Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Een romige en smaakvolle aardappelschotel met spek, sjalot en Gruyère kaas.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g vastkokende aardappelen in dunne plakjes
  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 50 g ontbijtspek in repen van 1 cm
  • 1 eetlepel boter of margarine voor bakken
  • l slagroom
  • ½ zakje geraspte Gruyère kaas 50 g
  • 10 sprietjes bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepel boter of margarine voor invetten
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het in ringen.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak de spekreepjes 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de sjalotringen toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Meng de slagroom in een kom met een snufje zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Verdeel de spekreepjes en sjalotringen erover.
  • Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen en bestrooi met de helft van de Gruyère kaas.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bak de aardappelschotel in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Bestrooi na 20 minuten bakken de schotel met de resterende kaas.
  • Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook erover voor een frisse afwerking.

Notities

Serveertip:

Serveer deze gegratineerde aardappelschotel als bijgerecht bij haaskarbonades en een frisse gemengde salade.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Zoete Geconfijte Kerstomaatjes

Zoete Geconfijte Kerstomaatjes

Heerlijke geconfijte kerstomaatjes die je maaltijd een zoete en sappige boost geven.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 182.4kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bakjes kerstomaatjes
  • 2 eetlepels suiker
  • Zout naar smaak
  • 1 dl olijfolie

Instructies

Voorbereiding:

  • Halveer de kerstomaatjes en knijp voorzichtig het vocht eruit.
  • Laat de tomaatjes omgekeerd op een rooster uitlekken.
  • Roer de suiker en 1 theelepel zout door de olijfolie.
  • Zet de tomaatjes met het snijvlak naar boven in een ovenschaal en schenk het oliemengsel erover.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Plaats de ovenschaal met de tomaatjes in de oven en verwarm ze gedurende 20 minuten.
  • Draai de tomaatjes om en laat ze nog eens 10-20 minuten zacht worden in de oven.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte en frisse rosé zoals een Côtes de Provence past uitstekend bij de zoete en sappige smaak van deze geconfijte kerstomaatjes.

Nutrition

Calories: 182.4kcal | koolhydraten: 5.4g | Protein: 1.6g | Vet: 18.2g | Zout: 0.9g | Sugar: 5.3g

Gevulde Konijnepoten met Romige Dragonsaus

Gevulde Konijnepoten met Romige Dragonsaus

Een heerlijk gerecht met malse gevulde konijnepoten en een verfijnde dragonsaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de konijnepoten:

  • 4 konijnepoten achterpoten
  • 150 g kalfsgehakt
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels dragon fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g bakbacon dun gesneden

Voor de saus:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel dragon zeer fijngehakt

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Vul de konijnepoten met het kalfsgehakt, knoflook, dragon, zout en peper.
  • Wikkel de poten in de bacon.

Bereiding:

  • Plaats de konijnepoten in een ovenschaal.
  • Bak de poten 30-40 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Snijd de poten in plakken en leg ze op borden.

Voor de saus:

  • Smelt de boter in een pan en bak de sjalot 5 minuten zacht.
  • Voeg witte wijn, bouillon en mosterd toe en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte dragon.

Afwerking:

  • Serveer de saus naast de konijnepoten en garneer met groene asperges.

Notities

Serveer de saus over de gevulde konijnepoten. Geniet van je maaltijd!
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 48g | Vet: 46g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Zalmfilet à la Minute met Romige Beurre Blanc

Zalmfilet à la Minute met Romige Beurre Blanc

Snel en verfijnd: zalmfilet met een romige beurre blanc en frisse salade.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Tussengerecht, Vis, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl witte wijn
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 250 g koude boter in blokjes
  • Grof zeezout
  • 400 g zalmfilet met vel
  • Zout en peper
  • 1 dl sherryazijn
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • 8 kleine krieltjes in de schil
  • 75 g gemengde groene salade
  • Schijfjes citroen

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Breng de witte wijn en sjalotjes aan de kook.
  • Laat het mengsel tot 1/4 inkoken en zeef het.
  • Klop de blokjes boter geleidelijk door het ingekookte mengsel voor de beurre blanc en houd warm au bain-marie.
  • Strooi een laag grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper, en leg deze met de velkant op het zeezout.
  • Zet afgedekt koel weg.
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Zet de zalmfilet onafgedekt 3-5 minuten in de oven (de vis moet rosé blijven).
  • Verwijder het vel en snijd de zalm in repen.
  • Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.
  • Laatste hand:
  • Schik op borden de gemengde groene salade, de zalmrepen, gekookte krieltjes en schijfjes citroen.
  • Schenk de beurre blanc over het gerecht en serveer de rest apart.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een elegante en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 38g | Zout: 18g | Sugar: 3g

Zeeduivel in Rode Wijnsaus met Knapperige Bacon

Zeeduivel in Rode Wijnsaus met Knapperige Bacon

Een verfijnd gerecht met zeeduivel, krokante bacon en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor een luxe diner of speciale gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Hoofdgerechten, Tussengerecht, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zeeduivelfilet in 4 moten
  • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peperkorrels
  • 4 dunne plakken bakbacon
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten zeer fijngehakt
  • 50 g wortel in zeer kleine blokjes
  • 50 g bleekselderij in zeer kleine blokjes
  • 200 g visgraten bijv. tong
  • Peterseliestelen fijngehakt
  • 2 dl rode wijn
  • 3 dl visfond pot, inh. 400 ml
  • 4 dl kalfsfond
  • Zout en peper

Instructies

  • Rol elke moot zeeduivel in een plak bacon en druk licht aan beide kanten in grove gemalen peper.
  • Verhit boter in een pan en bak de sjalotten, groenten, visgraten en fijngehakte peterselie zachtjes gedurende 10 minuten.
  • Voeg de rode wijn en visfond toe en roer de aanbaksels los.
  • Breng het geheel aan de kook en laat op matig vuur tot de helft inkoken, regelmatig afschuimen.
  • Zeef de saus.
  • Breng in een andere pan de kalfsfond aan de kook en laat deze tot 1 dl inkoken.
  • Roer de kalfsfond door de gezeefde saus.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Plaats de stukken zeeduivel in een met boter ingevette ovenschaal.
  • Bak de vis gedurende 8-10 minuten gaar.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een beetje saus op de borden en leg de vis in de saus.
  • Serveer met gefrituurde prei-julienne.

Notities

 
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een lichte Bordeaux, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Mini-prei Wellington met paddenstoelen

Mini-prei Wellington met paddenstoelen

Geef een verrassende draai aan de klassieke beef Wellington met deze heerlijke prei Wellington. De geroosterde prei krijgt een subtiele zoete smaak die perfect samengaat met de vulling van gebakken champignons, rokerige amandelen, tijm, knoflook en dragon.
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote preien
  • 3 el milde olijfolie
  • 145 g Philadelphia Plantaardige roomkaas
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 400 g kastanjechampignons
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gedroogde dragon
  • 50 g rookamandelen
  • 1 rol vers bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd 20 cm van het witte deel van de preien en halveer ze in de breedte, zodat je 4 stukken van 10 cm krijgt.
  • Bestrijk de preistukken met ⅓ van de milde olijfolie, kruid met peper, en rooster ze in een ingevette ovenschaal gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Kook het groene deel van de prei (ongeveer 150 g) gedurende 5 minuten in een pan met water.
  • Giet af, spoel af onder koud water en dep droog.
  • Meng ¾ van de prei met de plantaardige roomkaas en pureer met een staafmixer tot een gladde crème.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Pureer de rest van de prei met extra vierge olijfolie en zeef het mengsel.
  • Snijd de champignons fijn.
  • Bak ze in ⅓ van de milde olie gedurende 6-8 minuten op hoog vuur tot het vocht verdampt.
  • Voeg de tijm, knoflook en dragon toe en bak nog 3 minuten.
  • Laat afkoelen, voeg de gehakte amandelen toe en meng goed.
  • Haal de geroosterde prei uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
  • Verwijder indien nodig de buitenste taaie laag.
  • Rol het verse bladerdeeg uit en snijd het in 4 stukken van 15 x 13 cm.
  • Besmeer met het paddenstoelenmengsel, laat 2 cm van de randen vrij.
  • Leg de prei net onder het midden en rol op.
  • Druk de zijkanten dicht en naar binnen.
  • Snijd een 4 cm lange reep af, snijd deze in repen en maak een vlecht.
  • Verdeel de vlechten over de pakketjes.
  • Bestrijk met de rest van de olie en bak gedurende 25-30 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Verdeel de preicrème over de borden, maak een veeg met de achterkant van een lepel.
  • Plaats de mini-wellingtons erop, besprenkel met prei-olie en bestrooi met de overgebleven tijmblaadjes.

Notities

Wijntip:
Cecchi Chianti Classico - een stevige rode wijn uit Italië met aardse tonen die perfect past bij klassiek-vegetarische gerechten zoals de prei Wellington.

Geroosterde Knolselderij met Blauwaderkaas en Walnoten

Geroosterde Knolselderij met Blauwaderkaas en Walnoten

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij ongeveer 700 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 250 gram Blue Stilton met port Feestelijk PLUS
  • 4 eetlepels grofgehakte walnoten
  • ½ bakje platte peterselie à 15 g

Instructies

  • Snijd de wortelige onderkant van de knolselderij af en prik met een vork gaatjes in de knolselderij.
  • Bestrijk vervolgens met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Pof de knolselderij in een geschikte ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende ongeveer 25 minuten, totdat deze gaar is.
  • Snijd de knol in 8 parten en verdeel over 6 borden.
  • Besprenkel met 4 eetlepels extra vergine olijfolie en verkruimel de Blue Stilton met port erover.
  • Bestrooi met de grofgehakte walnoten en de platte peterselie.

Notities

Voor een vegan variant kun je de Stilton vervangen door vegan camembert, bijvoorbeeld Nurishh.
Geniet van deze heerlijke geroosterde knolselderij met de rijke smaken van blauwaderkaas en walnoten!

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Een snelle en eenvoudige ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en appelmoes. Perfect voor een doordeweekse avond!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 500 g aardappelpuree bereid volgens de verpakking
  • 1 pot appelmoes met stukjes appel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Snijd de ui fijn.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt samen met de fijngesneden ui.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt- en uimengsel.
  • Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over het gehaktmengsel.
  • Schenk de pot appelmoes met stukjes appel over de aardappelpuree.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Deze gevulde Spaanse sardines, gevuld met een smakelijk mengsel van ui, knoflook, peterselie en ei, worden in de oven gebakken tot perfectie. Ideaal te serveren met een frisse tomatensalade en stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 verse sardines schoongemaakt en gefileerd
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 citroen in partjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en kook 2 eieren 10 minuten hard.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de sardines af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Boen de citroen schoon en snijd deze in partjes.
  • Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, peterselie, stukjes gekookt ei, het rauwe ei, zout en peper door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Leg een sardinefilet met de graatzijde naar boven in de schaal.
  • Schep een beetje van het eimengsel op de sardine en leg er een tweede sardine op met de graatzijde naar beneden.
  • Herhaal dit voor alle sardines.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Garneer de gevulde sardines met partjes citroen en serveer warm.

Notities

Lekker met stokbrood en tomatensalade.
 
Wijnadvies:
Serveer deze sardines met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo. Deze wijnen brengen de smaak van de vis en het citroenaroma goed naar voren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Kalfsfricandeau met Paddenstoelenragout en Verse Kruiden

Kalfsfricandeau met Paddenstoelenragout en Verse Kruiden

Deze zachte kalfsfricandeau, bedekt met een romige ragout van champignons en verse kruiden, is een elegant en smaakvol gerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1600 g kalfsfricandeau
  • 100 g boter voor het braden van de fricandeau
  • 3 sjalotten fijngesnipperd
  • 500 g champignons in plakjes gesneden
  • 500 g shiitake in plakjes gesneden
  • ¼ bosje basilicum fijngehakt
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 bosje kervel fijngehakt
  • 60 g boter voor de ragout
  • 70 g bloem
  • 100 g gekookte ham in blokjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g wit broodkruim
  • 200 g geraspte kaas

Voor de saus:

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 dl witte wijn
  • 4 dl kalfsfond
  • Madeira naar smaak
  • Voor de garnituur:
  • 1 kg peultjes schoongemaakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • Boter om te sauteren

Instructies

Fricandeau:

  • Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
  • Kruid de kalfsfricandeau met peper en zout.
  • Verhit de boter in een pan en braad de fricandeau rondom bruin.
  • Plaats de fricandeau in de oven en gaar tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius.
  • Laat het vlees afkoelen.

Saus:

  • Roer een eetlepel bloem door de braadresten van het vlees.
  • Blus af met witte wijn en voeg de kalfsfond toe.
  • Laat de saus 2 minuten koken en breng op smaak met zout, peper en Madeira.

Garnituur:

  • Blancheer de peultjes 1 minuut in kokend water met zout.
  • Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
  • Verwarm de peultjes later in boter en breng op smaak met zout, peper en een beetje suiker.

Ragout:

  • Smelt de boter in een pan en fruit de gesnipperde sjalotten.
  • Voeg de champignons en shiitake toe en bak op hoog vuur.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg de room toe en breng aan de kook.
  • Laat iets inkoken.
  • Voeg de gekookte ham en de verse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.

Assemblage:

  • Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.
  • Snijd de fricandeau in 16 plakken.
  • Schep wat ragout op elke plak vlees, bestrooi met geraspte kaas en wit broodkruim.
  • Gratineer het geheel in de oven tot het goudbruin en knapperig is.

Serveren:

  • Leg de plakken fricandeau op de borden en schep de saus erlangs.
  • Garneer met de peultjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 2.8g | Sugar: 3g