Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Dun gesneden appelcarpaccio met een zoete vijgensiroop en pittige Roquefort. Een elegant en smaakvol nagerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels Jonagold
  • 4 gedroogde vijgen
  • 3 el honing
  • 150 g Roquefort
  • 2 dl droge witte wijn

Instructies

  • Boor de klokhuizen met een appelboor uit de appels.
  • Schil de appels en snijd ze in dunne plakken.
  • Breng de wijn met de honing in een pan aan de kook, leg de appelplakken erin en kook ze afgedekt zachtjes ± 5 minuten; schep ze halverwege voorzichtig om.
  • Schep de appelplakken op een groot plat bord.
  • Laat het achtergebleven stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot een siroop inkoken.
  • Snijd intussen de vijgen in reepjes en schep die door de siroop.
  • Laat de siroop tot het gebruik afkoelen.
  • Verdeel de appelplakken over 4 borden, schep er de afgekoelde vijgensiroop over en verkruimel er de kaas over.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje geroosterd brood of crackers.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Port.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 30g

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met zoete rozijnencompote, een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl appelsap
  • 1 el zilveruitjes
  • 1 tl majoraan
  • 2 toefjes peterselie of verse majoraan
  • 50 g rozijnen
  • 65 g camembert
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Breng de rozijnen met de zilveruitjes, appelsap, kaneel en majoraan aan de kook.
  • Kook de rozijnen op zacht vuur ± 10 minuten tot het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de rozijnencompote afkoelen in een bak koud water.
  • Snijd de camembert in 2 puntjes.
  • Zet de camembert op 2 bordjes en schep de rozijnencompote ernaast.
  • Garneer met peterselie of majoraan.

Notities

Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Vin Santo

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Stoofpeer met Stilton en Port

Stoofpeer met Stilton en Port

Gestoofde peertjes in portsaus met Blue Stilton en walnoten, een elegant en smaakvol dessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Noten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kaneelstokje
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 g basterdsuiker
  • 150 g Blue Stilton
  • 2 dl rode port
  • 2 kruidnagels
  • 4 roodkokende stoofpeertjes Saint Rémy
  • 8 walnoten
  • ½ citroen

Instructies

  • Schil de peertjes, snijd in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Boen de citroen schoon en schil dun.
  • Breng de port met 1 dl water aan de kook en los de suiker op.
  • Voeg kaneel, kruidnagels, nootmuskaat en citroenschil toe.
  • Leg de peertjes in de portsaus en stoof ze ± 10 minuten beetgaar.
  • Verwijder citroenschil en kruidnagels.
  • Laat de peertjes afkoelen.
  • Snijd de Stilton in reepjes.
  • Schik peerpartjes op bordjes, verdeel de Stilton ertussen, garneer met walnoten en schenk het stoofvocht erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een andere zoete dessertwijn.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 40g

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el rozijnen
  • 1 tl tijm
  • 2 sneetjes bruinbrood
  • 50 g geitenkaas
  • ¾ dl sinaasappelsap
  • Peper

Instructies

  • Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
  • Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
  • Leg de broodhartjes op de bakplaat.
  • Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
  • Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
  • Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
  • Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
  • Leg 2 broodhartjes op elk bordje.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer

Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer

Verfijnde combinatie van warme, gegratineerde geitenkaas met zachte, in wijn gestoofde peren en een zoete notensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0.5 citroen het sap van
  • 4 kleine geitenkaasjes
  • 1.5 dl halfdroge witte wijn
  • 30 gram noten
  • 4 stevige handperen
  • 0.5 dl schenkstroop
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Hak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.
  • ak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een halfdroge witte wijn, zoals een Gewürztraminer, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Krokante gefrituurde geitenkaasballetjes met een zoete rode portsaus, een heerlijk en eenvoudig te bereiden hapje.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bloem
  • Ei
  • Geitenkaas bijvoorbeeld Chèvre
  • Maïzena
  • Munt
  • Paneermeel
  • Port

Instructies

  • Snijd de geitenkaas in stukken ter grootte van een grote knikker.
  • Haal de kaas door geklopt eiwit en paneer met bloem.
  • Haal opnieuw door eiwit en paneer met paneermeel.
  • Frituur de balletjes kort.
  • Vermeng maïzena met water tot een glad papje.
  • Verwarm de port in een pannetje, voeg het maïzenamengsel toe en roer tot een saus ontstaat.
  • Schep de saus op kleine bordjes en leg de gefrituurde balletjes erbij.
  • Garneer met munt.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het frituren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een glas gekoelde rode port past goed bij dit hapje.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Gepocheerde Kaasbolletjes met Spinazie (Malfatti)

Gepocheerde Kaasbolletjes met Spinazie (Malfatti)

Lichte en smaakvolle kaasbolletjes met spinazie, gepocheerd tot perfectie en geserveerd met boter en Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • Nootmuskaat
  • 15 el Parmezaanse kaas
  • Peper
  • 500 g ricotta of hüttenkäse
  • 900 g spinazie diepvries
  • Zout

Instructies

  • Maak de spinazie schoon en kook 5-10 minuten met peper en zout.
  • Laat uitlekken en knijp al het water eruit.
  • Prak de ricotta of wrijf de hüttenkäse door een zeef.
  • Meng de kaas met spinazie, eieren, de helft van de Parmezaanse kaas, zout, peper en nootmuskaat.
  • Kneed goed, vorm bolletjes en wentel door de bloem.
  • Breng water aan de kook, laat de bolletjes erin glijden.
  • Houd het water tegen de kook aan tot de bolletjes boven drijven.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Doe de malfatti in een schaal, begiet met gesmolten boter en bestrooi met de rest van de Parmez

Notities

Serveertip:
  • Serveer als bijgerecht of als hoofdgerecht met een tomatensaus.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Hartige gefrituurde kaas-griesballetjes met een romige spruitjespuree, een verrassende combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Frituurvet of -olie
  • 50 g griesmeel
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 dl melk extra
  • 3 ¾ dl melk
  • Nootmuskaat
  • 125 g oude kaas
  • Paneermeel
  • Peper
  • 300 g spruitjes
  • 1 tl Franse tuinkruiden Silvo
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met bouillontablet en tuinkruiden aan de kook.
  • Roer het griesmeel erdoor en kook ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat smelten.
  • Spoel een bord met koud water, schenk het mengsel erin en laat afkoelen.
  • Laat 1 uur koud en stijf worden in de koelkast.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Schil aardappelen, snijd in vieren.
  • Kook aardappelen en spruitjes ± 15 minuten gaar.
  • Strooi paneermeel in een bord, klop ei los in een ander bord.
  • Vorm kaas-griesmeelmengsel tot balletjes, wentel door paneermeel, dan door ei en weer door paneermeel.
  • Verhit frituurvet tot 175 °C.
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet aardappelen en spruitjes af, stamp fijn.
  • Verwarm melk in een steelpannetje, voeg melk en boter toe tot puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat, warm door.
  • Schep de spruitjespuree in een schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spirelli met Romige Spinaziesaus en Spekjes

Spirelli met Romige Spinaziesaus en Spekjes

Een heerlijke en snelle spirelli met een romige spinaziesaus en krokant gebakken spekjes. Perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram spinazie à la crème diepvries
  • 500 gram spirelli
  • Olijfolie
  • 400 gram gerookt spek in reepjes of blokjes
  • 2 ui
  • 300 gram roomkaas

Instructies

  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Bak de kleingesneden uien in wat olijfolie goed aan.
  • Voeg het spek toe en bak dit goed uit.
  • Voeg de roomkaas toe en laat deze smelten.
  • Voeg dan de spinazie toe en roer tot het pruttelt.
  • Kook de spirelli beetgaar, giet af en schep de pasta op de borden.
  • Verdeel de saus erover.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met wat extra geraspte kaas voor het serveren.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Witlofrolletjes met Mosterdkaas en Ham

Witlofrolletjes met Mosterdkaas en Ham

Ovenschotel met witlof, ham, mosterdkaas en een romige kaassaus. Comfort food voor koude dagen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 beker zure room
  • 1 el mosterd
  • 1 ½ kg aardappelen
  • 1 ½ dl melk
  • 1 zakje kaassaus
  • 12 plakjes ham
  • 12 plakjes mosterdkaas
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 6 stronken witlof

Instructies

  • Schil en halveer de aardappelen, kook ze gaar, giet ze af en stamp ze tot een grove puree.
  • Hak de peterselie fijn en schep dit met zure room, melk en mosterd door de puree.
  • Kook de witlof 3 minuten, neem ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schep de puree in de ovenschaal en strijk glad.
  • Halveer de witlof overlangs.
  • Leg ham op kaas, leg er een half witlofstruikje op en rol op.
  • Leg de rolletjes op de puree.
  • Bereid de saus volgens de aanwijzingen op het zakje en schenk over de witlof.
  • Schuif de schotel 3-5 minuten in de oven tot de saus goudbruin is.
  • Strooi er peterselie over.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g