Tartaartjes met romige uienjus en ovenaardappelen

Tartaartjes met romige uienjus en ovenaardappelen

Smaakvolle rundertartaartjes in romige uienjus, geserveerd met knapperig geroosterde aardappelpartjes uit de oven en verse kruiden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees, Zuidvruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 645kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 snufje chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 1000 g stevig kokende aardappels
  • 2 grote uien
  • 2 sjalotjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 25 g roomboter
  • 6 eetlepels broodkruim wit brood zonder korst, gezeefd
  • 6 rundertartaartjes
  • l slagroom
  • Citroensap
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Borstel de aardappels schoon onder koud water, droog ze en snijd in 6 parten.
  • Leg de aardappels in een ovenschaal en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
  • Voeg fijngehakte knoflook, rozemarijn, peper en zout toe en hussel goed.
  • Rooster de aardappels ca.
  • 20 minuten in de oven en schep regelmatig om.
  • Snipper de sjalotjes.
  • Meng in een kom de tartaartjes, sjalotjes, ei en 4 eetlepels broodkruim.
  • Vorm 12 kleine bolletjes van het mengsel, druk ze licht plat en wentel door het resterende broodkruim.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie en roomboter in een pan.
  • Bak de tartaartjes op middelhoog vuur rondom goudbruin en gaar.
  • Houd ze warm buiten de pan.
  • Snipper de uien en fruit ze in de pan met een snufje chilipeper in de bakjus.
  • Voeg de slagroom toe en laat de saus inkoken tot de helft.
  • Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Verdeel de tartaartjes over voorverwarmde borden en lepel de saus erover.
  • Schep de aardappelparten ernaast en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade van rucola en tomaat voor extra kleur en balans op het bord.
Wijnadvies:

Een Cinsaut Pinotage uit Zuid-Afrika past perfect bij de kruidige tartaartjes en romige saus.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 38g | Vet: 25g

Gemarineerde Moksie Metie uit de Oven

Gemarineerde Moksie Metie uit de Oven

Deze Surinaamse klassieker combineert gemarineerde kip met een heerlijke ovensmaak. Serveer met rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 265kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • boter
  • Faja Lobi Kip in Masala marinade
  • Faja Lobi Losie Foroe marinade
  • Faja Lobi Moksie Metie marinade

Instructies

  • Snijd de kip in langwerpige stukken van ongeveer 20x4 cm.
  • Kies een marinade en voeg deze toe tot het vlees volledig onderstaat.
  • Laat het vlees 2-3 uur marineren in de koelkast.
  • Leg de kipstukken op een bakplaat met een klontje boter op elk stuk.
  • Verwarm de oven voor op 175-200 graden Celsius.
  • Bak de kip gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Snijd het vlees na het bakken in reepjes.
  • Eventueel grillen of roosteren is ook mogelijk voor extra smaak.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met Kotomisi Rijst, Nasi Goreng, Moksie Alesie, Masoesa-Alesie, Tjauw-Min of Spaghetti.
Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een kruidige rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 26g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Rode Char Siu van gemarineerd varkensvlees

Rode Char Siu van gemarineerd varkensvlees

Deze Surinaamse Char Siu is varkensvlees in een zoete, rode marinade met een heerlijke kruidige jus. Ideaal met rijst of noedels.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 250 gram varkensvlees
  • 4 eetlepels water
  • 8 eetlepels Faja Lobi Moksie Metie marinade voor jus
  • Faja Lobi Moksie Metie marinade voor vlees

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in lange repen van ongeveer 20 x 4 cm.
  • Leg het vlees in een schaal en voeg voldoende Moksie Metie toe zodat het vlees ondergedompeld is.
  • Laat het vlees 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden of gebruik een combimagnetron.
  • Bak het vlees in de oven of combimagnetron tot het gaar en licht gekarameliseerd is.
  • Snijd het gebakken vlees in dunne reepjes.
  • Meng 8 eetlepels Moksie Metie met 4 eetlepels water en 2 eetlepels olie.
  • Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken tot een jus.
  • Voeg eventueel verse peper naar smaak toe.
  • Schenk de jus over het vlees.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met Kotomisi Rijst, Tjauw-Min, Nasi Goreng of spaghetti en een portie kouseband als groente.
Wijnadvies:
Serveer met een licht gekoelde Pinot Noir of een fruitige rosé voor een mooie balans met de zoetige marinade.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 22g | Vet: 21g | Zout: 2.4g | Sugar: 7g

Romige prei-aardappelschotel met broccoliburgers

Romige prei-aardappelschotel met broccoliburgers

Deze romige prei-aardappelschotel met knapperige broccoliburgers is een heerlijk vegetarisch ovengerecht voor koude dagen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 565kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bekertje slagroom 125 ml
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 100 g geraspte vegetarische belegen kaas
  • 2 el grove mosterd
  • 2 pakjes Tivall Broccolischijf à 2 stuks
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g gesneden prei 1 zakje
  • 4 el zonnebloemolie
  • Peper versgemalen
  • Zout

Instructies

  • Pel de knoflook en hak deze fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng een pan met ruim water en zout aan de kook en kook de aardappelschijfjes 2 minuten.
  • Voeg de prei toe en kook nog 1 minuut mee.
  • Laat het geheel uitlekken in een vergiet.
  • Vet een ovenschaal in en doe het aardappel-preimengsel erin.
  • Meng de slagroom met de mosterd, kaas, peper en zout.
  • Verdeel het roommengsel gelijkmatig over de ovenschaal.
  • Bak de schotel in het midden van de oven 30-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit intussen de zonnebloemolie in een pan.
  • Bak de broccolischijven in 4-6 minuten op middelhoog vuur goudbruin, keer halverwege.
  • Verdeel de ovenschotel over de borden en leg de broccolischijven ernaast.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse bieslook of peterselie voor een frisse, groene touch.
Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een volle Chardonnay of een frisse Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 565kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 14g | Vet: 38g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g

Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Gezellig samen koken aan tafel met een scala aan vegetarische gourmetgerechtjes van over de hele wereld. Perfect voor feestdagen of een etentje met vrienden!
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje Tivall Falafel
  • 1 bakje Tivall Mini-hamburgers
  • 1 bakje Tivall Oosterse wokblokjes
  • 1 bakje Tivall Satéballetjes
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 zakje gemengde rauwkost 150 g
  • 1 zakje gekookte gele rijst Lassie, 270 g
  • 1 zakje soepgroenten 250 g
  • ½ zakje Thaise wokmix 400 g
  • 2 el ketchup
  • 2 el oosterse roerbakolie
  • 2 el zoete ketjap ketjap manis
  • 3 el sladressing naturel fles
  • 4 augurk plakjes pot
  • 4 blaadjes kropsla
  • 4 voorgebakken ronde partybroodjes
  • 1 tl pindasaus pot

Instructies

  • Roer de pindasaus los met 1 eetlepel heet water en meng dit met de sladressing.
  • Meng de dressing door de rauwkost om een gado gadosalade te maken.
  • Bak de partybroodjes af in de oven volgens de verpakking.
  • Snijd de augurk in plakjes en verdeel deze samen met de kropsla en ketchup over kleine schaaltjes.
  • Verhit de oosterse roerbakolie in een pan en bak de soepgroenten circa 2 minuten.
  • Voeg de gele rijst toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Laat het mengsel afkoelen voor de rijst-groentensalade.
  • Meng de wokblokjes met de Thaise wokmix en ketjap manis in een schaal.
  • Verdeel alle ingrediënten op tafel.
  • Laat iedereen zijn of haar favoriete Tivall producten aan tafel bakken.
  • Bak het wokblokjesmengsel in kleine porties in de gourmetpannetjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met stokbrood en verschillende dips zoals knoflooksaus of yoghurtdressing voor extra variatie.
Wijnadvies:

Een frisse Verdejo of Pinot Grigio past perfect bij de uiteenlopende smaken van dit gourmetfeestje.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Romige snijbietgratin met spek en kaas

Romige snijbietgratin met spek en kaas

Een smaakvolle ovenschotel van snijbietstelen met spek, Scamorza en een krokant laagje broodkruim – heerlijk bij aardappelen of brood.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel, Vlees, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 witte of rode ui fijngesneden
  • 150 g Scamorza of gerookte mozzarella
  • 2-3 el olijfolie
  • 3 el olijfolie
  • 3-4 takjes peterselie
  • 50 g droog witbroodkruim of paneermeel
  • 800 g snijbietstelen
  • circa 1/8 l bouillon
  • geraspte citroenschil
  • peper
  • zout
  • 100 g spek in dunne reepjes

Instructies

  • Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken.
  • Leg de stelen in water met citroensap zodat ze wit blijven.
  • Verwarm 2-3 el olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui zachtjes.
  • Voeg de uitgelekte snijbietstelen toe en bak ze kort mee.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg wat bouillon toe, dek af en laat 10-20 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Haal de snijbietstelen met een schuimspaan uit de pan.
  • Verdeel ze netjes in een ovenschaal, parallel zoals asperges.
  • Verdeel het spek en de in blokjes gesneden Scamorza ertussen.
  • Bestrooi met het broodkruim en wat geraspte citroenschil.
  • Besprenkel met 3 el olijfolie.
  • Plaats de schaal in de oven en bak tot de kaas gesmolten is en het geheel borrelt.

Notities

Serveertip:

Serveer met rustiek witbrood of gekookte aardappelen met een lepel van het groentenat.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals Dolcetto d’Alba.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 15g | Vet: 29g | Zout: 1.4g | Sugar: 1g

Geroosterde kweeperen met romige vanillesaus

Geroosterde kweeperen met romige vanillesaus

Een warm en aromatisch nagerecht van in de oven gebakken kweeperen, gevuld met honing en citroen, geserveerd met zelfgemaakte vanillesaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 265kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • ½ citroen geraspte schil van
  • 2 el maizena aardappelmeel of arrowroot
  • 2 el suiker
  • 40 g boter
  • 50 g honing
  • 500 ml melk
  • 8 kleine kweeperen
  • 1 vanillepeul
  • 2 eigeel

Instructies

  • Was de kweeperen en wrijf ze droog.
  • Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snij de kweeperen een paar keer in.
  • Zet elke kweepeer op een stuk aluminiumfolie en bestrijk ze met honing.
  • Meng de honing, citroenschil en boter en vul hiermee de kweeperen.
  • Vouw de folie luchtig om de kweeperen en zet ze 60 minuten in de oven bij 160 °C.
  • Meng ondertussen 3 eetlepels melk met de maizena, suiker en eigeel.
  • Verwarm de rest van de melk langzaam met het merg uit de vanillepeul en de opengesneden peul.
  • Haal de melk van het vuur zodra deze kookt en giet langzaam, al roerend, het maismeelmengsel erbij.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Serveer de kweeperen met de saus.
  • Gebruik eventueel vanillesuiker in plaats van vanillepeul en verminder dan de suiker in de saus.

Notities

Serveertip:
Garneer met geroosterde amandelschilfers of een snufje kaneel voor extra aroma.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Muscat of een Spätlese past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Vegetarische snijbiet-börek uit de oven

Vegetarische snijbiet-börek uit de oven

Een verrassend vegetarisch ovengerecht met snijbiet, kwark en vegetarische ham, afgedekt met knapperige loempiavellen en op smaak gebracht met kerrie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 100 g vegetarische ham AH
  • 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
  • 150 g magere kwark
  • l melk
  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij de snijbiet of spinazie fijn.
  • Meng de groente met de magere kwark in een kom.
  • Snij de vegetarische ham in stukjes en roer door het groentemengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet een ovenvaste schaal licht in.
  • Vul de schaal met afwisselend een laag loempiavel en een laag van het groentemengsel.
  • Herhaal tot alles op is, eindig met een loempiavel.
  • Bestrijk de bovenste laag met melk en bestrooi met kerriepoeder.
  • Bak 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C (180 °C hetelucht) tot de bovenkant bruin is en de vulling bubbelt.
  • Serveer warm met een tomaten- of groentesalade.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade met ui en peterselie voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past uitstekend bij de lichte groentesmaken.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 13g | Vet: 9g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Knapperige snijbietrolletjes uit de oven

Knapperige snijbietrolletjes uit de oven

Deze knapperige snijbietrolletjes gevuld met kwark en vegetarische ham zijn een verrassend licht en smaakvol ovengerecht, perfect als bijgerecht of lunch.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 215kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 100 g vegetarische ham AH, in stukjes
  • 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
  • l melk
  • 150 g magere kwark
  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Hak de snijbiet of spinazie fijn.
  • Meng de groente met de magere kwark in een kom.
  • Voeg de stukjes vegetarische ham toe.
  • Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Leg 1 à 2 eetlepels van het mengsel op een hoek van een loempiavel en smeer het uit.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel losjes op tot een pakketje.
  • Herhaal dit met de rest van de vellen en de vulling.
  • Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met kerriepoeder.
  • Bak de pakjes ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een frisse tomatensalade of gestoomde groente naar keuze.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Krokante honing-wafelrolletjes

Krokante honing-wafelrolletjes

Deze knapperige Marokkaanse wafelrolletjes met honing en kaneel zijn een perfecte traktatie bij de thee of als zoet tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram meel
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • Snufje kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Smelt de boter, suiker en honing in een pan.
  • Laat het mengsel lichtbruin worden en haal van het vuur.
  • Voeg direct de meel en kaneel toe en roer goed door tot het egaal is.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schep met een eetlepel kleine porties van het beslag op de bakplaat.
  • Smeer de rondjes goed uit tot dunne laagjes.
  • Laat voldoende ruimte tussen elk rondje.
  • Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en rol direct één voor één op terwijl ze nog warm zijn.
  • Als ze te hard zijn geworden om te rollen, verwarm ze kort opnieuw in de oven.

Notities

Serveertip:

Serveer ze met een glaasje muntthee of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies van toepassing bij zoete koekjes.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g