Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
pan met dikke bodem – Pagina 2 – Receptenplein.nl

Traditionele Borstplaat

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Nagerecht - Dessert, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 6 personen
calorieën: 180kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
  • hittebestendige snijplank
  • pan met dikke bodem
  • pollepel

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
  • Roer continu met een pollepel.
  • Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
  • Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
  • Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
  • Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
  • Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
  • Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
  • Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.

Notities

Variaties:

Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.

Wijnadvies:

Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Vet: 2g | Sugar: 45g

Romige aardappel-peergratin

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 500 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • nootmuskaat versgeraspte
  • 4 handperen stevig
  • 1 kg aardappels vastkokende
  • 100 g oude kaas geraspt
  • 25 g boter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Knoflook met koksmes pletten.
  • In pan met dikke bodem melk, slagroom, knoflook, mespunt nootmuskaat en zout en peper naar smaak tegen de kook aan brengen.
  • Geheel 5 minuten zachtjes laten trekken.
  • Knoflook verwijderen.
  • Peren en aardappels naar keuze schillen of schoonboenen.
  • Peren halveren en klokhuis verwijderen.
  • Aardappels en peren met kaasschaaf of in keukenmachine in dunne plakjes schaven.
  • In ovenschaal lagen maken van plakjes aardappel, afgewisseld met in totaal 2 lagen peer.
  • Roommengsel in ovenschaal schenken en deze even ronddraaien zodat room evenredig verdeeld is.
  • Kaas en boter in vlokjes erover verdelen.
  • Schaal ca. 1 uur en 15 minuten in midden van oven zetten, tot aardappels gaar zijn en kaas gesmolten en bruingekleurd is.

Notities

Lekker bij wild en rosbief.

Mediterrane Waterkersrisotto met Gegrilde Roodbaarsfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 2 personen
calorieën: 540kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2-3 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 2 eetlepels boter
  • 150 g risottorijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 visbouillontablet
  • 1 zakje waterkers 75 g, grove takjes verwijderd en fijngehakt
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • 2 roodbaarsfilets à ca. 150 g
  • Zeezout

Instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter.
  • Fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak tot de korrels glanzen.
  • Giet de droge witte wijn erbij en laat deze verdampen.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en voeg 2 dl water toe.
  • Laat de risotto in een open pan ongeveer 10 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend.
  • Voeg scheut voor scheut nog eens 2 dl water toe en laat de risotto nog eens 10 minuten zachtjes gaar koken.
  • Verhit ondertussen de grillpan goed.
  • Roer de fijngehakte waterkers, versgeraspte Parmezaanse kaas, resterende boter en peper naar smaak door de risotto.
  • Laat het geheel van het vuur afgedekt nog 5 minuten staan.
  • Bestrijk de roodbaarsfilets met de resterende olie en grill ze in de hete grillpan gedurende ongeveer 5 minuten, halverwege keren, tot ze goudbruin en net gaar zijn.
  • Schep de waterkersrisotto in twee warme diepe borden en leg de gegrilde roodbaarsfilet erbovenop.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Vermentino uit Sardinië of een Pinot Grigio uit Italië past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 24g | Vet: 30g

Roodbaarsfilet Masala met Aardappels en Groenten

Bereidingstijd33 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: India
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 g roodbaarsfilet
  • 1 pot kip masala kruidenpasta 360 g
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 250 ml visbouillon van tablet
  • 500 g vastkokende aardappels in stukken
  • 1 zak panklare spitskool 300 g
  • 225 g tuinerwten diepvries
  • 4 takjes selderij grofgesneden

Instructies

  • Meng de roodbaarsfilet in een schaal met 2 eetlepels kip masala kruidenpasta.
  • Dek af en bewaar in de koelkast.
  • Verhit in een pan met dikke bodem de olie en fruit de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de rest van de masala kruidenpasta, visbouillon en aardappelstukjes toe.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de spitskool toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Laat het aardappelmengsel snel afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm het aardappelmengsel.
  • Leg de gemarineerde roodbaarsfilet erop en stoof het geheel afgedekt in 8-10 minuten gaar.
  • Voeg de laatste 2 minuten de bevroren tuinerwten toe en verwarm ze mee.
  • Verdeel het gerecht over vier diepe borden en bestrooi met gehakte selderij.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde, fruitige witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika past goed bij dit pittige gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 12g | Sugar: 5g

Romige Lasagne met Zeefruit en Vermoutsaus

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 340kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

  • Hapjespan
  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 4 groene lasagnevellen
  • 100 g verse roomkaas naturel
  • 2 eetlepels witte vermout
  • ½ theelepel gemalen kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 takjes selderij fijngesneden
  • 500 g zeevruchtencocktail diepvries
  • 1 bosje radijs

Instructies

  • Breng in een ruime hapjespan water met zout aan de kook.
  • Laat de lasagnevellen een voor een in de pan glijden en kook ze in 8-10 minuten beetgaar.
  • Roer tussentijds in het water om te voorkomen dat de vellen aan elkaar blijven plakken.
  • Haal de lasagnevellen uit de pan en spreid ze uit op een werkvlak.
  • Halveer elk vel.
  • Smelt intussen de roomkaas in een pan met dikke bodem.
  • Roer de vermout, kurkuma, mosterd en de helft van de fijngesneden selderij erdoor.
  • Verwarm de bevroren zeevruchten in de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes.
  • Leg de helft van de lasagnevellen op vier warme borden.
  • Beleg de lasagne met de helft van de plakjes radijs.
  • Verdeel het zeefruit en driekwart van de saus erover.
  • Bestrooi met wat fijngesneden selderij en dek af met de resterende lasagnevellen.
  • Druppel de rest van de saus erover.
  • Garneer de borden met de overgebleven selderij en radijs.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze romige lasagne met zeevruchten. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de smaken van de zeevruchten en de romige saus, terwijl de frisheid zorgt voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 4g

Gekarameliseerde Prei Pilaf met Geroosterde Citroenkip

Een heerlijk gerecht met gekarameliseerde prei pilaf en geroosterde citroenkip. Perfect voor een smaakvolle, uitgebalanceerde maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen sap
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 flinke hand platte peterselie fijngehakt
  • 250 g dun gesneden ontbijtspek
  • 300 g wilde rijst
  • 2 vegetarische bouillonblokjes voor 1 liter bouillon
  • 6 flinke preien dun gesneden
  • 650 g scharrelkipfilets
  • ½ kopje olijfolie
  • 1 kopje volle boerenyoghurt
  • Boter voor bakken
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de kipmarinade door citroensap, olijfolie, zout en zwarte peper te mengen.
  • Marineer de kipfilets hierin en laat ze 30 minuten tot een uur op kamertemperatuur staan, af en toe omdraaien.
  • Breng water aan de kook voor de bouillon.
  • Smelt boter in een pan met dikke bodem, bak de rijst gedurende 5 minuten tot het lichtbruin is.
  • Stoof de dun gesneden preiringen in een diepe koekenpan met een flinke klont boter tot ze lichtbruin worden.
  • Voeg vervolgens de ontbijtspekrepen toe en bak tot het spek knapperig is.
  • Voeg het spek en de prei toe aan de pan met de gebakken rijst en meng goed zodat elke korrel bedekt is met een laagje olie.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de rijst totdat deze net onder water staat.
  • Plaats een deksel halfopen op de pan en laat de rijst sudderen totdat al het vocht is opgenomen.
  • Voeg op het laatst fijngehakte peterselie toe aan de rijst.
  • Rooster de gemarineerde kipfilets onder de grill gedurende 5 minuten aan elke kant of tot ze gaar zijn.
  • Barbecueën is ook een smakelijke optie.
  • Snijd de kipfilets diagonaal in plakken.
  • Meng in een kom de boerenyoghurt met peterselie en geperste knoflook.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zout.
  • Verdeel de plakjes geroosterde kip over de borden.
  • Schep naast de kip 2 bolletjes pilaf met behulp van een ijsschep.
  • Bestrooi met extra gehakte peterselie voor kleur.
  • Serveer de knoflookyoghurt in een apart bakje.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc om de citrustonen van de kip te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 3mg | Sugar: 4g

Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen

Deze bulghursalade met aubergine en rozijnen is een perfecte combinatie van hartige en zoete smaken. Ideaal als licht hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Zuidvruchten
Land van herkomst: Midden Oosten
Feestdagen etc: Picknick
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 1 aubergine
  • 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 handvol peterselie fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • 2 el fijngesneden munt
  • 2 tomaten in blokjes
  • 3 el olijfolie
  • 300 g grove bulghur
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de bulghur in een pan met een dikke bodem en giet er kokend water overheen totdat de bulghur 2,5 cm onder water staat.
  • Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes garen.
  • Laat de bulghur daarna 1 uur afkoelen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergine ongeveer 5 minuten.
  • Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
  • Pers de citroen, snijd de munt fijn, de tomaten in blokjes, en de lente-uitjes in dunne ringen.
  • Meng de afgekoelde bulghur met de gebakken aubergine, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, munt, tomaten, lente-uitjes, zout, peper en rozijnen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1mg | Sugar: 20g

Knoflook en Knolselderijsoep

Een heerlijke dikke soep gemaakt van een hele bol knoflook en een knolselderij. Maar toch overheerst de knoflook niet omdat je het eerst fruit waardoor de scherpe randjes eraf gaan en het een zalig zachte smaak krijgt. Gecombineerd met Knolselderij heb je een lekker voorafje en toch caloriearm want zo romig als de soep is, er gaat geen druppel room doorheen. Dit kun je uiteraard wel doen hoor, geen probleem. Maar echt nodig is het niet.
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Knolselderij - geschild en in blokjes van 1 bij 1 cm
  • 1 bol Knoflook - geplet en grof gehakt. Liefst gerookte knoflook maar gewone mag ook
  • Zout
  • peper
  • 1 Rundvlees bouillonblokje
  • 1 Ltr heet water
  • Klontje roomboter

Samengebonden tot een bosje voor het gemak

  • 1 takje Rozemarijn
  • 3 takjes Salie
  • 3 takjes Tijm

Instructies

  • In een pan met dikke bodem smelt de boter en op een zacht vuurtje fruit de knoflook lichtbruin. (ongeveer 5 tot 8 minuten).
  • Los het bouillonblokje op in het hete water en blus de knoflook hiermee af.
  • Voeg de knolselderij toe en het bosje kruiden.
  • Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het in 40 minuten lekker gaar pruttelen en de smaken goed door elkaar trekken.
  • Maak eventueel op smaak met wat peper en zout.
  • Haal van het vuur en pureer de soep tot een mooie gladde massa met een staafmixer.
  • Indien je het nog romiger en zachter wilt kun je het ook nog door een zeef wrijven.
  • Ik raad dit echt aan want het wordt er net dat tikje zachter van.
  • Als je het te dik vind kun je er een scheutje water bij doen maar het is wel bedoeld als een vrij dikke soep.

Curry met kip en ananas

Recept categorieën: Curry's, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • Stukje verse gemberwortel
  • 400 gram kipfilet
  • zout
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 blikje ananas stukjes
  • 2 takjes peterselie

Instructies

  • Snipper de ui, schil de gemberwortel en hak deze fijn.
  • Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met zout.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de stukjes kip rondom lichtbruin.
  • Schep ze uit de pan.
  • Fruit de ui en de gember in het bakvet.
  • Pers de knoflook erboven uit en fruit de kerrie en kurkuma even mee.
  • Voeg de kokosmelk, kip en afgegoten ananasstukjes toe en stoof de curry nog 10 minuten zachtjes.
  • Breng op smaak met zout en knip de peterselie erboven fijn.

Tartaartjes met Mozzarella en Ratatouille

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Porties: 4
calorieën: 650kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ratatouillepakket behalve paprika
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 tartaartjes
  • 1 bol mozzarellakaas 125 g, in plakken
  • 200 g couscous
  • 25 g rozijnen
  • 25 g geroosterde pijnboompitten

Instructies

  • Snijd de aubergine, courgette en tomaat uit het ratatouillepakket in grove stukken.
  • Pel en snipper de ui, pel en snijd de knoflook fijn, en rits de tijmblaadjes van het takje.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de aubergine, courgette, tomaat en tijm toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaarsmoren, af en toe omscheppen.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tartaartjes 4 minuten aan een kant.
  • Keer de tartaartjes en leg op elk tartaartje 2 plakken mozzarella.
  • Breng op smaak met peper en bak nog 4-5 minuten tot het vlees gaar is en de kaas gesmolten is.
  • Breng in een pan de couscous met rozijnen en 300 ml water aan de kook.
  • Laat het van het vuur af 5 minuten staan.
  • Verwarm de couscous vervolgens op zacht vuur, maak het met een vork rul en meng er 2 eetlepels olie en de geroosterde pijnboompitten doorheen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de tartaartjes op vier borden.
  • Schep de couscous en groenten ernaast.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 30g | Vet: 44g | Zout: 1.2mg | Sugar: 4g