Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg
Noix de Saint Jacques aux poireauxElegant gerecht van Sint-Jacobsschelpen met prei, venkel en bladerdeeg, perfect voor feestelijke diners.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg grof zeezout
- 3 eetlepels Noilly Prat droge witte vermouth
- 40 g boter in kleine dobbelsteentjes
- 50 g venkelknol in dunne reepjes
- 6 coquilles Saint Jacques diepvries
- 6 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
- 100 g prei in dunne schijfjes
- 1 eidooier losgeklopt
- Kerrie
- Peper
- Zout
Voorbereiden:
Haal het harde parelmoergedeelte van de coquilles en halveer het witte deel.
Verwarm 10 g boter in een pan en bak de prei en venkel 5 minuten.
Verdeel het prei-venkelmengsel over de lege schelpen en leg er een gehalveerde coquille op.
Voeg het oranje kuitgedeelte toe aan elke schelp.
Bestrooi met peper, zout en een beetje kerrie.
Schenk Noilly Prat en verdeel de resterende boter over de schelpen.
Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen.
Plak vast met eidooier.
Snijd uit het resterende deeg 6 decoratieve schelpvormen en plak ze met wat water op de bladerdeegdakjes.
Bewaar de schelpen afgedekt in de koelkast.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk het bladerdeeg met eidooier.
Bak de schelpen 8 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jacobsschelpen erop.
Serveer direct.
Je kunt ook de schelpen vullen met reepjes andere vis of garnalen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een glas Noilly Prat zelf past perfect bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Clafoutis van Peren met Kastanjepuree en Crème Fraîche
Deze heerlijke clafoutis van peren combineert zoete peren met kastanjepuree en een vleugje vanille. Serveer het met crème fraîche en madeleines voor een perfect dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g peren geschild, in dunne schijven
- 125 g basterdsuiker
- 75 g bloem
- 75 g boter gesmolten
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 ½ dl melk
- 1 snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blik kastanjepuree
- Crème fraîche voor serveren
Schil de peren, snijd ze in dunne schijven en schik ze in een beboterde ovenschaal.
Klop in een kom de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem, een snufje zout en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Schenk het beslag over de peren in de ovenschaal.
Bak de clafoutis 40 minuten in het midden van de oven, tot het geheel gaar en goudbruin is.
Laat de clafoutis iets afkoelen en bestrooi met vanillesuiker.
Serveer lauwwarm met kastanjepuree, een lepel crème fraîche en eventueel madeleines.
Serveer de clafoutis lauwwarm en geef er kastanjepuree, crème fraîche en madeleines bij.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een klassieke Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij de zoetheid van de clafoutis en kastanjepuree.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Buideltjes met Gerookte Zalm en Paling
Delicate buideltjes gevuld met gerookte zalm en paling, geserveerd met een romige saus. Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat (ingevet)
Kleine pan
- 2 eieren
- 125 g gezeefde bloem
- 1 ¼ dl melk
- 1 ¼ dl bier
- 30 g gesmolten boter
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 100 g gerookte zalm
- 75 g gerookte paling
- 1 eetlepel fijngesneden dille
Voor de saus:
- 125 ml crème fraîche
- ⅓ dl witte wijn
- ¼ dl visfond
- ½ eetlepel citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Scheutje gembervocht
Extra:
- Preireepjes even geweekt in kokend water, om de buideltjes dicht te binden
Maak het beslag door eieren, melk, bloem en een snufje zout te mengen.
Voeg het bier en de gesmolten boter toe en roer goed door.
Zeef het beslag en laat het 2 uur rusten.
Bak van het beslag 4 dunne flensjes in een koekenpan en laat ze afkoelen.
Verdeel de gerookte zalm, gerookte paling en fijngesneden dille over de flensjes.
Vouw de flensjes tot buideltjes en bind ze dicht met preireepjes.
Zet de buideltjes op een ingevette bakplaat en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 7 minuten.
Maak ondertussen de saus: meng de crème fraîche, witte wijn, visfond, citroensap, zout, peper en een scheutje gembervocht in een kleine pan.
Verwarm op laag vuur en roer goed door.
Schep de saus op borden en zet de warme buideltjes erop.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij de gerookte vis en romige saus.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Klassieke Lamskroon met Kruiden en Mosterd
Verwen je gasten met deze smaakvolle lamskroon, perfect gekruid met knoflook, rozemarijn, salie en tijm, en bereid tot in de perfectie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
rusten10 minuten min
Servings: 6
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
keukentouw
naald
scherp mes
- 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes
- 2 teentjes knoflook in reepjes gesneden
- 1 takje rozemarijn naaldjes gestript
- Enkele blaadjes salie fijngehakt
- Enkele takjes tijm fijngehakt
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 1 brede reep vers vet spek
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Krab indien nodig de botjes van de lamsribstukjes schoon voor een nette presentatie.
Maak kleine sneetjes in het vlees naast elke rib en steek hierin de reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes.
Hak de overgebleven rozemarijn, salie en tijm fijn en meng ze met de mosterd, olijfolie, zout en peper tot een marinade.
Wrijf het vlees goed in met dit kruidenmengsel en laat het even intrekken.
Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen en vorm een 'kroon'.
Naai de uiteinden van de ribstukken met keukentouw aan elkaar vast om de kroonvorm te behouden.
Bind een brede reep spek om de buitenkant van de kroon om het vlees sappig te houden tijdens het braden.
Plaats de lamskroon in het midden van de voorverwarmde oven en braad gedurende 10 minuten.
Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en laat nog 30 minuten verder braden (voor een kleinere lamskroon, 17-20 minuten), totdat het vlees mooi rosé is.
Haal de lamskroon uit de oven en laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Plaats de lamskroon op een schaal en garneer eventueel met een bosje laurier voor een feestelijke presentatie.
Snijd aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw voor het serveren.
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Shiraz past uitstekend bij deze smaakvolle lamskroon.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Chocolade Schuimpuntjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
stervormige spuitmond
rooster
magnetron
- 3 eiwitten
- 100 g suiker
- 75-100 g pure chocolade
- 1 eetlepel olie
Verwarm de oven voor op 125°C.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een droge en vetvrije kom.
Klop de eiwitten los en voeg tijdens het kloppen de helft van de suiker toe.
Meng dan de rest van de suiker erdoor.
Doe het schuim in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit toefjes op de bakplaat.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
Het schuim is klaar als het stevig aanvoelt.
Trek het bakpapier met de schuimpuntjes op een rooster en laat ze afkoelen.
Hak de chocolade fijn en smelt deze met olie au bain-marie of in de magnetron.
Laat het iets afkoelen en doop de onderkant van de schuimpuntjes erin.
Laat de schuimpuntjes uitharden op een stuk bakpapier.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Romantische Chocoladetaart voor Twee
Een heerlijke en luxe chocoladetaart, perfect voor een speciale gelegenheid zoals Valentijnsdag!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g bloem
- 200 g suiker
- 40 g boter
- Snufje zout
- 2 eieren
- 16 g gist
- Rum
- Abrikozenconfituur
- 1 plak chocolade gesmolten
- Poedersuiker
- 1 granaatappel
Meng eierdooiers met suiker en boter tot een gladde crème.
Voeg een eetlepel rum toe, een snufje zout, bloem, opgeklopte eiwitten en gist.
Mix tot een glad beslag zonder luchtbellen.
Vet een taartvorm in en giet het beslag erin.
Bak de taart ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ºC.
Laat de taart afkoelen.
Snijd de taart horizontaal door en smeer abrikozenconfituur tussen de lagen.
Smelt de gesmolten chocolade en een eetlepel poedersuiker in een pan.
Giet de chocolade over de taart en strijk deze uit.
Bestrooi de taart met granaatappelpitjes voordat je deze aan je geliefde serveert.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn, zoals een Muscat, past uitstekend bij de rijke chocoladesmaken van de taart.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Zalmspiesjes met Komijn en Venkel
Heerlijke zalmspiesjes met een kruidige korst van komijn en venkel, perfect voor een zomerse barbecue of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 2 theelepels venkelzaadjes
- 1 theelepel grof zeezout
- Versgemalen peper
- 1 dik stuk zalmfilet van 500 g
Plet de komijn- en venkelzaadjes in een vijzel en voeg het grof zeezout en versgemalen peper toe.
Snijd de zalm in blokjes en druk één kant van elk blokje in het kruidenmengsel.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de zalm met de kruidenkant naar beneden gedurende 2 minuten.
Plaats de zalmblokjes 1 minuut in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat ze net gaar zijn.
Serveer de zalmblokjes op spiesjes en geniet direct.
Wijnadvies
Serveer deze zalmspiesjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een lichte, verfrissende combinatie.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Zalmfilet met Kappertjes- en Pijnboompittendressing, Prei, Limoenpuree en Geroosterde Paprika
Deze zalmfilet met een kappertjes- en pijnboompittendressing, gecombineerd met een frisse limoenpuree, geroosterde paprika en beetgare prei, is perfect voor een verfijnde maaltijd.
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Auteur onbekend
- 40 g pijnboompitten
- 25 g kappertjes uitgelekt
- Sap van 1 limoen
- 1 dl olijfolie
- Gembersiroop
- Peper
- Zout
- 250 g kruimige aardappels
- ½ dl room
- Schil van 1 limoen
- Olijfolie
- 1 rode paprika gegrild
- 8 stukjes zalmfilet 80 g elk
- 4 stengels Engelse prei
- 20 g boter
- ½ dl culinaire room
- 40 g spekblokjes
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een dikke bodem pan.
Dep de kappertjes droog en meng ze met de pijnboompitten, limoensap en olijfolie.
Verwarm de dressing gedurende 1 uur op 70°C.
Breng op smaak met gembersiroop, peper en zout.
Serveer lauwwarm.
Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en kruid met peper en zout.
Bak de zalm gedurende 15 minuten in de oven op 160°C.
Schil de kruimige aardappels en kook ze gaar.
Stamp de aardappels fijn en meng met room en limoenschil tot een puree.
Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
Kook de prei beetgaar in gezouten water.
Smelt de boter in een pan, voeg de room en spekblokjes toe, en laat zachtjes sudderen.
Voeg de prei toe en laat alles goed doorwarmen.
Serveer de zalmfilets op borden met de limoenpuree, geroosterde paprika en de kappertjes-pijnboompittendressing.
Wijnadvies
Serveer deze zalmfilet met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die de limoen- en kappertjessmaken aanvult.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel
Deze verfijnde dim sum combineert de rokerige smaak van rivierpaling met de frisse sinaasappel en zoete, karamellizede cashewnoten voor een unieke en elegante maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
voor het drogen van de olijven3 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 400 g gerookte rivierpaling in 16 stukjes
- 2 sinaasappels
- 50 g cashewnoten
- 20 g suiker
- 200 g ontpitte zwarte olijven
- 100 ml olijfolie
- 1 chilipeper
- 1 lente-ui
Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes die even groot zijn als de stukjes paling.
Leg elk stukje paling op een schijfje sinaasappel.
Droog de zwarte olijven gedurende 2-3 uur in een oven op 100°C.
Doe de olijven vervolgens in een keukenmachine met een scheutje water en de olijfolie, en mix tot een gladde massa.
Plaats de cashewnoten op een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi ze met de suiker.
Karameliseer de cashewnoten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat ze goudbruin zijn.
Laat de cashewnoten afkoelen en breek ze in stukjes.
Verdeel 4 stukjes paling over elk bord.
Garneer met fijngesneden chilipeper en lente-ui.
Strooi enkele stukjes gekarameliseerde cashewnoten rondom en werk af met de zwarte olijfolie.
Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van
sinaasappel en karamelachtige cashewnoten. Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van sinaasappel en karamelachtige cashewnoten.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij deze verfijnde dim sum. De frisse zuren van de wijn vullen de rokerige paling en de citrus aan.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19
Heerlijke Speculaaskoek
Deze speculaaskoek is de perfecte traktatie bij een kopje koffie. Kruidig en krokant, ideaal voor de wintermaanden of een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
nacht rusten1 dag d
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 150 g roomboter
- 10 g speculaaskruiden
- Snufje zout
Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het minimaal een nacht in de koelkast rusten.
Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of bakpapier.
Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten tot hij gaar is.
Laat de koek afkoelen; hij wordt harder tijdens het afkoelen.
Breek de koek in grote stukken.
let op:
De koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking:
- Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles).
- Voor amandelspeculaas kun je wat
geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een glaasje warme glühwein past goed bij deze speculaaskoek, die heerlijk combineert met de kruiden en de zoetheid van de koek.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 19