Asperges met Citroenboter en Nootmuskaat

Asperges met Citroenboter en Nootmuskaat

Eenvoudig en smaakvol bijgerecht van groene asperges met een frisse citroenboter en een vleugje nootmuskaat.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 groene asperges
  • 3 eetlepels boter
  • ½ citroen sap
  • ¼ theelepel nootmuskaat geraspt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Maak de asperges schoon (zie recept "Groene asperges met sojasaus en sesamzaad") en kook ze 2-4 minuten in een laagje water met zout.
  • Giet ze af.
  • Verhit de boter met citroensap, zout, peper en nootmuskaat.
  • Neem de pan van het vuur en giet de citroenboter over de asperges.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct als bijgerecht.
  • Lekker bij vis of kip.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de citroenboter.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Tahoe met Asperges en Sesamkorst

Tahoe met Asperges en Sesamkorst

Gepaneerde tahoe met een krokante sesamkorst, geserveerd met malse asperges in een romige saus.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges
  • 1 sinaasappel schijf
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • Zout
  • Peper
  • ½ bosje peterselie
  • 200 gram tahoe
  • 1 ei
  • 1 theelepel ketjap manis
  • ½ eetlepel paneermeel
  • ½ eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze schuin in stukken.
  • Breng 1/2 liter water met de aspergeschillen en sinaasappelschijf aan de kook en laat 20 minuten trekken.
  • Zeef het vocht en blancheer de aspergestukjes hierin 3 minuten.
  • Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg al roerend 1/4 liter aspergenat toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat de aspergestukjes gaar worden.
  • Was en hak de peterselie.
  • Snijd de tahoe in 8 plakken.
  • Roer de eidooier met de ketjap los.
  • Meng het paneermeel met het sesamzaad.
  • Haal de tahoeplakken door de eidooier en het paneermeel.
  • Verhit de olie en bak de tahoe 2-3 minuten per kant goudbruin.
  • Verdeel de tahoe over de borden, schep de asperges ernaast en bestrooi met peterselie.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met rijst of aardappelen.
  • Garneer eventueel met extra peterselie.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de tahoe en asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aspergerolletjes met Ham en Tijmmarinade

Aspergerolletjes met Ham en Tijmmarinade

Verfijnde rolletjes van groene asperges en rauwe ham, gemarineerd in een smaakvolle tijmmarinade.
Bereidingstijd20 minuten
marineren2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram groene mini-asperges
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 kippenbouillontablet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 1 mespuntje tijm
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd een klein stukje van de asperges en kook ze 4 minuten beetgaar in water met bouillontablet.
  • Laat ze uitlekken.
  • Klop een marinade van olijfolie, azijn, knoflook, tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  • Schenk de marinade over de warme asperges en laat afkoelen.
  • Laat de asperges uitlekken.
  • Wikkel 3 asperges in een plakje ham.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als voorgerecht of borrelhapje.
  • Lekker met een stukje stokbrood.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de ham en asperges.
  • Rosé: Een lichte rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Asperges met Slakken en Basilicumsaus

Asperges met Slakken en Basilicumsaus

Een luxe voorgerecht met malse asperges, slakken en een romige basilicumsaus, gegratineerd onder de grill.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram asperges
  • 3 eetlepels boter
  • Zout
  • Peper
  • 1 sjalotje
  • 1 dl slagroom
  • 1 ei
  • 10 blaadjes basilicum
  • 24 slakken

Instructies

  • Maak de asperges schoon.
  • Snijd de stelen in julienne (dunne reepjes).
  • Stoof de asperges 8-10 minuten gaar in 2 eetlepels boter.
  • Snipper het sjalotje en bak glazig in de rest van de boter.
  • Voeg de room en 4 blaadjes basilicum toe en kook in tot sausdikte.
  • Roer de eidooier door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de asperges over 2 voorverwarmde borden en leg de slakken erop.
  • Schep de saus over de slakken en laat kort gratineren onder de grill.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren.
  • Lekker met stokbrood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
  • Pinot Blanc (Elzas): Een droge witte wijn die goed past bij de romige saus en slakken.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperges Gratin met Oude Kaas

Asperges Gratin met Oude Kaas

Heerlijke gegratineerde asperges met een romige kaassaus en een knapperig korstje. Een perfect lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram oude kaas geraspt
  • 4 eetlepels melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje peper
  • 2 takjes peterselie
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges en snijd de uiteinden eraf.
  • Kook de asperges 8 minuten beetgaar en giet ze af.
  • Vet een ovenschaal in en leg de asperges erin.
  • Meng crème fraîche, kaas, melk, zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel het kaasmengsel over de asperges.
  • Bak de asperges 15-20 minuten goudbruin.
  • Hak de peterselie fijn en strooi over de asperges.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en kaas.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Een smaakvol gerecht van couscous met diverse paddenstoelen, asperges en een romige Hollandse saus met waterkers.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Europa, Fusion, Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Couscous
  • Verse morilles Turkse of andere paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • 1 sjalotje
  • Bouillon
  • Asperges groen of wit
  • Crème fraîche
  • Waterkers
  • Verse oregano of peterselie
  • Hollandse saus

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter.
  • Voeg de kleingesneden paddenstoelen toe en bak ze even mee.
  • Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen.
  • Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat ze in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden.
  • Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree.
  • Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord.
  • Leg de aspergeragoût, de paddenstoelen en de waterkerssaus eromheen.
  • Bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra waterkers.
Wijnadvies:
  • Viognier: Een aromatische witte wijn die goed past bij de paddenstoelen en romige saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Lichte en romige aspergebavarois met gekonfijte asperges. Een verfijnd lentenagerecht.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter slagroom
  • 2 dl melk
  • 25 gram poedersuiker
  • 300 gram suiker
  • 350 gram asperges
  • 4 eieren
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • Water

Instructies

  • Vul 4 kopjes met koud water en zet ze 1 uur in de koelkast.
  • Kook 200 gram asperges en pureer ze.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg toe aan melk en aspergepuree.
  • Breng tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een crème.
  • Zeef de melk en klop door het dooiermengsel.
  • Verwarm de crème au bain-marie tot gebonden.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in de crème.
  • Zet de kom in ijswater en roer tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel de slagroom door de lobbige crème.
  • Giet het mengsel in de kopjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Karamelliseer de rest van de suiker.
  • Voeg rauwe, geschilde asperges en water toe en kook 12 minuten.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Stort de bavarois op een bord.
  • Garneer met gekonfijte asperges en slagroomtoefjes.
  • Giet wat vocht van de gekarameliseerde asperges erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergebavarois koud.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de bavarois.
  • Dessertwijn (bijv. Sauternes): Een zoete dessertwijn complementeert de gekonfijte asperges en de romige textuur.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Verfijnde aspergetimbaaltjes met een romige aspergesaus. Een elegant lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Timbaaltjes:

  • 350 gram aspergepuree
  • 4 eidooiers
  • 4 eieren
  • 50 asperges
  • ¾ liter slagroom
  • Peper
  • Zout

Saus:

Instructies

Timbaaltjes:

  • Schil de asperges en snijd de punten (8 cm) eraf.
  • Trek bouillon van de schillen en kook de stengels gaar.
  • Pureer de stengels en wrijf door een zeef (350 gram puree).
  • Meng de puree met slagroom, eieren en eidooiers.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul beboterde timbaalvormpjes.
  • Dek af met folie en zet in een braadslee met water.
  • Bak 45 minuten op 150 °C.
  • Kook de aspergepunten in het kookvocht gaar.

Saus:

  • Kook visfumet, wijn, Noilly Prat en kruiden in tot een beetje over is.
  • Zeef de saus in een schone pan.
  • Voeg slagroom en aspergepuree toe en kook in tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop koude boter door de saus.

Serveren:

  • Stort de timbaaltjes op borden.
  • Giet saus over de timbaaltjes.
  • Garneer met aspergepunten en kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergetimbaaltjes direct.
Wijnadvies:
  • Pouilly-Fumé: Een Franse witte wijn met minerale tonen die goed past bij de asperges en visfumet.
  • Sancerre: Een droge witte wijn met kruidige tonen die de smaken van de aspergesaus versterkt.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperges met Zalm en Boter Saus

Asperges met Zalm en Boter Saus

Malse zalm met asperges in een romige botersaus. Een klassiek lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flinke mespunt allesbinder
  • 1 theelepel limoen- of citroensap
  • 2 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 2 eetlepels slagroom
  • 200 gram ijskoude boter gelijke stukken
  • 4 takjes dille vers
  • 500 gram gefileerde zalm gelijke stukken
  • 750 gram verse geschilde witte asperges
  • 1 eetlepel droge witte vermout Noilly Prat
  • 1 visbouillontablet
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de asperges 10 minuten in kokend water met zout.
  • Zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten staan.
  • Breng 8 dl water aan de kook en los het bouillontablet op.
  • Pocheer de zalm 5 minuten in het kokende vocht.
  • Breng 4 eetlepels pocheervocht aan de kook met slagroom en vermout.
  • Laat inkoken tot de helft.
  • Roer de allesbinder erdoor.
  • Klop de koude boter erdoor (één voor één).
  • Voeg limoen- of citroensap, peper en zout toe.
  • Leg de zalm op borden met de asperges.
  • Schep de botersaus erover.
  • Bestrooi met bieslook en garneer met dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges met zalm direct.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de zalm en botersaus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Asperges in Romige Mousselinesaus

Asperges in Romige Mousselinesaus

Klassieke asperges met een luchtige en romige mousselinesaus. Een heerlijk lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Au bain-marie pan

Ingrediënten

  • 1 kg asperges
  • Zout
  • 1 ei
  • 100 gram boter
  • 1 dl geslagen slagroom zonder suiker
  • Gehakte peterselie

Instructies

  • Schil en was de asperges, leg ze in een pan en zet ze op met warm water met zout.
  • Breng het water aan de kook en kook de asperges 12-15 minuten gaar.
  • Neem de asperges uit de pan en houd ze warm.
  • Bewaar het kookvocht.
  • Klop de eidooier met 2 eetlepels kookvocht au bain-marie tot een stevige mousse.
  • Klop beetje bij beetje de zachte boter door de saus (niet laten koken!
  • ).
  • Klop de geslagen room door de saus.
  • Serveer de asperges met de saus, bestrooid met peterselie.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de asperges direct.
  • Traditioneel worden de asperges in de saus gedoopt.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en mousselinesaus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de saus complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 10g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 2g