Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella

Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella

Deze smaakvolle groentelasagne met tomatensaus, mozzarella en geroosterde groenten is het perfecte comfortfood voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Rechthoekige grote ovenschaal
  • pan met dikke bodem
  • plastic zak

Ingrediënten

Voor de tomatensaus:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 ½ kg rijpe tomaten in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Mespunt suiker

Voor de lasagne:

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika's
  • 500 g mozzarella
  • 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Instructies

Tomatensaus maken:

  • In een pan met dikke bodem 3 eetlepels olie verhitten.
  • Bak de sjalot en knoflook 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaten, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toe en laat 30 minuten zachtjes stoven.
  • Zeef de saus en laat de puree inkoken tot ongeveer 5 dl dikke saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en een mespunt suiker.
  • Laat afkoelen.

Groenten voorbereiden:

  • Aubergines schillen, in lengtes van 1/2 cm plakken snijden.
  • Bestrijk beide kanten met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de plakken dakpansgewijs in een ovenschaal, voeg een scheutje water toe en dek af met aluminiumfolie.
  • Bak 30 minuten in de oven op 175°C.
  • Haal uit de oven en dep droog met keukenpapier.
  • Laat afkoelen.
  • Courgettes ongeschild in plakken van 3 mm dik snijden en op dezelfde manier als de aubergines in de oven 20 minuten gaar stoven.
  • Paprika’s roosteren onder de grill, in de hete oven of boven een gasvlam tot het vel zwartgeblakerd is.
  • Zet ze in een plastic zak om af te dampen, verwijder de schil en snijd de paprika’s in vieren.

Lasagne opbouwen:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, gevolgd door 1/3 van de lasagnevellen, een laag aubergine, basilicumblaadjes en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal deze laagjes, maar gebruik de courgette in de eerste laag en de paprika in de tweede.
  • Eindig met de tomatensaus.

Bakken:

  • Strooi de Parmezaanse kaas over de lasagne en bak in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

Serveren:

  • Serveer de lasagne in brede repen, eventueel met stokbrood en een groene salade.

Notities

Glutenvrij
mits je glutenvrije lasagnevellen gebruikt
Lactosevrij
mits je lactosevrije mozzarella gebruikt
Wijnadvies

Een Sangiovese of Chianti past uitstekend bij de groenten en tomatensaus in deze lasagne, met zijn lichte zuurgraad en fruitige aroma's.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 450g | Sugar: 8g

Paprikasoep met Garnalen en een Hint van Sherry

Paprikasoep met Garnalen en een Hint van Sherry

Een zachte en romige paprikasoep met een vleugje sherry, perfect gecombineerd met Hollandse garnalen en verse bieslook.
Bereidingstijd49 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • 500 g rode paprika
  • 40 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1-2 eetlepels sherry
  • 2 theelepels tijm
  • 1 bouquet garni in preiblad gebonden peterseliestelen en laurierblaadje
  • 1 liter visbouillon van tabletten
  • 1,25 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 g Hollandse garnalen
  • Bieslook naar smaak

Notities

Wijnadvies
Serveer deze paprikasoep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay voor de perfecte aanvulling op de smaken van de soep en garnalen.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 500g | Sugar: 7g

Kruidige Bonenschotel

Kruidige Bonenschotel

Bereidingstijd30 minuten
als je d bonen eerst moet weken2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • Bruine bonen gedroogd of uit blik
  • Olie
  • Ui
  • Prei wit gedeelte
  • Wortel
  • Zoet paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Gedroogde koriander
  • Knoflook
  • Paksoi wit + groen gedeelte
  • Sambal optioneel
  • Tomatenstukjes uit blik
  • Tomatenpuree
  • Ketchup

Instructies

  • Als gedroogde bonen worden gebruikt, week ze dan een nacht van tevoren in ruim water.
  • Giet af en kook ze in vers water met bonenkruid en bouillon gedurende 1-2 uur, afhankelijk van de ouderdom van de bonen.
  • Verhit in een pan met dikke bodem de olie.
  • Bak op laag vuur de gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei.
  • Voeg paprikapoeder, chilipoeder, peper, gedroogde koriander en knoflook toe.
  • Snijd de paksoi in stukken en voeg zowel het witte als groene gedeelte toe aan de pan.
  • Voeg ook de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal toe.
  • Roer alles goed door en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.

Notities

Serveertip:

Serveer de bonenschotel met rijst, brood, appelmoes en eventueel opgebakken tofu gemarineerd in shoyu. Een frisse salade vormt ook een goede aanvulling.

Wijnadvies:

Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Fruitige Bosbessensiroop

Fruitige Bosbessensiroop

Een eenvoudige en smaakvolle bosbessensiroop die perfect is als topping voor pannenkoeken, flensjes of desserts.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koude Dranken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • pollepel
  • Zeef (optioneel)

Ingrediënten

  • 225 g fijne kristalsuiker
  • dl water
  • 225 g verse bosbessen
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de bosbessen toe en roer voorzichtig.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook, al roerend.
  • Laat het zachtjes koken gedurende 3-5 minuten terwijl je blijft roeren.
  • Roer het citroensap erdoor en haal de pan van het vuur.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten.
  • Serveer de siroop warm als topping voor pannenkoeken of flensjes.

Notities

Deze heerlijke bosbessensiroop voegt een fruitige zoetheid toe aan warme
pannenkoeken of flensjes. Geniet van de smaak van verse bosbessen in deze eenvoudig te
maken siroop
Wijnadvies:
Deze zoete siroop combineert goed met een licht mousserende dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een prosecco om de fruitige tonen te accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 35g

Romige Chocolademelk met Kaneel en Kardemom

Romige Chocolademelk met Kaneel en Kardemom

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • Lepel
  • klopper

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 50 g suiker
  • Een mespuntje kaneel
  • 50 g cacao
  • 125 ml slagroom
  • 1 kardemompeul
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de volle melk op een laag vuur in een pan met dikke bodem.
  • Meng de suiker, kaneel en cacao in een kom, en roer er 1 eetlepel lauwwarme melk door tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Voeg al roerend enkele eetlepels warme melk toe aan het cacaomengsel om het te verdunnen.
  • Voeg het vloeibare cacaomengsel al roerend toe aan de warme melk in de pan.
  • Laat de chocolademelk 1 minuut zachtjes koken op laag vuur.
  • Zet het vuur uit en laat de chocolademelk enkele minuten staan voordat je deze serveert.
  • Stamp de kardemompeul fijn en verwijder het schilletje.
  • Klop de slagroom met de kardemom en de eetlepel witte basterdsuiker.
  • Schep een flinke lepel geklopte slagroom op elk glas chocolademelk.

Notities

  • Deze romige chocolademelk met een vleugje kaneel en kardemom is heerlijk verwarmend op een koude dag.
  • Serveer het met wat koekjes of marshmallows voor een extra traktatie.

Romig Stracciatella IJs

Romig Stracciatella IJs

Geniet van dit zelfgemaakte romige Stracciatella-ijs, gevuld met heerlijk knapperige stukjes pure chocolade. Dit klassieke Italiaanse dessert is perfect voor een zomerse traktatie of een feestelijk nagerecht.
(inclusief koeltijd)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bak met koud water
  • Folie
  • fijne zeef
  • IJsmaschine
  • pan met dikke bodem
  • Schone kom
  • Vlamverdeler

Ingrediënten

  • 75 g pure chocolade fijngehakt of grof geraspt
  • 85 g fijne tafelsuiker
  • 85 ml slagroom
  • 170 ml melk
  • 1 klein theelepeltje maïzena
  • 2 eierdooiers
  • Iets minder dan een half vanillestokje

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  • Breng de melk met het vanillestokje langzaam aan de kook in een steelpan met dikke bodem.
  • Draai het vuur laag en laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
  • Klop in een kom de eierdooiers met de suiker en de maïzena in 5-10 minuten bleek en romig.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje uit de melk.
  • Zet de kom met het dooiermengsel op een pan met heet water op laag vuur.
  • Giet de hete melk al kloppend in een dun straaltje bij het dooiermengsel.
  • Blijf roeren tot de vla gebonden is.
  • Giet de vanillevla door een fijne zeef in een schone kom om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Zet de kom in een bak met koud water en laat de vla onder af en toe roeren afkoelen.
  • Zet de afgekoelde vla, afgedekt met folie, ongeveer 50 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
  • Schep de gekoelde vanillevla in een ijsmachine en laat de machine draaien tot het mengsel half bevroren is (10-15 minuten).
  • Klop intussen de slagroom en meng de gesmolten chocolade erdoor.
  • Giet de room, terwijl de ijsmachine draait, langzaam bij de vla.
  • Laat de machine draaien tot het ijs de gewenste stevigheid heeft bereikt (20-25 minuten).
  • Schep het ijs in een diepvriesdoos met deksel en bewaar het tot gebruik in de diepvries.
  • Zet het ijs, als het langer dan 12 uur in de diepvries heeft gestaan, ca.
  • 30 minuten voor het opdienen in de koelkast, zodat het iets zachter kan worden.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een frisse Limoncello voor een perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Kruidige Stoofschotel met Kip en Krieltjes

Kruidige Stoofschotel met Kip en Krieltjes

Deze kruidige stoofschotel met kip, paprika en krieltjes is een eenvoudig, hartverwarmend gerecht dat je hele gezin zal plezieren. De rijke smaken van rozemarijn en bouillon komen prachtig samen met de zachte kip en romige crème fraîche.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui of 2 kleinere
  • 125 ml demi crème fraîche
  • 1 mok bouillon van poeder of blokjes
  • 450 g krieltjes
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Olie voor bakken

Instructies

  • Snijd de kip in kleine blokjes en bestrooi dit met zout en peper.
  • Bak de kip bijna gaar in wat olie en zet dit aan de kant.
  • Dan de paprika's in lange dunne reepjes snijden en deze reepjes even halveren, de ui snipperen.
  • Gooi eventueel nog een beetje olie bij in je pan en doe dan de ui, paprika, krieltjes en rozemarijn in de pan, op laag vuur.
  • Roer dit af en toe door, vergeet niet na het roeren elke keer de deksel op de pan te doen, je
  • aardappels moeten niet bakken.
  • In een minuut of 10 moet dit wel klaar zijn.
  • Vervolgens is het tijd de bouillon in de pan te doen.
  • Even roeren en dan het deksel er weer op, 5 minuten later mag je weer even kijken.
  • Je hoeft overigens geen bouillon van poeder te gebruiken, wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je een krachtige bouillon gebruikt.
  • Ongeduldig genoeg geweest, nu de demi crème fraîche en kip erbij, goed roeren en de laatste keer (echt waar) 5 minuutjes het deksel op de pan doen.
  • De geur die nu je keuken vult is al goddelijk en geeft je een warm gevoel (bij ons thuis is het de strijd of de afzuigkap aan moet. Ik houd van de geur van eten in de huiskamer en keuken,
  • (anderen niet, jammer is dat!)
  • Dan is nu de tijd aangebroken de blij verraste gezichten van je disgenoten te zien.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g

Snoek met bieslook

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • bakpan
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde Peren met Hazelnoot

Gekarameliseerde Peren met Hazelnoot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Citrustrekker (zesteur)
  • Grote koekenpan met antiaanbaklaag
  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 handperen rijpe en stevige
  • 50 g boter
  • 75 g suiker
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 37,5 g gepelde hazelnoten

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een citrustrekker dunne reepjes van de helft van de schil (of rasp de schil grof).
  • Pers de helft van de citroen uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
  • Schil de peren, snijd ze elk in 8 parten en verwijder het klokhuis.
  • Besprenkel de perenparten met 2 eetlepels citroensap.
  • Smelt 25 g boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Leg de peerpartjes in de boter en strooi er 1 eetlepel suiker, gemalen kardemom en gemberpoeder over.
  • Bak de peren 10 minuten op laag vuur, af en toe omschuddend.
  • Hak de hazelnoten fijn en bak ze lichtbruin in een pan met dikke bodem in de rest van de boter.
  • Voeg de rest van de suiker en 1 eetlepel water toe aan de hazelnoten.
  • Laat de suiker op matig vuur smelten en goudbruin worden (karameliseren).
  • Haal de pan van het vuur.
  • Besprenkel de warme peren met 1 eetlepel citroensap.
  • Verdeel de peerpartjes over vier schaaltjes en schenk voorzichtig de hazelnootkaramel erover.
  • Garneer met de citroenschilletjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past goed bij dit zoete en fruitige dessert. De frisheid en het lichte sprankelende karakter van de wijn zullen de smaken van de peren en de hazelnoot mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 3g | Vet: 17g | Zout: 0.1g | Sugar: 26g