Belgische Klapstuk met Bier en Spek
Een traditioneel Belgisch stoofgerecht van klapstuk met bier, spek en groenten.
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend
- 750 g klapstuk in grote dobbelstenen
- 75 g ontbijtspek in plakjes
- 2 wortels in plakjes
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 flesje licht bier 250 ml
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 0,5 theelepel tijm
- 1 laurierblad
- 1 theelepel suiker
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bestrooi het klapstuk met peper en zout.
Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
Snipper de uien.
Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
Leg de stukken klapstuk bovenop het spek.
Voeg het laurierblad, tijm en gehakte peterselie toe.
Verdeel de plakjes wortel en gesnipperde ui over het vlees.
Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
Strooi de suiker over het geheel.
Dek het gerecht af met de resterende plakjes spek.
Bedek de schaal met een deksel of aluminiumfolie.
Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht 1,5 uur stoven, tot het vlees zacht en mals is.
Serveer warm met aardappelpuree en rode bietjes.
Wijnadvies:
Combineer met een Belgisch blond bier of een stevige rode wijn zoals Merlot.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gourmet Nacho Supreme
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram mager rundergehakt
- 300 gram tortillachips
- 75 gram geraspte cheddar kaas
- 75 gram geraspte mozzarella kaas
- 4 kleine augurken in plakjes
- 3 eetlepels ketchup
- 1 ½ eetlepel mosterd
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel worcestersaus
- 1 ui fijngehakt
- ¼ kropsla fijn gesneden
- Peper en zout naar smaak
Voor de Speciale Saus:
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels piccalilly
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel natuurazijn
- 1 flinke snufje zoete chili kruiden optioneel
- ½ theelepel zout
- ½ rode ui geraspt
Voorbereiding van de Speciale Saus:
Meng in een kom de mayonaise, tomatenketchup, piccalilly, suiker, natuurazijn, zoete chili kruiden (indien gebruikt), zout en geraspte rode ui.
Zet apart.
Voorbereiding van de Nachos: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Leg de tortillachips in een enkele laag in de ovenschaal.
Bereiding van het Gehaktmengsel:
In een droge koekenpan, bak het rundergehakt tot het gaar is.
Voeg vervolgens de ketchup, mosterd, worcestersaus, peper en zout toe.
Bak gedurende 3 minuten door.
Opbouwen van de Nachos:
Verdeel de helft van de cheddar en mozzarella kaas over de tortillachips in de ovenschaal.
Voeg de helft van het gehaktmengsel en de helft van de fijngehakte ui toe.
Herhaal dit nogmaals met een nieuwe laag tortillachips, gehaktmengsel, en kaas.
Afwerking en Serveren:
Bak de nachos gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas gesmolten is.
Garneer de nachos met plakjes augurk, gesneden sla, sesamzaadjes, en een royale hoeveelheid van de speciale saus.
Serveer direct en geniet ervan!
Een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege zijn frisheid en fruitige aroma's. Als je liever rood drinkt, ga dan voor een lichtere rode wijn zoals een Pinot Noir.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gemakkelijke Pasta
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
Leg de feta in een ovenschaal en voeg de cherrytomaten toe.
Pel de knoflooktenen en snijd ze fijn met een mes.
Verdeel de gesneden knoflook over de tomaten.
Bestrooi het geheel met Italiaanse kruidenmix, Hot & Spicy kruidenmix en een snufje zout.
Besprenkel met olijfolie en bak minimaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking gaar.
Giet af, maar bewaar een beetje van het kookvocht.
Als de cherrytomaten grotendeels gepoft zijn, help dan de overgebleven tomaten door ze plat te drukken (voorzichtig, want heet).
Meng met een siliconen spatel alles tot een romige pastasaus.
Meng de gekookte tagliatelle door de pastasaus.
Serveer de Gemakkelijke Zondagse Pasta met geraspte Parmezaanse kaas en rucola.
Geniet van je maaltijd!
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Ambachtelijke Baklava
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 14 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 500 g filodeeg
- 2 kopjes fijngesneden walnoten amandelen of pistachenoten
- 3½ kopje suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 kopje honing
- 1 theelepel kruidnagel
- Boter
Meng 1 eetlepel kaneel, ½ kopje suiker en de fijngesneden noten naar keuze.
Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar met boter ingevette vellen filodeeg in.
Leg een laagje van het notenmengsel op het filodeeg.
Herhaal dit proces met afwisselend filodeeg en notenmengsel.
Eindig met een paar vellen filodeeg en snijd er ruitjes in met een mes.
Besprenkel met een beetje water en bak in een voorverwarmde oven op 150 ºC gedurende 1 uur.
Maak ondertussen een siroop door in een pan twee kopjes water, drie kopjes suiker, één kopje honing, een theelepeltje kruidnagels en wat kaneel te doen.
Laat dit 15 minuten hard koken.
Zodra de baklava klaar is, snijd het in vierkantjes en giet de warme siroop eroverheen.
Wijnadvies: Een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Griekse Muscat past perfect bij deze rijke en zoete baklava.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gegratineerde Mosselen met Romige Champignonsaus
Geniet van deze verfijnde gegratineerde mosselen, gecombineerd met champignons en een romige saus, perfect gegratineerd met een goudbruine kaaslaag.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 kg mosselen
- 250 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
- 2 takjes selderij in stukjes gesneden
- 1 dikke ui gehakt
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 citroen
- 2 dl room
- 2 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 50 g meel
- 100 g geraspte kaas
- Een beetje paneermeel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schrap de mosselen schoon en verwijder eventuele vezelachtige delen van de schelpen.
Spoel ze snel twee- tot driemaal zonder ze in water te laten weken.
Kook de mosselen in een grote kookpot met de gehakte ui, in stukjes gesneden selderij, zout en peper.
Wanneer alle schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
Haal de mosselen uit de kookpot en verwijder ze uit hun schelpen.
Houd ze warm in een beetje van hun kooknat en filter het overige kooknat (ongeveer 3 dl) voor later gebruik.
Smelt 50 g boter in een pan en smoor de fijngehakte sjalotten zachtjes.
Voeg de schoongemaakte en gevierendeelde champignons toe en laat dit toegedekt koken tot de champignons hun vocht hebben afgegeven.
Strooi het meel over de champignons en meng goed.
Giet het gefilterde kooknat van de mosselen erbij en laat al roerend indikken tot een saus.
Voeg de room toe en roer goed door.
Proef de saus en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
Voeg de afgegoten mosselen toe aan de saus en roer voorzichtig door.
Giet de bereiding in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en een beetje paneermeel.
Verdeel klontjes boter over de bovenkant en plaats de schaal in een hete oven.
Laat gratineren tot er een mooie goudbruine korst ontstaat.
Serveer direct met een schijfje citroen voor een frisse toets.
Een frisse, droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant past perfect bij dit gerecht, met hun lichte en mineralige tonen die de rijke smaken van de mosselen aanvullen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 352.53g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gegratineerde Kipfilet met Tomaat en Brandnetelkaas
Een sappige gegratineerde kipfilet met tomaat, uien en brandnetelkaas, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 20 g boter
- 2 kipfilets
- 100 g room
- 150 g tomaten in kwartjes
- 100 g Hollandse brandnetelkaas
- 2 jonge uien in schijfjes
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets 2-3 minuten aan beide zijden tot lichtbruin.
Bestrooi met peper en zout.
Leg de kipfilets in een ovenschaal.
Roer het braadvocht in de pan los met de room en giet het mengsel over de kip.
Pel de tomaten en snijd ze in kwartjes.
Snijd de jonge uien in schijfjes.
Verdeel de tomaat en uien over de kip in de ovenschaal.
Breng opnieuw op smaak met een beetje peper en zout.
Bedek het gerecht met plakjes Hollandse brandnetelkaas.
Pers het teentje knoflook uit boven het gerecht.
Plaats de schaal in de oven en gratineer het gerecht gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
Serveer warm met een frisse salade of geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Traditionele Ratatouille met Kaas en Paneermeel
Een klassieke Franse ratatouille met courgette, aubergine en tomaat, gegratineerd met kaas en paneermeel.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 courgettes in blokjes
- 2 aubergines in blokjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 4 tomaten in blokjes
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100 g geraspte kaas
- 2 eetlepels paneermeel
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn.
Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee tot ze licht zacht zijn.
Voeg de tomaten toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper.
Schep het groentemengsel in een ovenschaal.
Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de groenten en bestrooi met paneermeel.
Bak de ratatouille in de oven gedurende 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Serveer warm als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Wijnadvies:
Combineer met een droge rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gegratineerde Griet met Kaas, Mosterd en Tomaat
Een verfijnd gerecht van grietfilets gegratineerd met kaas, mosterd en tomaat.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 grietfilets ca. 150 g per stuk
- 200 g geraspte belegen kaas of Gruyère
- 125 ml crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
- 200 g kerstomaatjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel kerriepoeder
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de grietfilets af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier.
Bestrooi de vis met peper, zout en kerriepoeder.
Vet een platte ovenschaal licht in en leg de visfilets naast elkaar in de schaal.
Meng de geraspte kaas met de mosterd en crème fraîche in een kom.
Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de grietfilets.
Plaats de schaal in het midden van de oven en bak 15-20 minuten, tot de vis gaar is en het kaasmengsel lichtbruin is.
Dek de schaal af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
Kruis de kerstomaatjes in en voeg ze de laatste 5 minuten toe aan de ovenschaal.
Strooi de gehakte peterselie over het gerecht vlak voor het serveren.
Serveer warm met gebakken aardappeltjes en een frisse tomaten-komkommersalade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chablis of een Sancerre.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gegratineerde Filet Cordon Bleu met Amandelballetjes
Een klassieke filet Cordon Bleu met ham, kaas en krokante amandelballetjes voor een verfijnde maaltijd.
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Auteur onbekend
Frituurpan of hoge pan
Aardappelpers
Voor de filets:
- 2 varkensfilets ca. 350 g elk
- 4 plakken gekookte ham ca. 60 g
- 75 g geraspte oude kaas
- 2-3 eetlepels slagroom
- Zout
- Peper
- Marjolein
- 2 eetlepels olie
Voor de amandelballetjes:
- 750 g kruimige aardappelen
- 3 eidooiers
- 1 eiwit
- 5-6 eetlepels amandelschaafsel
- 2 eetlepels paneermeel
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
- 1 liter olie om te frituren
Bereiding van de amandelballetjes:
Was de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
Spoel de aardappelen af met koud water en pel ze.
Druk de warme aardappelen door een aardappelpers of stamp ze fijn.
Meng de aardappelpuree met zout, nootmuskaat en 3 eidooiers tot een glad mengsel.
Vorm er 20 balletjes van.
Klop het eiwit stijf.
Meng het amandelschaafsel en paneermeel in een aparte schaal.
Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en daarna door het amandelschaafsel.
Druk licht aan en laat 30 minuten in de koelkast opstijven.
Bereiding van de filets:
Halveer de varkensfilets en bestrooi met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de filets rondom in ca. 7 minuten aan.
Leg de filets in een ingevette ovenschaal.
Halveer de plakken ham en leg ze op de filets.
Meng de geraspte kaas met 1 eidooier, een snufje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
Verdeel het kaasmengsel over de ham en gratineer in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ca. 12 minuten, tot goudbruin.
Frituren van de balletjes:
Verhit de olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
Frituur de aardappelballetjes portiegewijs gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Wijnadvies:
Combineer met een volle witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 38g | Vet: 38g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8
Gegratineerde Broccoli met Champignoncrèmesaus
Romige broccoli in champignoncrèmesaus, gegratineerd met een gouden kaaslaag.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 grote broccoli in roosjes
- ½ zakje champignoncrèmesoep instantpoeder
- ½ kopje water
- 1 kopje halfvolle melk
- Snufje nootmuskaat
- 2 kopjes geraspte kaas bijv. Mozzarella
Kook de broccoli-roosjes kort in licht gezouten water tot beetgaar.
Laat goed uitlekken.
Meng het water, de melk en het halve zakje champignoncrèmesoep in een pan.
Verwarm het mengsel op laag vuur en roer tot het een romige saus wordt.
Voeg een snufje nootmuskaat toe en roer goed door.
Leg de voorgekookte broccoli-roosjes in een ronde ovenschaal.
Giet de champignoncrèmesaus gelijkmatig over de broccoli.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 8 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.
Serveertip:
Serveer met rijst en gegrilde kip voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 8