Sint-Hubertus Wildzwijnkoteletten met Peperjus

Sint-Hubertus Wildzwijnkoteletten met Peperjus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 wildzwijnskoteletten
  • 500 g vet vlees van wild zwijn
  • 200 g paneermeel
  • 3 dl pepersaus
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g boter
  • 3 jeneverbessen verpulverd
  • 500 g appelmoes ongezoet
  • 200 g champignons
  • 100 g varkensnet

Instructies

  • Maak een farce door het vlees twee keer door de vleesmolen te draaien met de fijnste plaat.
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Meng het gemalen vlees, gehakte champignons en verpulverde jeneverbessen goed.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Smelt 50 g boter in een pan en bak hierin de koteletten aan één kant.
  • Leg ze op een bord en plaats er een gewicht op om ze te pletten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Besmeer de bruine kant van de koteletten met de farce.
  • Draai elke kotelet in een stuk varkensnet en leg ze in een ovenvaste schaal.
  • Smelt 100 g boter en sprenkel deze over de koteletten.
  • Strooi het paneermeel erover.
  • Schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 180ºC en laat de koteletten 20 minuten bakken.
  • Bedruip ze regelmatig met de boter.
  • Serveer de wildzwijnskoteletten met pepersaus en ongezoete appelmoes.

Gegratineerde Courgetteschotel met Gehakt uit de Oven

Gegratineerde Courgetteschotel met Gehakt uit de Oven

Deze moderne gegratineerde courgetteschotel met gehakt is een eenvoudig en smaakvol ovengerecht dat zeker in de smaak zal vallen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 courgettes
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • Geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius en vet een ovenschaal in.
  • Rasp de courgettes en bak de courgetterasp in een pan met een scheutje olie tot het gaar is.
  • Haal het uit de pan en zet opzij.
  • Fruit de fijngehakte ui in een beetje olie tot deze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is.
  • Meng dit met de gebakken courgetterasp.
  • Klop de eieren los en meng ze met de melk.
  • Voeg dit toe aan het courgette-gehaktmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe het mengsel in de ingevette ovenschaal en bestrooi royaal met geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g

Bobotie met Geelrijst

Bobotie met Geelrijst

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de Bobotie:

  • 800 gram lamsgehakt of mager rundergehakt
  • 2 grote uien fijngehakt
  • 1 snee brood zonder korst geweekt in 1 kop melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 theelepel kurkuma geelwortel
  • 12 halve amandelen
  • ½ kop rozijnen
  • 5 citroenbladeren of laurierbladeren
  • 3 eetlepels vruchtenchutney
  • Olie of margarine om te bakken
  • Ingrediënten voor Geelrijst:

Voor de Geelrijst:

  • 2 kopjes langkorrelige rijst goed gewassen
  • 3 kopjes water
  • 2 eetlepels lichte bruine suiker of geelsuiker
  • 5 cm pijpkaneel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kurkuma geelwortel
  • ¼ kopje rozijnen
  • 2 eetlepels boter
  • 4 eetlepels citroensap

Instructies

Voor de Bobotie:

  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit de fijngehakte ui op middelhoog vuur tot goudbruin.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul op hoog vuur.
  • Knijp het geweekte brood uit en prak het met een vork fijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de Bobotie, behalve 1 ei, een half kopje melk, 6 halve amandelen en de citroen- of laurierbladeren.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in een ingevette ovenschaal.
  • Steek de citroen- of laurierbladeren horizontaal in het gehaktmengsel en verdeel de overgebleven amandelen erover.
  • Bak de Bobotie gedurende 15-20 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
  • Meng het overgebleven ei met melk en verdeel dit mengsel over de Bobotie.
  • Bak verder tot het ei gestold is.

Voor de Geelrijst:

  • Breng het water aan de kook en voeg de rijst, suiker, pijpkaneel, zout, kurkuma en rozijnen toe.
  • Kook de rijst afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Roer vervolgens voorzichtig de boter en het citroensap door de rijst en laat het even uitdampen tot het een luchtige structuur heeft.
  • Verwijder de pijpkaneel voor het serveren.

Aardappelchips uit de oven met ui en thijm

Aardappelchips uit de oven met ui en thijm

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Arabisch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kilo aardappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels roomboter gesmolten
  • 4 sjalotjes in ringen gesneden
  • 8 takjes verse thijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Schil de aardappelen en was ze.
  • Droog ze af.
  • Snijd de aardappelen in zeer dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline of anders met een kaasschaaf.
  • Neem een ovenschaal die precies groot genoeg is voor de aardappelplakjes, zodat ze dicht op elkaar liggen.
  • Vet de ovenschaal in met olie en schik de aardappelplakjes erin.
  • Besprenkel met een mengsel van olijfolie en gesmolten roomboter.
  • Voeg op verschillende plaatsen de sjalotringetjes toe.
  • Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
  • Zet de ovenschaal 1 uur en 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voeg de thijm toe en laat nog 30 minuten doorbakken voor een krokante laag.

Notities

Als de aardappelplakjes te snel bruin worden, bedek dan met een vel aluminiumfolie.
Geniet van deze heerlijke en knapperige aardappelchips als een smakelijke bijgerecht!

Lasagne met tomaten gehaktsaus

Lasagne met tomaten gehaktsaus

Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 schaaltje half-om-halfgehakt ca. 300 g
  • 1 fles tomatensaus sugocasa, 690 g
  • 500 ml halfvolle melk
  • 1 zakje besciamella bechamelsaus 1 pak à 2 zakjes à 50 g
  • 1 pak lasagnabladen 250 g
  • 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snipper de uien en knoflook in kleine stukjes.
  • Zet een anti-aanbakpan op het vuur en laat die even warm worden.
  • Bak het gehakt bruin.
  • Doe dan de uien en de knoflook erbij en bak alles 5 minuten.
  • Schenk de tomatensaus erbij en roer alles goed door.
  • Strooi er peper en zout overheen.
  • Verwarm dan de melk en maak met de sausmix een bechamelsaus zoals dat op het pakje staat beschreven.
  • Als de bechamelsaus klaar is, giet je een klein laagje in de ovenschaal.
  • Daar leg je lasagnabladen op zodat alle saus bedekt is.
  • Op de lasagnabladen leg je een laagje tomaten-gehaktsaus.
  • Daar bovenop doe je weer drie laagjes, tot alles bijna op is.
  • Eindig met een laag lasagnabladen en een laag bechamelsaus.
  • Strooi er kaas overheen en laat de lasagne in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar en mooi bruin worden.

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pak spinazie deelblokjesdiepvries, 450 g
  • 1 schaaltje gerookte kipfilet ca. 200 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g gorgonzola blauwaderkaas
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • ½ l halfvolle melk
  • 200 g lasagnebladen pak à 250 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Knoflook boven spinazie uitpersen.
  • Kaas in stukjes snijden.
  • Helft van kaas, kipreepjes, zout en peper door spinazie roeren.
  • Boter in steelpan smelten.
  • Bloem erdoor roeren tot bal ontstaat.
  • Helft van melk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, blijven kloppen tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In ovenschaal dun laagje saus schenken.
  • Met lasagnebladen afdekken.
  • Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagneblad afwisselen.
  • Rest van kaas door saus roeren.
  • Saus over lasagne schenken.
  • Schotel in midden van oven in 30 minuten gaarbakken.

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 35 g boter
  • 4 enkele kipfilets
  • 1 blik tomatenblokjes gepelde ca. 400 g
  • ½ eetlepel(s) Italiaanse kruiden
  • 1 kg aardappels kruimige
  • wat melk warme
  • zout
  • nootmuskaat
  • Klontje boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250ºc enn vet een ovenschaal in.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn, snijd de schoongemaakte uitjes in ringetjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan alle kanten bruin, bestrooi de filets met zout en peper en bak ze zachtjes in nog ca. 6 minuten gaar.
  • Leg de filets in de ovenschaal.
  • Bak de ui en de knoflook in het achtergebleven bakvet zachtjes gaar en roer de uiringetjes, de tomaat met het vocht en de Italiaanse kruiden erdoor, schep het tomatenmengsel rondom en over de kipfilets.
  • Schil en was de aardappels, snijd ze in blokjes, kook ze gaar, stamp ze fijn, voeg melk, zout en peper toe en pureer ze glad.
  • Voeg een klontje boter toe.
  • Dek het gerecht af en bak de schotel in ca. 30 minuten goudbruin.

Notities

Lekker met sperziebonen.

Kip met mozzarella

Kip met mozzarella

Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 2 eetlepel(s) kipkruiden strooibusje, à 40 g
  • 4 plakjes rauwe ham serrano ham
  • 1 bolletje mozzarella kaas, 125 g
  • ½ zak Vlaamse frites a 1000 g
  • 1 zak gemengde sla 200 g
  • 3 tomaten
  • eetlepel(s) sladressing naturel met fijne kruiden, fles à 450 ml
  • olie of vet om te frituren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Frituurolie of -vet verhitten tot 190 °C.
  • Kipfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met kipkruiden.
  • Stukken filet omwikkelen met ham en in ovenschaal leggen.
  • Kipfilets ca. 25 minuten in oven bakken.
  • Mozzarella in plakjes snijden.
  • Laatste 10 minuten mozzarellaplakjes over kip in oven verdelen.
  • Intussen in frituurpan volgens gebruiksaanwijzing frites bakken.
  • Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Sla en tomaten mengen met dressing.

Notities

Kip serveren met frites en salade.

Italiaanse scholrolletjes

Italiaanse scholrolletjes

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 2 schaaltjes scholfilet à ca. 250 g
  • ½ potje tapenade van zwarte olijven à 140 g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 zak Italiaanse groentemix 400 g
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 2 eetlepel(s) balsamicoazijn

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Oven voorverwarmen op 200°C of gasovenstand 4.
  • Scholfilet bestrooien met peper en besmeren met tapenade.
  • Scholfilet oprollen en eventueel vastzetten met prikker.
  • Scholfilet in ingevette ovenschaal leggen.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Groentemix 3 minuten bakken.
  • Tomatenblokjes en azijn toevoegen en ca. 1 minuut meeverwarmen.
  • Tomatensaus op smaak brengen met zout en peper en over scholfilet schenken.
  • In midden van oven vis in ca. 15 minuten gaar laten worden.

Notities

Visschotel serveren met rijst.

Kabeljauwschotel met spekjes

Kabeljauwschotel met spekjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 duopakje magere spekblokjes ca. 250 g
  • 3 uien
  • 1 zakje bieslook verse 25 g
  • 1 schaaltje kabeljauwfilet ca. 250 g
  • boter of margarine om in te vetten
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In koekenpan spekreepjes zachtjes bakken.
  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • Bieslook fijnknippen.
  • Kabeljauw in stukken verdelen.
  • Ovenschaal invetten.
  • In schaal achtereenvolgens helft van aardappels, helft van uiringen,
  • helft van bieslook helft van spekreepjes en alle kabeljauw leggen.
  • Vis bestrooien met rest van bieslook en viskruiden (uit verpakking).
  • Over vis achtereenvolgens rest van spek, uien en aardappels verdelen.
  • Slagroom erover schenken.
  • Schotel in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en bruin laten worden.