Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
schilmes,
satéprikker
rooster
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
Blijf goed mixen.
Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Flantaart van Amber
Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
vork
glas
Pannetje
Lepel
- 1 pakje roomboter bladerdeeg
- 1 liter volle melk
- 180 gram suiker
- 120 gram maizena
- 2 hele eieren + 1 eigeel
- 2 dessertlepels vanille-essence
- Poedersuiker of slagroom naar smaak
Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
Zet de vorm even in de koelkast.
Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
Breng al roerend aan de kook.
Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Italiaanse kabeljauw van Worldcook.net
Servings: 4 peronen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 moten kabeljauw
- 1 citroen het sap er van
- 100 gram mozzarella in plakjes
- 50 gram bacon in plakjes
Leg de moten vis in een ovenschaal en besprenkel ze met citroensap.
Bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Leg de mozarella op de vis en de bacon er bovenop.
Bak de schotel 25 minuten in de oven op 200 graden
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Bobotie met Geelrijst
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de Bobotie:
- 800 gram lamsgehakt of mager rundergehakt
- 2 grote uien fijngehakt
- 1 snee brood zonder korst geweekt in 1 kop melk
- 2 eieren
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1½ eetlepel suiker
- 2 theelepels zout
- ½ theelepel peper
- 1 theelepel kurkuma geelwortel
- 12 halve amandelen
- ½ kop rozijnen
- 5 citroenbladeren of laurierbladeren
- 3 eetlepels vruchtenchutney
- Olie of margarine om te bakken
- Ingrediënten voor Geelrijst:
Voor de Geelrijst:
- 2 kopjes langkorrelige rijst goed gewassen
- 3 kopjes water
- 2 eetlepels lichte bruine suiker of geelsuiker
- 5 cm pijpkaneel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels kurkuma geelwortel
- ¼ kopje rozijnen
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels citroensap
Voor de Bobotie:
Verhit een beetje olie in een pan en fruit de fijngehakte ui op middelhoog vuur tot goudbruin.
Voeg het gehakt toe en bak het rul op hoog vuur.
Knijp het geweekte brood uit en prak het met een vork fijn.
Meng alle ingrediënten voor de Bobotie, behalve 1 ei, een half kopje melk, 6 halve amandelen en de citroen- of laurierbladeren.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in een ingevette ovenschaal.
Steek de citroen- of laurierbladeren horizontaal in het gehaktmengsel en verdeel de overgebleven amandelen erover.
Bak de Bobotie gedurende 15-20 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
Meng het overgebleven ei met melk en verdeel dit mengsel over de Bobotie.
Bak verder tot het ei gestold is.
Voor de Geelrijst:
Breng het water aan de kook en voeg de rijst, suiker, pijpkaneel, zout, kurkuma en rozijnen toe.
Kook de rijst afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar.
Roer vervolgens voorzichtig de boter en het citroensap door de rijst en laat het even uitdampen tot het een luchtige structuur heeft.
Verwijder de pijpkaneel voor het serveren.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Pakketjes met gegrilde zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 moten zalm à ca. 150 g
- 1 dl olijfolie milde
- 1 eetlepel(s) citroensap
- ½ kleine gele courgette
- ½ kleine groene courgette
- zeezout
- versgemalen peper
- 4 bouquets garni van 4 laurierbladeren &8 takjes krulpeterselie en venkelgroen
- 1 citroen
- 50 gram boter
- 1 dl olijfolie milde + beetje extra
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
- takjes tijm
Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
Spoel de zalmmoten af, dep ze droog en leg ze in een schaal.
Klop de olie en het citroensap door elkaar en schenk dit mengsel over de vis.
Laat de vis 1 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de courgettes schoon, schaaf ze in lange, dunne sliertjes (bijv. met een kaasschaaf) en kook ze 1-2 minuten in water met wat zout.
Giet ze af en spoel ze met koud water.
Giet de vis af en kerf het vel twee keer licht in.
Verhit een grillpan met anti-aanbaklaag (niet invetten) en bak de moten, met de velkant eerst, ca. 3 minuten per kant.
De vis mag van binnen nog een beetje roze zijn.
Knip 8 rechthoeken van 25 x 20 cm uit vetvrij papier.
Bestrijk 4 vellen papier dun met wat olie, leg er een bouquet garni op en daarna de zalmmoot.
Bestrooi de vis met zout en peper en leg op elke moot een bergje courgette en daarop nog een stuk papier.
Vouw de randen van het papier om tot niet te strakke pakketjes.
Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
Boen de citroen schoon en snijd hem in partjes of plakken.
Smelt de boter in een pannetje.
Neem de zalm uit de oven, vouw de pakketjes open en schenk een beetje boter over de vis.
Garneer de pakketjes met de citroen, peterselie en tijm.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Geroosterde Aubergine Dip
Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Servings: 4 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 aubergines
- 4 teentjes knoflook fijngeperst
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- ½ bosje verse koriander fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.
Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Ayam setan
Pittige Duivelse Kip
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 hele kip schoongemaakt
- 2 ons rode pepers of 1 ons rawit kleine pepertjes, naar smaak (minder voor minder pittig)
- 2 grote uien fijn gesneden
- 7 teentjes knoflook fijn gesneden
- ½ glas mosterd
- ½ glas ketjap manis zoete ketjap
- 2 kopjes water
- 100 gram boter
- Zout en een snufje suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Spoel de kip grondig af onder koud water en dep droog.
Wrijf de kip in met zout.
Plaats de kip op een rooster en laat deze halfgaar roosteren in de oven.
Terwijl de kip gaart, bereid je de marinade voor.
Maal de rode pepers of rawit, uien en knoflook fijn in een keukenmachine of hakmolen.
Doe het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe: water, ketjap, mosterd, zout, peper en suiker.
Mix tot een marinade.
Wentel de halfgare kip grondig in de marinade.
Leg er wat stukjes boter bovenop.
Zet de oven terug naar 180 graden Celsius en laat de kip nog 45 minuten garen tot deze volledig gaar is.
Serveertips:
Serveer de Ayam Setan op een schaal en garneer met fijngesneden lente-uitjes. Perfect te combineren met warme rijst.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Broodpudding
Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g oud witbrood in kleine stukjes gescheurd
- 1 liter halfvolle melk verwarmd
- 3 grote eieren losgeklopt
- 400 g basterdsuiker
- 2 eetlepels vanille-extract
- 150 g gele rozijnen
- 50 g boter
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de kleine stukjes oud brood in een grote kom en giet de hete melk eroverheen.
Meng in een aparte kom de losgeklopte eieren, basterdsuiker en vanille-extract en voeg dit toe aan het brood en melkmengsel.
Roer goed door.
Voeg de rozijnen toe en meng alles goed.
Smelt de boter en giet dit in een ovenschaal (23x33cm).
Giet het broodmengsel in de met boter ingevette ovenschaal.
Bak de pudding gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij stevig is en goudbruin van kleur.
Serveer de broodpudding met custard.
Deze heerlijke broodpudding is een geweldige manier om oud brood nieuw leven in te blazen. Geniet ervan als een smakelijk toetje of als een verwennerij bij de koffie! Als je nog meer recepten wilt vernieuwen, laat het me weten!
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Appelcake
Deze vernieuwde versie van appelcake behoudt de klassieke smaak, maar met een beetje een moderne twist.
Servings: 4 Stuks
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram boter
- 150 gram suiker
- Snufje zout
- Geraspte citroenschil van 1 citroen
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- Een scheutje melk
- 500 gram goudreinetten appels
- ½ potje abrikozenjam
Verwarm de oven voor op 125°C en beboter een springvorm, bestuif deze met bloem.
Klop de boter met de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door het beslag.
Meng voorzichtig het gezeefde zelfrijzend bakmeel door het beslag, voeg tevens een scheutje melk toe.
Verdeel de helft van het beslag in de springvorm en leg hierop de helft van de goudreinetten, in partjes gesneden.
Voeg de rest van het beslag toe en schik de overgebleven appelpartjes er dakpansgewijs bovenop.
Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1½ uur, tot hij gaar en goudbruin is.
Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met een dun laagje abrikozenjam en laat hem op een taartrooster afkoelen.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49
Appelcharlotte
Deze vernieuwde versie van appelcharlotte houdt de klassieke smaak, maar met een hedendaags tintje.
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
mes
metalen puddingvorm
kwastje
- ¾ kg appels
- 200 gram oud brood zonder korst, in gelijke reepjes gesneden
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 70 gram boter of margarine
- Abrikozenjam
Snijd oud brood in gelijke reepjes.
Vet een metalen puddingvorm in met boter of margarine en bedek deze met de reepjes brood.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje worden gebruikt; zorg ervoor dat de broodreepjes goed aansluiten.
Kook de appels op de gebruikelijke manier tot een dikke appelmoes.
Zeef de moes en meng deze met suiker, een beetje abrikozenjam en de losgeklopte eieren.
Vul de vorm met het appelmengsel en sluit de bovenkant af met besmeerde reepjes brood.
Sluit de vorm en kook deze 'au bain marie' gedurende 1 tot 1½ uur.
Breng in een grotere pan water aan de kook en plaats de puddingvorm erin.
Houd het water tegen de kook aan.
Voeg indien nodig af en toe water toe.
Als alternatief kan de vorm 1 tot 1½ uur in de oven worden geplaatst op een lage temperatuur.
Haal de pudding uit het waterbad of de oven, laat hem zonder deksel drogen en stort hem op een verwarmd bord.
Giet er wat verdunde abrikozenjam over of serveer met vanillesaus.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje
gebruikt worden.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 49