid met peper en zout.
  • Pel de garnalen en voeg de pellen toe aan de bouillon.
  • Voeg de gesneden prei en wortel toe zodra het water kookt.
  • Laat de bouillon 1 uur trekken op een laag vuur, zonder te laten koken.
  • Verhit de boter in een kleine pan en maak de helft van de garnalen fijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Voeg beetje bij beetje visbouillon toe om een smeuïge roze pasta te verkrijgen.
  • Zet het vuur laag en giet het bier bij de garnalenpasta, blijf roeren en laat nog enkele minuten sudderen.
  • Zeef de bouillon en druk de vaste ingrediënten goed uit.
  • Voeg het garnalenmengsel toe aan de bouillon en roer goed door.
  • Voeg de resterende garnalen toe en haal de soep van het vuur.
  • Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig en serveer direct, zeer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en een klodder verse room voor een extra romige afwerking.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Chablis of een Belgische witte wijn past perfect bij deze garnaalsoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Deze traditionele Vlaamse erwtensoep wordt langzaam gekookt met een hammetje en verse groenten, waardoor het een heerlijk wintergerecht is vol smaak en warmte.
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
weken1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde erwten
  • 2,5 l water
  • 1 hammetje
  • 1 prei grof gesneden
  • 1 selderij grof gesneden
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 1 laurierblad
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de erwten en laat ze 24 uur weken in ruim water.
  • Reinig de prei, selderij en uien, snijd ze in grove stukken.
  • Doe de geweekte erwten, het hammetje, de groenten en het water in een grote pan.
  • Voeg het laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Haal het hammetje uit de pan en snijd het in kleine stukjes.
  • Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of zeef indien gewenst.
  • Voeg het gesneden vlees terug in de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Notities

Serveertip:

Serveer met krokante broodkorstjes of roggebrood met mosterd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de hartige smaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Duvelse Soep met Krab en Prei

Duvelse Soep met Krab en Prei

Deze Duvelse soep met krab combineert de zachte, zilte smaak van krab met de volle, hoppige tonen van Duvel-bier. Een verrassend en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g krab diepvries of uit blik, uitgelekt
  • 700 ml visbouillon eventueel instant
  • 250 ml Duvel
  • 2 preien wit en lichtgeel deel, in smalle reepjes
  • 4 tomaten ontpit en in reepjes
  • 1,5 el maïzena
  • 3 el water
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • 1 el peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak

Instructies

  • Laat de diepvrieskrab ontdooien of laat de krab uit blik uitlekken.
  • Verwijder eventuele kraakbeenachtige delen en snijd de krab in kleine stukjes.
  • Breng de visbouillon aan de kook en schenk er voorzichtig het Duvel-bier bij, zonder het depot in de fles op te schudden.
  • Laat het mengsel 5 minuten doorkoken op laag vuur.
  • Voeg de gesneden prei toe en laat enkele minuten meekoken.
  • Snijd de tomaten in reepjes en verwijder de zaadlijsten.
  • Meng de maïzena met 3 eetlepels water tot een glad papje en roer dit door de kokende bouillon.
  • Voeg de tomaten en de krab toe en breng de soep op smaak met zout, witte peper en Worcestershiresaus.
  • Schep de soep in voorverwarmde kommen of borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood en een extra glas Duvel voor de ultieme smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Duvel of een ander Belgisch blond bier.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Deze Brabantse biersoep met spruitjes, wortel en zuring is een hartverwarmend en robuust gerecht. De combinatie van blond bier en groenten zorgt voor een unieke, volle smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 2 wortelen in plakjes
  • 50 g zuring grof gehakt
  • 2 l blond bier
  • 50 g rijst
  • 50 g boter
  • 750 g aardappelen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 100 ml melk optioneel

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit de gesneden wortelen en zuring 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg 250 ml bier toe en laat dit 10 minuten doorkoken.
  • Verwarm in een andere pan 250 ml bier en kook de rijst hierin 10-12 minuten op laag vuur.
  • Kook de spruitjes en aardappelen in gezouten water gaar en hak ze na het koken grof.
  • Voeg peper en de resterende boter toe aan de spruitjes en aardappelen.
  • Verwarm de resterende 1,5 liter bier in een grote pan.
  • Voeg beetje bij beetje de gehakte spruitjes en aardappelen toe, gevolgd door de wortelen en zuring.
  • Roer de gekookte rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de soep op laag vuur goed doorwarmen.
  • Optioneel: Voeg net voor het opdienen de melk toe en laat kort meekoken.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en eventueel een scheutje extra bier voor een diepere smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het best bij een blond bier zoals een Belgische Tripel.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Deze stevige bonensoep met spek en bonenkruid is een heerlijk hartverwarmend gerecht. Perfect voor koude dagen en rijk aan smaak!
Bereidingstijd1 uur
weken1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2,5 l bouillon
  • 3 grote aardappelen in stukken
  • 250 g gedroogde witte of bruine bonen
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 preien in ringen
  • 50 g vetstof boter of olie
  • 1 selderij in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje bonenkruid of 1 mespunt gedroogd
  • 2 sneden doorregen spek in blokjes

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim koud water.
  • Schil en snijd de aardappelen en uien in stukken.
  • Was de prei en selderij en snijd ze in ringen.
  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de prei, selderij en uien kort aan.
  • Giet de geweekte bonen af en kook ze met het weekwater in een grote pan.
  • Voeg eventueel extra water toe.
  • Voeg de gefruite groenten, aardappelen, bouillon en kruiden toe en kook de soep tot alles zacht is.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even doorkoken.
  • Bak het spek in een pan tot het krokant is.
  • Roer het gebakken spek door de soep vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers bruin brood en een klontje boter voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de diepe smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Traditionele Boerensoep met Verse Groenten

Traditionele Boerensoep met Verse Groenten

Warm op met deze traditionele boerensoep vol verse groenten, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 6 wortelen
  • ¼ witte kool
  • 1 kleine knolselderij
  • 8 radijsjes
  • 4 aardappels
  • 2 liter bouillon
  • 1 theelepel suiker
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 kruidentuiltje
  • 25 g peterselie gehakt
  • Broodstengels of geroosterd brood
  • Boter
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Maak de uien, prei en wortelen schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Was de witte kool en snijd deze in stukken.
  • Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
  • Verwijder het loof van de radijsjes en was ze.
  • Schil, was en snijd de aardappelen in stukken.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de gesneden groenten, kruiden en suiker toe aan de kokende bouillon.
  • Laat de soep sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder dan het kruidentuiltje.
  • Voeg vlak voor het serveren de gehakte peterselie toe aan de soep.
  • Serveer de soep met broodstengels of geroosterd brood, besmeerd met boter en bestrooid met een beetje nootmuskaat.

Notities

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Romige Bloemkoolsoep uit Mechelen

Romige Bloemkoolsoep uit Mechelen

Deze Belgische bloemkoolsoep uit Mechelen is zacht, romig en vol van smaak. De toevoeging van kervel en groene sla maakt het een heerlijk verfijnd gerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 voetselder fijngesneden
  • 1 grote bloemkool in roosjes verdeeld
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 groene sla grof gesneden
  • 50 g kervel fijngehakt
  • 80 g boter
  • 3 aardappelen geschild en in blokjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1,5 l bouillon of water met een bouillonblokje

Instructies

  • Overgiet met de bouillon of het water met bouillonblokje.
  • Voeg de aardappelen toe, breng aan de kook en laat alles zachtjes gaar worden.
  • Kook intussen de resterende bloemkoolroosjes in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Hak de kervel fijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer of draai door een roerzeef en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer de resterende boter door de soep voor een extra romige textuur.
  • Werk af met de gekookte bloemkoolbloempjes en de gehakte kervel.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood en een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 16g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Deze rijke Belgische biersoep met Rodenbach, kalfsschenkel en romige afwerking is een echte smaakexplosie. Perfect voor liefhebbers van hartige en verwarmende gerechten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels witte selderij fijngesneden
  • 4 preien fijngesneden
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 l Rodenbachbier
  • 250 g tarwegriesmeel
  • 1 kalfsschenkel
  • 250 ml lichte bouillon
  • 2 eieren eiwitten
  • 1 el bloem
  • 150 g boter
  • 250 ml room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 el verse kervel fijngesnipperd

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en laat de fijngesneden groenten zachtjes wellen.
  • Bestrooi de groenten lichtjes met de bloem en roer goed door.
  • Overgiet het mengsel met het Rodenbachbier en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Laat de soep zachtjes koken.
  • Los het griesmeel op in de lichte bouillon en voeg dit samen met de kalfsschenkel toe aan de soep.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken tot de schenkel gaar is.
  • Haal de schenkel uit de pan en houd warm.
  • Zift de soep, voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Klop het eiwit lichtjes op en giet het onder voortdurend roeren door een vergiet in de roomsoep.
  • Snijd de kalfsschenkel in fijne stukjes en voeg deze samen met de fijngesnipperde kervel toe aan de soep.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers boerenbrood en een glas Rodenbach voor de ultieme smaakervaring.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Franse Kippenbouten in Romige Tomatensaus

Franse Kippenbouten in Romige Tomatensaus

Deze Franse kippenbouten worden langzaam gegaard in een kruidige tomatensaus met romige Boursin. Een smaakvol en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 1 blik tomaten met sap
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 3 uien in ringen
  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 kuipje Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
  • 1,5 l water
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de kippenbouten schoon en wrijf ze in met zout en peper.
  • Breng in een grote pan 1,5 liter water aan de kook en voeg de tomaten met sap en de bouillonblokjes toe.
  • Voeg de gesneden uien toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg de kippenbouten en de knoflookteentjes in de pan en laat het geheel ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.
  • Roer de verse peterselie en de Boursin Cuisine door de saus en laat het nog 10 minuten zachtjes op het vuur staan.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperige ciabatta om de heerlijke saus op te dippen.

Wijnadvies:

Een Franse Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 55g | Vet: 28g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Italiaanse Caprese Penne met Geroosterde Tomaten

Italiaanse Caprese Penne met Geroosterde Tomaten

Deze heerlijke Italiaanse Caprese Penne combineert de smaken van geroosterde tomaten, romige mozzarella en verse basilicum tot een eenvoudig maar smaakvol gerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g penne of een andere stevige pastasoort
  • 250 g tomaten gehalveerd
  • 1 el olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 125 g mozzarella uitgelekt en gehalveerd
  • 15 g verse basilicum grof gescheurd

Instructies

  • Kook de penne al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Meng de tomaten met de helft van de olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de tomaten onder de hete grill op een bakplaat of in een droge koekenpan gedurende 5-7 minuten, af en toe omscheppen.
  • Laat de mozzarella uitlekken en halveer de bolletjes.
  • Scheur de basilicumblaadjes grof.
  • Giet de pasta af en meng met de resterende olijfolie, zout en peper naar smaak.
  • Voeg de geroosterde tomaten en mozzarella toe en meng voorzichtig.
  • Verdeel de pasta over twee warme diepe borden en garneer met de basilicum.

Notities

Serveertip:

Schep de gare pasta om met gescheurde rucola (30 g) voor een extra pittige smaak.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse Italiaanse witte wijn zoals Vermentino of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g