Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten
Deze gevulde cannelloni met gehakt, paprika, courgette en een romige tomatensaus is perfect voor een Italiaanse avond. Lekker met een gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g Honig lasagnebladen Verdi pak à 250 g
- 300 g gehakt
- 1 ei M
- 2 sjalotten gesnipperd
- 6 eetlepels paneermeel
- ½ eetlepel oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 1 courgette in plakjes gesneden
- 200 g geraspte kaas bijvoorbeeld mozzarella of Parmezaanse kaas
- 1 liter water
- Sausmix naar keuze bijvoorbeeld tomaten- of bechamelsaus
Breng ruim water aan de kook in een grote pan.
Leg de lasagnevellen kruiselings op elkaar in het kokende water.
Haal de pan van het vuur en laat de bladen 3 minuten weken.
Haal de bladen met een schuimspaan uit het water en leg ze naast elkaar op het werkvlak.
Meng het gehakt met het ei, de sjalotten, het paneermeel en de oregano.
Verdeel het gehaktmengsel over de lasagnevellen en rol de vellen strak op.
Leg de opgerolde lasagnevellen in een ingevette ovenschaal.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes paprika 3 minuten.
Voeg de courgetteplakjes toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
Meng de sausmix met 1 liter water, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
Schenk de saus over de cannelloni in de ovenschaal.
Bestrooi de rolletjes met geraspte kaas.
Bak de cannelloni in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de cannelloni met een gemengde salade en knapperig stokbrood voor een complete Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti Classico, die de smaken van het gehakt en de saus mooi aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade
Malse kipfilets gevuld met romige kruidenkaas, omwikkeld met ontbijtspek, geserveerd met seizoensgroenten en een frisse salade. Een feestelijke maaltijd voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gevulde kip:
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- 150 g roomkaas
- 16 plakken ontbijtspek
- 1 bosje basilicum
- 4 kipfilets
- Peper en zout
Voor de groenten:
- 125 g jonge krieltjes
- 1 broccoli in roosjes
- 1 paprika in reepjes
- 1 courgette in reepjes
- 1 kleine prei in dunne halve ringen
- Scheutje olijfolie
Voor de salade:
- 50 g pijnboompitten
- 125 g cherrytomaten gehalveerd
- 1 zakje gemengde sla
- 1 el kappertjes
- 1 el azijn
- 1 el mosterd
- Scheutje olijfolie
- Peper en zout
Voor de gevulde kip:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Meng de fijngehakte bieslook met de roomkaas.
Snijd de kipfilets open en vul met het roomkaasmengsel.
Vouw de kipfilets dicht en wikkel elke filet in 4 plakken ontbijtspek.
Bind ze dicht met keukentouw.
Bestrooi de kipfilets met peper en zout.
Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
Leg de kipfilets in een ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Voor de groenten:
Kook de krieltjes in de schil in 15 minuten gaar.
Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 4 minuten.
Bak de paprika, courgette en prei in een scheutje olijfolie op hoog vuur gedurende 4 minuten.
Voor de salade:
Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
Meng de gemengde sla met gehalveerde cherrytomaten, kappertjes, pijnboompitten en basilicum.
Maak een dressing van azijn, mosterd en olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout en meng door de salade.
Serveertip:
Voor extra sappigheid kun je de kipfilets eerst 12 minuten stomen op 85 °C voordat je ze bakt.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, om de smaken te complementeren.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Romige lasagne met spinazie en zalm
Geniet van deze romige lasagne met verse spinazie, sappige zalm en een vleugje nootmuskaat. Een smaakvolle en voedzame ovenschotel!
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 600 g verse spinazie gewassen en gedroogd
- 250 g ricotta
- 100 g oude kaas geraspt
- 1 tl nootmuskaat
- 4 zalmmoten in kleine stukjes
- 12 lasagnevellen
- 100 ml melk
- 2 tomaten in plakjes
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten.
Voeg de spinazie in delen toe en laat deze op hoog vuur slinken.
Schep overtollig vocht uit de spinazie en meng de helft van de ricotta en de helft van de geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Maak in een ovenschaal laagjes van spinazie, zalm en lasagnevellen.
Klop de rest van de ricotta los met melk, zout, peper en nootmuskaat.
Strijk dit mengsel over de laatste laag lasagnevellen.
Bedek met plakjes tomaat en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en zet een uur in de koelkast (overslaan bij gebruik van verse lasagnevellen).
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
Bak de lasagne 45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de lasagne goed doorwarmd is.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio is een perfecte aanvulling op de romige textuur van de lasagne en de delicate smaak van de zalm.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 34g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei
Heerlijke gemarineerde speklapjes gegrild tot perfectie, geserveerd met een eenvoudige kant-en-klare hutspot en gebakken prei.
Bereidingstijd4 uur uur 25 minuten min
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 50 ml droge sherry
- 3 eetlepels ketjap manis
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 4 speklapjes à la minute
- 1 prei in ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 pak kant-en-klare hutspot 1 kg, gekoeld
Meng de droge sherry en ketjap manis in een kom tot een marinade.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Marineer de speklapjes in de marinade en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Dep de gemarineerde speklapjes droog met keukenpapier.
Grill de speklapjes aan beide kanten in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Verwarm ondertussen de kant-en-klare hutspot volgens de instructies op de verpakking.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de preiringen tot ze zacht zijn.
Serveer de verwarmde hutspot met de gebakken prei en de gegrilde speklapjes er bovenop.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gegrilde speklapjes en de hutspot.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst
De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 1 kg mager gehakt
- 3 varkensworstjes vel verwijderd
- 200 g gehakte olijven
- 150 g boter
- 1 kopje geweekte rozijnen
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 middelgrote ui fijngesnipperd
- 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
- 3 eieren
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 kopje bloem
Voor de saus:
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
- 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
- Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blokje runderbouillon
- 1 kopje droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 theelepel oregano
- Chilipeper naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
Voor de rijst:
- 2 kopjes rijst
- 2 kopjes water
- 1 middelgrote ui gesnipperd
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gehakte peterselie
- 1 laurierblad
- Zout naar smaak
- 1 theelepel saffraan
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
Rol de gehaktballen door de bloem.
Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
Voor de rijst:
Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Amsterdamse Gehaktballen
Deze Amsterdamse gehaktballen, gebakken in de oven en doordrenkt met smaakvolle kruiden, zijn perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gehakt
- 2 eieren
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel ketjap sojasaus
- 2 sneetjes witbrood 15 minuten geweekt in melk en uitgeknepen
- 1 eetlepel runderbouillon
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 ½ theelepel gehaktkruiden (zie hier onder
- Peper en zout naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- Boter om in te bakken
- Water naar behoefte
Gehaktkruidenmengsel:
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels gemalen witte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Eventueel 1/4 theelepel chilipoeder
Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles goed door elkaar.
Laat het mengsel 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt voldoende boter in een ovenschaal.
Vorm het gehaktmengsel tot gehaktballen en leg ze in de ovenschaal.
Bak de gehaktballen gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voeg een kopje water toe aan de ovenschaal en bak de gehaktballen nog eens 5 minuten in de oven.
Serveer de gehaktballen warm.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen, stamppot of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Amsterdamse gehaktballen gaan goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember
Een verfrissende rabarbertaart met een krokante bladerdeegkorst, heerlijk gevuld met rabarber, appels en een vleugje gember. Perfect voor de lente!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 650 g rabarber in duimlengte gesneden
- 2 Granny Smith appels ontdaan van klokhuis en in schijfjes van een halve cm
- 1,5 cm gember geschild en fijngehakt
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ eetlepel roomboter
- Merg van 1 vanillestokje
- Rietsuiker om te bestrooien
- 1 ei om te bestrijken
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een ovenschaal in en zet apart.
Doe de rabarber, appelschijfjes, gember, boter, suiker en het vanillemerg in een grote pan.
Laat het mengsel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen totdat de rabarber zacht aanvoelt maar nog steeds zijn structuur behoudt.
Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal.
Leg het bladerdeeg erbovenop, snijd eventueel te grote overlappende stukken af en gebruik deze voor de decoratie van de taart.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met rietsuiker.
Maak een paar inkepingen met een mes in het deeg om het vocht te laten ontsnappen.
Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Serveertip:
Serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of een beetje geklopte slagroom voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze verfrissende rabarbertaart gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling uit Duitsland.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Gevulde Appelcrêpes met Cointreau en Slagroom
Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
- 130 g bloem
- 150 g boter
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau-likeur
- Een snufje zout
Smelt 25 g boter in een pan.
Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
Houd ze warm.
Smelt de resterende boter in een andere pan.
Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Vul de crêpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de gevulde crêpes ongeveer 5 minuten in de oven.
Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crêpes voor een flambé-effect.
Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Envivo Lungo Pear Crumble
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
Voor de peer- en havermoutcrumble:
- 1 cup Envivo Lungo sterke koffie
- 8 peren
- 180 gram boter
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram rietsuiker
- 150 gram havermout
Voor de koffie:
- 6 capsules van de Envivo Lungo
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.
Voeg de peren, de boter en rietsuiker toe aan een pan.
Kook het geheel op hoog vuur tot het karameliseert.
Zet een lungo van de Envivo Lungo met uw Nespresso machine en voeg deze toe aan de pan.
Laat het geheel 3 tot 4 minuten op hoog vuur koken.
Voeg de bloem, bruine suiker, havermout en overgebleven boter en rietsuiker toe aan een kom.
Mix het geheel tot het een grof gekorreld mengsel vormt.
Leg de gekarameliseerde peren in een ovenschaal.
Voeg het havermoutmengsel toe aan de ovenschaal en zet het in de oven voor 40 minuten.
Serveer warm met een Envivo Lungo.
Geniet ervan!
Omdat dit een ontbijtgerecht is, wordt het meestal niet met wijn geserveerd. Maar als je het als dessert wilt hebben, zou een zoete witte wijn zoals een Riesling goed kunnen passen.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38
Gegratineerde Mosselen met Tomaat en Maïs
Heerlijke gegratineerde mosselen met een vulling van tomaat en maïs, gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 2 takjes verse peterselie fijngehakt
- 200 gram maïs
- 25 gram kruidenboter
- 25 gram roomboter
- 3 tomaten
- Gemalen Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Laat ze iets afkoelen en haal ze uit de schelpen.
Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze afwisselend in kokend en koud water.
Verwijder de velletjes en snijd de tomaten in blokjes.
Smelt de roomboter in een pan en stoof de tomatenblokjes kort aan.
Voeg de maïs toe en laat het geheel even sudderen.
Meng de fijngehakte peterselie door de kruidenboter.
Vul de grootste mosselschelpen met een laagje tomaten-maïs-mengsel.
Leg hierop een mossel en vervolgens een klontje kruidenboter.
Verwarm de oven voor op 250°C.
Leg de gevulde mosselschelpen in vier ovenvaste schaaltjes en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas.
Gratineer de mosselen circa 5 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer de gegratineerde mosselen direct.
Serveertip:
Serveer met stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 38