Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Recept categorieën: Lunch, Pizza
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eetlepels olijfolie
  • kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
  • 12 ansjovisfilets
  • 16 olijven
  • 100 g Franse salami in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
  • Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
  • Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
  • Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
  • Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
  • Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
  • Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
  • Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.

Notities

Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een rosé uit de Provence past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de hartige uien en salami.

Gegratineerde Zalmfilet met Geitenkaas

Gegratineerde Zalmfilet met Geitenkaas

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel, Vis, Zalm
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse Italiaanse kruiden fijngesneden
  • Versgemalen citroenpeper
  • 500 g zalmfilet
  • 1 pakje geitenkaas fromage de chèvre, 113 g

Instructies

  • erwarm de oven voor op 225 °C.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng in een kom de citroenrasp met de olijfolie, Italiaanse kruiden en citroenpeper naar smaak.
  • Snijd de zalmfilet in 4 gelijke stukken en wrijf ze in met zout, peper en 1 eetlepel citroensap.
  • Leg de stukken zalm naast elkaar in een ovenschaal.
  • Snijd de geitenkaas in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op de zalm.
  • Besprenkel het geheel met het kruidenmengsel.
  • Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zalm gedurende 10-15 minuten, tot de zalm gaar is en de geitenkaas begint te kleuren.
  • Serveer de gegratineerde zalmfilet met bijgerechten zoals in de schil gefrituurde aardappelpartjes en een frisse broccolisalade.

Notities

Voor de broccolisalade: kook kleine roosjes broccoli 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Meng de broccoliroosjes met citroensap, olijfolie, stukjes zwarte olijven en gedroogde tomaat.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g

Gevulde Tortilla’s met Drie Kazen en Verse Munt

Gevulde Tortilla's met Drie Kazen en Verse Munt

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 tortilla's
  • 250 g ricottakaas
  • 1 bol mozzarellakaas
  • 100 g fetakaas
  • 1 zakje verse munt 15 g
  • 2 eetlepels uitgelekte kappertjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de helft van de tortilla's op de bakplaat en besmeer ze met ricottakaas.
  • Rasp de mozzarellakaas in een keukenmachine en verkruimel de fetakaas fijn.
  • Verdeel ze over de tortilla's.
  • Snijd de muntblaadjes in smalle reepjes en verdeel ze samen met de kappertjes over het kaasmengsel.
  • Bedek met de overige tortilla's.
  • Snijd de tortilla's met een groot scherp mes in stukjes of ruiten (eerst recht en vervolgens schuin in brede banen).
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de tortilla's gedurende 10 minuten, tot de kaas gesmolten is en de tortilla's lichtbruin kleuren.
  • Haal de bakplaat uit de oven, laat de tortilla's iets afkoelen en leg ze op een schaal.
  • Snijd indien nodig gesmolten kaas los.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een soepele Merlot vormt een mooie aanvulling op de rijke kaasvulling en de verse muntsmaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 13g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Savarin aux framboises et sabayon froid au kirsch

Savarin aux framboises et sabayon froid au kirsch

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Baba

  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 10 gram gist
  • 12 gram suiker
  • 3 gram zout
  • melk

Benodigdheden Sabayon

  • 12 ei
  • 1,5 dl water
  • 150 gram suiker
  • 6 blaadjes gelatine

Instructies

Bereiding Baba

  • 10 min. in de oven op 200 graden.
  • Voordien eerst laten rijzen.

Bereiding Sabayon

  • Eigelen met water en suiker luchtig kloppen.
  • Gelatine toevoegen en daarna koud kloppen.

Snijbietpakjes

Snijbietpakjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 150 g magere kwark
  • 100 g vegetarische ham
  • zout
  • peper
  • 12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
  • l melk
  • 1 tl kerriepoeder

Instructies

  • De groente fijnhakken en in een kom met de kwark vermengen.
  • In stuken gesneden veg. ham er door roeren en op smaak brengen met peper en zout.
  • Telkens 1 à 2 flink gevulde eetlepels op één hoek van de loempiavellen leggen en vlak smeren.
  • Rechts en links de hoeken van het deeg er overheen vouwen en de vulling in rollen.
  • Niet te vast inrollen, omdat de vulling bij het bakken uitzet en het deeg dan zal doen scheuren.
  • Leg de pakjes op bakpapier op een bakblik.
  • Bestrijk ze met melk en strooi er kerriepoeder over.
  • Ongeveer 10 minuten bakken bij 200 C (heteluchtoven 180 C) tot de pakjes mooi bruin zijn.
  • Serveer met een groente of tomatensalade.

Snijbiet-brie taart

Snijbiet-brie taart

Voorbereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje brie
  • flinke bos snijbiet
  • 1 bakje crême fraiche
  • 3 ei
  • honing
  • belegen kaas
  • bladerdeeg
  • cashewnoten

Variatie:

  • spinazie rode bietenloof of broccoli

Instructies

  • Ovenschaal invetten en hierna bekleden met bladerdeeg.
  • Snijbiet wassen en in stukken snijden, in de pan kort koken.
  • Brie in plakken snijden.
  • De helft van de brie in de ovenschaal leggen, hierop de helft van de cashewnoten.
  • De uitgelekte en uitgeknepen snijbiet erop.
  • Dan de creme fresch met eieren zout en peper opkloppen en in de ovenschaal over de snijbiet gieten.
  • Dan de andere helft van de cashewnoten in de ovenschaal, brie erop een beetje honing er overheen en als laast afmaken met geraspte kaas.
  • Dit in zijn geheel in de oven voor 20-30 minuten op 225 graden.

Lamsbout

Lamsbout

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 lamsbout van ± 2 kg
  • zout peper
  • 2 eetlepel(s) fijngesneden rozemarijn
  • knoflook
  • rundvleesjus
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 1 dl crême fraiche
  • sojasaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestrooi het vlees met zout, peper en de kruiden.
  • Leg het in een bakblik op het rooster van de oven en laat het in ± 11/2 uur gaar worden; het is dan nog rosé.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het afkoelen.
  • Roer voor de saus de jus door het vleesnat in het bakblik.
  • Giet alles over in een sauspan en breng het aan de kook.
  • Maak een papje van de bloem met wat water en voeg dit al roerend aan de saus toe.
  • Doe de crème fraîche erbij, laat het op laag vuur ± 4 minuten pruttelen en breng op smaak met peper, zout en sojasaus.
  • Geef er aardappelen, gebakken champignons en een groente naar keuze bij.

Aiglefin à la marinière

Aiglefin à la marinière

(schelvis van de schippersvrouw)
Recept categorieën: Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schelvis dikke moten
  • 2 l mosselen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 deciliter slagroom
  • paprikapoeder
  • 2 deciliter witte wijn droge
  • 6 sjalotjes
  • 90 g boter
  • peterselie
  • 40 g bloem
  • ½ citroen
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet de oven op 200ºC.
  • Maak de mosselen schoon.
  • Was en hak de tijm en schil en hak de knoflook fijn.
  • Was de peterselie en hak deze fijn.
  • Leg de mosselen samen met de tijm en knoflook in een grote pan.
  • Bestrooi flink met peper en schenk er de wijn over.
  • Kook de mosselen snel op een hoog vuur onder regelmatig schudden tot ze open staan.
  • Haal ze uit depan en zeef het vocht.
  • Vet een ovenvaste schaal in met 20 g boter.
  • Hak de sjalotjes fijn en leg deze op de bodem van de schaal.
  • Bedek ze met de moten vis en schenk er het mosselvocht over.
  • Snij 30 g boter in stukjes en verdeel over de vis.
  • Zet de schaal 20 minuten in de oven.
  • Haal intussen de mosselen uit hun schelp.
  • Haal de moten is uit de schaal en laat uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal.
  • Hou ze warm.
  • Smelt de rest van de boter en voeg de bloem toe.
  • Leng aan met kookvocht tot een romige roux.
  • Laat dit 8 minuten koken.
  • Pers de citroen en meng het vocht met de slagroom en roer dit door de saus.
  • Strooi er wat paprikapoeder over en klop met een garde gedurende 2 minuten.
  • Controleer de smaak en voeg de mosselen toe.
  • Laat het geheel nog even warm worden.
  • Schenk de saus over de vis en betsrooi met wat gehakte peterselie en serveer.

Gestoofde Perziken in Zoete Wijn met Kaneel

Gestoofde Perziken in Zoete Wijn met Kaneel

Heerlijk gestoofde perziken in zoete witte wijn met een vleugje kaneel. Een elegant dessert dat perfect past bij een zomers diner.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 perziken
  • 1 kaneelstokje
  • ½ liter zoete witte wijn
  • 100 g suiker
  • Snufje gemalen kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de perziken in een pan, giet er kokend water over en laat ze 1 minuut staan.
  • Haal de perziken uit het water, verwijder voorzichtig de schil met een dunschiller en leg ze in een ovenschaal.
  • Voeg het kaneelstokje toe aan de ovenschaal en schenk de witte wijn over de perziken.
  • Bestrooi de perziken gelijkmatig met de suiker en een snufje kaneel.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de perziken gedurende 45 minuten, tot ze zacht zijn en de wijn iets is ingedikt.
  • Haal de perziken uit de oven, verwijder het kaneelstokje en laat ze volledig afkoelen.
  • Serveer de perziken in een schaaltje met wat van het ingedikte wijnvocht.

Notities

Serveertip:
Serveer de perziken met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met dezelfde zoete witte wijn die gebruikt is in het recept, zoals een Moscato of een Sauternes.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 42g

Belgische Broodpuddinkjes met Rozijnen en Sinaasappelmarmelade

Belgische Broodpuddinkjes met Rozijnen en Sinaasappelmarmelade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Zuidvruchten
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 295kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels bruine rozijnen
  • 2 eetlepels jenever
  • 1 eetlepel grove sinaasappelmarmelade
  • 4 sneetjes muesli-notenbrood
  • 3 sneetjes kandijkoek
  • 1 ½ dl melk
  • 1 groot ei
  • 30 g boter
  • 3 ½ eetlepels suiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • ½ theelepel kaneel

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng de rozijnen en jenever door elkaar.
  • Snijd de schilletjes van de sinaasappelmarmelade fijn en meng deze met de marmelade door de rozijnen.
  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Snijd het brood en de kandijkoek in stukjes en besprenkel ze met de helft van de melk.
  • Knijp goed uit en doe ze in een kom.
  • Klop het ei los.
  • Vet de soufflévormpjes in en verdeel ongeveer 1 ½ eetlepel suiker over alle vormpjes.
  • Snijd de rest van de boter in stukjes.
  • Meng het losgeklopte ei, de rest van de suiker, het rozijnenmengsel, citroenrasp, kaneel, stukjes boter en de rest van de melk door het uitgeknepen brood.
  • Meng goed tot een homogeen, niet te nat mengsel.

Bereiden:

  • Giet indien nodig overtollig vocht van het puddingmengsel af.
  • Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten gaar.

Notities

  • Serveer de broodpuddinkjes lauwwarm of koud.
  • Lekker met crème fraîche.

Nutrition

Calories: 295kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 20g