Chocoladelettercake met Abrikozenjam
Maak een heerlijke chocoladelettercake met een smeuïge laag abrikozenjam en een glanzende chocoladelaag. Perfect voor Sinterklaasavond!
Servings: 8 porties
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boter
- 4 eieren
- 1 pak 'Mix voor Sacher Torte' Oetker
- ½ potje abrikozenjam
- 1 zakje chocoladeglazuur
- Poedersuiker
Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen.
Doe de deegmix, boter, eieren en 3/4 dl water in een kom en meng door elkaar.
Klop het beslag met een mixer op de hoogste stand 2-3 minuten tot een glad mengsel.
Vul de lettervorm tot 2/3 met het beslag.
Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak 45 minuten op 160°C.
Laat de cake 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam, zeef deze en bestrijk de cake ermee.
Leg het zakje chocoladeglazuur 10 minuten in heet water, droog af en kneed het zacht.
Knip een puntje van het zakje en verdeel het glazuur over de letter.
Strijk het glazuur glad met een pannenkoekenmes en laat drogen.
Bestrooi de cake tot slot met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer bij een kop warme chocolademelk of koffie voor een feestelijke Sinterklaassfeer.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Tawny Port past goed bij deze chocoladecake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Chilimuffins
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram gehakt
- 175 ml salsa medium
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl zout
- ¼ tl peper
- 400 ml kidneybonen afgespoeld en uitgelekt (blik)
- 50 gram geraspte kaas
Maak mini-gehaktbroodjes door de muffinpotjes te vullen met het vleesmengsel.
Kwast er royaal barbecuesaus over en bak in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Maak het gehakt los met een vork in een grote kom.
Meng er 50 ml van de salsa door, alsook de chilipoeder, zout en peper.
Verdeel het gehaktmengsel in acht gelijke porties.
Bekleed de bodem en wanden van de acht muffinpotjes ermee.
Bak 10 min in een voorverwarmde oven op 200 graden, totdat het vlees niet meer roze is.
Roer de kidneybonen en de rest van de salsa door elkaar.
Verdeel het bonenmengsel over de vleespotjes en bestrooi met de kaas.
Bak tot de bonen heet zijn en de kaas gesmolten is, in 7 of 8 min.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Cha shao varkensvlees
Dit traditionele Chinese geroosterde varkensvlees wordt gemarineerd in een rijke mix van sojasaus, honing en specerijen. Een smaakvolle klassieker voor liefhebbers van de Aziatische keuken!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Azië, China Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kilogram varkensfilet
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels pindaolie of sesamolie
- Voor de marinade:
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sherry
- 1 eetlepel suiker
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel ve-tsin
- ¼ theelepel gemengde kruiden
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel peper
Snijd het varkensvlees in reepjes van 15 cm lang, 3 cm breed en 2,5 cm dik.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
Leg het vlees in de marinade en laat 2 uur marineren.
Draai het vlees elk kwartier om voor een gelijkmatige smaakverdeling.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Haal het vlees uit de marinade en rooster 12 minuten in de oven.
Bestrijk het vlees met marinade en pindaolie of sesamolie.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en rooster nog 10 minuten.
Smeer de honing over het vlees en rooster nog eens 5 minuten.
Snijd het vlees in reepjes van 0,5 cm.
Serveer met mosterd-dip of soja-chili dip.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en groenten voor een complete Aziatische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer of een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de zoete en kruidige tonen van het gerecht.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 42g | Vet: 26g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Broccolitaart 4
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 g kip in blokjes
- 250 g champignons in plakjes
- 100 g cashewnoten
- blaadje(s) bladerdeeg
- peper
- boter om springvorm in te vetten
- kruidenbouillon van een blokje
- 250 g broccoli in kleine roosjes
- zout
- majoraan
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Kipfilet en champignons 10 minuten koken in kruidenbouillon.
Broccoli-roosjes laatste paar minuten erbij.
Springvorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
Kip-champignon-broccolimengsel in de vorm.
Cashewnoten, peper, zout en flink wat majoraan erdoor roeren.
Reepjes bladerdeeg eroverheen, bestrijken met water (of ei).
35 minuten in de oven laten bakken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Broccolitaart 3
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram broccoli
- zout peper
- 100 gram pistachenootje(s) gezouten
- 150 zachte geitenkaas eventueel feta*
- 4 ei
- ⅛ l slagroom
- 2 tl tijm
- 1 blik croissantdeeg
Verwarm de oven op 200 graden.
Snijd de broccoli in kleine roosjes, en kook die in ruim kokend waterin ca. 5 minuten beetgaar.
Spoel de broccoliroosjes in een vergiet onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Pel de pistachenootjes.
Verkruimel de geitenkaas.
Klop de eieren los met de slagroom, tijm, zout en peper.
Roer de geitenkaas en de pistachenootjes erdoor.
Vet een lage taartvorm (doorsnede ca. 24-26 cm) in en bekleed de vorm met het croissantdeeg.
Leg de broccoliroosjes in de vorm en schenk het eimengsel erover.
Bak de taart in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Broccolitaart 5
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g broccoli in kleine roosjes
- zout
- 5 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
- boter om in te vetten
- 1 eetlepel paneermeel
- 150 g salami in reepjes
- 300 gram maïs blik / uitgelekt
- 3 ei
- 1 deciliter room culinair
- peper
- 125 g belegen kaas geraspt
Verwarm de oven voor op 225ºC.
Blancheer de broccoli 3 minuten in kokend water met zout.
Spoel in een vergiet koud af.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar.
Rol uit tot een ronde lap (Ø 32 cm).
Bekleed een ingevette springvorm (Ø24 cm) met het deeg.
Strooi het paneermeel over de bodem.
Schep de broccoli met de salami en de maïs door elkaar.
Klop de eieren met de room culinair en peper en zout naar smaak los.
Schep de kaas erdoor.
Schenk het over het broccolimengsel.
Bak de taart in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.
Laat de taart ± 10 minuten rusten en snij hem dan in punten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Bier Kaas Brood
Een zeer smaakvol en pittig brood.
recept voor grote of 4 kleinere broden.
Calories:
- 4 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) gist gedroogd
- 250 milliliter bier warm op 50 graden
- 1250 gram bloem
- 230 gram cheddar
- 185 gram melkpoeder
- 1 ½ theelepel zout
- 1 ½ theelepel mosterdpoeder
- 2 ei losgeklopt
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) sesamzaad
Neem een grote kom, los daarin de suiker en gist op in het warme bier, laat 5 minuten staan.
Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
Be-bloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,
Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt +/- 10 minuten.
Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.
Bestrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.
Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.
Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1,5 uur
De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen
Lekker bij gebraden varkensrollade.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 grote aardappels geschilde bloemige
- 2 eetlepel(s) bloem
- 2 ei
- zout
- 50 gram reuzel spekvet of olie
- peper versgemalen
- nootmuskaat
Hoe maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Rasp de aardappelen en meng er de bloem en de eieren door om er een samenhangende massa van te maken.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit ¼ deel van de reuzel in de koekenpan.
Schep ¼ deel van het aardappelmengsel in de pan en strijk het met een vork tot een laag van ½ cm dik uit.
Bak de pannenkoek in 8 minuten goudbruin, keer hem om en bak ook de andere kant goudbruin.
Houd de pannenkoek in de oven warm.
Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier en serveer ze warm.
Serveer er een frisgroene salade bij.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
- 1 kleine ui
- 1 citroen sap er van
- 2 teentjes knoflook
- ¼ theelepel cayennepeper
- 2 theelepel djinten
- ¼ theelepel koenjit
- 2 theelepel Paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels koriander fijngehakte
- 400 gram venkelknollen
- 30 gram boter
Bereiding:
Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
Snipper de gepelde ui fijn.
Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
Breng de groente op smaak met zout.
Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
Garneer met de venkelveertjes.
Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115
Gepofte Aardappelen met Vegetarisch Gehakt en Aubergine
Deze gepofte aardappelen met vegetarisch gehakt, aubergine en romige kruiden zijn een heerlijk en voedzaam plantaardig gerecht.
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 4 grote aardappelen
- 1 aubergine
- 1 blik cannellinibonen uitgelekt
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- ½ tl komijnpoeder
- ¼ tl chilipoeder
- 1 pakje plantaardige kookroom Alpro® soya Cuisine
- 1 pak plantaardig fijngehakt Alpro® soya Fijngehakt
- 1 el plantaardige boter of olie
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi een ovenplaat met een beetje zout en leg de aardappelen en aubergine erop.
Pof de aardappelen en aubergine ongeveer 1 uur in de oven.
Bak de knoflook en ui glazig in een pan met plantaardige boter of olie.
Voeg de bonen, het plantaardige gehakt, komijn- en chilipoeder en de plantaardige kookroom toe.
Laat dit geheel zachtjes sudderen.
Halveer de aubergine, lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
Snijd de gepofte aardappelen kruislings in en duw ze open.
Schep het gehakt-auberginemengsel over de aardappelen en serveer warm.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie of koriander voor extra smaak en serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van aubergine en kruiden.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 115