Marokkaanse kefta
Bereidingstijd20 minuten min
wachttijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 6 smaakvolle tomaten
- 1 sjalot
- 4 teentjes knoflook
- 400 gram lamsgehakt
- klein bosje koriander fijngehakt
- 1 tl ras el hanout
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl pimentpoeder
- ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
- mespuntje nootmuskaat
- 2 el pijnboompitten fijngehakt
- zeezout
- zwarte peper
- olijfolie
om te serveren:
- flatbread of Turks brood,
- roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
- zilvervliesrijst
Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
Rol er kleine gehaktballetjes van.
Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
Laat dit 15-20 minuten stoven.
Proef en breng eventueel extra op smaak.
Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Pittige Pindakaas Gehaktballen
Ontdek de verrassende smaak van pittige pindakaas gehaktballen.
De combinatie van pindakaas en specerijen maakt deze gehaktballen uniek en smaakvol.
Perfect als hoofdgerecht met rijst en groenten, of als borrelhapje.
Een echte smaakexplosie voor je maaltijd!
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke eetlepel pindakaas
- 1 flinke schep sambal
- 1 grote scheut ketjap manis
- Bosje peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje nootmuskaat
- Snufje kruidnagelpoeder
- Peper naar smaak
- Verkruimeld kippenmaggiblokje
- 6 volkorenbeschuiten
- Klein beetje bloem
Maal de ui, knoflook, en peterselie fijn in een hakmolen of snijd ze zeer fijn.
Meng alle ingrediënten (behalve de bloem) goed door het gehakt en kneed tot een soepel mengsel.
Vorm gelijke ballen van het gehaktmengsel.
Laat de ballen 30 minuten rusten in de koelkast.
Bestuif de ballen lichtjes met bloem.
Verhit boter in een pan en braad de ballen mooi bruin.
Laat de ballen nog ongeveer 30 minuten garen op een lage temperatuur.
Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Shiraz of Zinfandel om de pittige smaken van de gehaktballen te complementeren.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Spicy Javaanse Gehaktstaafjes
Deze Spicy Javaanse Gehaktstaafjes zijn een geweldige aanvulling op je maaltijd.
Pittig en vol van smaak, perfect als snack of bijgerecht bij je rijsttafel.
Ze zijn knapperig van buiten en heerlijk gekruid van binnen.
Ideaal voor een smaakvolle ervaring met een Javaanse twist!
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Friteuse of wok
diep bord
keukenpapier
- ½ kg rundergehakt
- 2 knoflookteentjes zeer fijn gesnipperd
- 2 kleine sjalotjes fijn gesnipperd
- Versgemalen zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel djahé gemberpoeder
- 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
- 1 verse lombok zeer fijn gesnipperd of 2 theelepels sambal oelek
- 3 eieren
- Paneermeel
- Bloem
- ½ theelepel cayennepeper
- Gedroogde bieslook of zeer fijn gesnipperde verse stengeltjes
- Plantaardige olie voor bakken
Meng paneermeel in een diep bord met grof zout, een mespuntje cayennepeper, en 2 flinke eetlepels bieslook.
Plaats bloem in een ander diep bord en kluts de 2 eieren in een derde diep bord.
Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
Voeg de lombok, sjalotjes, zout, peper, ketoembar, djahé, een losgeklopt ei, ketjap, en een eetlepel paneermeel toe.
Kneed het mengsel goed door en vorm er kroketjes van.
Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.
Vorm mooie staafjes van de gehaktmengselkroketjes.
Laat de staafjes ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
Bak de gehaktstaafjes goudbruin in een wok met olie of in de friteuse.
Serveer met een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een lichte rosé om de pittige smaken te complementeren.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Krokante Indiase Maïsbeignets
Ervaar de smaak van India met deze krokante maïsbeignets!
Gemaakt van knapperige maïs en een mix van specerijen, perfect als borrelhapje of bijgerecht.
Serveer ze warm met een frisse dipsaus voor een extra smaakexplosie.
Een echte traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram maïs uit blik
- 60 gram bloem
- 2 eieren
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 snuf gemalen korianderzaad ketoembar
- 1 snuf komijn djinten
- 1 snuf peper
- 1 snuf zout
- 1 kleine rode ui fijngehakt
- 2 takjes selderij fijngehakt
- Zonnebloemolie voor frituren
- Olie om te bakken
Laat de maïskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Verhit een beetje olie in een wokpan en bak de knoflook en ui lichtbruin.
Voeg de fijngehakte selderij en maïs toe en bak al roerend gedurende 3 minuten.
Breng het mengsel op smaak met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout.
Zet het vuur uit en voeg de eieren toe aan het mengsel.
Voeg de bloem toe en roer met een lepel totdat een kleverige massa ontstaat.
Voeg indien nodig extra bloem toe als het mengsel te dun is.
Verhit een laagje olie van ongeveer 1-2 cm in een pan tot ongeveer 160 graden (de olie is op temperatuur als het mengsel direct begint te borrelen).
Schep ongeveer een eetlepel van het maïsmengsel in de pan met olie, druk het iets plat en vorm het eventueel met de lepel tot een rondje.
Draai de maïsbeignets na 1-2 minuten om, wanneer ze goudbruin zijn aan de onderkant.
Bak ook de andere kant lichtbruin en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Combineer deze beignets met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte, sprankelende Prosecco om de krokante textuur en specerijen te complementeren.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Rundvlees in Kokossaus uit Makasar
Verken de authentieke smaken van Sulawesi met deze Gagape!
Een smaakvolle rundvleesstoofpot in een rijke kokossaus, ideaal voor een exotisch diner.
Perfect te combineren met warme rijst voor een complete maaltijd.
Ervaar de rijke kruiden en kokosnoot die dit gerecht uniek maken!
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar
- 300 ml kokosmelk santan
- 500 gram rundvlees in kleine blokjes gesneden
- 100 gram geroosterde kokosnoot
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel laos gesneden
- 1 eetlepel knoflook gesneden
- 3 eetlepels rode ui gesneden
- 5 kemiri noten gesneden
- 1 theelepel djahe gember, gesneden
- 1 theelepel djintan komijn
- 1 theelepel ketoembar koriander
- 1 theelepel koenjit kurkuma, gesneden
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 stengel sereh citroengras, gekneusd
- 1 eetlepel palmsuiker gula jawa
Verhit de olie in een pan.
Bak de fijngemaakte specerijen samen met het rundvlees totdat het vlees van kleur en geur verandert.
Voeg de palmsuiker en kokosmelk (santan) toe.
Verminder het vuur en laat sudderen totdat het vlees zacht is en de saus indikt.
Voeg de geroosterde kokosnoot toe en meng goed.
Kies voor een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.
Calories: 470kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Appelcharlotte van Cas Spijkers
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 ml appelsap
- 1 kaneelstokje
- 10 g gelatine
- 2 dl slagroom
- 30 g fijne tafelsuiker
- 2 friszure appels
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 14 canelly's
- 1 dl slagroom
- 0,5 eetlepel(s) fijne tafelsuiker
Breng het appelsap met het kaneelstokje aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 15 minuten trekken.
Week de gelatine in koud water. Klop de 2 dl slagroom met de suiker lobbig, zet hem in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd de parten in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
Gaar de appelblokjes in het appelsap in 5 minuten op laag vuur.
Neem de pan van het vuur en haal het kaneelstokje uit het sap.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door het sap tot ze zijn opgelost.
Zet de pan in een schaal met ijswater zodat het sap kan afkoelen en geleiachtig worden; roer af en toe voorzichtig zodat de appelblokjes niet uiteenvallen.
Zet de kaneelkoekjes met de kaneelkant naar buiten in een hoge puddingvorm van 1 liter inhoud: snijd als dat nodig is de koekjes langs de zijkanten glad af zodat ze strak tegen elkaar staan.
Bestrijk de bodem van de vorm met een kwastje met olie of eiwit.
Spatel de slagroom door het geleiachtige sap en giet deze bavarois in de voorbereide puddingvorm.
Laat hem minstens 3 uur op een koele plaats opstijven.
Klop de slagroom voor de garnering (naar smaak met suiker) lobbig.
Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond rozetjes op de bovenkant van de Charlotte.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 155kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g boter
- 200 g bloemkool in kleine roosjes
- 250 ml kippenbouillon zelfgemaakt of van 3/4 tablet
- 150 ml melk
- ½ eetlepel olie
- ½ eetlepel kerriepoeder
- 100 ml slagroom
Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloemkool toe, dek af en smoor de groente zachtjes gedurende 2 minuten.
Voeg de bouillon en melk toe en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een steelpan en fruit het kerriepoeder tot het aroma vrijkomt.
Roer de room erdoor en schenk dit mengsel direct in een kom.
Klop de kerrieroom bijna stijf.
Schep de bloemkoolsoep in 4 warme koffiekoppen en schep er een lepel kerrieroom op.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij deze romige bloemkoolcappuccino met kerrieroom.
Calories: 155kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Ambachtelijke Appelchutney
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 g appels bijv. goudreinet
- 2 uien gesnipperd
- 100 g rozijnen
- 300 g fijne tafelsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 4 takjes tijm
- 4 cm verse gemberwortel in plakjes
- 300 ml appelazijn
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
Meng in een pan de appels met de uien, rozijnen en suiker.
Voeg de kaneelstokjes, takjes tijm en plakjes gember toe en schenk de appelazijn erbij.
Breng het appelmengsel al roerend aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het in 45 minuten zachtjes inkoken tot een dikke moes, waarbij je regelmatig roert.
Verwijder de kaneelstokjes, takjes tijm en stukken gember.
Schep de chutney in de potten en sluit deze direct af.
Zet de potten op hun kop en keer ze na 5 minuten weer om.
Laat de chutney verder afkoelen en plak een etiket met de bereidingsdatum en houdbaarheid op de potjes.
Houdbaarheid: ca. 4 maanden
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, vormt een mooie aanvulling op de hartige en zoete smaken van de appelchutney.
koolhydraten: 227g | Protein: 2g | Vet: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Ambachtelijke Nederlandse Advocaat
Bereidingstijd20 minuten min
wachten6 uur uur
Servings: 15 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 12 eieren
- 250 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 330 ml brandewijn slijter
Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.
- Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
- Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
- Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.
koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36
Chocoladetaart van Onbekende Auteur
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 135 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram cacao
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 150 gram pure chocolade
- 200 ml light slagroom
- 1 theelepel cacao
- 1 theelepel suiker
Mix de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een dikke schuimige massa ontstaat (zo'n vijf minuten).
Voeg in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en de 15 gram cacao toe.
Verdeel het beslag over twee ingevette vormen en breek 50 gram chocolade in kleine stukjes.
Verdeel de stukjes over een van de twee gevulde bakvormen; dit wordt de bodem.
Bak de beide taartdelen in ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 gradetot de binnenkant niet meer zacht is.
Test dit met een breinaald of satéprikker.
Verwarm de overige chocolade met 100 ml slagroom in een pan tot alles gesmolten is en klop de overige slagroom met de theelepels cacao en suiker stijf.
Besmeer de onderste taarthelft (die met de chocoladestukjerijkelijk met de geklopte slagroom en plaats de andere taarthelft erbovenop.
Giet of smeer de gesmolten chocolade eroverheen en laat het glazuur in de koelkast opstijven.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 36