Amsterdamse Gehaktballen
Deze Amsterdamse gehaktballen, gebakken in de oven en doordrenkt met smaakvolle kruiden, zijn perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gehakt
- 2 eieren
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel ketjap sojasaus
- 2 sneetjes witbrood 15 minuten geweekt in melk en uitgeknepen
- 1 eetlepel runderbouillon
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 ½ theelepel gehaktkruiden (zie hier onder
- Peper en zout naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- Boter om in te bakken
- Water naar behoefte
Gehaktkruidenmengsel:
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels gemalen witte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Eventueel 1/4 theelepel chilipoeder
Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles goed door elkaar.
Laat het mengsel 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt voldoende boter in een ovenschaal.
Vorm het gehaktmengsel tot gehaktballen en leg ze in de ovenschaal.
Bak de gehaktballen gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voeg een kopje water toe aan de ovenschaal en bak de gehaktballen nog eens 5 minuten in de oven.
Serveer de gehaktballen warm.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen, stamppot of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Amsterdamse gehaktballen gaan goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Aardbeien-MonChou Twisters
Gemaakt van vers bladerdeeg
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de MonChou met de basterdsuiker tot een glad mengsel met behulp van een lepel.
Strijk dit mengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg in een dun laagje.
Snijd het bladerdeeg in het midden doormidden.
Bestrijk een helft met de gepureerde aardbeien.
Plaats de andere helft van het bladerdeeg, met de MonChou naar beneden, op de met aardbei besmeerde helft.
Snijd de bladerdeegplak in vijf gelijke repen en draai elke reep tot een twister.
Bak gedurende 25-30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit
Luchtige bladerdeegbakjes gevuld met romige zure room en vers rood fruit, perfect voor een verfrissend en elegant dessert.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 250 g zure room
- Merg van 2 vanillestokjes
- 2 eetlepels poedersuiker
- 8 aardbeien
- 8 frambozen
- 8 bramen
- 16 blauwe bessen
- 32 aalbessen
- 8 kleine munttopjes
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en snijd het in 8 gelijke stukken.
Vet de achterkant van een muffinvorm in met boter of bakspray zodat het deeg niet blijft plakken.
Meng de zure room met de poedersuiker en het vanillemerg.
Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast om op te stijven.
Verdeel het deeg over de achterkant van de muffinvorm, bestrijk het met wat water en strooi rietsuiker over de stukken deeg.
Bak het deeg 15 minuten tot het lichtbruin is.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de stukken deeg en laat ze op een rooster afkoelen.
Bak de stukken deeg nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze volledig afkoelen.
Vul de bakjes met het zure roommengsel.
Verdeel over ieder bakje 1 aardbei, 1 braam, 1 framboos, 4 aalbessen en 2 blauwe bessen.
Werk af met een topje verse munt.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Romige Aardbeientaart met Mascarpone
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 500 g mascarpone
- 4 eieren
- 100 g suiker
- 300 g aardbeien in achten gesneden
- 400 g gedroogde bonen om mee blind te bakken
- Extra aardbeien voor decoratie
- Verse muntblaadjes voor decoratie
Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit met het meegeleverde bakpapier en plaats het direct in de bakvorm.
Versterk de rand met het overhangende deeg en prik het deeg meerdere keren in met een vork.
Leg een stuk bakpapier op het deeg, vul het met gedroogde bonen en bak het in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
Meng ondertussen de mascarpone, eieren en suiker goed door elkaar, voeg de aardbeien toe en roer opnieuw.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de gedroogde bonen en verdeel het mascarpone-aardbeienmengsel gelijkmatig over de bodem van het deeg.
Bak opnieuw in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
Laat na het bakken ongeveer 1 uur afkoelen en garneer vervolgens met verse aardbeien en eventueel wat verse muntblaadjes.
Deze romige aardbeientaart met mascarpone past goed bij een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 13g | Vet: 40g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Bacon-Ei Emmentaler Broodjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 4 afbakbroodjes rond
- 4 eieren M-formaat
- 4 plakken bacon
- 50 gram geraspte Emmentaler
- 4 takjes tijm
- Peper naar smaak
Snijd de bovenkant van het broodje en hol de broodjes uit.
Leg een plak mooie bacon in het broodje.
Strooi wat van de geraspte Emmentaler op de bodem.
Breek in ieder broodje een ei en laat de dooier heel.
Strooi hierover wat peper en verse tijm en als laatste de Emmentaler.
Verwarm de oven voor op 180 °C Hetelucht Plus.
Plaats de broodjes op een bakplaat (of een bakplaat met gaatjes) en bak de broodjes in ongeveer 10 minuten af.
Controleer nu het ei. Als het ei nog niet ver genoeg gestold is, dek het dan af met aluminium folie en laat het op 120 °C verder garen.
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 17g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Spaanse Cheesecake & IJskoffie Verfrisser
Voorbereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 12 Stuks ijs
- 90 ml Melk
- 4 eieren
- 250 gram suiker
- 100 gram Boter
- 500 gram Roomkaas
- 0.5 Stuk Citroen
- 100 gram Bloem
- 100 gram Framboos
- 100 gram Blauwe Bes
- 1 Theelepel Zout
- 200 gram Speculoos
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet vier kleine bakvormen met verwijderbare bodem in en bekleed ze met bakpapier.
Voor de bodem: Meng de boter met de verkruimelde speculoos.
Druk het mengsel stevig op de bodem en zijkanten van de bakvormen.
Voor de cheesecake: Meng in een grote kom de eieren, suiker en boter.
In een andere kom, meng de roomkaas, kaneel, citroenschil en zout.
Voeg de inhoud van beide kommen samen en roer tot een glad beslag.
Voeg al roerend de bloem toe tot het beslag glad is.
Verdeel enkele frambozen en blauwe bessen over de bodem van elke bakvorm.
Giet het beslag erover en verdeel de rest van de frambozen en blauwe bessen.
Bak de cheesecakes 8 minuten op 200ºC en verlaag dan de temperatuur naar 180ºC en bak nog 30 minuten.
Laat afkoelen in de oven.
Bedek de bakvormen met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten in de oven staan.
Haal de cheesecakes uit de oven en laat ze verder afkoelen.
Serveer lauw of koud.
Serveer met een verfrissende ijskoffie.
Aangezien dit een dessert is, zou een zoete Spaanse wijn zoals Moscatel de Valencia goed passen bij de romige cheesecake en de fruitige bessen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Envivo Lungo Pear Crumble
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
Voor de peer- en havermoutcrumble:
- 1 cup Envivo Lungo sterke koffie
- 8 peren
- 180 gram boter
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram rietsuiker
- 150 gram havermout
Voor de koffie:
- 6 capsules van de Envivo Lungo
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.
Voeg de peren, de boter en rietsuiker toe aan een pan.
Kook het geheel op hoog vuur tot het karameliseert.
Zet een lungo van de Envivo Lungo met uw Nespresso machine en voeg deze toe aan de pan.
Laat het geheel 3 tot 4 minuten op hoog vuur koken.
Voeg de bloem, bruine suiker, havermout en overgebleven boter en rietsuiker toe aan een kom.
Mix het geheel tot het een grof gekorreld mengsel vormt.
Leg de gekarameliseerde peren in een ovenschaal.
Voeg het havermoutmengsel toe aan de ovenschaal en zet het in de oven voor 40 minuten.
Serveer warm met een Envivo Lungo.
Geniet ervan!
Omdat dit een ontbijtgerecht is, wordt het meestal niet met wijn geserveerd. Maar als je het als dessert wilt hebben, zou een zoete witte wijn zoals een Riesling goed kunnen passen.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Romige Zeevruchtentaart met Krokante Korst
Een luxe hartige taart boordevol mosselen, Sint Jacobsschelpen en garnalen, verrijkt met een romige saus en een krokante deegkorst.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- ⅛ liter bouillon
- 150 g grote garnalen
- 175 g roomboter
- 225 g bloem
- 250 g bloem
- 4 el water
- 500 g gekookte mosselen
- 500 g Sint Jacobsschelpen
- Knoflookpoeder snufje
- Nootmuskaat snufje
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak het taartdeeg door 225 g bloem, 150 g roomboter, zout en water te mengen.
Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Gebruik de resterende bloem en roomboter om een lichte roux te maken.
Blus de roux af met bouillon en laat het kort doorkoken.
Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Rol het deeg uit en leg het in een beboterde springvorm.
Prik herhaaldelijk met een vork in het deeg.
Bak het deeg 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C tot het lichtgeel is.
Verdeel de mosselen, Sint Jacobsschelpen en garnalen over de taartbodem.
Kruid met nootmuskaat en knoflookpoeder.
Giet de bereide roux over de zeevruchten.
Plaats de taart nog 10 minuten terug in de oven.
Bestrooi de taart met fijngehakte peterselie.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een partje citroen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 35g | Vet: 36g | Zout: 2.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas
Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 1 ui fijngehakt
- 150 g belegen Gouda geraspt
- 150 g champignons uit blik uitgelekt
- 3 el roomboter
- 3 theelepels Pernod anijslikeur
- 4 sneetjes geroosterd brood
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134
Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten
Een rijke browniekrans met de perfecte balans tussen chocolade, kaneel en knapperige walnoten. Heerlijk als feestelijk gebak bij koffie of thee!
Bereidingstijd1 uur uur
afkoeltijd4 uur uur
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g chocolade in stukjes gebroken
- 100 g boter
- 3 eieren
- Snufje zout
- 150 g basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ eetlepel kaneel
- 100 g walnoten grof gehakt
- Poedersuiker voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie tot een glad mengsel.
Klop in een kom de eieren, een snufje zout, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
Roer het gesmolten chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg de kaneel en gehakte walnoten toe.
Roer alles goed door elkaar tot een egaal beslag.
Schep het beslag in de ingevette rijstrandvorm met paneermeel bestrooid.
Strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak de browniekrans 45-55 minuten in het midden van de oven, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
Laat de browniekrans minimaal 4 uur afkoelen in de vorm.
Stort de krans voorzichtig op een schaal en draai hem om.
Leg een rooster met ruitpatroon op de krans en bestrooi royaal met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een volle Cabernet Sauvignon sluit perfect aan bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 134