Geroosterde Tofu met Cashewnotensaus en Thaise Groenten

Geroosterde Tofu met Cashewnotensaus en Thaise Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 350 g zilvervliesrijst
  • 200 g gezouten cashewnoten
  • Schil van 1 citroen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 375 g tofu naturel in blokjes gesneden
  • 7 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 ml kokosmelk blikje
  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 400 g Thaise roerbakmix een mix van groenten zoals paprika, broccoli, wortel, enz.

Instructies

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Maal de cashewnoten fijn in een keukenmachine.
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
  • Pers de knoflook boven de olie uit en voeg de kokosmelk toe.
  • Breng aan de kook.
  • Roer de gemalen cashewnoten, basterdsuiker en citroenschil door de kokosmelk.
  • Laat het geheel op zacht vuur 10 minuten sudderen tot de saus iets dikker wordt.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin de ui en de Thaise roerbakmix gedurende 4-6 minuten.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak hierin de tofu aan beide kanten goudbruin gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Meng de gekookte rijst met de roerbakgroenten en verdeel het over vier borden.
  • Serveer de geroosterde tofu samen met de cashewnotensaus over de rijst.

Notities

Serveer deze geroosterde tofu met cashewnotensaus en Thaise groenten met een frisse komkommersalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. De verfrissende smaken van de wijn zullen goed samengaan met de exotische en aromatische smaken van het gerecht.

Mediterrane Tagliatelle met Kabeljauw in Puttanesca Saus

Mediterrane Tagliatelle met Kabeljauw in Puttanesca Saus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 pot pastasaus puttanesca 350 g
  • 250 g groene en witte tagliatelle
  • 240 g kabeljauwfilet
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de uiteinden van de aubergine en snijd de rest in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg de aubergineblokjes toe en bak deze enkele minuten mee.
  • Voeg de pastasaus toe en spoel de pot een beetje om met water om alle saus eruit te halen.
  • Voeg dit water ook toe aan de saus.
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Bereid intussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de kabeljauwfilet in stukjes en voeg deze samen met de tomatenblokjes toe aan de saus in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
  • Serveer de tagliatelle met de puttanesca-vissaus.

Notities

Garneer de pasta eventueel met wat verse basilicumblaadjes voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g

Romige Tagliatelle met Asperges en Parmaham

Romige Tagliatelle met Asperges en Parmaham

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Asperges, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g witte asperges
  • 300 g tagliatelle
  • 1 pakje mix voor tagliatelle roomsaus 70 g
  • 250 ml melk
  • 75 g parmaham
  • 12½ g verse bieslook
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Schil de asperges, verwijder de houtige uiteinden en snijd de asperges schuin in plakjes.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de asperges toe aan de pan met kokend water gedurende de laatste 5 minuten van de kooktijd van de tagliatelle.
  • Giet de tagliatelle en asperges af en doe ze terug in de pan.
  • Bereid intussen de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking, gebruikmakend van de melk.
  • Meng de saus met de tagliatelle en asperges.
  • Scheur de parmaham in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pasta.
  • Knip de verse bieslook fijn en strooi deze over de pasta.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en meng goed.

Notities

Serveer deze heerlijke pasta met een frisse groene salade en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.

Wijnadvies:

een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Spinaziesalade met Knapperige Spekjes en Aardappelkrullen

Spinaziesalade met Knapperige Spekjes en Aardappelkrullen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 1 ui
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 250 g magere spekreepjes
  • 2 eieren
  • 300 g tomaten
  • 300 g verse spinazie
  • 8 eetlepels balsamicodressing

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze 5 minuten.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 3 eetlepels vloeibare margarine in een koekenpan en bak de aardappelblokjes met de ui gedurende 15 minuten.
  • Bak in een andere koekenpan de spekreepjes knapperig.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de eieren gedurende 8 minuten.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in plakjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in partjes.
  • Meng de tomaten, spinazie en balsamicodressing en verdeel dit over vier serveerborden.
  • Garneer de salade met de plakjes ei.
  • Meng de spekjes, aardappelblokjes en ui door elkaar en serveer dit bij de salade.
  • Serveer de spinaziesalade met spekjes en aardappel direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past goed bij deze spinaziesalade met spekjes en aardappel. De wijn zal de frisheid van de salade benadrukken en het hartige van de spekjes aanvullen, waardoor elke hap een genot wordt.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Snel te maken
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti all'uovo
  • 2 courgettes
  • 300 g schouderham in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 pot pastasaus met basilicum 425 g

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Was de courgettes en schaaf ze met een kaasschaaf in de lengte in dunne plakjes.
  • Kook de courgetteplakjes in kokend water gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan, pers de knoflook erboven uit en fruit deze gedurende 1 minuut.
  • Voeg de pastasaus en de reepjes ham toe aan de pan en verwarm het geheel.
  • Roer de resterende eetlepel olijfolie door de gekookte spaghetti.
  • Schep de gekookte courgette door de spaghetti en verdeel het mengsel over vier serveerborden.
  • Schep de warme hamsaus in het midden van elke portie spaghetti.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een fruitige rosé past goed bij deze romige spaghetti met courgette en hamsaus. De wijn zal de smaken van de tomatensaus en de ham versterken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 26g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 g roomboter
  • 75 g honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 eieren
  • 50 g bloem

Instructies

  • Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng het met de helft van de suiker.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de ananas af.
  • Verwijder de schil en snijd de pitjes weg.
  • Halveer de overige 2 vanillestokjes in de lengte.
  • Maak met een satéstokje 4 diepe inkepingen in de ananas en steek in elke inkeping een halve vanillestokje en enkele kruidnagels.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Braad de ananas aan in 50 g boter in een pan en haal hem uit de pan.
  • Roer honing en 50 g suiker door het bakvet en laat oplossen.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door.
  • Leg de ananas met het honingmengsel in een ovenschaal en braad gedurende 1 uur in het midden van de oven, waarbij je hem elk kwartier een kwartslag draait.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de azijn toe aan het braadvocht en laat de ananas afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde ananas met braadvocht minimaal 24 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Breng een laag water aan de kook in een grote pan.
  • Smelt de chocolade samen met 100 g boter au bain-marie in een kom boven de pan met kokend water.
  • Klop in een andere kom de eieren met 50 g suiker los.
  • Verdeel de resterende suiker over de espressokopjes en bedek de binnenkant van de kopjes ermee.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel door het eimengsel en spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de kopjes en zet ze koel.
  • Verwarm de ananas opnieuw in de saus.
  • Snijd de warme ananas in vieren en verwijder de harde kern.
  • Voeg de resterende (koude) boter in blokjes toe aan de warme saus en klop snel met een garde tot de saus licht bindt.
  • Houd warm.
  • Plaats de kopjes met chocoladebeslag in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten, zodat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog vloeibaar.
  • Haal de chocoladecakejes uit de oven en laat ze minimaal 2 minuten rusten.
  • Klop voorzichtig op de buitenkant van een cakeje om te controleren of deze stevig genoeg is.
  • Laat indien nodig nog even staan.
  • Keer elk kopje voorzichtig om op een bord en laat 30 seconden rusten voordat je de kopjes optilt.
  • Serveer de geroosterde ananas met de saus naast de chocolade lava cakejes.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht. Hun fruitige en bloemige tonen zullen de smaken van de geroosterde ananas en de chocolade perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 35g | Sugar: 50g

Frambozenmousse met Witte Chocolade en Vanillewijnsiroop

Frambozenmousse met Witte Chocolade en Vanillewijnsiroop

Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml zoete witte dessertwijn
  • 400 ml slagroom
  • 100 g witte chocolade
  • 100 g suiker

Instructies

  • Laat de bevroren frambozen eerst ontdooien.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mesje het merg eruit.
  • Breng 100 ml wijn met het vanillestokje, vanillemerg en suiker aan de kook, laat even trekken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit.
  • Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, los de gelatine op in de warme wijn.
  • Houd een paar frambozen achter en pureer de rest met een blender of staafmixer.
  • Wrijf de frambozenpuree eventueel door een zeef.
  • Laat het gelatinemengsel even afkoelen en roer het met de rest van de wijn door de frambozenpuree.
  • Laat dit mengsel in de koelkast in ca.
  • 40 minuten lobbig worden.
  • Klop de slagroom bijna stijf en schaaf met een dunschiller de chocolade in krullen.
  • Spatel, zodra het gelatinemengsel begint op te stijven, de slagroom erdoor en verdeel het frambozenmengsel over de (met olie ingevette) vormpjes.
  • Zet ze in de koelkast en laat de puddinkjes in 2-3 uur opstijven.
  • Dompel de puddingvormpjes tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk uit de vorm te krijgen.
  • Leg een bord op elk vormpje, draai ze samen om en schud elk puddinkje voorzichtig los.
  • Garneer met de bewaarde frambozen en de chocoladekrullen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte dessertwijn, zoals een Muscat de Beaumes-de-Venise, past uitstekend bij dit heerlijke dessert met fruitige frambozensmaken en romige witte chocolade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Gestoofde Groenten Couscous met Kruidige Plantaardige Schijven

Gestoofde Groenten Couscous met Kruidige Plantaardige Schijven

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 2 rode paprika's
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ketoembar
  • 300 g couscous
  • 2 schaaltjes plantaardige Marokkaanse schijven à 2 stuks

Instructies

  • Snijd de rode uien, rode paprika's, courgette en tomaten grof.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de paprika's en courgette toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Schep de tomaten erdoor en strooi korianderpoeder, zout en peper naar smaak over de groenten.
  • Leg een deksel op de pan en stoof de groenten gaar gedurende nog 10 minuten.
  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige Marokkaanse schijven goudbruin in 4 minuten per kant.
  • Verdeel de couscous en gestoofde groenten over vier borden en leg de Marokkaanse schijf ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze couscous met gestoofde groenten en kruidige plantaardige schijven zou goed samengaan met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De verfrissende citrus- en bloemige tonen van deze wijnen complimenteren de kruidige en aromatische smaken van het gerecht.

Mediterrane Couscous met Groene Groenten

Mediterrane Couscous met Groene Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Tunesië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakken couscous met Tunesische smaak 250 g per pak
  • 250 g sperziebonen
  • 200 g peultjes
  • 1 kleine broccoli
  • 240 g groene olijven met piment
  • 125 g verse roomkaas met kruiden verbrokkeld

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Maak de sperziebonen en peultjes schoon en halveer ze.
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in stukjes.
  • Kook de groenten in een pan met ruim kokend water en zout gedurende 3-4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Halveer de olijven.
  • Giet de groenten af en meng ze samen met de verbrokkelde roomkaas en olijven door de couscous.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Schep de couscous met groene groenten op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze mediterrane couscous met groene groenten past goed bij een frisse, fruitige witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc. De levendige aroma's van de wijn zullen de diverse smaken van het gerecht aanvullen.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 -
Calories: 601kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 4 mandarijnen
  • 4 el sinaasappellikeur
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 3 eierdooiers
  • 1 el maïzena
  • 250 ml slagroom
  • 50 g blanke rozijnen geweekt
  • 1 schijf ananas uit blik fijngesneden
  • 100 g bitterkoekjes verkruimeld

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open.
  • Verwarm in een pan de melk met suiker en het vanillestokje en laat het 20 minuten zachtjes trekken.
  • Schil de mandarijnen dik tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
  • Besprenkel de mandarijnpartjes met de helft van de sinaasappellikeur.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Roer de eierdooiers met maïzena los.
  • Neem het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg door de melk.
  • Laat 2 eetlepels van de melk iets afkoelen en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Schenk het mengsel terug in de melk en verwarm al roerend met een houten lepel tot het een dikke vla wordt (het mengsel 'hangt' aan de bolle kant van de lepel en een streep blijft zichtbaar als je er met je vinger doorheen trekt).
  • Neem de pan direct van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de warme melk.
  • Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het mengsel afkoelen tot het na ongeveer 30 minuten lobbig wordt, af en toe roerend.
  • Klop intussen bijna stijve slagroom met de rest van de sinaasappellikeur.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het lobbig geworden mengsel.
  • Meng de geweekte rozijnen, fijngesneden ananas, de helft van de mandarijn (in stukjes) en de verkruimelde bitterkoekjes erdoor.
  • Schep het mengsel in de ingevette puddingvorm, strijk het glad en laat het in de koelkast ongeveer 2 uur opstijven.
  • Houd de puddingvorm 30 seconden in een bak met heet water, zodat de pudding makkelijk loslaat van de vorm.
  • Leg een schaal omgekeerd op de puddingvorm, keer deze om en laat de pudding voorzichtig op de schaal glijden.
  • Garneer de pudding met de rest van de mandarijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige chipolatapudding met fruit en bitterkoekjes wordt heerlijk vergezeld door een glas zoete, aromatische dessertwijn zoals een Sauternes of een Late Harvest Chenin Blanc. Hun rijke smaken en zachte textuur complementeren perfect de romige en fruitige tonen van de pudding.

Nutrition

Calories: 601kcal | koolhydraten: 71g | Protein: 11g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 54g