Romige Gegratineerde Broccoli met Kaaskorst
Verwen jezelf met dit romige bijgerecht van gegratineerde broccoli, overgoten met een zachte champignoncrèmesaus en afgemaakt met een goudbruine kaaskorst. Perfect om te serveren met kip en rijst.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote broccoli
- ½ zakje champignoncrèmesoep instant
- ½ kopje water
- 1 kopje halfvolle melk
- Snufje nootmuskaat
- 2 kopjes geraspte kaas bijv. mozzarella
Kook de broccoli kort voor in een pan met water tot deze beetgaar is.
Meng in een aparte pan het water, de melk en het halve zakje champignoncrèmesoep.
Verwarm dit op laag vuur totdat het een dikke crème wordt.
Voeg een snufje nootmuskaat toe en roer goed door.
Leg de voorgekookte broccoli in een ronde ovenschaal.
Giet de crèmesaus over de broccoli en bestrooi met de geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200°C en bak gedurende 8 minuten, of totdat de kaas een goudbruine korst heeft gevormd.
Serveer warm als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur en de smaken van kaas en broccoli.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Kabeljauwfilet met Rode-Wijnsaus en Gebakken Champignons
Proef de verfijnde smaak van deze kabeljauwfilet, geserveerd met een rijke rode-wijnsaus en knapperige champignons. Een Belgisch gerecht dat perfect is voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
Antikleefpan
sauspan
Vier serveerringen
- 4 medaillons van kabeljauwfilet ‘loins’ van 150 g
- 50 g boter
- 300 g rode uien
- 12 grote champignons of kleine boleten
- 1 laurierblad
- 1 takje verse rozemarijn
- Olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de saus:
- 60 g sjalot
- 60 g ongezouten boter
- 1,5 dl gevogeltebouillon
- 1,5 dl rode wijn
Saus bereiden:
Versnipper de sjalotten en stoof ze in de boter.
Voeg de rode wijn en gevogeltebouillon toe en laat het geheel inkoken tot de gewenste dikte.
Breng op smaak met peper en zout.
Kabeljauw bakken:
Verhit boter in een antikleefpan en bak de medaillons van kabeljauw aan beide kanten goudbruin.
Breng op smaak met zout en peper.
Gaar de vis vervolgens nog even in een voorverwarmde oven van 180°C.
Opmaak:
Zet vier serveerringen op vier borden en vul iedere ring met een laagje gebakken rode ui.
Leg de vis op het bedje van ui en schik de champignons erbovenop.
Verwarm de saus, haal van het vuur en klop op met klontjes koude boter.
Verwijder de serveerringen en versier het gerecht met een blaadje laurier.
Trek streepjes rode-wijnsaus op de borden en serveer direct.
Wijnadvies:
Een glas droge rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot complimenteert de smaken van dit gerecht perfect.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna
Proef de rijke smaken van Griekenland met deze heerlijke gebraden gehaktworstjes uit Smyrna, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g gehakt
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 1 ei
- 2 knoflooktenen
- 1 theelepel gemalen komijn of karwij
- 5 eetlepels boter
- 5 eetlepels bloem
- 2 uien
- 3 tomaten
- 1 kopje droge witte wijn
- ½ theelepel suiker
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna uit.
Pel en snipper de knoflook.
Meng het gehakt met de gemalen komijn, zout, peper, losgeklopt ei, knoflook en het uitgeknepen brood.
Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, wentel ze door de bloem en braad ze in 3 eetlepels verhitte boter aan.
Leg de rolletjes daarna in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
Giet de braadboter door een fijne zeef bij de rolletjes en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de uien, snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze kort in kokend water, verwijder de schil en pitjes en pureer ze.
Smelt de rest van de boter in een pan en fruit de uien kort.
Voeg de tomatenpuree en de witte wijn toe.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes koken.
Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko, past perfect bij dit gerecht en complimenteert de tomatensaus en de kruidige gehaktworstjes.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 950kcal
Author: Cor Klaar
braadslee
Mandoline of dunschiller
Ringvormen
kookpan
- 8 eenden borstvlees en poten apart
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
- 50 g knolselderij in blokjes
- 50 g prei in blokjes
- 50 g wortel in blokjes
- 16 plakken Parmaham
- 2 bosui in dunne ringen
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 sinaasappel in stukken
- 2 blaadjes laurier
- 2 blaadjes foelie
- 5 dl gevogeltefond
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 60g | Vet: 60g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt
Deze gevulde kaiserbroodjes met gehakt zijn een heerlijke en vullende maaltijd. Het knapperige broodje gevuld met gekruid gehakt en gesmolten kaas is perfect voor lunch of een snelle avondmaaltijd. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 broodjes
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kaiser afbakbroodjes
- 250 g gehakt
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- ½ tl komijn
- 1 tl chili flakes
- Geraspte kaas naar smaak
- Zout naar smaak
- Olijfolie voor het bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
Fruit dit aan in wat olijfolie in een koekenpan.
Voeg het gehakt toe en bak het rondom bruin.
Breng het gehakt op smaak met komijn, chili flakes en wat zout.
Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee met het gehaktmengsel.
Snijd het kapje van de kaiserbroodjes en hol ze uit met een lepel.
Vul de uitgeholde broodjes met het gehaktmengsel en bestrooi ze royaal met geraspte kaas.
Plaats de gevulde broodjes op een bakplaat en bak ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 8 minuten, totdat ze goudbruin en de kaas gesmolten is.
Serveer de gevulde broodjes warm met een frisse salade.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een gekoelde witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Zalmschoonheid: Kaiserbroodjes met Gerookte Zalm
Heerlijke kaiserbroodjes gevuld met gerookte zalm en een romig ei-tomaatmengsel, afgemaakt met pijnboompitjes en wasabimayonaise.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kaiserbroodjes
- 4 plakjes gerookte zalm
- 15 kleine tomaatjes
- Rucola
- Pijnboompitjes
- 2 eieren
- Scheutje magere room
- Peper + zout
- Wasabi mayonaise
Hol de kaiserbroodjes uit met een lepel, zorg ervoor dat er geen gat aan de onderkant zit.
Leg een plakje gerookte zalm in elk broodje.
Klop de eieren los met een scheutje magere room.
Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en voeg ze toe aan het eimengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Vul de broodjes met het ei-tomaatmengsel.
Bak de broodjes 8 minuten op 200°C totdat het mengsel gestold is.
Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge pan.
Beleg de borden met verse rucola en tomaatjes.
Maak met de wasabimayonaise mooie lijnen op het bord.
Plaats de broodjes in het midden op de sla en bestrooi met de pijnboompitjes.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij deze zalmschoonheid.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Gevulde Ui-Bloem met Krokante Krokantheid
Maak een indrukwekkende gevulde ui-bloem met een krokante coating.
Perfect als bijgerecht of feesthapje!
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote zoete ui
- 100 gram bloem
- Snufje cayennepeper
- Snufje vergemalen zout
- Snufje gerookte paprikapoeder
- Snufje vergemalen peper
- 1 ei
- 100 ml melk
Schil de ui, maar houd het kroontje eraan zodat de rokken aan elkaar blijven zitten.
Snijd de ui vanaf een centimeter van de kroon in, zodat je een bloemvorm krijgt.
Verwijder eventueel de kern met een meloensnijder, maar laat de onderkant intact.
Meng in een grote kom de bloem, cayennepeper, paprikapoeder, zout en peper.
Strooi voorzichtig het bloemmengsel over de ui en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.
Meng in een andere kom het ei met de melk.
Schud overtollige bloem van de ui af en dip de ui in het eimengsel met de snijkant naar beneden.
Zorg dat de ui goed bedekt is.
Bedek de ui nog een keer met het bloemmengsel.
Besproei de ui met een beetje olie voor extra krokantheid.
Bak de ui 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C totdat de ui knapperig en zacht is.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé voor een verfrissende balans.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Gevulde Portobello's met Brie en Pesto
Lekkere gevulde portobello's met romige brie, pittige pesto en een vleugje honing.
Perfect als voorgerecht of luxe hapje.
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 reuzechampignons
- 1 tl verse pesto
- 1 el pijnboompitten
- 4 plakjes brie
- 4 plakjes serranoham optioneel
- 1 tl honing
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de steeltjes van de portobello's eraf en leg ze op een bakplaat.
Smeer een dun laagje pesto op de binnenkant van elke portobello.
Leg fijn gesneden serranoham op de pesto (optioneel).
Plaats een plakje brie bovenop de ham of direct op de pesto als je de ham weglaat.
Strooi pijnboompitten over de brie.
Druppel een beetje honing over elke portobello.
Bak de gevulde portobello's 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de brie gesmolten is.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van brie en pesto.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Oliebollentaart uit de Airfryer
Deze oliebollentaart combineert de klassieke smaak van oliebollen met het gemak van een airfryer. Perfect voor de feestdagen, met een luchtige textuur en gevuld met rozijnen, krenten, sukade en appel. Een heerlijke twist op een traditionele favoriet!
(inclusief rijstijd)1 uur uur 45 minuten min
Servings: 8
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 375 ml Spa Rood
- 25 ml melk
- 1 ei
- Rasp van 1 citroen
- 25 g boter
- 15 g suiker
- 7,5 g zout
- 1,5 tl kaneel
- 12 g gedroogde gist
- Optioneel:
- 100 g rozijnen
- 50 g krenten
- 50 g sukade
- 150 g appel
Voorbereiding van de ingrediënten:
Laat de rozijnen en/of krenten 15 minuten wellen in lauw water.
Droog ze daarna goed af.
Verwarm de melk en boter in een kom gedurende 3 minuten op 37 graden (of op lage stand in de magnetron) totdat de boter volledig is gesmolten.
Bereiding van het deeg:
Voeg de suiker en gist toe aan het melk-botermengsel en roer goed door.
Voeg vervolgens de bloem, zout, kaneel, citroenrasp en het ei toe.
Mix dit kort door elkaar.
Zet de kneedstand van de mixer aan en voeg beetje bij beetje de Spa Rood toe.
Zodra alle Spa Rood is opgenomen, meng je het deeg nog eens 25 seconden op hoge snelheid om een mooi beslag te krijgen.
Voeg eventueel de gewelde rozijnen, krenten, sukade en appel toe en mix kort om te mengen.
Rijzen van het deeg:
Giet het beslag over in een grote, ingevette beslagkom en dek af met huishoudfolie.
Laat het beslag een uur rijzen in een voorverwarmde oven op 50 graden.
Bakken van de taart:
Giet het gerezen beslag in een ingevette springvorm en plaats deze in de airfryer.
Bak de oliebollentaart 20 tot 25 minuten op 160 graden, totdat de taart goudbruin is.
Controleer met een satéprikker of de taart gaar is.
Als de prikker er schoon uitkomt, is de taart klaar; anders bak je hem nog 5 minuten extra.
Serveren:
Laat de taart iets afkoelen in de vorm voordat je hem serveert.
Serveer warm of op kamertemperatuur.
Wijnadvies:
Serveer deze oliebollentaart met een glas champagne of een ander feestelijk drankje om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren!
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13
Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 gr groene pasta penne beetgaar gekookt en uitgelekt
- 150 gr fijngesneden ham
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- Zout en peper naar smaak
- 4 eetlepels kippenbouillon
- 5 plakjes bladerdeeg
- Boter of olie om springvorm in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de gekookte en uitgelekte groene pasta met de fijngesneden ham, oregano, geraspte sinaasappelschil, zout, peper en kippenbouillon.
Rol 5 plakjes bladerdeeg uit.
Bekleed een ingevette springvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
Schep het pastamengsel op het deeg.
Rol 3 plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.
Bedek de taart met het tweede deegplak en druk de randen goed op elkaar.
Bak de pastataart in de voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 40 minuten.
Geniet van deze heerlijke pastataart als bijgerecht of hoofdgerecht.
Combineer met een frisse salade en serveer met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 13