Pastinaakbeignets met Koriander

Pastinaakbeignets met Koriander

Heerlijke, krokante pastinaakbeignets met koriander voor een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Serveer met appelchutney voor de perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 dl kookvocht
  • 1 ei
  • ½ tl korianderzaad of 1/2 tl korianderpoeder
  • 300 g pastinaak
  • 1 tl zout
  • Olie om in te bakken
  • Een beetje bloem voor het paneren

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller.
  • Snijd de pastinaak in plakken van ½ à 1 cm dik.
  • Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat uitlekken en afkoelen.
  • Kluts het ei en meng het met het kookvocht en het zout.
  • Vijzel de korianderzaadjes (of gebruik korianderpoeder) en roer deze samen met de bloem door het eimengsel.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het beslag te dik is.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Haal de pastinaakplakken eerst door de bloem en daarna door het beslag.
  • Bak de beignets in de hete olie aan beide zijden lichtbruin in enkele minuten.
  • Serveer de beignets met appelchutney.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakbeignets met een frisse appelchutney of een andere saus naar keuze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde zoetheid van de pastinaak en de kruidigheid van de koriander.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Pastinaakpannenkoeken

Pastinaakpannenkoeken

Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bord
  • Lepel
  • messen
  • Ovenschaal (optioneel)
  • Pannetje

Ingrediënten

  • Pastinaak 250 g
  • Pannenkoekenbeslag 1 portie

Instructies

  • Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
  • Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
  • Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
  • Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
  • Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
  • Klop het beslag goed door.
  • Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Een heerlijke, romige snijbietsoep met een pittige touch van rode peper en een hartige bite door de blokjes belegen kaas. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el gehakte koriander vers of diepvries
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 dl groentebouillon
  • 100 gr belegen kaas eventueel 30+
  • 300 gr gesneden snijbietblad of spinazie panklaar
  • Citroensap
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
  • Snijd de snijbiet in kleinere stukken.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en rode peper kort aan.
  • Voeg de snijbiet toe en bak deze kort mee.
  • Doe de koriander, bouillon en een scheutje citroensap erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Schep de kaasblokjes vlak voor het serveren door de soep.

Notities

Serveertip:

Serveer met een knapperig stuk brood en een frisse salade.
Wijnadvies:

Lekker met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Pittige Italiaanse Spaghetti

Pittige Italiaanse Spaghetti

Een heerlijk pittige Italiaanse spaghetti met knoflook, chili en verse bieslook. Simpel, snel en boordevol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
  • 200 g cherry tomaten uit blik
  • 110 g spaghetti gekookt volgens de instructies
  • Verse bieslook gesneden

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur.
  • Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
  • Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de cherry tomaten toe en kook 4-5 minuten tot ze openbarsten.
  • Meng de saus met de gekookte spaghetti.
  • Serveer in een kom en garneer met verse bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een glas Italiaanse Chianti of een frisse witte wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Soep, Vlees, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje bosui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 klontje roomboter
  • 1 eetlepel havervlokken
  • 2 liter kippenbouillon
  • 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
  • ¼ liter slagroom
  • Geraspte extra oude kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Snufje geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
  • Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
  • Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Zalmfilet in papillotte met zuring en venkel

Zalmfilet in papillotte met zuring en venkel

Zalmfilet verpakt in papillotte met frisse zuring, venkel en een vleugje citroen. Een elegant en smaakvol gerecht met een zachte botersaus.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 1 citroen
  • 500 g zuring
  • 6 zalmfilets 200 g per stuk
  • Peper en zout naar smaak
  • Een paar venkelzaadjes

Instructies

  • Was de zuring, knijp het overtollige vocht eruit en hak fijn.
  • Maak de zalmfilets schoon door de huid en eventuele graten te verwijderen.
  • Leg de zalmfilets op een stuk aluminiumfolie.
  • Verdeel een beetje gehakte zuring over elke filet.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Strooi enkele venkelzaadjes over de vis.
  • Leg op elke filet een klontje boter en een schijf citroen.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht, maar laat wat ruimte tussen de vis en de folie.
  • Leg de papillotten op een vuurvaste schotel en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Serveer direct in de papillotten, zodat de aroma’s goed behouden blijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse maître d'hôtel-boter van peterselie, citroensap, peper en zout voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vouvray of een elegante witte Graves past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g

Romige worteltjes met peterselie

Romige worteltjes met peterselie

Zacht gestoofde worteltjes in een romige botersaus, op smaak gebracht met een vleugje suiker en verse peterselie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg wortelen niet te dik
  • 1 dl room
  • 75 g boter
  • 1 koffielepel poedersuiker
  • 1 bosje peterselie
  • Peper en zout

Instructies

  • Schraap de wortelen en was ze grondig.
  • Snijd ze in gelijke schijfjes of stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Doe de wortelen in een grote kookpan en voeg net genoeg water toe om ze te bedekken.
  • Voeg de boter, suiker, peper en zout toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de wortelen sudderen tot ze bijna gaar zijn.
  • Voeg de room toe en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken op laag vuur.
  • Roer vlak voor het serveren voorzichtig door om de room gelijkmatig te verdelen.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees, gevogelte of een vegetarisch hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Pinot Blanc of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 9g

Romige selderijpuree met aardappelen

Romige selderijpuree met aardappelen

Een zijdezachte puree van selderijknollen en aardappelen, op smaak gebracht met boter, muskaat en verse peterselie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dikke selderijknollen
  • 500 g aardappelen
  • 100 g boter
  • 2 eidooiers
  • 1 bosje peterselie
  • ½ kop melk
  • 1 citroen
  • Muskaat
  • Peper en zout

Instructies

  • Schil de selderijknollen en snijd ze in stukken.
  • Breng een grote pan met gezouten water en het sap van de citroen aan de kook.
  • Voeg de selderijstukken toe en laat 15 minuten koken.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat alles samen nog 30 minuten koken tot de selderij en aardappelen volledig gaar zijn.
  • Giet de groenten af en pureer ze met een stamper of pureeknijper.
  • Voeg de melk, boter, peper en muskaat toe en meng tot een gladde puree.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor tot een romige structuur ontstaat.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterd of gebraden wit vlees zoals kip of kalkoen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Romige witte kool met wortel en ui

Romige witte kool met wortel en ui

Een zacht gegaarde witte kool met wortel en ui in een romige saus. Heerlijk als bijgerecht bij diverse maaltijden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dikke witte kool
  • 2,5 dl room
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 50 g boter
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de harde stronk weg.
  • Snijd de kool in vieren en blancheer de stukken 5 minuten in kokend gezouten water.
  • Spoel de kool onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Hak de wortelen en ui fijn en stoof ze zachtjes in de boter tot de ui glazig is.
  • Voeg de kool toe en giet er ½ liter water over.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Giet de kool af en houd warm op een serveerschaal.
  • Laat het kookvocht inkoken tot de helft en voeg dan de room toe.
  • Laat de saus 5 minuten sudderen en giet over de kool.
  • Serveer direct, goed warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of als bijgerecht bij een vlees- of visgerecht.
Wijnadvies:
Een milde witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Winterse rundvleessoep met groenten

Winterse rundvleessoep met groenten

Een stevige wintersoep met rundvlees, aardappelen en wintergroenten, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels room
  • 1 laurierblad
  • 1 wortel van peterselie
  • 150 g doperwten zonder schaal
  • 150 g wortelen
  • 300 g aardappelen
  • 3 preiwitten
  • 4 uien
  • 500 g rundvlees borststuk
  • Pluisjes kervel
  • Peper en zout
  • Vleesextract

Instructies

  • Snijd het rundvlees in kleine stukjes en leg het in 2 liter water.
  • Laat 1 uur koken.
  • Schil de wortelen, uien en prei en snijd ze in dunne reepjes (julienne).
  • Voeg de gesneden groenten en boter toe aan de pan.
  • Stoof de doperwten 5 minuten in een aparte pan en voeg ze toe aan de soep.
  • Los het vleesextract op in water en voeg toe aan de soep.
  • Doe het laurierblad, de peterseliewortel, peper en zout erbij en laat 50 minuten sudderen.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelstenen en voeg ze toe aan de soep.
  • Laat nog 20 minuten koken.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel.
  • Roer de room erdoor en garneer met pluisjes kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers brood en een scheutje extra room voor een romige toets.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g