Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen
Deze knapperige groentenballetjes, gemaakt van bloemkool en aardappel, worden geserveerd in een kruidige, romige tomatensaus met yoghurt en specerijen.
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen in grove stukken
- 350 g bloemkool in roosjes
- 125 ml volle yoghurt
- 4 tl korianderpoeder ketoembar
- 4 tl gemalen komijn djinten
- 3 tl kurkuma
- 15 g verse koriander fijngehakt
- 4 el bloem
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 3 tl gember geraspt
- ½ rode peper fijngehakt
- 200 g tomaten in blokjes
- 100 ml olie
- Zout en peper naar smaak
Kook de aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
Giet af en stamp fijn met 2 eetlepels yoghurt.
Meng de helft van de gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander door de puree.
Voeg de bloem toe en breng op smaak met zout en peper.
Bestuif je handen met bloem en draai ca.
30 balletjes van het mengsel.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook, gember en rode peper kort aan.
Voeg de tomaten en de rest van de specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus indikt.
Verwarm de oven voor op 100°C.
Verhit de rest van de olie in een diepe pan of wok en frituur de groentenballetjes in porties in 4-5 minuten goudbruin en knapperig.
Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven.
Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de rest van de yoghurt erdoor.
Serveer de saus over de groentenballetjes of apart erbij.
Garneer met de rest van de verse koriander.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst of vers naanbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een kruidige Chenin Blanc past goed bij de specerijen en romige saus van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas
Deze knapperige hartige taartjes met kaas, spek en ananas zijn perfect als snack of voorgerecht. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
bakvormpjes
kwastje
vork
mes
- 4 pakjes bladerdeeg diepvries
- 1 schijf ananas uit blik, in kleine stukjes
- 2 eieren
- 125 g roomkaas
- 50 g spekreepjes
- 2 tl kerriepoeder
- 75 g belegen kaas geraspt
- 10 sprietjes bieslook fijngeknipt
- 1 el boter
Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
Laat de ananas uitlekken en snijd in kleine stukjes.
Klop de eieren los in een kom met een vork.
Roer de roomkaas, spekreepjes, ananas en kerriepoeder erdoor.
Vet de bakvormpjes licht in met boter.
Leg in elk vormpje een plakje bladerdeeg en druk goed aan.
Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
Verdeel het eimengsel over de vormpjes en bestrooi met de geraspte kaas.
Knip de bieslook fijn en strooi over de taartjes.
Bak de taartjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze 5 minuten afkoelen en snijd het deeg langs de randen los voordat je ze uit de vormpjes haalt.
Serveertip:
Serveer warm met een frisse salade of een lichte mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij deze hartige taartjes.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney
Deze Indiase variant van de klassieke Kip Kiev is gevuld met een romige curryboter met mangochutney en limoen, wat zorgt voor een explosie van smaak.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sjalot in stukken
- 1 limoen rasp en sap
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 1 tl milde currypasta
- 1 tl mangochutney
- 600 g kipfilet
- 4 el bloem
- 1 ei losgeklopt
- 6 el broodkruim of Japans panko
- 3 el zonnebloemolie
- Peper en zout naar smaak
Snijd de sjalot in grove stukken.
Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Meng in een keukenmachine de boter met de sjalot, limoenrasp, limoensap, currypasta en mangochutney tot een romig mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Snijd een diepe inkeping in elke kipfilet en draai het mes voorzichtig om een zakje te creëren.
Vul een spuitzak met het botermengsel en spuit een ruime hoeveelheid in de inkeping van elke kipfilet.
Druk de kipfilet stevig dicht en vouw de punt naar binnen.
Steek eventueel vast met een cocktailprikker.
Wentel de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door het broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
Laat de gepaneerde kipfilets 15 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin op matig vuur.
Plaats de kipfilets in de oven en bak ze nog 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
Laat de kipfilets 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens in schuine plakken.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals Norton Torrontés past perfect bij de kruidige boter en het krokante korstje van de kip.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 42g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs
Dit sappige varkensheupstuk wordt geroosterd met een kruidige marinade van kaneel, steranijs en kardemom, wat zorgt voor een heerlijk aromatische smaak.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg varkensvlees heupstuk
- 60 g boter gesmolten
- 2 el sojasaus
- 2 el honing
- 4 kaneelstokjes
- 4 stuks steranijs
- 4 geplette kardemompeultjes
- 4 teentjes knoflook gepeld
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg het varkensheupstuk op een groot stuk bakpapier.
Meng de gesmolten boter met de honing en sojasaus en bestrijk het vlees rondom met dit mengsel.
Verdeel de kaneelstokjes, steranijs, kardemompeultjes en knoflookteentjes over het vlees.
Vouw het bakpapier dicht zodat het vlees goed ingepakt is.
Plaats het pakket op een bakplaat en bak gedurende 35 minuten in de oven.
Haal het vlees uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd het in plakken.
Serveertip:
Serveer met geroosterde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past perfect bij de kruidige smaak van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 50g | Vet: 26g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Biersoep met Krokante Deegkorst
Deze unieke biersoep wordt geserveerd in een bierpul en afgedekt met een goudbruine krokante deegkorst. Een feestelijk gerecht voor bierliefhebbers!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter warme biersoep bijvoorbeeld een romige biersoep met kruiden
- 1 rol bladerdeeg of gistdeeg
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg uit tot een dunne plak die groter is dan de opening van de bierpul.
Giet de warme biersoep in de bierpullen.
Maak de bovenrand van de bierpul vochtig en leg de deegplak erop.
Druk de zijkanten goed aan zodat het deeg stevig vastzit.
Klop het ei los en bestrijk het deeg met een kwastje.
Plaats de bierpullen op een bakplaat en zet ze in de hete oven.
Bak het deeg in ca.
15 minuten goudbruin en krokant.
Serveer direct en breek de korst open om de soep te eten.
Serveertip:
Serveer met een glas donker bier voor een rijke, volle smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep past het best bij een Belgisch abdijbier of een robuust bruin bier.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Maximale Muffins met Pecannoten en Sinaasappelglazuur
Deze heerlijke muffins zijn perfect voor elke gelegenheid, met een rijke smaak van pecannoten en een frisse sinaasappelglazuur.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 12 muffins
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Muffinvormpjes (12)
Kom voor beslag
Lepel of ijslepel
- 50 gram pecannoten bakje à 80 gram
- 1 pak mix voor muffins 300 g
- 3 eieren
- 125 gram boter
- 3 eetlepels abrikozenjam pot à 370 g
- 4 eetlepels vruchtenlimonadesiroop sinaasappel bus à ¾ l
- 100 gram poedersuiker strooibus
Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3).
Verbrokkel de pecannoten met je handen.
Maak het muffinbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, met eieren en boter.
Roer de abrikozenjam en pecannoten voorzichtig door het beslag.
Zet 12 papieren muffinvormpjes op een bakplaat en vul ze met het beslag.
Bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar en laat ze afkoelen.
Maak glazuur door de sinaasappelvruchtenlimonadesiroop door de poedersuiker te roeren.
Bestrijk de bovenkanten van de muffins met het glazuur en strooi er een beetje sinaasappelsuiker over voor een feestelijk effect.
Serveertip:
Serveer de muffins als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee, of als feestelijke lekkernij voor een speciale gelegenheid.
Wijnadvies:
Deze muffins passen goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete rosé.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Italiaans Broodje met Kip-Pesto en Rucola
Een heerlijk Italiaans broodje belegd met romige kip-pestosalade, verse rucola en tomaat. Simpel, smaakvol en perfect voor de lunch!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 Italiaanse bollen of witte pistoletjes
- 100 g kip-pestosalade
- 30 g rucola
- 4 tomaten in dunne plakjes
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de broodjes 5 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
Snijd de broodjes open en bestrijk de onderste helft met de kip-pestosalade.
Verdeel de rucola en tomatenplakjes over de broodjes.
Sluit de broodjes en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een klein bakje olijven of een kopje Italiaanse soep voor een complete lunch.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit broodje.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Aardappel in de schil met gerookte zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 middelgrote vastkokende aardappelen
- 4 plakken gerookte zalm
- 1 bosje bieslook
- Zout 1 handvol per aardappel
- 1 eetlepel zure room
- 2 eetlepels roomkaas
- Peper
- Zout
Was de ongeschilde aardappelen.
Wikkel ze in aluminiumfolie.
Leg het zeezout in het midden van een bakplaat.
Plaats de aardappelen op de bakplaat en zet ze in een voorverwarmde oven (230°C).
De aardappelen zijn klaar als je er gemakkelijk in kunt prikken.
Haal de gare aardappelen uit de oven en wacht 10 minuten voordat je de aluminiumfolie verwijdert.
Snijd de bovenkant van de aardappelen af en leg ze apart.
Hol de aardappelen uit met behulp van een lepel.
Zet ze even terug in de oven.
Meng de kruidenkaas met de zure room, peper, zout, de inhoud van de aardappel en de fijngesneden bieslook.
Vul de uitgeholde aardappelen met deze vulling.
Werk af met de plakken gerookte zalm en de bovenkant van de aardappel.
Je kan de bieslook ook vervangen door kleine takjes dille.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Salade met Geitenkaas, Haverkorn Croutons en Appelstroopdressing
Een frisse salade met romige geitenkaas, knapperige haverkorn croutons en een lichtzoete appelstroopdressing. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 zak sla naar keuze
- 1 geitenkaas bijv. zachte geitenkaas
- 2 sneetjes haverkorn brood
- 1 handje cherrytomaten gehalveerd
- ¼ komkommer in kleine stukjes
- 1 handje radijs in dunne plakjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de sla in een kom en voeg de gesneden tomaten, komkommer en radijs toe.
Scheur of snijd het haverkorn brood in kleine stukjes en voeg dit toe aan de salade.
Plaats de geitenkaas op een ovenbestendig bordje en verwarm deze ongeveer 5 minuten in de oven tot hij zacht wordt.
Maak ondertussen de dressing door de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een kommetje te mengen.
Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het kort totdat de appelstroop vloeibaarder wordt.
Giet de dressing in een schaaltje en serveer deze apart of direct over de salade.
Haal de geitenkaas uit de oven en leg deze bovenop de salade.
Serveer direct en geniet van deze heerlijke, eenvoudige salade!
Serveertip:
Lekker met een handje walnoten of een scheutje honing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chenin Blanc past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete dressing.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116
Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree
Deze traditionele jachtschotel met sukadelappen, zilveruitjes, en een laagje romige aardappelpuree is een heerlijke ovenschotel voor de koude dagen.
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g sukadelappen of magere runderlappen in dobbelstenen
- Bloem
- 100 g boter
- 1 eetlepel spekvet
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 zure appel geschild en gesnipperd
- 3 kruidnagels
- 2 laurierbladen
- Zout en versgemalen peper
- 10 jeneverbessen gekneusd
- 10 zilveruitjes uit het zuur
- 2 dl jonge rode wijn
- Aardappelpuree
- 2 beschuiten verkruimeld
Bestrooi de stukjes vlees met bloem.
Verhit 50 g boter en het spekvet in een braadpan en bak de stukjes vlees goudbruin aan alle kanten.
Voeg de ui en appel toe en laat deze lichtbruin worden.
Voeg de kruidnagels, laurierbladen, zout, peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe.
Giet de voorverwarmde rode wijn over het geheel en roer door.
Zet het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 3 uur stoven.
Voeg indien nodig wat heet water toe.
Schep het vlees en stoofvocht over in een vuurvaste schaal en bedek het geheel met een laagje aardappelpuree.
Strooi het verkruimelde beschuit erover en verdeel klontjes boter.
Zet de schotel 15 minuten bovenin een voorverwarmde oven op 250°C totdat de bovenkant goudbruin is.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Côtes du Rhône past perfect bij deze rijke jachtschotel.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 116