Hazenrugfilet omwikkeld met Parmaham en Zuurkool

Hazenrugfilet omwikkeld met Parmaham en Zuurkool

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 hazenrugfilets op kamertemperatuur
  • 2 el groene pesto
  • 8 plakken Parmaham of 4 plakken Coburger ham
  • 3 el olijfolie
  • 3 kleine tomaten
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 250 g wijnzuurkool
  • 16 zwarte olijven zonder pit
  • g verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bestrijk de hazenrugfilets rondom met de pesto.
  • Vouw de smalle punten van de filets terug zodat ze overal even dik zijn.
  • Wikkel twee plakken ham om elke filet.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de filets in 2 minuten rondom bruin.
  • Leg de filets in een ovenschaal en laat ze in de oven in ongeveer 6 minuten rosé worden.
  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.
  • Fruit de knoflook en ui 30 seconden in het bakvet.
  • Voeg de zuurkool toe en bak het al omscheppend 3 minuten op matig vuur.
  • Meng de olijven en tomatenreepjes door de zuurkool en warm het geheel nog 1 minuut door.
  • Leg de basilicumblaadjes op elkaar, rol ze in de lengte op en snijd ze in dunne reepjes.
  • Voeg de basilicum op het laatste moment toe aan de zuurkool.
  • Giet de zuurkool eventueel af en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de hazenrugfilets met de zuurkool en eventueel aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot past goed bij de rijke en hartige smaken van deze hazenrugfilet met Parmaham en zuurkool.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Hazenrugfilet met Sinaasappel-Wijnsaus en Gepofte Knoflook

Hazenrugfilet met Sinaasappel-Wijnsaus en Gepofte Knoflook

Dit gerecht combineert de delicate smaak van hazenrugfilet met de zoete en hartige tonen van gepofte knoflook en een rijke sinaasappel-wijnsaus, waardoor het een verfijnd en elegant hoofdgerecht is voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 13 tenen knoflook ongepeld
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 160 ml wildfond pot
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 3 el olijfolie
  • 1 el grof zeezout
  • 4 hazenrugfilets op kamertemperatuur
  • 2 el boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Doe de ongepelde knoflook in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en zeezout.
  • Pof de knoflook ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
  • Meng de rode wijn, sinaasappelsap, wildfond en tijm in een steelpan.
  • Laat dit op laag vuur inkoken tot de saus met ongeveer de helft is gereduceerd.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Kruid de hazenrugfilets met zout en peper en bak ze aan beide zijden goudbruin.
  • Haal de filets uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de boter toe aan dezelfde pan en laat smelten.
  • Voeg de gepofte knoflook toe en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het wijnmengsel toe en laat even doorkoken.
  • Serveer de hazenrugfilets met de saus en gepofte knoflook.

Notities

Wijnadvies

Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Pinot Noir, die goed past bij het rijke en intense karakter van de hazenrugfilet en de volle smaak van de saus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 38g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 appels bijv. Elstar
  • 45 g garneeramandelen grof gehakt
  • 4 el schenkstroop
  • 25 g boter in blokjes
  • 4 kaneelstokjes
  • 100 ml appelsap
  • 125 ml crème fraîche of zuivelvrij alternatief

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd van elke appel een dun reepje schil aan de zijkant om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Hol de appels uit met een appelboor, snijd ongeveer 1 cm van de bodem van het klokhuis af en stop dit terug in de appel om lekken van de vulling te voorkomen.
  • Meng de gehakte amandelen met de schenkstroop en de helft van de boter.
  • Zet de appels rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Vul de holtes van de appels met het amandel-botermengsel en steek in elke appel een kaneelstokje.
  • Giet het appelsap in de ovenschaal en verdeel de rest van de boter over de appels.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appels gedurende 50-60 minuten, tot ze zacht en gaar zijn.
  • Serveer de appels warm of op kamertemperatuur, met een royale lepel crème fraîche erbij.

Notities

Wijnadvies:

Deze gebakken appels met amandelvulling en kaneel combineren goed met een licht zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • zout
  • 6 verse vijgen
  • 100 g eikenbladslamelange met rucola
  • 150 g blauwaderkaas bijv. blue stilton
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In kommetje olie, azijn en honing tot dressing kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vijgen elk in 4 partjes snijden en partjes in dressing leggen.
  • Vijgen ongeveer 5 minuten laten marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vijgen uit dressing nemen en op schilkant in ovenschaal leggen; dressing bewaren.
  • Intussen sla over vier bordjes verdelen en kaas erover verbrokkelen.
  • Bordjes en ovenschaal afdekken met plasticfolie en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Ovenschaal met vijgen ca. 3 minuten vlak onder grill schuiven.
  • Warme vijgen over bordjes met sla verdelen.
  • Dressing doorroeren en over salade sprenkelen.

Zalm met Rösti

Zalm met Rösti

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 200 gram zalmfilet
  • rösti
  • 2 el olijfolie met basilicum
  • zout en gemalen peper
  • ½ bekertje crème fraiche
  • 75 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Grill voorverwarmen
  • Bosuitjes in ringetjes snijden.
  • Zalm in stukjes.
  • Rösti bakken in wok, dan van het vuur afzalm, bosuitjes, zout en peper erdoor scheppen.
  • In ovenschaal.
  • Crème fraiche erover uitstrijken en geraspte kaas erop.
  • 5 minuten onder de grill.

Moussaka met citroenyoghurt

Moussaka met citroenyoghurt

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines in plakken van 1 cm
  • 500 g lamsgehakt en/of rundergehakt
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 el verse munt fijngehakt
  • 300 g aardappelen vastkokend / in dunne plakjes
  • 3 el olijfolie
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 3 eieren

Instructies

Voorbereiden:

  • Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze 15 min. liggen.
  • Bak intussen in een hapjespan het gehakt zonder extra vet rul.
  • Schep de ui en knoflook erdoor en bak alles zachtjes tot het licht gaat kleuren.
  • Schep de munt erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de aardappelplakjes in ruim water met zout in 4 min. beetgaar.
  • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie.
  • Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie en rooster de aubergineplakken in ca. 5 min. gaar en aan beide kanten lichtbruin.
  • Spreid de helft van de aardappelplakjes uit in de ovenschaal.
  • Schep de helft van het gehakt erop.
  • Leg de helft van de aubergineplakken op het gehakt.
  • Herhaal deze volgorde nog een keer.
  • Klop in een kom de yoghurt los met de eieren, het citroensap en naar smaak zout en peper.
  • Schenk het yoghurtmengsel over de moussaka.

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de moussaka in ca. 40 min. gaar worden en goudbruin kleuren.

Potting

Potting

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g blanke rozijnen
  • 100 g krenten
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 4 dl melk
  • 1 theelepel zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten,
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven),

Instructies

  • Rozijnen en krenten wassen en laten uitlekken.
  • In kom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot glad beslag kloppen.
  • Rozijnen en krenten erdoor mengen.
  • Schaal invetten en bestuiven met bloem.
  • Beslag in schaal scheppen (schaal niet verder dan voor 2/3 deel vullen) en afdekken met aluminiumfolie.
  • Schaal in grote pan zetten.
  • Pan vullen met zoveel water dat schaal voor 2/3 deel onder staat.
  • Water tegen de kook aan brengen.
  • Poting afgedekt in 2 á 2½ uur tegen de kook aan laten garen.
  • ½ uur voor einde baktijd deksel van pan nemen en in aluminiumfolie gaatjes prikken om vocht te laten ontsnappen.
  • Met satéprikker controleren of poting gaar is (als prikker droog eruit komt is poting gaar).
  • Bord op schaal leggen, samen keren en poting uit vorm laten glijden.
  • Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop of (gepureerde) verse vruchten.

Sannie’s Shoarma met Aardappel Anders uit de Oven

Sannie’s Shoarma met Aardappel Anders uit de Oven

naar een recept van Sandra Kemna
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram shoarmavlees
  • 1 zak aardappelschijfjes voorgekookt
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 200 gram champignons in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 ml crème fraîche lactosevrij indien nodig
  • 100 gram geraspte kaas lactosevrij indien nodig
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel shoarmakruiden

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bereiding van de shoarma:
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het shoarmavlees op middelhoog vuur tot het gaar en lichtbruin is.
  • Voeg de gesnipperde uien, paprika’s, courgette, champignons en knoflook toe aan de pan en bak alles samen nog 5 minuten.
  • Bereiding van de aardappel anders:
  • Vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
  • Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal.
  • Verdeel het shoarma-groentemengsel gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
  • Meng de crème fraîche met de shoarmakruiden en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet het crème fraîche mengsel over de shoarma en aardappelen.
  • Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas.
  • Oven:
  • Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
  • Serveren:
  • Haal de ovenschotel uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Merlot of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Noordzeekabeljauw met mosselen

Noordzeekabeljauw met mosselen

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 4 takjes selderij
  • 4 takjes peterselie
  • 2 tomaten
  • 1 kilo mosselen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 kabeljauwhaasjes ` ca. 150 g
  • zout
  • 20 g boter
  • 5 peperkorrels
  • 2 dl witte wijn
  • 1 envelopje saffraan
  • 3 eetlepels pernod
  • peper versgemalen

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Sjalotjes, ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Stelen van selderij en peterselie breken (bewaren) en blaadjes fijnhakken.
  • Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Mosselen onder stromend water schoonboenen.
  • Mosselen die niet dichtgaan na tik op aanrecht en kapotte mosselen verwijderen.
  • In koekenpan olijfolie verhitten.
  • Sjalotjes zachtjes glazig fruiten.
  • Kabeljauw bestrooien met zout en peper en tussen sjalot leggen.
  • Kabeljauw op hoog vuur in ca. 3 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Stukken kabeljauw in ovenschaal leggen, sjalot erop scheppen en in oven vis in 10-15 minuten gaar laten worden.
  • Intussen in grote pan boter verhitten en ui en prei zachtjes glazig fruiten.
  • Mosselen erop leggen en knoflook, peperkorrels en selderij- en peterseliestelen ertussen verdelen.
  • Wijn erover schenken.
  • Mosselen afgedekt in 6-8 minuten koken tot alle mosselen openstaan.
  • Mosselen uit schelp nemen.
  • Theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
  • Mosselvocht opvangen in andere pan.
  • Toevoegen: saffraan, fijngehakte selderij en peterselie en blokjes tomaat.
  • Mosselen erdoor scheppen en verwarmen.
  • Op smaak brengen met pernod.
  • Mosselen met mosselvocht op vier borden scheppen.
  • Kabeljauw met sjalotjes in midden erop leggen.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 33g

Kabeljauw met tomaat uit de oven

Kabeljauw met tomaat uit de oven

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 265kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 g kabeljauwfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout
  • vierseizoenenpeper versgemalen
  • 1 kleine rode ui
  • ½ zakje Italiaanse kruidenmix a 20 g
  • 2 sneetjes witbrood oud
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 rijpe trostomaten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Kabeljauwfilet besprenkelen met citroensap en bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en heel fijn snipperen.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen, met rest van kruiden heel fijn hakken.
  • In keukenmachine sneetjes brood verkruimelen.
  • Ui,kruiden en 2 eetlepels olie door broodkruim scheppen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren parten snijden,zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Ovenschaal bestrijken met olie en kabeljauw erin leggen.
  • Blokjes tomaat op vis scheppen en stevig aandrukken.
  • Broodkruimmengsel erover verdelen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • In midden van oven kabeljauwfilet in ca. 15 minuten goudbruin en net gaar laten worden.
  • Serveren met gebakken aardappels en een groene salade.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 29g | Vet: 12g